Chinese Muur
Zuid-China
Xi'an
Panda's van Chengdu
Shanghai
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo China

Bevolking

China telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Dit is één vijfde deel van de wereldbevolking. De meerderheid van de bevolking is geconcentreerd in het oostelijke deel van China.

In het totaal heeft China 56 verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking (90%) bestaat uit Han-Chinezen, hieronder vallen onder andere de Tibetanen, Mongolen, Uygyrs, Hui en Zhuang. Veel van deze groepen leven in autonome provincies of deelstaten, min of meer onder zelfbestuur.

De toename van het aantal Chinezen levert voor China praktische problemen op in de zin van huisvesting en voeding. De regering heeft daarom bepaald dat ieder echtpaar maar 1 kind mag hebben. Een gezin mag 2 kinderen hebben als de man of vrouw geen broer of zus heeft.

Eten en drinken

De Chinese keuken is wereldberoemd. Gedurende uw reis door China kunt u genieten van heerlijke maaltijden. Groente, kip, vlees, eieren, vis, u treft van alles aan op de kaart en vergeet de beroemde Pekingeend niet. Vaak worden de gerechten geserveerd met rijst of noodles. Door de Chinezen wordt meestal thee gedronken bij het eten, maar wijn, bier en frisdranken zijn ook verkrijgbaar.

Het eten is goedkoop in China, vraagt u bij een restaurant of ze ook een Engels menu hebben, dat is wel zo makkelijk bij het bestellen. Anders kijkt u bij uw buurman en wijst u aan dat u dat wilt eten!
Een leuke tip: koop het boekje 'Point It'. Hier staan vele foto's, van eten en drinken in waar u op kunt wijzen.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw dranken zitten.

Tijdens de reizen naar China is het ontbijt altijd inclusief. In de hotels is er vaak de keuze uit een Westers(brood, jam, boter, eieren, koffie of thee)- of Chinees ontbijt. Bij de rondreizen zijn ook een aantal lunches en/of diners inbegrepen, zie hiervoor de reisbeschrijving.

Prijsindicatie maaltijden:
Ontbijt: gemiddeld tussen de 3 en 5 euro.
Lunch: gemiddeld tussen 5 en 7 euro.
Diner: gemiddeld tussen de 7 en 14 euro
De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk waar en wat u gaat eten.

Geografie

China ligt in Oost-Azië en heeft een totale oppervlakte van 9.600.000 vierkante kilometer. Na Rusland en Canada is China het grootste land ter wereld.

China is een land van uitersten. Dit maakt het land een geliefd vakantieland voor toeristen. In het zuidwesten liggen de hoogste bergen ter wereld (8000 meter en hoger). In het noordwesten daarentegen ligt Turpan op ongeveer 150 meter beneden zeeniveau. In Yunnan bevindt zich de Tijgersprongkloof, de diepste kloof ter wereld.

De steppen (grasvlakten) en woestijnen in het noordwesten staan in schril contrast met de vruchtbare vlaktes en de delta van de Yangtze Kiang rivier.

Geschiedenis

De geschiedenis van China gaat erg lang terug. Al 1.000.000 jaar terug leefden er mensachtigen in China. De overblijfselen van de Pekingmens zijn meer dan een miljoen jaar oud.

De geschiedenis van China wordt ingedeeld naar keizerlijke dynastieën die het land regeerden gedurende een periode van bijna 4.000 jaar. Qin Shi Huang Di was de eerste keizer van China. Hij wekte bij de Chinezen voor het eerst een nationaal gevoel op. Van het woord Qin is dan ook China afgeleid. Qin Shi Huang Di zorgde voor een aaneensluiting van de verdedigingswerken, waaruit de Chinese muur ontstond. Zijn grafcomplex, met de duizenden terracotta soldaten ten oosten van Xi'an geldt als één van de grootste kunstschatten ter wereld.

Het hoogtepunt van de Chinese culturele geschiedenis wordt toegeschreven aan de Tang- en Songdynastie (circa 700 - 1200 n. Chr.). Toen werden belangrijke uitvindingen gedaan die lieten zien dat de Chinese beschaving de meest geavanceerde ter wereld was: buskruit, boekdrukkunst, kompas en papiergeld werden pas veel later in Europa bekend.

De laatste dynastieën van China, de Ming en Qing-dynastie (1368 - 1644), hebben het grootste erfgoed achtergelaten. De grote monumenten, waaronder de Verboden Stad stamt uit deze tijd.

Na de laatste dynastie is China in groot verval terechtgekomen. Er heerste hongersnood, armoede en terreur. Tegelijkertijd ondervond China ook grote concurrentie van Europa op het gebied van technologische ontwikkelingen. Dit spoorde de Chinezen aan tot wederopbouw en heeft China uit het slop getrokken.

Rond de jaren '30 heerste er grote strijd tussen de communisten en de Kwomintang. Zelfs tot in de Tweede Wereldoorlog was er geen eenheid in het ooit zo machtige China.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de bekende leider Mao aan de macht. Door de overwinning van het Rode Leger begon China weer te groeien. China werd uitgeroepen tot de communistische Volksrepubliek China. Het land raakte door al deze strijd en Mao veel van zijn charme en kracht kwijt; er werd met harde hand geregeerd.

Sinds het wegvallen van Mao is China weer een groeiend land met nieuwe mogelijkheden voor de bevolking. Het communistische regime is nog altijd aanwezig, maar deze is aangevuld met persoonlijke vrijheden en ontwikkelingsmogelijkheden.

Klimaat

De uitgestrektheid van China zorgt voor een zeer afwisselend klimaat.

Het westen heeft een droog woestijn- en hooggebergteklimaat dat grote extremen kent. De temperatuurverschillen kunnen oplopen tot 80 °C. De woestijnen zijn 150 dagen per jaar bedekt met een dunne sneeuwlaag en de harde wind maakt het qua gevoelstemperatuur onaangenaam. Als in het voorjaar de bovenste laag ontdooit, ontstaan stofstormen die soms zo krachtig zijn dat ze Korea en Japan bereiken. Inwoners van grote steden zien zich gedurende deze dagen genoodzaakt mondkapjes te dragen! De zomers zijn kort en gematigd warm, behalve in de woestijn waar de zon het land ongenadig verhit tot soms wel 50 °C.

Het noorden van China heeft een landklimaat. 's Winters zorgt een koude luchtstroom uit Oost-Siberië voor temperaturen tot -30 °C in de stad Hailar, die op dezelfde breedtegraad als Parijs ligt. De zomers zijn warm, afhankelijk van de hoogteligging zijn temperaturen boven de 30 °C normaal. De warme oceaanlucht die in de zomer boventoon voert, is vochtig en maakt van juli en augustus regenachtige maanden. Deze vochtigheid reikt tot ver in het noorden van China.

Het grootste deel van het zuiden van China heeft een tropisch klimaat. Het is er in de zomer regelmatig boven de 30 °C en in de winter zelden onder de 10 °C.

Laat u niet misleiden door het 'tropische klimaat'! De oostelijke bestemmingen Shanghai en Hong Kong staan 's winters onder invloed van de Siberische luchtstroom, waardoor het er rond het vriespunt kan zijn, soms zelfs met sneeuw. Van mei tot en met september heerst de moesson, die extreme regenval kan geven.

Tibet ligt op een hoogte van 4000 meter. Het klimaat kenmerkt zich door korte maar relatief zachte zomers en koude en gure winters. Het hele jaar is het er zeer zonnig.

Religie

De grootste religie in China is het boeddhisme, sterk verweven met de filosofieën van het taoïsme en confucianisme. Ook het hindoeïsme heeft zich van oudsher al in China ontwikkeld. Later breidde ook de islam zich uit naar China en is het nestoriaanse christendom tot in China doorgedrongen. Protestantisme en katholicisme kwamen pas tijdens de ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten.

Taal

De officiële taal in China is het Mandarijn Chinees. De Chinese taal bestaat uit een verzameling van 7 hoofdtalen en veel verschillende dialecten. Het kan voorkomen dat Chinezen uit verschillende delen van het land elkaar niet (goed) kunnen verstaan.

In de meeste hotels en toeristische gebieden wordt er ook (gebrekkig) Engels gesproken. Maar in veel gebieden, winkels of restaurants wordt er nauwelijks Engels gesproken.
Dit is ook de reden dat een Engelssprekende gids een noodzaak is voor het reizen in China.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:
Kamermeisje: ongeveer € 1,40 per nacht (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 1,40 per koffer (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 8 per persoon per dag (omgerekend ca. 60 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 9 per persoon per dag (omgerekend ca. 67 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Het geven van fooien in restaurants is niet gebruikelijk maar mocht u tevreden zijn over de maaltijd en de service kunt u zelf bepalen hoeveel fooi u wilt achterlaten.

Bovenstaande informatie is niet van toepassing tijdens China groepsreizen. Gedurende de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien dienen in lokale valuta betaald te worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van China
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: 070-3065090

Verkeersbureau van China
www.cnto.org

Nederlandse Ambassade Peking:
Liangmahe Nanlu 4,
Peking 100600,
Volksrepubliek China
Tel: 0086 (0)10 8532 0200
Fax: 0086 (0)10 8532 0300

Geldzaken

De munteenheid in China is de Yuan (RMB). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in China is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd en vergeet uw pincode niet!

Tenslotte worden contante Euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd (alhoewel deze koers minder gunstig kan zijn).

Let op bij het kopen van producten: bij sommige souvenirwinkeltjes wordt er vaak geprobeerd vals of te weinig geld terug te geven! Wij raden u dan ook aan zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Op Schiphol is het ook mogelijk bij de ABN bank alvast Euro's in Yuan (RMB) te wisselen, al zal de koers iets minder gunstig zijn dan ter plaatse. Neemt u dan kleine coupures mee. Er is een maximum bedrag voor de invoer van de Yuan, vraag hiernaar bij de bank.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor China worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Internet

Bepaalde websites, zoals Google en Facebook, zijn niet toegankelijk in China. Ook berichtenservice Whatsapp werkt niet altijd en kunt u dus niet altijd gebruiken. Wij raden u aan berichtenservice WeChat voor vertrek te downloaden. Deze Chinese app kunt u overal in China gebruiken en is handig wanneer u goed bereikbaar wilt zijn voor het thuisfront.

Openingstijden

De winkels in China zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur.

De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en 13.00 uur tot 17.00 uur (niet alle banken zijn op maandag open) en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar China is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland of België aan te vragen. Vanaf 5 tot 6 weken voor vertrek zullen wij u de accommodatie lijst en het vluchtschema toesturen welke u nodig zult hebben voor uw visumaanvraag China. Let op: indien u een stempel van Turkije en/of Egypte in uw paspoort heeft, kan het voorkomen dat u extra wordt uitgenodigd op consult bij de ambassade.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Visum zelf aanvragen via het Chinese Visa Application Centre
Wanneer u besluit uw visum zelf te regelen, adviseren wij u op goed op de website van het Chinese Visa Application Service Center (http://visaforchina.org/HAG_EN/) te kijken wat u precies nodig heeft om het visum te verkrijgen. De aanvraag van een visum voor China is aangescherpt!

Of visum zelf regelen via e-visums.nl
Ook is er een mogelijkheid om een e-visum aan te vragen voor China via e-visums.nl (https://e-visums.nl/china?p=2144&pi=link). Deze procedure is erg eenvoudig en het hele proces van aanvragen duurt maar 10-15 minuten. U ontvangt een officieel document per post en ook nog eens per email. U hoeft geen paspoort op te sturen, alleen een kopie. e-visums.nl houdt u goed op te hoogte van aanvraag, tot goedkeuring en als het document verzonden wordt vanuit China. Tot twee weken voor vertrek kunt u nog een e-visum aanvragen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek wordt het e-visum verstuurd en het document volgt dan 3 dagen later per post. Kijkt u goed op de website welke documenten u nodig heeft voor de aanvraag.

LET OP: belangrijke regels voor het aanvragen van een e-visum
Bij het aanvragen van een e-visum China is het belangrijk dat u met minimaal twee personen het land binnenkomt en ook weer verlaat. Met een e-visum mag u maximaal 21 dagen in China verblijven, voor reizen langer als 21 dagen is het niet mogelijk om een e-visum aan te vragen. Daarnaast is het visum geldig voor één inreis (single entry).

Tijdsverschil

In China is het zeven uur later dan in Nederland en gedurende onze zomertijd zes uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en kunnen enkel in de lokale valuta voldaan worden.

Veiligheid

Over het algemeen is China een veilig land. Er komt weinig criminaliteit voor. Het is altijd van belang uw bezittingen in de gaten te houden. U dient, zeker in de grotere steden, rekening te houden met zakkenrollers. Deze zijn actief op de toeristische plaatsen. Indien u reist per trein houdt u dan uw bagage in de gaten.

Vervoer

Tijdens onze groepsreizen maken wij gebruik van vervoer dat is toegespitst op het aantal reizigers in de groep. Uiteraard is het vervoer voorzien van airconditioning, maar is er geen toilet aanwezig, omdat wij merken dat hier vaak problemen mee zijn. Tijdens de reis zal regelmatig gestopt worden voor een sanitaire/rookpauze.

Gaat u zelf op weg, dan kunt u gebruik maken van de taxi (in de steden). De taxi zijn niet duur in China. Voor 'n rit binnen de 3 kilometer betaalt u circa 10 Yuan, hierboven betaalt u per kilometer en ook extra voor de benzine! Let op dat de prijzen per stad kunnen verschillen! Wanneer er geen meter in de taxi aanwezig is, is het verstandig om voor uw vertrek eerst een prijs af te spreken! Na 23.00 uur 's avonds geldt er een toeslag en na 15 kilometer van circa 50% boven het normale dagtarief.

Zorgt u ervoor dat u een visitekaartje van het hotel bij u heeft waarop de naam in Chinese karakters is vermeld. Veel taxichauffeurs spreken namelijk geen Engels. Vraagt u in het hotel ook om uw gewenste bestemming in Chinese karakters op te schrijven.

Voltage

Het voltage is in China 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor China kunt checken.

Wij raden u aan om een zaklantaarn mee te nemen, omdat het nog wel eens kan voorkomen dat de stroom uitvalt.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis