NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Zijderoute
Landinformatie
Landinformatie Zijderoute
Bent u van plan een mooie reis langs de Zijderoute te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
De beste reistijd voor de bestemmingen die wij aanbieden langs de Zijderoute is over het algemeen maart t/m mei en september t/m november. In deze maanden zijn de temperaturen zeer aangenaam en ligt het gemiddelde tussen de 15 en 25 graden.

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Turkmenistan naar Beste reistijd Zijderoute.
turned_in Bijzondere feestdagen
Nationale feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Remembrance Day (12 januari); Vlaggendag (19 februari), verjaardag van de president; Internationale vrouwendag (8 maart); Paardendag (27 april); dag van de Overwinning (9 mei), Dag van ‘Revival & Unity’ (18 mei); Dag van het gedicht Magtymguly (19 mei); Tapijtendag (25 mei of de laatste zondag in mei), Dag van de verkiezingen van de eerste president (21 juni), Meloendag (10 juli); Turkmenbashi Dag ( 14 juli); Dag van de herinnering van aardbeving in 1948 ( 6 oktober);Onafhankelijkheidsdag (27-28 oktober); Studenten jongerendag (17 november); Brooddag (30 november); Goede burendag (7 december); Neutraliteitsdag (12 december).

Feest van de lente
Nowruz (maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om er voor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee vrije dagen. Het is een goed moment om de Turkmeense cultuur en tradities te ontdekken.

Islamitische feestdagen
Ramadan is de Islamitische heilige maand van vasten, waarin moslims zich onthouden van eten en drinken tijdens de daglichturen; vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Aan de einde van de maand wordt het Suikerfeest gevierd, Eid al Fitr.
Tijdens de ramadan wordt niet verwacht dat u meedoet aan de ramadan. Het openbaar leven blijft functioneren en een groot deel van de bevolking doet er niet aan mee.
De bevolking zal altijd respect tonen voor het feit dat u niet vast. Andersom wordt uw aandacht en begrip gevraagd voor degenen die wel meedoen aan de ramadan. Aan het einde van de Ramadan wordt Eid al Fitr (het Suikerfeest) uitbundig gevierd.

Data start Ramadan (onder voorbehoud van de maanstand):
2024: 10 of 11 maart

Data Eid al Fitr (onder voorbehoud van de maanstand):
2024: 09 – 11 april
battery_charging_full Electriciteit
De stopcontacten voor de bestemmingen op de Zijderoute zijn compatibel met stekkers type C en type F. Dit stopcontact werkt ook met type E. Wij raden aan om een universele wereldstekker te kopen, zodat u deze eventueel ook nog voor andere bestemmingen kunt gebruiken.

Het voltage is 220 volt. Dit is ongeveer hetzelfde als in Nederland (230 volt). Een spanningsomvormer is daarom niet nodig. Controleer voordat u op reis gaat of je elektronische apparaten werken op variabele voltages (110-240V).
restaurant Eten en drinken
De bestemmingen op de Zijderoute hebben invloeden uit Rusland, Turkije en het Midden-Oosten. De keuken bestaat vaak uit gerechten bestaande uit brood, vlees, aardappel, wortel en ui. Zo is bijvoorbeeld Dograma, brood met gekookt vlees en uien, een typisch Turkmeense maaltijd. Chorba, een vlees- groente soep, wordt vaak voor een maaltijd gegeten. En is de standaardmaaltijd in Kirgizië de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels.

In de grote steden zijn meerdere internationale keukens vertegenwoordigd. Er is dus voldoende keuze wanneer u gaat uiteten.

Indicatie prijzen eten en drinken bestemmingen Zijderoute
Lunch: ca. €5 - €15
Diner: ca. €5 - €15
Flesje water: ca. €1,-

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
euro_symbol Fooien
Het is gebruikelijk om fooi te geven. Veel mensen die in het toerisme werken zijn namelijk afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Bovendien is het een uiting van waardering en wordt het daarom erg op prijs gesteld.

Wij raden u aan om een aantal briefjes en munten bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Wanneer u tevreden bent over de service, kunt u in restaurants een extra fooi geven van ongeveer 5%. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.
camera_alt Fotograferen
Bestemmingen langs de Zijderoute hebben schitterende landschappen om te fotograferen. Wees terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. De bevolking vindt het vaak geen probleem om gefotografeerd te worden. Het wordt wel gewaardeerd wanneer u eerst toestemming vraagt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Houdt u er rekening mee dat in sommige nationale parken een extra bedrag gevraagd kan worden voor fotografie.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen, accu’s en andere (vervangings-)materialen zijn moeilijk verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
In de meeste steden is het mogelijk om met uw bankpas en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen. https://www.gwktravelex.nl/
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. Voor reizen naar worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Het is aan te raden om goed schoeisel mee te nemen. Omdat het op grote hoogte flink kan afkoelen 's nachts is het aan te raden om praktische kleding in 'laagjes' mee te nemen. Voor religieuze plekken raden we aan om bescheiden kleding te dragen die de benen en schouders bedekken.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Turkmenistan
Generaal Jacqueslaan 15
1050 Brussel
Tel: +32 2 648 18 74
Email: turkmenistan@skynet.be

Nederlandse Ambassade in Turkmenistan
Renco building, 3rd floor
Kosmonavtov street 62
Micro district Chubary
010000 Astana
Kazachstan
Tel: +7 7172 555450
Email: ast@minbuza.nl

Ambassade van Oezbekistan
Avenue Franklin Roosevelt 99
1000 Brussel
België
Tel: 0032 2 672 88 44
E-mail: benelux@uzbekistan.be

Nederlands Consulaat in Oezbekistan
Kh. Samatavoy Street
Build. 3, App. 74
Tashkent 100000
Oezbekistan
Tel: 00998 71 150 85 95 / 00998 93 387 02 10
E-mail: nlconsulate.tashkent@gmail.com

Ambassade van Tadzjikistan
Generaal Jacqueslaan 16
1050 Brussel
Tel: +32 2 640 69 33
Email: tajembbrussels@mfa.tj

Nederlandse Ambassade in Kazachstan
Renco building, 3rd floor
Kosmonavtov street 62
Micro district Chubary
010000 Astana
Kazachstan

Ambassade van Kazachstan
Badhuisweg 91
2587CE 's-Gravenhage
Tel: +31 70 363 47 57
Email: hague@mfa.kz

Ambassade van Kirgizië
Abdijstraat 47
1050 Brussel
Tel: +32 2 640 18 68
Email: kgembassy.be@mfa.gov.kg
schedule Openingstijden
Winkels doorgaans van 9:00 uur tot 18:00 uur geopend. Het weekend valt op zaterdag en zondag. Op zondag zijn veel winkels gesloten.

Restaurants hanteren verschillende openingstijden.

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Voor uw rondreis naar de bestemmingen op de Zijderoute heeft u een paspoort nodig dat bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Het paspoort moet minstens over één lege visumpagina beschikken.

Er is een toeristenvisum nodig. Deze is ter plekke op de luchthaven te verkrijgen tegen betaling van USD 87,- en het tonen van de uitnodigingsbrief. Deze uitnodigingsbrief regelen wij voor u en ontvangt u uiterlijk 1 week voor vertrek per mail. Zonder deze brief is het niet mogelijk om een visum aan te vragen, dus neem direct contact met ons op als u deze brief niet heeft ontvangen! Daarnaast moet ook nog een permit van USD 12,- gekocht worden, waarvoor u twee kleurenpasfoto's moet meenemen (neem er voor de zekerheid 4 stuks mee). Dit kan alleen contant betaald worden.

Om de uitnodigingsbrief aan te kunnen vragen, hebben wij direct na de boeking de volgende gegevens van u nodig:
 • Kleurenkopie van geldig internationaal paspoort (volledige pagina waarop alle tekst, foto, handtekening en streepjescode duidelijk zichtbaar zijn);
 • Een recente pasfoto in kleur;
 • Eventuele andere naam/namen die eerder zijn gebruikt (bijv. voor het huwelijk);
 • Burgerlijke staat (alleenstaand, getrouwd, gescheiden, weduwe of weduwnaar);
 • Verblijfsduur (van/tot);
 • Aantal binnenkomsten;
 • Plaats van binnenkomst en vertrek in;
 • Volledige naam en geboortedatum van echtgeno(o)t(e);
 • Volledige naam en geboortedatum van kind(eren);
 • Huisadres (volledig adres van permanente verblijfplaats; niet het adres van tijdelijk verblijf);
 • Naam van onderwijsinstelling (naam van de instelling met het laatste/hoogste onderwijsdiploma, plaats en land);
 • Vakgebied (afdeling, faculteit, vakgebied/richting/specialisatie, bijvoorbeeld geneeskunde, economie, techniek, taalkunde, management, geschiedenis, rechten);
 • Werkpositie (positie/functie/titel van huidige baan, bijvoorbeeld econoom, ingenieur, arts, gepensioneerd, huisvrouw, student);
 • Plaats van het werk (naam en plaats van het werk en adres);
 • Plaats waar het visum voor wordt aangevraagd (ambassade en naam van de stad, of bij aankomst aan de landsgrens of op het vliegveld);
 • Eerdere bezoeken langs de Zijderoute (jaar, maand en doel).

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Georgië.
wifi Telefoon en internet
Sommige landen hebben beperkt tot geen internet, doordat de overheid dit heeft geblokt. Met uitzondering van de berggebieden is bellen op de meeste plekken mogelijk. Aangezien de belkosten erg duur kunnen zijn, is het aan te raden ter plekke een lokale simkaart aan te schaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi van redelijke kwaliteit. Ook in restaurants waar veel toeristen komen is vaak Wi-Fi aanwezig. Er zijn op een aantal plekken internetcafés te vinden.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het op de bestemmingen langs de Zijderoute 3 tot 4 uur later en tijdens de wintertijd 4 tot 5 uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming.