Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Cuba

Fooien

Fooien zijn in Cuba gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs.

Indicatie fooien
Chauffeur : 0,5 tot 1 CUC (ca. 0,5 tot 1 US dollar) per persoon per dag
Gids : 1 tot 1,5 CUC (ca. 1 tot 1,5 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 0,5 tot 1 CUC (ca. 0,5 tot 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 0,5 tot 1 CUC (ca. 0,5 tot 1 US dollar) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in 2020. Uiteraard kan de koers van de dollar en de CUC wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Corona

Belangrijke informatie reizen naar Cuba
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van CIBT. Klik hier om zowel voor de Nederlandse als Belgische nationaliteit de vereisten te bekijken. Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Actuele informatie omtrent maatregelen
Voor meer gedetailleerde informatie omtrent de corona maatregelen in Cuba verwijzen wij u naar de website van de overheid.
Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Cuba, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Voor een bezoek aan Cuba is een toeristenkaart (visum) verplicht. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U vraagt dit visum al voor uw vertrek in Nederland of België aan. Het is mogelijk om deze toeristenkaart via NRV aan te vragen. Tijdens het boeken van de reis kunt u deze toeristenkaart (optioneel) toevoegen. De toeristenkaart wordt per post opgestuurd en dient u volledig, in één handschrift in te vullen en altijd bij te hebben tijdens uw reis. In verband met de identificatieplicht op Cuba is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort en toeristenkaart bij u te hebben.

Als u langer dan 30 dagen in Cuba blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Cuba.

Als buitenlandse bezoeker kan er bij aankomst in Cuba om bewijs van een geldige ziektekostenverzekering gevraagd worden. Dit moet een Engelstalige verklaring zijn.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Havana.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Kleding

De beste kleding om naar Cuba mee te nemen: makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, vooral linnen en katoen zijn uitstekend geschikt om in een tropisch klimaat te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming; trek tijdig een hemd of een blouse aan en gebruik een zonnebrandmiddel. Neem tevens een warmer kledingstuk mee voor een enkele koele avond of indien u richting de berggebieden reist zoals de Sierra Maestra bij Santiago de Cuba. Houd er rekening mee dat de bussen zijn voorzien van airco; ook hier wordt een trui, vest of sweatshirt aangeraden. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans met typische Cubaans accent. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Cuba gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Tijdsverschil

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Cuba goed mogelijk in de meeste toeristische plaatsen, afhankelijk van uw provider. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Wi-Fi
Toegang tot het internet in Cuba is beperkt en wanneer het er is, meestal traag. In de grotere/betere hotels zijn vaak Wi-Fi spots te vinden, waar u (tegen betaling) gebruik van kunt maken. De kosten voor internet in Cuba zijn vrij hoog, ongeveer 4-5 CUC per half uur. Ook zijn er in de grotere/betere hotels business centra met computers/internetverbinding.

Er zijn een beperkt aantal Wi-Fi hotspots op het eiland geopend in 2015 door ETECSA. Met een WiFi-scratchcard kunt u bij deze hotspots inloggen. Kosten per kaart zijn ongeveer 2,50 CUC per uur. Als u deze kaarten bij de hotelreceptie koopt, zijn de kosten ongeveer 4 CUC. Er is geen beveiligde Wi-Fi, dus het is raadzaam geen financiële transacties online te doen.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is voornamelijk ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla.

In Cuba bent u voor maaltijden grotendeels op de restaurants in de hotels aangewezen. De kwaliteit van het eten is over het algemeen redelijk tot goed en vooral in Havana en Varadero treft u uitstekende restaurants. De ‘paladares’, privé restaurants, zijn een fenomeen. Eens waren dit huiskamerrestaurants, met slechts een paar tafeltjes; die traditionele eten-bij-de-Cubanen-thuis restaurantjes zijn er nog altijd, in heel Cuba, echter zijn er nu ook paladares die een ware cultstatus hebben. Cubaanse Chefs koken er de sterren van de hemel met het (gelimiteerde!) lokale aanbod van levensmiddelen; een ware uitdaging, met verrassende en vaak verrukkelijke resultaten!

In de (All-In) resorts is de afwisseling en keuze van de maaltijden groter; doorgaans worden er speciaal voor deze hotels voedsel en drank uit het buitenland geïmporteerd.

Hoewel de watervoorziening goed is en de Cubanen het kraanwater voor consumptie gebruiken, is het advies voor de buitenlandse bezoekers om flessen (mineraal)water te gebruiken; deze zijn overal te koop.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 10 en € 15
Flesje water : € 1 - € 1,50
Flesje fris : € 1,50 - € 2,50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier(lokaal) : € 2 - € 3

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Cubaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 09:30 tot 12:30 en van 14:00 tot 17:00. Winkeltijden kunnen per omgeving verschillen.

De meeste banken en postkantoren zijn geopend van 08:30 tot 12:00 en 13:30 tot 15:00.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba ligt tussen de 110V/220V. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Cuba. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A, B, en L mee te nemen op reis.

Fotograferen

In Cuba vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto, met name in Havana, waar de dames en heren met dikke sigaren en kleurige kleding er speciaal voor gaan staan. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn in Cuba vrijwel niet verkrijgbaar.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Cuba naar Beste reistijd Cuba.

Geldzaken

Cuba kent twee officiële valuta, de Cubaanse Peso (CUP) voor met name de lokale bevolking en de Cubaanse Peso Convertible (CUC) voor het toerisme en Westerse importproducten. Hiermee betaalt u souvenirs, drankjes, etc. Op de luchthaven in Havana wisselt u euro’s en CUC’s makkelijk om. Buiten Cuba is deze munt niks waard. Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is voor toeristen dan ook de Peso Convertible. U kunt als toerist met de CUP alleen op straat terecht wanneer u bij een eettentje wat wilt eten of in sommige staatswinkels. In sommige plaatsen, zoals Varadero, kunt u ook met de euro betalen. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Pinnen met een reguliere bankpas is in Cuba nauwelijks mogelijk. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba meestal niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De ambassade adviseert u dan ook voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC. Wilt u toch uw bankpas meenemen, activeert u dan op de website van uw bank vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Voor sommige betalingen is het mogelijk in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards te gebruiken (in de duurdere hotels). In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard gebruik maken van bankautomaten (met pincode!). Vaak bevinden deze bankautomaten zich op straat. U dient daarom goed op te passen voor personen die u uw geld afhandig willen maken. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Cuba. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van Cuba
Scheveningseweg 9
2517 KS De Haag
Tel: 070 360 6061

Nederlandse Ambassade in Cuba
7ma. Ave. #2007
esq. 22 Miramar
Havana
Cuba
Tel: 0053 720 425 12

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis