Chinese Muur
Zuid-China
Xi'an
Panda's van Chengdu
Shanghai, China
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden China

De Chinese muur

De Chinese Muur is met stip de meest populaire attractie van China die op geen enkele bucketlist mag ontbreken. Het is een van de grootste bouwwerken in de geschiedenis van de mensheid. De complete muur is vele duizenden kilometers lang (ca. 5.600 km) en helemaal met mensenhanden gebouwd. De muur werd gebouwd ter bescherming van aanvallen van vreemde volken en om migratie (vluchten) van het eigen volk tegen te gaan. De Chinese Muur bestaat uit eigenlijk uit vier muren die in een periode van bijna 2.000 jaar zijn gebouwd. De eerste muur dateert al van enkele honderden jaren voor Christus.

De vierde en laatste muur werd in de 16e en 17e eeuw na Christus gebouwd. In 1987 werd de Chinese Muur terecht toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Beijing

CN_AL_plein hemelse vrede 2

Wie heeft nooit gehoord van Beijing (het vroegere Peking) de hoofdstad van de Republiek China, met zijn Verboden Stad? En wie heeft er niet heimelijk van gedroomd om zelf ook ooit eens door het wereldberoemde paleis van de keizer te dwalen? Of met eigen ogen het immens grote Tianmanplein (het plein van de Hemelse vrede) te aanschouwen waar zoveel historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden? Beijing is een fantastische stad om in enkele dagen te verkennen. De grootste attractie in Beijing zelf is de Verboden Stad. Dit is meestal een van de hoogtepunten van een rondreis door China. Een andere zeer populaire attractie is een bezoek aan de Chinese Muur. Dit imposante bouwwerk loopt ten noorden van de stad en is prima als dagtocht vanaf Beijing te bezoeken.

De beroemde Muur

cn_al_beijing1.jpg

De Chinese Muur is met stip de meest populaire attractie van China. Het is een van de grootste bouwwerken in de geschiedenis van de mensheid. De complete muur is vele duizenden kilometers lang (ca. 5.600 km), met op diverse plekken een aantal onderbrekingen en overlappingen. De heersers van toen hadden diverse redenen om de muur te bouwen. Enerzijds was het ter bescherming bij aanvallen vanuit Mongolië. Anderzijds was het ook een manier om migratie (vluchten) van het eigen volk tegen te gaan. De Chinese Muur bestaat uit vier muren die in een periode van bijna 2.000 jaar gebouwd zijn. De eerste muur werd al enkele honderden jaren voor Christus gebouwd (221 BC). Ook de tweede muur is nog voor onze jaartelling gebouwd. Hierna raakte de muur in verval en duurde het tot in de 12e eeuw na Christus totdat aan de derde muur begonnen werd. De vierde en laatste muur werd in de 16e en 17e eeuw na Christus gebouwd.

Omdat het belang van de muur hierna langzaam afnam werden grote delen ervan ontmanteld en gebruikt voor de bouw van huizen en wegen. Pas in de 20e eeuw kwam het besef dat de muur een essentiële rol heeft gespeeld in de geschiedenis van China, en niet lang daarna kwamen de restauratiewerkzaamheden van de Chinese Muur op gang. In 1987 werd de Chinese Muur tot UNESCO World Heritage Site verklaard.

Terracotta Leger, Xi'an

cn_al_xian_terracottaleger_51703093.jpg

Xi'an was meer dan 1.000 jaar, tijdens 13 dynastieën en onder heerschappij van 73 verschillende keizers, de hoofdstad van China. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je rond Xi'an diverse graftombes vindt van overleden keizers. Xi'an wordt ook wel gezien als de geboorteplaats van het huidige China. In de glorietijd was Xi'an het oostelijke eindpunt (of begin) van de zijderoute; een handelsroute tussen China en de grote rijken in het westen. Het was toen een van de grootste steden ter wereld en vormde tevens het middelpunt van de 'De Gouden Eeuw van China' tijdens de Tang-dynastie (618-907). De stad kon je op het hoogtepunt vergelijken met steden als Rome, Athene en Cairo. Momenteel is Xi'an een belangrijke toeristische bestemming vanwege de grote hoeveelheid prachtige attracties en bezienswaardigheden, waarvan het Terracottaleger zeker de aller belangrijkste is.

Het Terracottaleger bestaat uit circa 8.000 soldaten, honderden paarden en rijtuigen van klei en duizenden bronzen wapens, die zijn gevonden en uitgestald om de bezoeker een indruk te geven over de regeringsperiode van keizer Qin Shi Huang. Keizer Qin Shi Huang was de eerste keizer van China, en wordt gezien als de stichter van het huidige China. Hij was ook degene die tijdens zijn heerschappij besloot van de toen al bestaande losse muren een grote muur te maken; De Chinese Muur.

Shanghai

cn_al_shanghai.jpg

Shanghai is al jarenlang een van de grootste en meest ontwikkelde steden van China. De stad ligt in het uiterste oosten van het land (aan de kust) en heeft ruim 23 miljoen inwoners. Hoewel er ook andere grote groeikernen zijn is Shanghai al vele decennia dé plek waar de Chinezen zelf op af komen in de hoop er succes en welvaart te vinden. De stad wordt gekenmerkt door westerse invloeden. De haven van Shanghai is de grootste ter wereld. Sinds de Wereld Expo van 2010 is de stad nog eens extra op de kaart gezet voor toeristen. De stad bestaat grofweg uit twee delen, het oude deel Puxi en het moderne deel Pudong.

In Shanghai staat shoppen, de skyline (vanaf The Bund, langs de Huangpu rivier), lekker eten en een bezoek aan een van de prachtige tempels centraal. Het centrum van de stad is prima te voet te verkennen; een mooie manier om de lokale bevolking mee te maken. Je hebt er mooie tempels, uitzicht op de enorme wolkenkrabbers van Pudong, prachtige architectuur en natuurlijk veel restaurantjes waar je heerlijk lokaal of westers kunt eten.

Chengdu

cn_al_chengdu_panda_214102651.jpg

Chengdu is met ruim 14 miljoen inwoners een van de grootste steden in het westen van China. Het is een zeer populaire bestemming onder reizigers, want Chengdu is vooral bekend vanwege de panda's die in het bergachtige gebied ten westen en noordwesten van de stad voorkomen. Er hangt altijd een prettige en relaxte sfeer in de stad, in tegenstelling tot diverse andere grote steden in China. Het gebied waarin Chengdu ligt is zeer vruchtbaar en daardoor moet de stad en omgeving het vooral hebben van landbouw en akkerbouw.

De grootste attractie van Chengdu zijn natuurlijk de panda's, het nationale dier van China en symbool van het Wereld Natuur Fonds (WNF). 80% van alle wilde panda's in de wereld leven in het gebied rond Chengdu. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 toeristen de speciale conservatieparken, waarvan Sichuan Wolong Giant Panda Nature Reserve de grootste en het meest populair is. Andere plekken om panda's te bezoeken zijn: Chengdu Panda Base, Bifengxia Panda Center, Fuzhou Research Center, Longxi-Hongkou National Nature Reserve, Anzihe Nature Reserve en het Heishuihe Nature Reserve.

Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping

Tiger Leaping Gorge is een fantastisch mooi natuurgebied in het zuidwesten van China, dichtbij de grote stad Kunming en de authentieke dorpen Dali en Lijiang. Het gebied is vooral populair onder de avonturiers, want de meerdaagse trekkings zijn behoorlijk pittig. Het prachtige natuurgebied is regelmatig gesloten voor toeristen vanwege de weersomstandigheden. Vaak is er sprake van bar winterweer en in de zomer kan het er tijdens het regenseizoen flink spoken.

Stenen Woud Kunming

cn_al_kunming_stoneforest.jpg

Kunming is de hoofdstad van de Yunnan provincie in het zuidwesten van China. Er wonen zo'n 8 miljoen inwoners in de stad. De stad heeft een aangenaam subtropisch klimaat, en wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Hoewel Kunming zelf een flink aantal leuke attracties heeft, komen toeristen er vooral langs tijdens hun reis vanaf het oosten naar de populaire plaatsen Dali, Lijang en Shangri-la. Maar in de omgeving van de stad heeft u diverse prachtige hoogtepunten, vooral op cultureel vlak want er wonen 26 etnische minderheden in de Yunnan regio. De natuur rond Kunming is verder adembenemend mooi.

Het Stenen Woud is één van de meest bekende bezienswaardigheden in de regio. Het ligt zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Kunming en is de grootste toeristische attractie in de directe omgeving van de stad. Het is eigenlijk een Karstgebied van meer dan 400km2. Er zijn prachtige uitkijkpunten over de vele rotspartijen; het ziet er daadwerkelijk uit als een stenen bos. Binnen het natuurpark heb je buiten de stenen pilaren ook diverse andere bezienswaardigheden, zoals watervallen en grotten. U kunt hier verder ook de Sani ontmoeten, een van de vele etnische minderheden van China.

Yangshuo

cn_al_yangzhou.jpg

Yangshuo is voor Chinese begrippen eigenlijk maar een dorp (ca. 300.000 inwoners). Maar Yangshuo is vanwege de prachtige ligging, midden in het indrukwekkende Karstgebergte inmiddels zowel nationaal als internationaal beroemd en bejubeld. Jaarlijks wordt deze prachtige toeristische attractie door miljoenen zowel Chinese als buitenlandse toeristen bezocht. De regio heeft een subtropisch klimaat, met prettige temperaturen gedurende het hele jaar.

Yangshuo heeft een enorm drukke hoofdstraat, maar ook een heel gezellige autovrije winkelstraat (West Street), waar het soms net de dolle dwaze dagen van de Bijenkorf lijkt. Er zijn hier vele restaurantjes, internetcafeetjes met gezellige terrasjes, winkeltjes en boetiekjes.

Yangshuo is met de jaren vooral erg populair geworden vanwege het prachtige Karstgebergte waar het door omringd wordt, en vanwege de mooie Yulong en Li rivieren. Het is zo'n belangrijke attractie geworden, dat een afbeelding van het Karstgebergte dichtbij Yangshuo op het 20 Yuan briefje te zien is. De river cruise tussen Guilin en Yangshuo duurt zo'n 4-5 uur. Dit is een vrij lange tocht, waarbij het mooiste deel tussen Yangdi en Xingping ligt.

Pingyao

cn_al_pingyao.jpg

Pingyao is - voor Chinese begrippen - een klein maar ontzettend mooi stadje, dat vooral bekend is vanwege de bijzonder goed bewaard gebleven stadsmuur en het daarachter liggende eeuwenoude centrum. Binnen de stadsmuur lijkt de tijd stil te zijn blijven staan. u ziet de meest prachtig versierde huizen en Pingyao heeft ook meerdere tempels en musea. Het oude centrum van Pingyao is autovrij en u kunt dus op uw gemak naar hartenlust slenteren langs de honderden kleine winkeltjes. Vooral ook 's avonds is het geweldig sfeervol: als alle rode lampionnen aangaan lijkt Pingyao net een Chinees sprookjesdorp. Pingyao ligt tussen Beijing en Xi'an en wordt vaak het best bewaarde geheim van China genoemd.