Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba

Bezienswaardigheden Cuba

Havana

cu_al_havana.jpg

In Havana, de hoofdstad van Cuba, rijden nog altijd de bijzondere oude auto's die door Amerika zijn afgedankt. Dit pareltje van Latijns-Amerika kenmerkt zich door de dames met dikke sigaren, de echte Havana rum, de prachtige architectuur die op iedere hoek van de straat te ontdekken is en de heerlijke muziek. Ook 's avonds is er veel te doen in Havana. Geniet van een Mojito of een andere mix met huisgemaakte rum en zie hoe de altijd dansende lokale bevolking prachtige dansbewegingen maakt op de meeslepende muziek. In de kleurrijke levendige stad zult u zich zeker vermaken!

Viñales Vallei

cu_al_ vinales valley.jpg

In de Viñales vallei, gelegen rond het sfeervolle stadje Viñales, in de provincie Pinar del Río, kunt u één van de merkwaardigste landschappen van Cuba bewonderen. De tabaksplantages gelegen tussen de kalkstenen pijlers (mogotes) die verspreid over de vallei liggen geven u een uniek uitzicht. De kalkstenen pijlers zijn 160 miljoen jaar geleden gevormd door erosie. Tussen de mogotes wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. In 1999 werd de vallei op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Een plantage bezoeken is daarom ook zeker de moeite waard.

Cienfuegos

cu_ar_cienfuegos.jpg

Cienfuegos wordt ook wel 'de parel van het zuiden' genoemd. De stad heeft zijn bijnaam te danken aan het prachtige oude centrum en de rijkdommen in de wijk Punta Gorda. De stad is erg overzichtelijk omdat hij is aangelegd in een schaakbord patroon en de Franse sfeer is nog duidelijk voelbaar. Punta Gorda is een wijk waar vroeger de rijkste inwoners van Cienfuegos woonden, het is het zuidelijkste puntje van de stad en is gelegen op een landtong. Het Palacio del Valle is het mooiste gebouw van de wijk en helaas zijn op dit moment veel villa's niet goed meer onderhouden. Aan het stadsplein Parque José Martí liggen de mooiste gebouwen van het centrum van Cienfuegos. In de 19e eeuw bouwden de Fransen de stad om dit park heen.

Trinidad

cu_ar_trinidad.jpg

Een van de mooiste en authentieke plaatsen in heel Cuba is Trinidad. Sinds de koloniale tijd in de 16e eeuw lijkt het net of er nauwelijks iets is veranderd in Trinidad. De originele, kronkelige, autovrije keienstraatjes en pastelkleurige gebouwen en huizen doen u vermoeden dat de tijd hier heeft stil gestaan. Trinidad staat dan ook sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is onlangs volledig gerestaureerd. Rondom het plein Plaza Mayor, het centrale hart van Trinidad, vindt u de gekleurde huizen en gebouwen waarvan de historische sfeer is behouden gebleven. Een wandeling langs de huizen en gebouwen vormen in Trinidad een ware attractie vanwege alle details.

Sancti Spíritus

cu_al_sancti_brug.jpg

Sancti Spiritus is gelegen aan de oevers van de Yayabo rivier. Het rustige, charmante en koloniale stadje is een van de zeven oorspronkelijke Cubaanse steden en werd gesticht door de Spanjaard Diego Velázquez in 1514.
U kunt hier heerlijk wandelen door de smalle, kronkelende straatjes die u langs kleurrijke koloniale huizen en gebouwen lijdt zoals de Parroquial Mayor en de prachtige bibliotheek. De Yayabo-brug is een twee honderd jaar oude terracotta brug en is de enige overgebleven stenen brug uit het koloniale tijdperk in Cuba.

Santiago de Cuba

cu_al_santiago_street.jpg

Aan de zuidkust van Cuba ligt Santiago de Cuba, de tweede stad van Cuba. Door de ligging in de buurt van Haïti, Jamaica en de Dominicaanse Republiek is Santiago een stad waar de mengeling van Afro-Caraïbische cultuur en mensen nergens zo kleurrijk is als elders in Cuba. Bijna elke Cubaanse dans van Salsa tot Son vond hier haar oorsprong. Op het plein Parque Céspedes, het hart van de stad, kunt u kennis maken met deze Cubaanse dansen. Op ieder moment van de dag zijn er op dit plein mensen van jong tot oud aanwezig. Het plein fungeert als een soort openluchttheater waarin de Cubaanse muziek de hoofdrol speelt. De gebouwen rondom het plein zijn architectonisch gebouwd wat het plein zeker een bezoekje waardig maakt. In Santiago legde Fidel Castro de basis voor de Cubaanse revolutie en ook de eerste rumfabriek werd gevestigd in Santiago de Cuba.

Camagüey

cu_al_camaguey.jpg

Camagüey is een labyrint van kronkelstraatjes, splitsingen, doodlopende steegjes en pleinen met oude kerken waarvan de klokkentorens net boven de rode daken van de koloniale huizen uitkomen. Voor een Latijns-Amerikaanse koloniale stad is het onregelmatige stedelijk patroon erg uitzonderlijk. Het historische centrum staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een bezoek aan het Plaza San Juan de Dios is zeker de moeite waard. Aan dit pittoreske plein zijn de gelijknamige kerk, het voormalige ziekenhuis en pastelkleurige gebouwen gelegen. Het geheel geeft het plein een uniek karakter.

Varadero

cu_al_ varadero.jpg

Varadero is een stad in het noorden van Cuba en ligt op zo'n twee uur rijden van Havana. Varadero beschikt over de mooiste strandlijn van Cuba en misschien wel van de hele wereld. Het schiereiland is erg smal en heeft bijna 25 kilometer strand met fijn wit zand en helder water waardoor het werkelijk prachtig is. De restaurantjes, marktjes, barretjes en straatverkopers in combinatie met de oude auto's en de vriendelijke mensen maakt Varadero een heerlijk klein stadje. Varadero is een perfecte plek om van de zon te genieten en tot rust te komen.