Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba

Landinformatie Cuba

Bijzondere feestdagen

Carnaval
Carnaval is het bekendste feest in Cuba. Het feest wordt jaarlijks in de maand juli gevierd, in Santiago de Cuba het uitbundigst. Onderdeel van de carnaval in Santiago de Cuba zijn de parades en straatoptredens. Carnaval wordt acht dagen lang op een rijkelijke manier gevierd, met onder andere muziek, dans, optredens en drank. De Cubanen dragen een prachtige klederdracht en maskers tijdens het feest. Een unieke ervaring om mee te maken!

Onder voorbehoud van wijzigingen:
Carnaval 2024: 21 juli - 27 juli

Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 09:30 tot 12:30 en van 14:00 tot 17:00. Winkeltijden kunnen per omgeving verschillen.

De meeste banken en postkantoren zijn geopend van 08:30 tot 12:00 en 13:30 tot 15:00.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is voornamelijk ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla.

In Cuba bent u voor maaltijden grotendeels op de restaurants in de hotels aangewezen. De kwaliteit van het eten is over het algemeen redelijk tot goed en vooral in Havana en Varadero treft u uitstekende restaurants. De ‘paladares’, privé restaurants, zijn een fenomeen. Eens waren dit huiskamerrestaurants, met slechts een paar tafeltjes; die traditionele eten-bij-de-Cubanen-thuis restaurantjes zijn er nog altijd, in heel Cuba, echter zijn er nu ook paladares die een ware cultstatus hebben. Cubaanse Chefs koken er de sterren van de hemel met het (gelimiteerde!) lokale aanbod van levensmiddelen; een ware uitdaging, met verrassende en vaak verrukkelijke resultaten!

In de (All-In) resorts is de afwisseling en keuze van de maaltijden groter; doorgaans worden er speciaal voor deze hotels voedsel en drank uit het buitenland geïmporteerd.

Door de aanhoudende wereldproblematiek zijn er in Cuba leveringsproblemen met plastic, voedingsmiddelen en grondstoffen. De menukaarten in Paladares en hotels worden steeds beperkter. Hongerlijden is er tijdens de reis absoluut niet bij, maar het aanbrengen van variatie op de menukaarten wordt lastiger. Gelukkig zijn Cubanen al gewend hier mee om te gaan. De creativiteit van de Cubaanse koks is haast oneindig, waardoor u kunt blijven genieten van de Cubaanse keuken.

Hoewel de watervoorziening goed is en de Cubanen het kraanwater voor consumptie gebruiken, is het advies voor de buitenlandse bezoekers om flessen (mineraal)water te gebruiken.

Drinkwater in flessen is momenteel moeilijk te krijgen vanwege het tekort aan plastic. In samenwerking met Johnny Jungle – Eco Social Shop kunt u met korting een waterfilterfles bestellen via https://www.johnnyjungle.nl Met een waterfilterfles heeft u te allen tijde de beschikking over schoon drinkwater. Het zuivert 99,99%. En door het kopen van deze duurzame waterfles geeft u automatisch een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang schoon drinkwater. De kortingscode (Johnnycuba10) geeft 10% korting op aankoop van de waterfilterfles (exclusief verzendkosten).

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 10 en € 15
Flesje water : € 1 - € 1,50
Flesje fris : € 1,50 - € 2,50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier(lokaal) : € 2 - € 3

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Cubaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fotograferen

In Cuba vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto, met name in Havana, waar de dames en heren met dikke sigaren en kleurige kleding er speciaal voor gaan staan. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn in Cuba vrijwel niet verkrijgbaar.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Cuba, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Voor een bezoek aan Cuba is een toeristenkaart (visum) verplicht. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U vraagt dit visum al voor uw vertrek in Nederland of België aan. Via de site Cuba Visum vraagt u uw toeristenkaart eenvoudig aan. U kunt kiezen uit een blanco toeristenkaart (ca. € 27,95 per persoon) of een toeristenkaart met invulservice (ca. € 33,95 per persoon). Ook zijn er diverse extra's bij te boeken als een wegenkaart en/of reisgids. De toeristenkaart wordt per post opgestuurd en dient u volledig, in één handschrift in te vullen en altijd bij te hebben tijdens uw reis. In verband met de identificatieplicht op Cuba is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort en toeristenkaart bij u te hebben.

Maximaal 48 uur voor vertrek dient u online een immigratieformulier in te vullen via https://www.dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio.

Als u langer dan 30 dagen in Cuba blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Cuba.

Als buitenlandse bezoeker kan er bij aankomst in Cuba om bewijs van een geldige ziektekostenverzekering gevraagd worden. Dit moet een Engelstalige verklaring zijn.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba ligt tussen de 110V/220V. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Cuba. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A, B, en L mee te nemen op reis.

Nuttige adressen

Ambassade van Cuba
Scheveningseweg 9
2517 KS De Haag
Tel: 070 360 6061

Nederlandse Ambassade in Cuba
7ma. Ave. #2007
esq. 22 Miramar
Havana
Cuba
Tel: 0053 720 425 12

Kleding

De beste kleding om naar Cuba mee te nemen: makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, vooral linnen en katoen zijn uitstekend geschikt om in een tropisch klimaat te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming; trek tijdig een hemd of een blouse aan en gebruik een zonnebrandmiddel. Neem tevens een warmer kledingstuk mee voor een enkele koele avond of indien u richting de berggebieden reist zoals de Sierra Maestra bij Santiago de Cuba. Houd er rekening mee dat de bussen zijn voorzien van airco; ook hier wordt een trui, vest of sweatshirt aangeraden. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Tijdsverschil

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Cuba naar Beste reistijd Cuba.

Fooien

Fooien zijn in Cuba gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs.

Indicatie fooien
Chauffeur : 27 CUP (ca. 1 EUR) per persoon per dag
Gids : 54 CUP (ca. 2 EUR) per persoon per dag
Kamermeisje : 14 CUP (ca. 0,5 EUR) per persoon per nacht
Kofferdrager : 14 CUP (ca. 0,5 EUR) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de CUP wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Cuba goed mogelijk in de meeste toeristische plaatsen, afhankelijk van uw provider. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Wi-Fi
Toegang tot het internet in Cuba is beperkt en wanneer het er is, meestal traag. In de grotere/betere hotels zijn vaak Wi-Fi spots te vinden, waar u (tegen betaling) gebruik van kunt maken. De kosten voor internet in Cuba zijn vrij hoog, ongeveer 104-130 CUP per half uur. Ook zijn er in de grotere/betere hotels business centra met computers/internetverbinding.

Er zijn een beperkt aantal Wi-Fi hotspots op het eiland geopend in 2015 door ETECSA. Met een WiFi-scratchcard kunt u bij deze hotspots inloggen. Kosten per kaart zijn ongeveer 65 CUP per uur. Als u deze kaarten bij de hotelreceptie koopt, zijn de kosten ongeveer 104 CUP. Er is geen beveiligde Wi-Fi, dus het is raadzaam geen financiële transacties online te doen.

Geldzaken

Sinds januari 2021 heeft Cuba de CUC afgeschaft. De Cubaanse peso (CUP) is vanaf dat moment hét Cubaanse betaalmiddel. Amerikaanse dollars worden niet meer geaccepteerd.
Er is een toeristische MLC debetcard op de markt. Dit is een prepaid kaart in MLC (staat gelijk aan de dollar koers) en is voor twee jaar geldig. Het is niet mogelijk om contant geld op te nemen van de kaart. Met de MLC debetcard kan men betalen bij tankstations (hier kan men overigens ook met CUP betalen), staats excursiebureaus en MLC winkels. In Cuba is de euro een landelijk veelal geaccepteerd betaalmiddel. Muntgeld wordt echter niet geaccepteerd. Op straat, bij casa particulares en paladares hebben Cubanen een sterke voorkeur voor harde currency zoals euro. We adviseren daarom om Euro’s mee te nemen, bij voorkeur in kleine coupures. Een bedrag tussen de 70 en 100 euro per persoon per dag kunt u als richtbedrag aanhouden. Zorgt u er voor dat het briefgeld dat u meeneemt onbeschadigd is. Biljetten met scheurtjes worden vrijwel nergens geaccepteerd. Het is lastig om te pinnen in Cuba, de meeste bankautomaten zijn niet in werking. Zorg ervoor dat u voldoende geld bij zich heeft.

Wisselkoers
De officiële wisselkoers (onder voorbehoud van wijzigingen) voor de Cubaanse Peso (CUP):
1 USD = 24 CUP
1 euro = 30 CUP.
Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

1) Credit card kan men altijd gebruiken, maar er kunnen extra kosten van toepassing zijn. Credit cards gelieerd aan Amerikaanse banken zijn nog steeds niet toegestaan. Bij gebruik van de credit card wordt gerekend met de officiële, maar voor toeristen ongunstige koers.
2) Neem euro’s mee in kleine coupures; briefjes 5, 10, 20, 50 euro, geen muntgeld. Als u met bijvoorbeeld 50 of 100 euro zou betalen, krijgt u het verschil terug in CUP’s tegen de officiële wisselkoers en dat is onvoordelig!

Belangrijk
Door de financiële situatie ontstaat er op straat een tweede economie. Op straat krijg u meer CUP’s dan de officiële koers. Dit kan wel oplopen tot 3 keer zoveel. Om het te verduidelijken hierbij een rekenvoorbeeld:

Een broodje kost 200 CUP in. Als men betaald met CUP gewisseld tegen de staatskoers (1 EUR = 30 CUP) kost het broodje omgerekend EUR 6,60.
Betalen in euro’s is het makkelijkste, maar let wel op welke wisselkoers men hanteert. Het is goed om vooraf te onderhandelen.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans met typische Cubaans accent. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Cuba gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Cuba. (opent in een nieuw venster)