Chinese Muur
Zuid-China
Xi'an
Panda's van Chengdu
Shanghai, China
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie China

Fooien

Tijdens uw reis in China staan er veel mensen voor u klaar om u een zorgeloze vakantie te bieden, een fooi wordt dan ook zeer op prijs gesteld en wordt gezien als uiting van waardering. Het geven van fooien in China is gebruikelijk.

Indicatie fooien
Kamermeisje: ca. € 1,40 per nacht (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ca. € 1,40 per koffer (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de yuan wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Bovenstaande informatie is niet van toepassing tijdens China groepsreizen. Gedurende de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien dienen in lokale valuta betaald te worden.

Religie

De grootste religie in China is het boeddhisme, sterk verweven met de filosofieën van het taoïsme en confucianisme. Ook het hindoeïsme heeft zich van oudsher al in China ontwikkeld. Later breidde ook de islam zich uit naar China en is het nestoriaanse christendom tot in China doorgedrongen. Protestantisme en katholicisme kwamen pas tijdens de ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten.

Eten en drinken

De Chinese keuken is wereldberoemd, gevarieerd en bij ons natuurlijk niet geheel onbekend! Dit neemt niet weg dat u in China pas het echte Chinese eten zal leren kennen.

De Chinese keuken heeft veel heerlijke en verrassende ingrediënten. Vaak worden gerechten geserveerd met rijst of noodles gecombineerd met groente, kip, vlees, eieren of vis. Het kan soms een uitdaging zijn, maar probeert u ook zeker met stokjes te eten tijdens uw verblijf in China. Ook een leuk weekje is dat de Chinezen vooral gebruiken maken van een gezamenlijke ronde tafel. De tafel draait en u kunt op deze manier gemakkelijk gerechten met elkaar delen en het is daarnaast natuurlijk erg gezellig. Chinezen staan er om bekend dat ze veel thee drinken bij het eten, maar ook frisdrank, wijn en bier zijn gewoon verkrijgbaar. Het eten in China is redelijk goedkoop en in de restaurants kunt u, om het bestellen makkelijker te maken, om een Engels menu vragen. Een leuke tip is om een Point It boekje te kopen, hier staan vele foto's in van drinken en eten wat u vervolgens in een restaurant aan kunt wijzen. In hotels kunt u vaak kiezen tussen een westers of Chinees ontbijt.

Door de verscheidenheid in lokale producten heeft China veel verschillende stijlen in gerechten. De Noord Chinese keuken staat vooral bekend om de Peking Duck en de hot pot, de provincie Sichuan om haar sterk gekruide eten, Shanghai staat bekend om haar visgerechten en in Hong Kong kunt u genieten van de meest heerlijke zoetzure gerechten.

Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Vaak staan er in de hotels al standaard twee flesjes water voor u klaar. Heet (gekookt) water is zelfs vaak in treinen beschikbaar. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Ontbijt: gemiddeld tussen de € 3 en € 5
Lunch: gemiddeld tussen € 5 en € 8 .
Diner: gemiddeld tussen de € 8 en € 15
Flesje water: € 0,50
Flesje fris: € 1 - € 1,50
Bier / wijn: Gemiddeld € 2 - € 5

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Het prijsverschil varieert tussen de grote en kleine steden.

Elektriciteit

De netspanning is 220V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Geografie

China ligt in Oost-Azië en heeft een totale oppervlakte van 9.600.000 vierkante kilometer. Na Rusland en Canada is China het grootste land ter wereld.

China is een land van uitersten. Dit maakt het land een geliefd vakantieland voor toeristen. In het zuidwesten liggen de hoogste bergen ter wereld (8000 meter en hoger). In het noordwesten daarentegen ligt Turpan op ongeveer 150 meter beneden zeeniveau. In Yunnan bevindt zich de Tijgersprongkloof, de diepste kloof ter wereld.

De steppen (grasvlakten) en woestijnen in het noordwesten staan in schril contrast met de vruchtbare vlaktes en de delta van de Yangtze Kiang rivier.

Kleding

Voor de rondreizen China raden wij u aan om vooral praktische kleding mee te nemen, die u vooral ook kunt combineren (laag over laag). In China is westerse kleding ingeburgerd, maar houdt u er rekening mee dat in bepaalde tempels blote knieën en blote armen en schouders ongepast zijn. In het vroege voorjaar en het late najaar kan het wat kouder zijn, een vest, trui, jas en lange broek is dan handig. In de korte lenteperiode van half april tot eind mei kunt u al echte voorjaarskleding meenemen. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding. U kunt voor elke periode uw koffer aanvullen met een lichte regenjas. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. Denk hierbij aan comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en korte broeken en/of jurkjes en rokjes tot iets boven de knie. Schoenen met een goed profiel, zonnebril en hoofdbedekking tegen de zon zijn tevens onmisbaar.

Beste reistijd

De uitgestrektheid van China zorgt voor een zeer afwisselend klimaat.

Het westen heeft een droog woestijn- en hooggebergteklimaat dat grote extremen kent. De temperatuurverschillen kunnen oplopen tot 80 °C. De woestijnen zijn 150 dagen per jaar bedekt met een dunne sneeuwlaag en de harde wind maakt het qua gevoelstemperatuur onaangenaam. Als in het voorjaar de bovenste laag ontdooit, ontstaan stofstormen die soms zo krachtig zijn dat ze Korea en Japan bereiken. Inwoners van grote steden zien zich gedurende deze dagen genoodzaakt mondkapjes te dragen! De zomers zijn kort en gematigd warm, behalve in de woestijn waar de zon het land ongenadig verhit tot soms wel 50 °C.

Het noorden van China heeft een landklimaat. 's Winters zorgt een koude luchtstroom uit Oost-Siberië voor temperaturen tot -30 °C in de stad Hailar, die op dezelfde breedtegraad als Parijs ligt. De zomers zijn warm, afhankelijk van de hoogteligging zijn temperaturen boven de 30 °C normaal. De warme oceaanlucht die in de zomer boventoon voert, is vochtig en maakt van juli en augustus regenachtige maanden. Deze vochtigheid reikt tot ver in het noorden van China.

Het grootste deel van het zuiden van China heeft een tropisch klimaat. Het is er in de zomer regelmatig boven de 30 °C en in de winter zelden onder de 10 °C.

Laat u niet misleiden door het 'tropische klimaat'! De oostelijke bestemmingen Shanghai en Hong Kong staan 's winters onder invloed van de Siberische luchtstroom, waardoor het er rond het vriespunt kan zijn, soms zelfs met sneeuw. Van mei tot en met september heerst de moesson, die extreme regenval kan geven.

Tibet ligt op een hoogte van 4000 meter. Het klimaat kenmerkt zich door korte maar relatief zachte zomers en koude en gure winters. Het hele jaar is het er zeer zonnig.

Nuttige adressen

Ambassade van China
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: 070 306 5090

Nederlandse Ambassade in Peking
Liangmahe Nanlu 4
Peking 100600
Volksrepubliek China
Tel: 0086 (0)10 853 202 00

Geschiedenis

De geschiedenis van China gaat erg lang terug. Al 1.000.000 jaar terug leefden er mensachtigen in China. De overblijfselen van de Pekingmens zijn meer dan een miljoen jaar oud.

De geschiedenis van China wordt ingedeeld naar keizerlijke dynastieën die het land regeerden gedurende een periode van bijna 4.000 jaar. Qin Shi Huang Di was de eerste keizer van China. Hij wekte bij de Chinezen voor het eerst een nationaal gevoel op. Van het woord Qin is dan ook China afgeleid. Qin Shi Huang Di zorgde voor een aaneensluiting van de verdedigingswerken, waaruit de Chinese muur ontstond. Zijn grafcomplex, met de duizenden terracotta soldaten ten oosten van Xi'an geldt als één van de grootste kunstschatten ter wereld.

Het hoogtepunt van de Chinese culturele geschiedenis wordt toegeschreven aan de Tang- en Songdynastie (circa 700 - 1200 n. Chr.). Toen werden belangrijke uitvindingen gedaan die lieten zien dat de Chinese beschaving de meest geavanceerde ter wereld was: buskruit, boekdrukkunst, kompas en papiergeld werden pas veel later in Europa bekend.

De laatste dynastieën van China, de Ming en Qing-dynastie (1368 - 1644), hebben het grootste erfgoed achtergelaten. De grote monumenten, waaronder de Verboden Stad stamt uit deze tijd.

Na de laatste dynastie is China in groot verval terechtgekomen. Er heerste hongersnood, armoede en terreur. Tegelijkertijd ondervond China ook grote concurrentie van Europa op het gebied van technologische ontwikkelingen. Dit spoorde de Chinezen aan tot wederopbouw en heeft China uit het slop getrokken.

Rond de jaren '30 heerste er grote strijd tussen de communisten en de Kwomintang. Zelfs tot in de Tweede Wereldoorlog was er geen eenheid in het ooit zo machtige China.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de bekende leider Mao aan de macht. Door de overwinning van het Rode Leger begon China weer te groeien. China werd uitgeroepen tot de communistische Volksrepubliek China. Het land raakte door al deze strijd en Mao veel van zijn charme en kracht kwijt; er werd met harde hand geregeerd.

Sinds het wegvallen van Mao is China weer een groeiend land met nieuwe mogelijkheden voor de bevolking. Het communistische regime is nog altijd aanwezig, maar deze is aangevuld met persoonlijke vrijheden en ontwikkelingsmogelijkheden.

Bijzondere feestdagen

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest genoemd, is een groots gevierd festival in China. Traditioneel wordt dit gevierd met drakendansen en leeuwendansen en kan 5 tot 7 dagen duren. In 2020 valt het Chinees Nieuwjaar op 12 februari. Rond deze periode zijn onder andere musea, winkels, restaurants etc. gesloten. In de hotels kan het drukker dan normaal zijn

Paspoort en visum

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar China is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland of België aan te vragen. Vanaf 5 tot 6 weken voor vertrek zullen wij u de accommodatielijst en het vluchtschema toesturen welke u nodig zult hebben voor uw visumaanvraag China. Let op: indien u een stempel van Turkije en/of Egypte in uw paspoort heeft, kan het voorkomen dat u extra wordt uitgenodigd op consult bij de ambassade. De aanvraag voor een visum voor China is aangescherpt en alle aanvragers moeten naar het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag reizen om hun vingerafdrukken af te geven als onderdeel van de visumaanvraagprocedure. Indien u uw aanvraag via VisumCentrale laat verlopen, zullen zij samen met u een afspraak boeken en u begeleiden bij het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag. Indien u een e-visum aanvraagt, is bovenstaande informatie over de vingerafdrukken niet van toepassing.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Visum zelf aanvragen via het Chinese Visa Application Centre
Wanneer u besluit uw visum zelf te regelen, adviseren wij u op goed op de website van het Chinese Visa Application Service Center (http://visaforchina.org/HAG_EN/) te kijken wat u precies nodig heeft om het visum te verkrijgen. De aanvraag van een visum voor China is aangescherpt!

Of visum zelf regelen via e-visums.nl
Ook is er een mogelijkheid om een e-visum aan te vragen voor China via e-visums.nl (https://e-visums.nl/china?p=2144&pi=link). Deze procedure is erg eenvoudig en het hele proces van aanvragen duurt maar 10-15 minuten. U ontvangt een officieel document per post en ook nog eens per e-mail. U hoeft geen paspoort op te sturen, alleen een kopie. e-visums.nl houdt u goed op te hoogte van aanvraag, tot goedkeuring en als het document verzonden wordt vanuit China. Tot twee weken voor vertrek kunt u nog een e-visum aanvragen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek wordt het e-visum verstuurd en het document volgt dan 3 dagen later per post. Kijkt u goed op de website welke documenten u nodig heeft voor de aanvraag.

LET OP: belangrijke regels voor het aanvragen van een e-visum
Bij het aanvragen van een e-visum China is het belangrijk dat u met minimaal twee personen het land binnenkomt en ook weer verlaat. Met een e-visum mag u maximaal 21 dagen in China verblijven, voor reizen langer als 21 dagen is het niet mogelijk om een e-visum aan te vragen. Daarnaast is het visum geldig voor één inreis (single entry).

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 09:00 uur tot 21:00 uur. Tijdens nationale feestdagen zijn de winkels meestal gesloten.

De meeste banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en 13:00 uur tot 17:00 uur. (niet alle banken zijn op maandag open. Op zaterdag zijn de banken open van 08:00 tot 11:30 uur.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Fotograferen

In China kunt u vrij fotograferen. Wanneer u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. In China hoeft u zich in het algemeen niet veel zorgen te maken over wat en wie u wel of niet op de foto mag zetten. Onder de Chinezen is fotograferen namelijk een uitermate populaire bezigheid! Maar respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Wees u ook vooral niet verrast als er Chinezen zijn die juist graag met u op de foto willen. Het is vrijwel altijd goed bedoeld. Let er wel op dat het fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of strategische objecten niet toegestaan is.

Taal

De officiële taal in China is het Mandarijn Chinees. De Chinese taal bestaat uit een verzameling van 7 hoofdtalen en veel verschillende dialecten. Het kan voorkomen dat Chinezen uit verschillende delen van het land elkaar niet (goed) kunnen verstaan.

In de meeste hotels en toeristische gebieden wordt er ook (gebrekkig) Engels gesproken. Maar in veel gebieden, winkels of restaurants wordt er nauwelijks Engels gesproken. Dit is ook de reden dat een Engelssprekende gids een noodzaak is voor het reizen in China.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in China zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zeven uur later.

Bevolking

China telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Dit is één vijfde deel van de wereldbevolking. De meerderheid van de bevolking is geconcentreerd in het oostelijke deel van China.

In het totaal heeft China 56 verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking (90%) bestaat uit Han-Chinezen, hieronder vallen onder andere de Tibetanen, Mongolen, Uygyrs, Hui en Zhuang. Veel van deze groepen leven in autonome provincies of deelstaten, min of meer onder zelfbestuur.

De toename van het aantal Chinezen levert voor China praktische problemen op in de zin van huisvesting en voeding. De regering heeft daarom bepaald dat ieder echtpaar maar 1 kind mag hebben. Een gezin mag 2 kinderen hebben als de man of vrouw geen broer of zus heeft.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is de laatste jaren in China enorm verbeterd. China beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Internationaal bellen vanuit het hotel is een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Als u met uw mobiel internationaal wil bellen, informeer dan bij uw provider of zij een roaming overeenkomst hebben met de Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider kunt u vinden op bellen.com (klik op ‘buitenland’).

Als u een simlockvrij toestel heeft, kan het voordeliger zijn om ter plaatse een simkaart te kopen met prepaid. Bekende providers zijn China Mobile of China Unicom. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met een ‘8’ erin.

Wi-Fi
Veel hotels en restaurants beschikken over WiFi. Mocht u willen e-mailen kunt u ook gebruik maken van een internetcafé.

Geldzaken

De munteenheid in China is de Yuan (RMB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grote steden in China is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd en vergeet uw pincode niet!

Tenslotte worden contante Euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd (alhoewel deze koers minder gunstig kan zijn).

Let op bij het kopen van producten: bij sommige souvenirwinkeltjes wordt er vaak geprobeerd vals of te weinig geld terug te geven! Wij raden u dan ook aan zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Op Schiphol is het ook mogelijk bij de ABN bank alvast Euro's in Yuan (RMB) te wisselen, al zal de koers iets minder gunstig zijn dan ter plaatse. Neemt u dan kleine coupures mee. Er is een maximum bedrag voor de invoer van de Yuan, vraag hiernaar bij de bank. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis