NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Zijderoute
Beste reistijd
Beste reistijd Zijderoute
Bij NRV kunt u kiezen voor een rondreis langs de Zijderoute waarin u vijf landen bezoekt, namelijk Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan. De beste reistijd voor de bestemmingen die wij aanbieden langs de Zijderoute is over het algemeen maart t/m mei en september t/m november. In deze maanden zijn de temperaturen zeer aangenaam en ligt het gemiddelde tussen de 15 en 25 graden. In de zomermaanden juni, juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot wel 35 graden. Door de hoogteverschillen op een aantal bestemmingen kunnen de temperaturen in de bergen sterk dalen. De zon kan op grote hoogte erg fel zijn overdag, 's nachts kan het bijna vriezen. De winters zijn koud met temperaturen van gemiddeld -3 tot -10 graden.
Klimaat Zijderoute
Tijdens een rondreis langs de Zijderoute bezoekt u onder andere Turkmenistan. Turkmenistan heeft de classificatie koud woestijnklimaat, met erg warme zomers en zeer koude winters. Echter gaat het langzaam over in een koud steppeklimaat. Typerend voor bijna het gehele land is de geringe hoeveelheid neerslag die er valt. De zomers zijn erg warm, droog en zonnig, terwijl de winters zeer koud kunnen zijn met eventuele sneeuwval.

Oezbekistan heeft een overwegend landklimaat met hete zomers en koude winters. Het is over het algemeen het warmst in het zuiden en het koudst in het noorden. Afhankelijk van het gebied is er een gematigd steppeklimaat, continentaal vochtig klimaat of een gematigd woestijnklimaat. Oezbekistan kent sterke seizoensgebonden temperatuurschommelingen en een wisselende hoeveelheid neerslag zijn niet ongewoon. De zomers in Oezbekistan zijn meestal erg heet met een heldere lucht, terwijl de winters wisselvallig en koud zijn.

Het landschap en de afwezigheid van nabijgelegen oceanen zorgt ervoor dat Kirgizië te maken heeft met verschillende klimaten, zoals steppeklimaten, landklimaten en voor een klein deel een hooggebergteklimaat, waarbij de verschillende klimaatzones kriskras door elkaar lopen en er geen duidelijke afscheiding is wat klimaattypes betreft. De mildere steppeklimaten zijn vooral te vinden in de gebieden langs de noordelijke en westelijke grenzen van Kirgizië, waar er sprake is van laag- en middengebergte.

Kazachstan heeft de classificatie extreem landklimaat, met erg warme zomers en zeer koude winters. Echter heeft het zuidelijke deel een koud woestijnklimaat dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat. Typerend voor bijna het gehele land is de geringe hoeveelheid neerslag die er valt. De zomers zijn erg warm, droog en zonnig, terwijl de winters zeer koud kunnen zijn met veel sneeuwval.

Tadzjikistan heeft vooral te maken met een gematigd landklimaat, dat in de berggebieden overgaat in een koel landklimaat en uiteindelijk een hooggebergteklimaat. Tadzjikistan staat bekend om warme zomers en koele winters. In het voor- en najaar valt er regelmatig neerslag. In het laag- en middengebergte komt het vaak voor dat het in de nacht sneeuwt en dat de sneeuw in de loop van de dag smelt bij temperaturen die ruim boven het vriespunt op kunnen lopen.