NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
China
Landinformatie
Landinformatie China
Bent u van plan een mooie reis naar China te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van China naar Beste reistijd China.
turned_in Bijzondere feestdagen
Het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest genoemd, is een groots gevierd festival in China. Traditioneel wordt dit gevierd met draken-en leeuwendansen en kan 5 tot 7 dagen duren. In 2025, Jaar van de Slang, valt het Chinees Nieuwjaar op 29 januari. Rond deze periode zijn onder andere musea, winkels, restaurants etc. gesloten. In de hotels kan het drukker dan normaal zijn
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in China. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A, C en I mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.
restaurant Eten en drinken
De Chinese keuken is wereldberoemd, gevarieerd en bij ons natuurlijk niet geheel onbekend! Dit neemt niet weg dat u in China pas het echte Chinese eten zal leren kennen.

De Chinese keuken heeft veel heerlijke en verrassende ingrediënten. Vaak worden gerechten geserveerd met rijst of noodles gecombineerd met groente, kip, vlees, eieren of vis. Het kan soms een uitdaging zijn, maar probeert u ook zeker met stokjes te eten tijdens uw verblijf in China. Ook een leuk weetje is dat de Chinezen vooral gebruiken maken van een gezamenlijke ronde tafel. De tafel draait en u kunt op deze manier gemakkelijk gerechten met elkaar delen en het is daarnaast natuurlijk erg gezellig. Chinezen staan er om bekend dat ze veel thee drinken bij het eten, maar ook frisdrank, wijn en bier zijn gewoon verkrijgbaar. Het eten in China is redelijk goedkoop en in de restaurants kunt u, om het bestellen makkelijker te maken, om een Engels menu vragen. Een leuke tip is om een Point It boekje te kopen, hier staan vele foto's in van drinken en eten wat u vervolgens in een restaurant aan kunt wijzen. In hotels kunt u vaak kiezen tussen een westers of Chinees ontbijt.

Door de verscheidenheid in lokale producten heeft China veel verschillende stijlen in gerechten. De Noord Chinese keuken staat vooral bekend om de Peking Duck en de hot pot, de provincie Sichuan om haar sterk gekruide eten, Shanghai staat bekend om haar visgerechten en in Hong Kong kunt u genieten van de meest heerlijke zoetzure gerechten.

Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Vaak staan er in de hotels al standaard twee flesjes water voor u klaar. Heet (gekookt) water is zelfs vaak in treinen beschikbaar. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Ontbijt: gemiddeld tussen de € 3 en € 5
Lunch: gemiddeld tussen € 5 en € 8 .
Diner: gemiddeld tussen de € 8 en € 15
Flesje water: € 0,50
Flesje fris: € 1 - € 1,50
Bier / wijn: Gemiddeld € 2 - € 5

Dit zijn de richtbedragen. Het prijsverschil varieert tussen de grote en kleine steden.
euro_symbol Fooien
Tijdens uw reis in China staan er veel mensen voor u klaar om u een zorgeloze vakantie te bieden, een fooi wordt dan ook zeer op prijs gesteld en wordt gezien als uiting van waardering. Het geven van fooien in China is gebruikelijk.

Indicatie fooien
Kamermeisje: ca. € 1,40 per nacht (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ca. € 1,40 per koffer (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de yuan wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Bovenstaande informatie is niet van toepassing tijdens China groepsreizen. Gedurende de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien dienen in lokale valuta betaald te worden.
camera_alt Fotograferen
In China kunt u niet vrij fotograferen. Het fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of strategische objecten is niet toegestaan.
Wanneer u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming en respecteer het als zij niet op de foto willen. Wees ook vooral niet verrast als er Chinezen zijn die juist graag met u op de foto willen. Het is vrijwel altijd goed bedoeld.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid in China is de Yuan (RMB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grote steden in China is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd en vergeet uw pincode niet!

Tenslotte worden contante Euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd (alhoewel deze koers minder gunstig kan zijn).

Let op bij het kopen van producten: bij sommige souvenirwinkeltjes wordt er vaak geprobeerd vals of te weinig geld terug te geven! Wij raden u dan ook aan zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Op Schiphol is het ook mogelijk bij de ABN bank alvast Euro's in Yuan (RMB) te wisselen, al zal de koers iets minder gunstig zijn dan ter plaatse. Neemt u dan kleine coupures mee. Er is een maximum bedrag voor de invoer van de Yuan, vraag hiernaar bij de bank. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen
card_travel Kleding
Voor de rondreizen China raden wij u aan om vooral praktische kleding mee te nemen, die u vooral ook kunt combineren (laag over laag). In China is westerse kleding ingeburgerd, maar houdt u er rekening mee dat in bepaalde tempels blote knieën en blote armen en schouders ongepast zijn. In het vroege voorjaar en het late najaar kan het wat kouder zijn, een vest, trui, jas en lange broek is dan handig. In de korte lenteperiode van half april tot eind mei kunt u al echte voorjaarskleding meenemen. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding. U kunt voor elke periode uw koffer aanvullen met een lichte regenjas. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. Denk hierbij aan comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en korte broeken en/of jurkjes en rokjes tot iets boven de knie. Schoenen met een goed profiel, zonnebril en hoofdbedekking tegen de zon zijn tevens onmisbaar.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van China
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: 070 306 5090

Nederlandse Ambassade in Peking
Liangmahe Nanlu 4
Peking 100600
Volksrepubliek China
Tel: 0086 (0)10 853 202 00
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 09:00 uur tot 21:00 uur. Tijdens nationale feestdagen zijn de winkels meestal gesloten.

De meeste banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en 13:00 uur tot 17:00 uur. (niet alle banken zijn op maandag open. Op zaterdag zijn de banken open van 08:00 tot 11:30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Reizigers naar China moeten beschikken over een visum. Het wordt aangeraden om uw visum een maand voor vertrek aan te vragen. Houdt wel rekening met het feit dat de kosten voor het aanvragen van het visum hoog zijn. Klik hier voor het actuele kostenoverzicht .

Voor reizen naar China is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland of België aan te vragen. Vanaf 5 tot 6 weken voor vertrek zullen wij u de accommodatielijst, de reisroute en het vluchtschema toesturen welke u nodig zult hebben voor uw visumaanvraag China. Let op: indien u een stempel van Turkije en/of Egypte in uw paspoort heeft, kan het voorkomen dat u extra wordt uitgenodigd op consult bij de ambassade. De aanvraag voor een visum voor China is aangescherpt en alle aanvragers moeten naar het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag reizen om hun vingerafdrukken af te geven als onderdeel van de visumaanvraagprocedure. Indien u uw aanvraag via VisumCentrale laat verlopen, zullen zij samen met u een afspraak boeken en u begeleiden bij het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Visum zelf aanvragen via het Chinese Visa Application Centre
Wanneer u besluit uw visum zelf te regelen, adviseren wij u op goed op de website van het Chinese Visa Application Service Center te kijken wat u precies nodig heeft om het visum te verkrijgen. Klik hier voor alle benodigde informatie De aanvraag van een visum voor China is aangescherpt!

LET OP: belangrijke regels omtrent de duur van de reis
Van 1 december 2023 tot en met 31 december 2025 is er een visumvrij beleid ingevoerd door de Chinese regering. Dit visumvrije beleid is geldig voor Nederlandse staatsburgers met een paspoort die China bezoeken voor zaken, toerisme, familiebezoek en doorreizen. De visumvrije beleid is alleen geldig voor een reisduur van 15 dagen (14 nachten) en gaat op de dag van aankomst. Is uw reisduur langer, dan moet u alsnog een visum voor China aanvragen.
Voor meer informatie over het visumvrije beleid kunt u contact opnemen met het visumaanvraagcentrum in Den Haag per telefoon +317 02 62 91 50 of per e-mail: haguecenter@visaforchina.org

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
language Taal
De officiële taal in China is het Mandarijn Chinees. De Chinese taal bestaat uit een verzameling van 7 hoofdtalen en veel verschillende dialecten. Het kan voorkomen dat Chinezen uit verschillende delen van het land elkaar niet (goed) kunnen verstaan.

In de meeste hotels en toeristische gebieden wordt er ook (gebrekkig) Engels gesproken. Maar in veel gebieden, winkels of restaurants wordt er nauwelijks Engels gesproken. Dit is ook de reden dat een Engelssprekende gids een noodzaak is voor het reizen in China.
wifi Telefoon en internet
Mobielgebruik
Mobiel bellen is de laatste jaren in China enorm verbeterd. China beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Internationaal bellen vanuit het hotel is een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Als u met uw mobiel internationaal wil bellen, informeer dan bij uw provider of zij een roaming overeenkomst hebben met de Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider kunt u vinden op bellen.com (klik op ‘buitenland’).

Als u een simlockvrij toestel heeft, kan het voordeliger zijn om ter plaatse een simkaart te kopen met prepaid. Bekende providers zijn China Mobile of China Unicom. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met een ‘8’ erin.

Houdt rekening met het feit dat sommige apps niet zullen werken tijdens uw reis in China. Apps/kanalen als Whatsapp, Gmail, Google, Facebook, Instagram en YouTube zijn enkele voorbeelden waar blokkades op kunnen zitten. Het kan dus voorkomen dat deze de gehele reis niet te gebruiken zijn. Wij raden aan om gebruik te maken van WeChat voor eventueel contact met het thuisfront (zij moeten de app ook installeren).

Wi-Fi
Veel hotels en restaurants beschikken over WiFi. Mocht u willen e-mailen kunt u ook gebruik maken van een internetcafé.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in China zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zeven uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over China. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)