
Denk je aan Afrika uit de natuurfilms, dan denk je aan Kenia. Het woord ‘safari’ (‘reis’) komt zelfs uit het Swahili, Kenia’s officiële taal! Op een privéreis met ons beleeft u het ultieme safari-gevoel. Tijdens uw vakantie logeert u in kleinschalige lodges en sfeervolle ‘tented camps’ en reist u in jeeps met een Engelssprekende privéchauffeur, die tevens ranger is en de natuurreservaten en beste wild-plekken op zijn duimpje kent. Ook de prijs is verleidelijk: alle maaltijden en de entreegelden van alle parken zijn inclusief. Reist u met een groepje? Dan heeft u zelfs extra voordeel!
Bevolking
Kenia telt ongeveer 30.340.000 inwoners. Het grootste deel daarvan woont in het zuiden en het zuidwesten en aan de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn praktisch leeg.
Afrikanen vormen 97% van de totale bevolking en zijn in taalkundig opzicht te onderscheiden in de volgende hoofdgroepen: Bantoetaligen (ca. 65%), Nilotische (ca. 30%) en Koesjitische taalgroepen (5%). Het belangrijkste Bantoetalige volk is dat van de Kikuyu (21% van de bevolking). Tot de Niloten behoren de Luo (13%), de Masai (1,5%) en de Turkana (1,3%). De Somali zijn het belangrijkste Koesjitische volk (5%).
Eten en drinken
De Keniaanse keuken kenmerkt zich door verschillende culturele invloeden. Door de Arabieren kwam men, vooral in de kustgebieden, in contact met gedroogde vruchten, rijst en kruiden. Het heeft nog eeuwen geduurd voordat de Arabische invloeden doordrongen tot het binnenland. Hier leefde men van gierst met wat vruchten, wortels en zaden.
Later introduceerden de Portugezen maïs, verschillende soorten fruit, aardappelen en pepers. Door deze verschillende invloeden heeft het eten in Kenia een internationaal karakter.
Geografie
Kenia ligt op de evenaar. Het land heeft een oppervlakte van ruim 580.000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Kenia aan Ethiopië en Soedan, in het oosten aan Somalië en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania.
Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes. Van de tot 200 kilometer brede en tot 150 meter hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 meter hoog.
In de Kenya Highlands is de hoogste berg van Kenia te vinden, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor landbouw.
Geschiedenis
Er is van Afrikaanse landen nog niet veel bekend uit de tijd voor Christus, echter hebben archeologen vondsten bij het bekende Turkanameer gevonden die duiden op menselijk leven 2.600.000 jaar geleden.
De moderne geschiedenis stamt uit de tijd dat de Arabieren Kenia ontdekten. Zij beheersten Oost-Afrika tot ongeveer de 15e tot 16e eeuw, voerden de islam in en introduceerden samen met de lokale bevolking de Swahili-cultuur.
De Portugezen ontdekten vervolgens de waarden van Kenia, maar waren ongewenst voor de Arabieren en werden verdreven. Er zijn dan ook geen overblijfselen van deze Portugese overheersing terug te vinden.
Pas rond de 19e eeuw waren er weer kolonisten te zien in het Kenia. De Britten kwamen vanuit het binnenland op zoek naar vruchtbare grond om de internationale handelsbetrekkingen te bevorderen. Kenia had hier in zekere zin voordeel bij, omdat het door de komst van de Britten een economische groei doormaakte. Echter moesten de binnenlandse volkeren, zoals de Masai-stam land inleveren.
In de jaren '50 begon de bevolking in opstand te komen tegen de Britten en werd voor een periode van zeven jaar de noodtoestand afgeroepen. Uiteindelijk stemden de Britten in met verkiezingen en werd er een nieuwe regering gevormd op weg naar een vrij Kenia. In 1963 werd Kenia onafhankelijk en inmiddels zijn er diverse verkiezingen en leiders geweest.
Klimaat
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de ligging op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang.
Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.
De meeste neerslag valt van april tot en met juni en van oktober tot en met november. De warmste tijd is van november tot en met april. De temperatuur kan dan oplopen tot 28 °C.
Religie
Het grootste deel van de bevolking is christen. Een andere grote groep zijn de Afrikaans-christelijke bewoners, die het inheemse geloof aanhangen.
In de kustgebieden en de oostelijke provincies hangen de meeste inwoners de soenitische islam aan. Daarnaast telt het land een groot aantal hindoes.
Taal
De officiële taal van Kenia is Swahili. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels. Naast deze twee talen komen ook veel stamtalen voor.
Mombasa

Mombasa aan de Keniaanse kust staat bekend staat om haar parelwitte zandstranden, koraalriffen en warme Indische Oceaan. De stad Mombasa heeft niet heel veel bezienswaardigheden, maar de stranden zijn heerlijk om te verblijven. Wij adviseren om een hotel aan de zuidkant, Diana Beach, van Mombasa te reserveren. De stranden zijn hier breed en de resorts zijn groots opgezet vaak op een All Inclusive basis, omdat er naast de verschillende resorts niet veel eetgelegenheden zijn. Vanaf uw strandhotel kunt een leuke snorkel of duikexcursie maken.
Masai Mara Nationaal Park

Masai Mara Nationaal Park is het belangrijkste park van Kenia, bekend om de grote gnoe-migratie van de Serengeti Nationaal Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. De Masai Mara, met zijn heuvelachtige landschappen is de ideale omgeving om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Masai Mara met haar glooiende savannes beslaat een gebied van maar liefst 1.700 km². Hiervan is 400 km² bestemd voor het wild en de overige 1300 km² wordt benut door de Masai als weidegrond voor hun kuddes. Voor een indruk van de omvang van de Masai Mara is het qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht. Masai Mara ligt aan de grens met Tanzania en samen met het Serengeti National Park vormt het één ecosysteem voor de rondtrekkende kudden. De savanne bestaat uit zacht glooiende heuvels, acaciabossen en uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten. Groot en klein wild is door het jaar heen ruimschoots aanwezig. De Masai is voor de één een fotogeniek volk van trotse krijgers, maar voor anderen de stam met de arrogante houding. De stam die constant zorgt voor conflicten omdat zij leven op het snijvlak van natuurpark en hen leefomgeving dat bestaat uit akkerbouw en veeteelt. Door de jaren heen waren Leakey en andere natuurbeschermers bezig onderhandelingen te voeren met de Masai om enerzijds de natuur te beschermen en anderzijds tegemoet te kunnen komen aan de leefwijze en behoefte van de Masai. Het is dan óók de Masai die deze gronden bezitten en ooit in het verre verleden verwierven. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 1974 de Masai Mara een nationaal reservaat is geworden voor het behoud en instandhouding van het wild. De Masai Mara staat vooral bekend om haar grote groepen leeuwen, maar ook meer honkvaste prooidieren de luipaarden en op de termietenheuvels staan vooral de cheetah's. Croton struikgewas is de ideale plaats voor de leeuwen om zich te verschuilen tegen de felle zon. Daarnaast kent de Masai Mara talrijke diersoorten: grote kudden topi's, impala's, gazelles, hartebeest, zebra's, buffels, olifanten, nijlpaarden en nog vele andere soorten met daarnaast nog over de 400 vogelsoorten.
Lake Nakuru

Nakuru Nationaal Park ligt ongeveer 160 kilometer af van Nairobi door de Trans African Highway te volgen. Het is een weg wat soms zwaar te lijden heeft door het vele vrachtverkeer wat deze route moet nemen richting Eldoret en Uganda. Het Nakuru meer is het bekendste vogelreservaat van Kenya. Voornamelijk is het Nakuru meer bekend om zijn grote populatie van flamingo's. Afhankelijk van de waterstand in het meer, kunnen hier 2 miljoen flamingo's langs de oevers te zien zijn. Beide soorten flamingo's zijn hier aanwezig, en leveren altijd een mooi decor voor vele foto's. Als een groot lang dieproze lint langs het water vormen de flamingo's een mooi schouwspel. Nakuru meer kent geen natuurlijke uitgang waardoor al het opgevangen regenwater dient te verdampen. Hierdoor kan het voorkomen dat flamingo's uitwijken als de waterstand te hoog is. Naarmate het water verdampt komen flamingo's in grote getallen terug. Flamingo's wijken uit naar naburige meren waaronder Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Naast 400 vogelsoorten zijn er ook veel zoogdieren. Voornamelijk bied het Nakuru reservaat bescherming voor de Rothschild giraf en de neushoorn. Inmiddels is de populatie groot van beide diersoorten waardoor deze makkelijk in het reservaat terug te vinden zijn. Veelal moet je voor de zwarte neushoorn in het noordoostelijk deel van het park zijn maar door de aantrekkingskracht van de flamingo's wordt dit deel vaak over geslagen.
Samburu Nationaal park

Samburu Nationaal Reservaat is gelegen in het noordelijk deel van Kenia. Het reservaat is ongeveer 360 km² groot samen met het aangrenzende Buffalo Springs reservaat. Het landschap is droog, steenachtig, met veelal kleine rotsachtige heuvels bedekt met acacia bomen, kleinere dorren struiken en grote gele koortsbomen. Het park biedt verschillende wildsoorten die alleen in het noordelijk deel van Kenia voorkomen. De Somalische struisvogel, de kleine netgiraffe waarbij de tekening sterk geaccentueerd is op de huid. Grevy zebra met zijn smalle tekening van de huid en witte onderbuik buik. Gerenoek die constant op hen achterste ranke poten staan om de laatste blaadjes te eten van de lage struiken, waarbij de bijnaam de girafgazelle is. Een ander soort is de Beisa Oryx de mooie spiesbok met zijn lange rechte hoorns met schitterende tekening van de huid. Samburu en Buffalo Springs worden druk bezocht door olifanten kuddes die naast het opzoeken van water ook grote vernielingen aanbrengen in de Ewaso Ngiro. In de rivier waden ook kleine tot zeer grote krokodillen die overdag haast niet te zien zijn. Leeuwen zijn ook veelal te vinden in het reservaat, luierend op de oevers van de Ewaso N'giro. Verder van de rivier af, naar het drogere deel van het park, zijn ook diverse jachtluipaard (cheetah) paartjes te spotten op zoek naar impala groepen. Het wild is voornamelijk geconcentreerd langs de rivier en waar het voornamelijk groen is. Echter ook het noordelijker drogere gebied zal iedereen verbazen dat ineens daar grote kudden olifanten, grevy zebra's en spiesbokken opduiken.
Victoria meer

Het Victoria meer is wereldwijd het op één na grootst zoetwatermeer met een oppervlakte van circa 65000 km². Het uitgestrekte Victoriameer vormt de bron van de rivier de Nijl. Kisumu een voorname stad in deze streek ligt ongeveer 350 kilometer van Nairobi af. Drie landen delen de wateren van het Victoriameer: Kenia, Tanzania en Oeganda. Het aandeel van Kenia is het kleinste (3.785 km²) maar voor de handel is er een druk netwerk van waterwegen tussen de steden en dorpen die allen langs de oevers van het meer liggen. Passagiersbootjes en kleine vrachtschepen varen dagelijks van Kisumu naar Tanzania en in het noorden naar Port Victoria in de buurt van Oeganda.
Klimaat
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de ligging op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang.
Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.
De meeste neerslag valt van april tot en met juni en van oktober tot en met november. De warmste tijd is van november tot en met april. De temperatuur kan dan oplopen tot 28 °C.