China Chinese Muur

Landinformatie China

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in China zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zeven uur later.

Taal

De officiële taal in China is het Mandarijn Chinees. De Chinese taal bestaat uit een verzameling van 7 hoofdtalen en veel verschillende dialecten. Het kan voorkomen dat Chinezen uit verschillende delen van het land elkaar niet (goed) kunnen verstaan.

In de meeste hotels en toeristische gebieden wordt er ook (gebrekkig) Engels gesproken. Maar in veel gebieden, winkels of restaurants wordt er nauwelijks Engels gesproken. Dit is ook de reden dat een Engelssprekende gids een noodzaak is voor het reizen in China.

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.


Reizen na Corona
De wereld is door en sinds de pandemie flink veranderd. Doordat het toerisme lang op slot heeft gezeten in sommige landen merken wij dat er hotels zijn die hier gevolgen van ondervinden. Samen met het wereldwijde personeelstekort zijn niet alle hotels op het niveau van voor de pandemie.

Fooien

Tijdens uw reis in China staan er veel mensen voor u klaar om u een zorgeloze vakantie te bieden, een fooi wordt dan ook zeer op prijs gesteld en wordt gezien als uiting van waardering. Het geven van fooien in China is gebruikelijk.

Indicatie fooien
Kamermeisje: ca. € 1,40 per nacht (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ca. € 1,40 per koffer (omgerekend ca. 10 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ca. € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 30 CNY, afhankelijk van de wisselkoers)

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de yuan wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Bovenstaande informatie is niet van toepassing tijdens China groepsreizen. Gedurende de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien dienen in lokale valuta betaald te worden.

Geldzaken

De munteenheid in China is de Yuan (RMB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grote steden in China is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd en vergeet uw pincode niet!

Tenslotte worden contante Euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd (alhoewel deze koers minder gunstig kan zijn).

Let op bij het kopen van producten: bij sommige souvenirwinkeltjes wordt er vaak geprobeerd vals of te weinig geld terug te geven! Wij raden u dan ook aan zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.

Op Schiphol is het ook mogelijk bij de ABN bank alvast Euro's in Yuan (RMB) te wisselen, al zal de koers iets minder gunstig zijn dan ter plaatse. Neemt u dan kleine coupures mee. Er is een maximum bedrag voor de invoer van de Yuan, vraag hiernaar bij de bank. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Bijzondere feestdagen

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest genoemd, is een groots gevierd festival in China. Traditioneel wordt dit gevierd met draken-en leeuwendansen en kan 5 tot 7 dagen duren. In 2024, Jaar van de Draak, valt het Chinees Nieuwjaar op 10 februari. Rond deze periode zijn onder andere musea, winkels, restaurants etc. gesloten. In de hotels kan het drukker dan normaal zijn

Telefoon en internet

Mobiel bellen is de laatste jaren in China enorm verbeterd. China beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Internationaal bellen vanuit het hotel is een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Als u met uw mobiel internationaal wil bellen, informeer dan bij uw provider of zij een roaming overeenkomst hebben met de Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider kunt u vinden op bellen.com (klik op ‘buitenland’).

Als u een simlockvrij toestel heeft, kan het voordeliger zijn om ter plaatse een simkaart te kopen met prepaid. Bekende providers zijn China Mobile of China Unicom. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met een ‘8’ erin.

Wi-Fi
Veel hotels en restaurants beschikken over WiFi. Mocht u willen e-mailen kunt u ook gebruik maken van een internetcafé.

Nuttige adressen

Ambassade van China
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: 070 306 5090

Nederlandse Ambassade in Peking
Liangmahe Nanlu 4
Peking 100600
Volksrepubliek China
Tel: 0086 (0)10 853 202 00

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van China naar Beste reistijd China.

Fotograferen

In China kunt u niet vrij fotograferen. Het fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of strategische objecten is niet toegestaan.
Wanneer u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming en respecteer het als zij niet op de foto willen. Wees ook vooral niet verrast als er Chinezen zijn die juist graag met u op de foto willen. Het is vrijwel altijd goed bedoeld.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over China. (opent in een nieuw venster)


Paspoort en visum

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar China is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland of België aan te vragen. Vanaf 5 tot 6 weken voor vertrek zullen wij u de accommodatielijst en het vluchtschema toesturen welke u nodig zult hebben voor uw visumaanvraag China. Let op: indien u een stempel van Turkije en/of Egypte in uw paspoort heeft, kan het voorkomen dat u extra wordt uitgenodigd op consult bij de ambassade. De aanvraag voor een visum voor China is aangescherpt en alle aanvragers moeten naar het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag reizen om hun vingerafdrukken af te geven als onderdeel van de visumaanvraagprocedure. Indien u uw aanvraag via VisumCentrale laat verlopen, zullen zij samen met u een afspraak boeken en u begeleiden bij het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag. Indien u een e-visum aanvraagt, is bovenstaande informatie over de vingerafdrukken niet van toepassing.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Visum zelf aanvragen via het Chinese Visa Application Centre
Wanneer u besluit uw visum zelf te regelen, adviseren wij u op goed op de website van het Chinese Visa Application Service Center (http://visaforchina.org/HAG_EN/) te kijken wat u precies nodig heeft om het visum te verkrijgen. De aanvraag van een visum voor China is aangescherpt!

Of visum zelf regelen via e-visums.nl
Ook is er een mogelijkheid om een e-visum aan te vragen voor China via e-visums.nl (https://e-visums.nl/china?p=2144&pi=link). Deze procedure is erg eenvoudig en het hele proces van aanvragen duurt maar 10-15 minuten. U ontvangt een officieel document per post en ook nog eens per e-mail. U hoeft geen paspoort op te sturen, alleen een kopie. e-visums.nl houdt u goed op te hoogte van aanvraag, tot goedkeuring en als het document verzonden wordt vanuit China. Tot twee weken voor vertrek kunt u nog een e-visum aanvragen. Ongeveer 10 dagen voor vertrek wordt het e-visum verstuurd en het document volgt dan 3 dagen later per post. Kijkt u goed op de website welke documenten u nodig heeft voor de aanvraag.

LET OP: belangrijke regels voor het aanvragen van een e-visum
Bij het aanvragen van een e-visum China is het belangrijk dat u met minimaal twee personen het land binnenkomt en ook weer verlaat. Met een e-visum mag u maximaal 21 dagen in China verblijven, voor reizen langer dan 21 dagen is het niet mogelijk om een e-visum aan te vragen. Daarnaast is het visum geldig voor één inreis (single entry).

Kleding

Voor de rondreizen China raden wij u aan om vooral praktische kleding mee te nemen, die u vooral ook kunt combineren (laag over laag). In China is westerse kleding ingeburgerd, maar houdt u er rekening mee dat in bepaalde tempels blote knieën en blote armen en schouders ongepast zijn. In het vroege voorjaar en het late najaar kan het wat kouder zijn, een vest, trui, jas en lange broek is dan handig. In de korte lenteperiode van half april tot eind mei kunt u al echte voorjaarskleding meenemen. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding. U kunt voor elke periode uw koffer aanvullen met een lichte regenjas. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. Denk hierbij aan comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en korte broeken en/of jurkjes en rokjes tot iets boven de knie. Schoenen met een goed profiel, zonnebril en hoofdbedekking tegen de zon zijn tevens onmisbaar.

Eten en drinken

De Chinese keuken is wereldberoemd, gevarieerd en bij ons natuurlijk niet geheel onbekend! Dit neemt niet weg dat u in China pas het echte Chinese eten zal leren kennen.

De Chinese keuken heeft veel heerlijke en verrassende ingrediënten. Vaak worden gerechten geserveerd met rijst of noodles gecombineerd met groente, kip, vlees, eieren of vis. Het kan soms een uitdaging zijn, maar probeert u ook zeker met stokjes te eten tijdens uw verblijf in China. Ook een leuk weekje is dat de Chinezen vooral gebruiken maken van een gezamenlijke ronde tafel. De tafel draait en u kunt op deze manier gemakkelijk gerechten met elkaar delen en het is daarnaast natuurlijk erg gezellig. Chinezen staan er om bekend dat ze veel thee drinken bij het eten, maar ook frisdrank, wijn en bier zijn gewoon verkrijgbaar. Het eten in China is redelijk goedkoop en in de restaurants kunt u, om het bestellen makkelijker te maken, om een Engels menu vragen. Een leuke tip is om een Point It boekje te kopen, hier staan vele foto's in van drinken en eten wat u vervolgens in een restaurant aan kunt wijzen. In hotels kunt u vaak kiezen tussen een westers of Chinees ontbijt.

Door de verscheidenheid in lokale producten heeft China veel verschillende stijlen in gerechten. De Noord Chinese keuken staat vooral bekend om de Peking Duck en de hot pot, de provincie Sichuan om haar sterk gekruide eten, Shanghai staat bekend om haar visgerechten en in Hong Kong kunt u genieten van de meest heerlijke zoetzure gerechten.

Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Vaak staan er in de hotels al standaard twee flesjes water voor u klaar. Heet (gekookt) water is zelfs vaak in treinen beschikbaar. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Ontbijt: gemiddeld tussen de € 3 en € 5
Lunch: gemiddeld tussen € 5 en € 8 .
Diner: gemiddeld tussen de € 8 en € 15
Flesje water: € 0,50
Flesje fris: € 1 - € 1,50
Bier / wijn: Gemiddeld € 2 - € 5

Dit zijn de richtbedragen. Het prijsverschil varieert tussen de grote en kleine steden.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 09:00 uur tot 21:00 uur. Tijdens nationale feestdagen zijn de winkels meestal gesloten.

De meeste banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en 13:00 uur tot 17:00 uur. (niet alle banken zijn op maandag open. Op zaterdag zijn de banken open van 08:00 tot 11:30 uur.

Elektriciteit

De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in China. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A, C en I mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.