• Buenos Aires
 • Wijngebied van Mendoza
 • Península Valdés
 • Perito Moreno
 • Purmamarca
 • Koloniaal Salta
 • Bariloche
 • El Chaltén
 • Ushuaia
Speciaal voor u geselecteerde highlights:  
 1. Buenos Aires
 2. Wijngebied van Mendoza
 3. Península Valdés
 4. Perito Moreno
 5. Purmamarca
 6. Koloniaal Salta
 7. Bariloche
 8. El Chaltén
 9. Ushuaia

Rondreis Argentinië: genieten van tango, wijn, gletsjers en watervallen

Maak kennis met de typisch Argentijnse sfeer tijdens een rondreis Argentinië. Niet alleen ontdekt u de bruisende steden en de vriendelijke, passievolle bewoners, maar ook wordt u ov ...

Rondreis Argentinië: genieten van tango, wijn, gletsjers en watervallen

Maak kennis met de typisch Argentijnse sfeer tijdens een rondreis Argentinië. Niet alleen ontdekt u de bruisende steden en de vriendelijke, passievolle bewoners, maar ook wordt u overdonderd door de prachtige natuur. We weten zeker dat u uitkijkt naar het bewonderen van de Iguaçu watervallen! De excursies die u hier doet, zijn misschien wel dé hoogtepunten van uw rondreis Argentinië. Maar dan hebben we het nog niet eens gehad over de Perito Moreno gletsjer. Er is nog zo veel meer prachtigs te zien in Argentinië! Benieuwd? Ontdek dan snel ons aanbod individuele rondreizen Argentinië en boek de reis die het best bij u past!

Van de tango in Buenos Aires tot de watervallen van Iguazú

Meteen al aan het begin van uw rondreis Argentinië, wanneer u aankomt in hoofdstad Buenos Aires, maakt u kennis met de bruisende sfeer. U zult zich in Buenos Aires met zijn florerende kunst- en muziekscène, passievolle karakter en fascinerende geschiedenis niet snel vervelen! Met een wandelexcursie door de stad bewondert u veel hoogtepunten. Heel anders dan de bruisende stad Buenos Aires is de omgeving van de Iguazú watervallen. De Iguazú watervallen bestaan uit in totaal 275 watervallen die over de drie kilometer brede afgrond naar beneden storten. Het sproeiende water veroorzaakt de continue aanwezige regenbogen. Iguazú is ook het punt waar drie landen samenkomen: Brazilië, Argentinië en Paraguay. Tijdens uw rondreis Argentinië kunt u de omgeving verkennen en meerdere dagexcursies naar de watervallen maken, waarbij u over hoog gelegen loopbruggen wandelt of met een rubberboot de watervallen van dichtbij aanschouwt.

Koloniale steden, hoge valleien en indrukwekkende gletsjers

Een rondreis Argentinië zit vol contrasten! De ene dag bezoekt u de vallei Quebrada de Humahuaca, een UNESCO Werelderfgoed, met bizarre rotsformaties en enorme cactussen. De andere dag brengt u een bezoek aan een ‘Frozen-wereld’; het  Los Glaciares Nationaal Park met de indrukwekkende gletsjer Perito Moreno. Geniet hier tijdens uw rondreis Argentinië van het fantastische uitzicht op de vijf kilometer brede gletsjer met zijn 74 meter hoge ijswanden. Een andere kant van Argentinië ziet u in koloniaal Salta, waar het zwoele klimaat en de koloniale architectuur u verwelkomen. Vanaf Salta kunt u met een huurauto zelf de verdere omgeving verkennen. Bezoek hoogtepunten als het pittoreske dorp Purmamarca en het wijnstadje Cafayate. Zo maakt u van uw rondreis Argentinië een fly drive vakantie.

U raakt nooit uitgekeken

We hebben nog lang niet alle bezienswaardigheden genoemd! In Argentinië raakt u dus niet snel uitgekeken. Bekijk daarom ons uitgebreide aanbod en ontdek hoe u uw vakantie Argentinië het liefst invult. Met een fly-drive door het noorden bijvoorbeeld of pakt u liever ook nog Chili mee? Het is ook mogelijk om uw reis door Argentinië zelf samen te stellen.

Meer info >

Zoek uw ideale rondreis

U heeft geselecteerd:
Argentinië
Verwijder gehele selectie
Soort reis
Land
Bekijk alle landen
Verberg alle landen
Periode
Reisduur

Rondreizen Argentinië

8 reizen gevonden in Argentinië
U heeft geselecteerd:
Argentinië
Verwijder gehele selectie

Een rondreis door Argentinië is een fascinerende ervaring! Maakt uw hart een sprongetje bij de gedachte aan Argentinië en zijn prachtige pampa’s? Dat begrijpen we. Als rondreisspecialist met jarenlange ervaring leggen we ons enthousiasme in uitstekend geprijsde en uitgebalanceerde reizen. Ook kunt u elke rondreis Argentinië dankzij onze flexibele keuzemogelijkheden volledig afstemmen op uw persoonlijke wensen. Vamos!

(8)
Aantal resultaten

+

Zoekfilter tonen
(0)
Aantal resultaten
(8)
Aantal resultaten

+

Zoekfilter tonen

Bevolking

Naar schatting telt Argentinië 40.000.000 inwoners. Daarvan is het grootste deel woonachtig in de steden. Buenos Aires is de grootste stad en telt 3.000.000 inwoners. Andere grote bevolkingscentra zijn: Cordoba, Rosario, Tucuman, Mendoza en Bahia Blanca. Het dunstbevolkt is Patagonië, waar slechts 1% van de bevolking woont.

Argentinië is een natie van immigranten uit verschillende delen van de wereld. Vanaf 1850 kwam de eerste golf immigranten naar Argentinië. Dit waren veelal boeren en veehouders uit Ierland, Wales en Baskenland. Eind negentiende eeuw tot 1930 kwam de tweede golf immigranten, veelal handarbeiders uit Italië, Spanje, Polen, Libanon, Griekenland, Joegoslavië en Oekraïne. Na de Tweede Wereldoorlog is er een nieuwe immigratievorm van voornamelijk economische vluchtelingen, waaronder ook enkele honderden Nederlandse families.

In de negentiende eeuw leefden er honderden indianenstammen in Argentinië. Op dit moment leven er 15 indianenvolken. Het aantal indianen wordt op ongeveer 300.000 geschat. De meeste indianen wonen in de provincie Chaco, namelijk de Tobas, Matacos en de Pilágas.

Eten en drinken

Argentinië heeft per hoofd van de bevolking de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. De Argentijnse barbecue, asado of ook parillada genoemd, is beroemd en kent een veelheid aan vleessoorten. De bijgerechten doen er, conform de gaucho-traditie, niet zoveel toe. Een bolletje rijst of puree, wat blaadjes sla en een tomaat is al wat u als omlijsting mag verwachten bij een vleesgerecht. De Europese invloed is in de Argentijnse keuken merkbaar. Men kent pasta en worst (chorizo), net als zoete lekkernijen als Dulce de leche en Facturas.

De oorspronkelijke Indiaanse kookkunst is terug te vinden in gerechten als Locro (vleesstoofpot met maïs en bonen), Humitas (gebak van maïsmeel) en Mate (groene thee).

De Argentijnse wijnbouw is veruit de grootste buiten Europa en de stad Mendoza levert 70% van alle wijnproductie van het land. Het zogenaamde ‘wijntoerisme’ trekt veel internationale reizigers naar Mendoza.

Geografie

Argentinië is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika met een oppervlakte van 2.800.000 vierkante kilometer. In het noorden grenst het aan Paraguay, Bolivia en Brazilië. In het westen grenst het land aan Chili en in het oosten aan Uruguay en de Atlantische Oceaan.

Het land kan opgedeeld worden in zes geografische regio's, te beginnen bij het Andesgebergte aan de Chileense zijde en het Altiplano aan de Boliviaanse kant. De Aconcagua (6960 m) is niet alleen de hoogste berg van de Andes, maar ook van het westelijk halfrond. De Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) staan op plaats twee en drie. Het Altiplano, wat hooggebergte betekent, is droog en steppeachtig. Er ontspringen enkele rivieren uit gletsers, waaronder de Perito Moreno die elk jaar enkele centimeters verschuift.

Het noordoosten kenmerkt zich door laaggelegen tropisch regenwoud dat wordt gedomineerd door de grote rivieren Paraná, Paraguay en Uruguay. Deze rivieren monden uit in de grote delta van Río de la Plata. Het regenwoud herbergt tal van tropische diersoorten, waaronder jaguars, flamingo’s en papegaaien.

Wie aan Argentinië denkt, denkt aan de Pampas. Deze weidse vlakte strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan tot aan het Andesgebergte. Het is oorspronkelijk het gebied van de gaucho, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de cowboy.

De Atlantische kust heeft brede stranden, die landinwaarts afwisselend overgaan in bossen, duinen en lagunes. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Argentijnen is dit gebied, dat loopt van San Clemente del Tuyu tot Mar del Plata, in trek als vakantiebestemming.

Vanaf de Río Negro tot aan Vuurland ligt Patagonië. Dit eindeloze steppelandschap is gevormd door gletsjers en is rotsachtig, bezaaid met grof puin uit de Andes. Prachtige meren en grote loofbossen maken het gebied een voor reizigers zeer aantrekkelijke bestemming. Dit is echter niet het enige natuurschoon van Patagonië. Warme zeestromen voeren overwinterende walvissen, zeehonden en pinguïns naar de Atlantische kust.

De archipel van La Tierra del Fuego (Vuurland) is dunbevolkt, bos- en bergachtig en doorsneden met fjorden. In dit gebied ligt Ushuaia de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Argentinië zijn de Diaguita- en de Guaraní-indianen. Waar andere landen in Zuid-Amerika relatief snel door de Spanjaarden gekoloniseerd werden, boden de indianen nog lang weerstand en duurde het tot laat in de zestiende eeuw voordat de conquistadores zich er vestigden.

De introductie van Europese infectieziekten maakte de Indiaanse bevolking ongeschikt voor slavenarbeid en roeide hen vrijwel geheel uit. Hierdoor was er ruimte voor Spaanse gelukzoekers om zich in het binnenland van Argentinië te vestigen in grote boerderijen.

In 1536 begon Pedro de Mendoza met de bouw van ‘Nuestra Señora Santa Maria del Buen Aire’, nu bekend als Buenos Aires. In 1776 werd Buenos Aires hoofdstad van het onderkoninkrijk Río de la Plata en vanaf toen begon de strijd om de onafhankelijkheid. In 1816, onder leiding van José de San Martín, splitste Argentinië zich definitief af van Spanje.

De onafhankelijkheid legde de verschillen bloot tussen de federalisten, conservatieve landeigenaren van de haciendas (grote boerderijen) en de progressieve stedelingen uit Buenos Aires (centralisten). Na jaren van tirannieke overheersing door de federalist Juan Manuel Rosas zegevierde het centralisme van Buenos Aires en werd een periode van groei en welvaart ingeluid. Het liberale klimaat trok veel Europese investeerders, die bijdroegen aan de modernisering van de economie.

Tussen 1880 en 1920 kende Argentinië een bloeitijd. Het werd één van de rijkste landen ter wereld. De internationale belangen maakten het land echter kwetsbaar voor recessies op wereldschaal. In deze periode waren de boeren genoodzaakt om naar de stad te trekken.

De twintigste eeuw begon mager en dit leidde tot een militaire coup in 1943, die de weg vrij maakte voor dictator Juan Perón. Hij en zijn populaire vrouw Eva (Evita) voerden een populistisch bewind, dat zette de verhouding tussen de conservatieven en de liberalen op scherp. Tot 1983 werden steeds bloediger optredende militaire junta’s afgewisseld met autoritaire democratische regeringen, wat leidde tot oplopende economische problemen, corruptie, algemene afkeer van de politiek en de nederlaag in de oorlog met Groot-Brittannië om de Falklandeilanden. Dit betekende een gezichtsverlies dat de junta niet meer te boven kwam. Hierna kreeg de democratie eindelijk voet aan de grond en deze trok de economie mee.

Koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar in 1991 bracht de inflatie in acht jaar terug van 5000 naar 1%, maar deze groeicijfers bleken niet houdbaar waardoor de peso in 2001 volledig ineenstortte. Dit leidde tot een economische crisis waaruit Argentinië momenteel enigszins aan het opkrabbelen is.

Taal

De voertaal in Argentinië is Spaans. Vanwege de Italiaanse achtergrond van veel Argentijnen kunt u op sommige plekken Italiaans horen. Zo hebben veel inwoners van Buenos Aires een hoorbaar Italiaans accent. Sommige indiaanse gemeenschappen hebben hun eigen taal behouden, waarvan de twee belangrijkste het Guaraní en het Quechua zijn.

Klimaat

Door de uitgestrektheid van het land, zowel in de breedte als in de hoogte, kent het klimaat in Argentinië enorme contrasten. In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. Vuurland heeft een zeeklimaat.

Het Andesgebergte kent winters met veel sneeuwval en extreem lage temperaturen tot wel -39 °C. In het midden van het land, bij Córdoba, kan het in de zomer bloedheet worden, tot boven de 45 °C. Een warme en droge föhnwind (Zonda) blaast over de vlakten ten westen van centraal Argentinië. De Zonda kan aantrekken tot een enorme storm met windsnelheden tot 120 km/h en op grotere hoogte zijn sneeuwstormen niet ongewoon. De Sudestada is een klimatologisch fenomeen karakteristiek voor de omgeving van de Río de la Plata (trechtermond bij de grens met Uruguay). Deze zorgt voor een plotselinge draaiing van de koude zuidenwind naar het zuidoosten, samengaand met een mildere temperatuur en heftige regenval.

De gevarieerdheid van het klimaat en de geografie maken Argentinië het hele jaar door aantrekkelijk voor reizigers. Patagonië is het mildst in de zomer (december–februari) en Buenos Aires kunt u het beste in de lente of herfst bezoeken, want de zomer is daar heet en vochtig. Het hoogseizoen van de skioorden in het noorden is van juni tot oktober.

Religie

De meeste Argentijnen zijn rooms-katholiek. Meer dan 90% van de bevolking noemt zichzelf katholiek, hoewel slechts 20% daarvan regelmatig naar de kerk gaat. Spaanse kolonisten hebben het katholicisme naar Zuid-Amerika gebracht, waar het lange tijd een factor van betekenis is geweest. Zo moesten presidentskandidaten tot voor kort katholiek zijn. In 1994 werd het artikel dat bepaalde dat de presidenten katholiek moesten zijn geschrapt. Naast katholieken wonen er protestanten, grieks-orthodoxen, islamieten en joden in Argentinië. De joden kenden een piekaantal van 400.000 vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Ambassade en verkeersbureau

Argentijnse ambassade
Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: 070-3118411
Fax: 070-3118410
www.embassyargentina.nl

Secretaría de Turismo de la Nación
Av. Santa Fe 883
C1059ABC Buenos Aires
Tel: 4312-2232 of 0800-555-0016
www.sectur.gov.ar

Entreegelden Nationale Parken

Argentinië kent vele nationale parken, welke bezocht kunnen worden tijdens uw reis. De entreegelden van deze parken, dienen altijd ter plaatse betaald te worden, we kunnen deze helaas niet al in Nederland innen. Hierbij een overzicht van de bekendste parken.

- Torres del Paine National Park (Chile) USD 41
- Tierra del Fiego USD 26
- Península Valdès USD 21
- Punta Tombo USD 15
- Foz do Iguazú National (Argentinië) Park USD 41
- Foz do Iguaçú National Park (Brazilië) USD 33
- San Ignacio Ruïnes USD 7.50
- Wanda Mijnen USD 5
- Los Glaciares National Park USD 25
- Torres del Paine National Park (Chili) USD 45
- Nahuel Huapi National Park USD 16
- Lanin National Park USD 12.50
- Arrayanes National Park USD 12.50
Bovenstaande prijzen zijn onderhevig aan prijswijzigingen.

Voltage

Het voltage is in Argentinië 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Argentinië kunt checken.

Fooien

Fooien zijn in Argentinië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kofferdragers: ongeveer 1 USD per koffer
Gids: ongeveer 3-5 USD per persoon per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Geldzaken

De munteenheid van Argentinië is de Peso (ARS). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Pinnen met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo is officieel mogelijk, echter hebben wij ervaren dat dit niet altijd werkt. Wij adviseren u dan ook om een creditcard mee te nemen. Gelukkig kunt u bijna overal met uw creditcard betalen (ook kleinere bedragen). Houdt u echter rekening met lege geldautomaten in het weekend en tijdens feestdagen. Als u afreist naar een afgelegen gebied dan is het verstandig om contant geld mee te nemen.

Het is niet mogelijk om met een buitenlandse pas meer dan € 300 tegelijk te pinnen. Per opname betaalt u ongeveer € 6 aan kosten. Sommige banken staan toe geldbedragen te pinnen tot 1000 Peso's. Alleen bij de Citibank (Amerikaans) kunt u grotere bedragen tegelijk opnemen.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, maar ook de Amerikaanse dollar wordt vrijwel overal geaccepteerd. Het is aan te raden om wat Amerikaanse dollars mee te nemen naar Argentinië om eventueel ter plaatse in te wisselen voor Peso's. Het innen van traveller cheques kan buiten Buenos Aires lastig zijn.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Argentinië worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen.

In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Met name in het noorden en langs de oostkust is de zon zeer fel, dus een zonnebrandcrème met een hoge factor is voor mensen met een lichte huid onontbeerlijk. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Een zonnesteek voorkomt u door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

In Argentinië zijn de winkels over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 19.30 uur. De grote winkels zijn vaak dagelijks geopend en tot laat in de avond. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag. Op zaterdag zijn de winkels vaak van 09.00 uur tot 12.30 uur geopend.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.00 uur geopend.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer u niet langer dan 90 dagen blijft, heeft u geen visum nodig. Een toeristenvisum wordt op vertoon van paspoort en retourticket gratis verstrekt.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Argentinië.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

In Argentinië is het in de Nederlandse wintertijd vier uur vroeger. In de Nederlandse zomertijd is het vijf uur vroeger.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in Argentijnse pesos of met Amerikaanse dollars.

Vertrekbelasting

In Argentinië moet u vertrekbelasting betalen op het moment dat u het land verlaat. De vertrekbelasting bedraagt circa 20 Amerikaanse dollar per persoon.

Ook bij diverse binnenlandse vluchten kan vertrekbelasting gevraagd worden. De bedragen varieren van 10 tot 25 pesos.

Deze kosten kunnen tussentijds wijzigen.

Buenos Aires

De Argentijnse hoofdstad staat bekend als het Parijs van het zuiden en is één van de meest Europees aandoende steden van Zuid-Amerika. Buenos Aires is van vele mensen de favoriete Latijns-Amerikaanse stad. Met zijn florerende kunst- en muziekscène, Latijns-Amerikaanse karakter en fascinerende geschiedenis is Buenos Aires een samensmelting van oud en nieuw. Zijn rijke geschiedenis is terug te zien aan de mooie architectuur, in Franse stijl gebouwde appartementen, weelderige paleizen, grootse pleinen en prachtige parken. Er is zoveel te beleven op straat dat u een goed beeld krijgt van de stad door alleen al rond te lopen. In de avonduren is het aan te raden een bezoek te brengen aan een tango show of een lokale Milonga (tango club).

Ushuaia

Ushuaia is de grootste, en enige, stad op Tierra del Fuego (Vuurland). De inwoners van Ushuaia beweren dat dit de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld is en het voelt dan ook als een afgelegen buitenpost. Het is de laatste punt van beschaving voordat men Antarctica bereikt en dit was vroeger de plek waar de meest gevaarlijke gevangenen van Argentinië opgesloten zaten. Het zijn de gevangenen geweest die Ushuaia hebben gebouwd. Vandaag de dag is het een charmante en kleurrijk geschilderde kustplaats wat duizenden bezoekers per jaar trekt vanwege het mooie landschap en het nationale park.Het is de voornaamste vertrekplaats voor reizen naar Antarctica en het Tierra del Fuego Nationaal Park.

Tierra del Fuego Nationaal Park, Ushuaia

Vuurland (Tierra del Fuego in het Spaans) is een archipel in het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika met als meest zuidelijke punt Kaap Hoorn. Vuurland ligt in zowel Argentinië als Chili en heeft Ushuaia als hoofdstad van het Argentijnse gedeelte. De voornaamste bezienswaardigheid in Vuurland is het Tierra del Fuego Nationaal Park. Dit is het meest zuidelijk gelegen nationale park ter wereld en geniet een bijzondere natuurschoon. Op een oppervlakte van 63000 hectare leven spechten, eenden, albatrossen, condors, adelaars, otters, guanaco’s (wilde lama’s), rode vossen en bevers. Het landschap bestaat voornamelijk uit sub-Antarctische toendra, eeuwenoude beukenbossen, puntige bergen, schilderachtige meren, lagunes en rivieren. Het geheel heeft een vreemde en verlaten schoonheid.

Merengebied, Bariloche

Bariloche is één van de meest aantrekkelijke steden van Argentinië dat vergelijkbaar is met de Zwitserse Alpen door zijn A-vormige chalets, sint-bernard honden, bloembakken, chocoladewinkels en bierbrouwerijen. Bariloche is gelegen in het merengebied van Patagonië en het hart van het Nahuel Huapi Nationaal Park. In de omgeving zijn vele activiteiten mogelijk waaronder wildwaterraften, vissen, kajakken, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Het nationale park is zo groot dat het wel een paar dagen duurt om te verkennen.

Los Glaciares Nationaal Park

Het zuidelijke deel van het Los Glaciares Nationaal Park is eenvoudig te bereiken vanaf El Calafate. Het absolute hoogtepunt van de regio, en misschien zelfs Argentinië is de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer. Een netwerk van houten loopbruggen brengen u dichtbij de gletsjerwanden. Geniet van het fantastische uitzicht op de vijf kilometer brede gletsjer met zijn 74 meter hoge ijswanden, wandel over de paden en maak gebruik van de vele fotomogelijkheden onderweg. Hier ziet u hoe enorme stukken ijs afbreken en neerkomen in het ijzige water. Het oorverdovend lawaai en het uiteenspattende water wat dat veroorzaakt maken het tot een werkelijk fantastische ervaring! Samen met enkele gigantische bergen, prachtige meren en andere gletsjers is dit onderdeel van het Los Glaciares Nationaal Park. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden.

Perito Moreno gletsjer, El Calafate

Het zuidelijke deel van het Los Glaciares Nationaal Park is eenvoudig te bereiken vanaf El Calafate. Het absolute hoogtepunt van de regio, en misschien zelfs Argentinië is de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer. Een netwerk van houten loopbruggen brengen u dichtbij de gletsjerwanden. Geniet van het fantastische uitzicht op de vijf kilometer brede gletsjer met zijn 74 meter hoge ijswanden, wandel over de paden en maak gebruik van de vele fotomogelijkheden onderweg. Hier ziet u hoe enorme stukken ijs afbreken en neerkomen in het ijzige water. Het oorverdovend lawaai en het uiteenspattende water wat dat veroorzaakt maken het tot een werkelijk fantastische ervaring! Samen met enkele gigantische bergen, prachtige meren en andere gletsjers is dit onderdeel van het Los Glaciares Nationaal Park. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden.

Wijngebied, Mendoza

Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte en beschikt over een historisch centrum, brede schaduwrijke straten, sfeervolle pleinen en gezellige cafés. Het is vooral bekend vanwege zijn vruchtbare grond vol wijngaarden en is dan ook niet voor niets hét wijncentrum van Argentinië. Wijnproeven blijft de belangrijkste reden voor een verblijf in Mendoza. Er zijn hier allerlei wijngaarden te bezoeken, waar u meer leert over het groeiproces en de verschillende productietechnieken. Naast dat er volop mogelijkheden zijn om heerlijk te ontspannen met een glas wijn is Mendoza ook de uitvalsbasis voor avontuur in het Andesgebergte.

Salta

Salta is de grootste stad in het noordwesten van Argentinië en met zijn zwoele klimaat en mooie koloniale architectuur maakt het zijn bijnaam, La Linda (de schone), meer dan waard. Het is zonder twijfel één van de best bewaarde koloniale steden in Argentinië met mooie straten voorzien van fraaie architectuur en interessante musea. Neem de tijd om in Salta nog wat rond te wandelen over de met kinderkopjes bedekte straten rondom Plaza 9 de Julio en te genieten van de mooie koloniale architectuur. Het koloniale middelpunt van de stad is de San Francisco kerk. Deze gigantische kerk van goud, roze en wit is vooral mooi wanneer het ’s avonds verlicht is. In de avond is het heerlijk vertoeven in één van de uitstekende restaurants waar u kunt genieten van het heerlijke eten, de wijn en traditionele livemuziek.

Cerro de los Siete Colores, Purmamarca

Het pittoreske dorp Purmamarca is gelegen aan de voet van de beroemde Cerro de los Siete Colores (zevenkleurige berg). Tussen de okergele, rode en oranje gekleurde bergen ligt Purmamarca onder een permanent blauw gekleurde lucht. Naast rustige straten en adobe woningen is er een goed onderhouden 17e eeuwse kerk te vinden. Purmamarca’s beroemdste bezienswaardigheid blijft echter de Cerro de los Siete Colores die dramatisch achter het stadje oprijst in al zijn regenboogkleurige glorie. De berg is het beste te bewonderen tijdens zonsondergang of zonsopgang. De gloed van de zon brengt op deze tijd van de dag de kleuren naar boven zoals deze ook te zien zijn in de lucht.

Iguazú watervallen

Puerto Iguazú is de toegangspoort tot de Iguazú watervallen. Deze watervallen zijn de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika. Het donderend geraas komt van de in totaal 275 watervallen die over de drie kilometer brede afgrond naar beneden storten. Het sproeiende water veroorzaakt de continue aanwezige regenbogen. Iguazú is ook het punt waar drie landen samenkomen: Brazilië, Argentinië en Paraguay. De twee nationaal parken van de Iguazú watervallen (Iguazú in Argentinië en Iguaçu in Brazilië) zorgen voor het behoud van het kostbare regenwoud. Bezoekers kunnen van dit spektakel genieten bij diverse uitkijkpunten, vanaf een boot of vanuit een helikopter. Bij de Garganta del Diablo, een bijna cirkelvormige waterval, komen wel 14 watervallen samen. Het uitzicht dat u heeft vanaf het platform dat hangt over de rand van de Garganta del Diablo is ongetwijfeld hét hoogtepunt van uw bezoek aan de watervallen.

El Chaltén

Het bergdorpje El Chaltén is de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars en bergbeklimmers die het noordelijke deel van het schitterende Los Glaciares Nationaal Park willen verkennen. Het is de toegangspoort tot de Cerro Fitz Roy en Cerro Torre, twee van de ruigste en meest indrukwekkende bergtoppen van het Patagonische Andesgebergte. In het 726927 hectare grote Los Glaciares Nationaal Park zijn UNESCO Werelderfgoed gletsjers, bergtoppen, bossen en watervallen te vinden. Dit gebied beschikt tevens over het grootste ijsveld buiten Antarctica en Groenland; het wilde en mysterieuze Zuid-Patagonische ijsveld. De wandelpaden rondom El Chaltén brengen u door mooie bossen en over bergpaden naar uitkijkpunten op gletsjers en getande bergtoppen. Er zijn allerlei wandelingen mogelijk; van een paar uur tot een volle dag.

Klimaat

Door de uitgestrektheid van het land, zowel in de breedte als in de hoogte, kent het klimaat in Argentinië enorme contrasten. In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. Vuurland heeft een zeeklimaat.

Het Andesgebergte kent winters met veel sneeuwval en extreem lage temperaturen tot wel -39 °C. In het midden van het land, bij Córdoba, kan het in de zomer bloedheet worden, tot boven de 45 °C. Een warme en droge föhnwind (Zonda) blaast over de vlakten ten westen van centraal Argentinië. De Zonda kan aantrekken tot een enorme storm met windsnelheden tot 120 km/h en op grotere hoogte zijn sneeuwstormen niet ongewoon. De Sudestada is een klimatologisch fenomeen karakteristiek voor de omgeving van de Río de la Plata (trechtermond bij de grens met Uruguay). Deze zorgt voor een plotselinge draaiing van de koude zuidenwind naar het zuidoosten, samengaand met een mildere temperatuur en heftige regenval.

De gevarieerdheid van het klimaat en de geografie maken Argentinië het hele jaar door aantrekkelijk voor reizigers. Patagonië is het mildst in de zomer (december–februari) en Buenos Aires kunt u het beste in de lente of herfst bezoeken, want de zomer is daar heet en vochtig. Het hoogseizoen van de skioorden in het noorden is van juni tot oktober.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Bezoek ons Reiscafé

Meer weten over de reizen die wij organiseren, komt dan naar ons Reiscafé. De agenda voor 2016 staat online!