Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

Namasté!

Mijn naam is Melanie en ik werk als reisspecialist bij NRV. Als mensen mij vragen wat nou mijn favoriete reisbestemming is geweest, dan antwoord ik vaak met Nepal. Maar waarom?! Nepal is niet alleen het geboorteland van de boeddha, maar ook van de meest vriendelijke mensen die ik ooit heb ontmoet. Een land met een rijke geschiedenis, de hoogste bergen ter wereld en authentieke verhalen. Tijdens een rondreis in 2018, is Nepal een magische plek gebleken voor mij, waar iedereen elkaar begroet met ‘Namasté’. Het woord Namasté mag vrij vertaald worden als ‘mijn ziel groet jouw ziel'. Ik hoop met deze blog ook jouw ziel te laten groeten met Nepal.

De keuken van Nepal

De Nepalese keuken is niet bijzonder gevarieerd, maar wel erg smaakvol. ‘Dal bhat’ is een traditioneel Nepalees gerecht en bestaat uit allemaal kleine bakjes met curry, linzen, rijst, papadum, groenten en yoghurt. Een ander Nepalees gerecht is ‘momo’. Dit zijn een soort dumplings gevuld met kip, aardappel, kaas, buffelvlees of groenten en geserveerd met chutney. Ter afwisseling van de momo, eten veel Nepalezen ‘chapati’, een dun pannenkoekje geserveerd met chutney of curry. 

De sadhoes van Nepal

Sadhoes zijn ‘heilige’ mannen die hun leven hebben toegewijd aan meditatie en heling. Sadhoe betekend ‘goed persoon’ in het Sanskriet. Sadhoes leven een zwerversbestaan in tempels, bossen en in grotten. Ze hebben een erg opvallend uiterlijk en ze leven van giften en donaties. Sadhoes ‘studeren’ 12 jaar lang yoga, meditatie en spirituele handelingen tot ze zichzelf officieel sadhoe mogen noemen. Je zult ze ongetwijfeld tegengekomen in Nepal.Kathmandu-vallei

De stad Kathmandu ligt in de gelijknamige Kathmandu-vallei. Mijn eerste indruk van Kathmandu was; stoffig en armoedig. Naarmate ik een paar dagen in de toeristenwijk Thamel doorbracht, begon ik de stoffige, armoedige straatjes wel te waarderen. Ik leerde er lokale Nepalezen kennen die mij het inzicht gaven dat er achter elk stoffig huisje een eigen uniek verhaal zit.

Nagarkot

Het is leuk om een bezoek te brengen aan Bhaktapur (een oude koningsstad) en vervolgens een nacht door te brengen in het hoger gelegen Nagarkot. Hier wordt je wakker met een prachtig panorama-uitzicht op de Himalaya’s bij helder weer. Ik raad zeker aan om in Nagarkot een trekking te maken in de vroege ochtend en onderweg een kopje thee of koffie te drinken bij de lokale bevolking. Het is een prachtige route door bergdorpjes, bossen en jungle en je wordt getrakteerd over een prachtig panorama uitzicht over de Himalaya’s. Tijdens trekkings neem ik altijd een zak met snoepjes of chocolaatjes mee om uit te delen aan de kindjes onderweg. Dit wordt erg gewaardeerd!


Thamel

In Kathmandu is het gebruikelijk om te overnachten in de wijk Thamel. In Thamel staan prima hotels, er zijn voldoende restaurantjes en het is dé plek om te shoppen voor souvenirs. Als je goed zoekt, kun je in de afgelegen zijstraatjes piepkleine lokale Nepalese restaurantjes vinden waar je voor nog geen €1,25 een heerlijk bord ‘dal bhat’ kan bestellen. 

In Kathmandu zijn er 4 bezienswaardigheden die wat mij betreft écht niet overgeslagen mogen worden. 

1. Swayambhunath 

Deze stupa wordt ook wel de ‘apentempel’ genoemd. Als je er rond loopt, snap je wel waarom met de hoeveelheden apen die er wonen. Het zijn wel een flink aantal treden die je omhoog moet om deze stupa te kunnen bereiken, maar dan heb je ook wat!  Een prachtig uitzicht over de hele stad, prachtige eeuwenoude tempels, sadhoes, handwerk ateliers en kleine winkeltjes. Deze stupa is bijna helemaal intact gebleven na de aardbeving. Er zijn een aantal kunstenaars gevestigd in deze stupa. Zij hebben kleine ateliers met het bewerken van stenen of het beschilderen van canvas (gemaakt van yakhuid of katoen). 

2. Kopan Monastery

Dit boeddhistische klooster is gelegen op een berg met prachtig uitgezicht over de Kathmandu-vallei. Het klooster is niet geheel open voor toeristen, omdat de monniken en nonnen er gewoon echt nog leven en les krijgen. In de gedeeltes waar je als toerist wel mag komen, krijg je een goede indruk van dit prachtige klooster en de manier van leven. 

3. Boudhanath

Deze stupa is eeuwenoud en echt een pelgrimsoord voor monniken. Bij een stupa mag je officieel alleen maar met de klok mee lopen. Bij deze stupa is dat nogal een uitdaging, omdat er zoveel moois te zien is zal je meerdere rondjes willen lopen. De stupa bestaat uit meerdere lagen en ontelbare Tibetaanse gebedsvlaggetjes. De vlaggetjes hebben vijf kleuren die elk een element bevatten: blauw (hemel), wit (wind), rood (vuur), groen (water), geel (aarde). De stupa is omringd door een plein vol met restaurantjes en winkeltjes. 

4. Pashupatinath

Dit is een van de oudste en meest belangrijke tempels van Nepal. Dit is een heilige plek aan de Bagmati rivier. In deze tempel staat het leven en de dood centraal. Baby’s worden hier gezegend, lijken worden hier verbrand. De lijkverbranding gebeurd hier op een hele traditionele manier. Het lichaam wordt naar een crematie platform gebracht waar al een stapel hout klaar ligt. Er wordt buffelvet in de mond gedaan en deze wordt in de brand gestoken, zodat eerst de binnenkant van het lichaam wordt gezuiverd. Vervolgens wordt er hooi met buffelvet op het lichaam uitgespreid. In 3 uur tijd brandt het lichaam hier weg en uiteindelijk wordt het as de rivier ingeschoven.

Pokhara

Na een verblijf aan Kathmandu, is het heerlijk om een paar dagen door te brengen in het schone, nette Pokhara. Veel lokale Nepalezen gaan hier op vakantie en ik snap helemaal waarom. Pokhara heeft veel gezellige restaurantjes, winkeltjes en massagesalons. Een perfecte plek om even helemaal uit te rusten na een trekking door de bergen.

In het meer van Pokhara kun je een roeiboot huren en heerlijk rustig peddelen naar een eilandje met de Tal Barahi tempel. 

Wat ik echt zou willen aanraden in Pokhara, is het bewonderen van de zonsopgang in Sarangkot. Bij helder weer heb je daar prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte piek van de Annapurna (8.091 meter hoog).De Shanti Stupa, met een prachtig uitzicht over Pokhara, is ook een must-see.

Of voor een letterlijk hoogtepunt : paragliden boven Pokhara met uitzicht op de prachtige Himalaya’s bij helder weer.

In de omliggende dorpjes van Pokhara kun je grotten, watervallen en tempels bezoeken. Met een beetje geluk kom je een Hindu bruiloft tegen bij één van de tempels. Ik werd met open armen ontvangen om erbij te komen en onderdeel te zijn van de bruiloft. Deze spontane gebeurtenissen zijn wat mij betreft vaak toch wel de hoogtepunten van een reis.

Als je interesse hebt in de geschiedenis van de Gurkha’s, raad ik zeker aan om het Gurkha Museum te bezoeken. Dit museum vertelt het zeer indrukwekkende verhaal van de Gurkha soldaten.

Chitwan

Chitwan National Park is een prachtig natuurgebied in een dal en ligt in het zuiden van Nepal. 


Kijk er niet van op als er ineens een olifant of een neushoorn door de straat loopt, dit is hier erg gebruikelijk! In Chitwan kreeg ik echt een ultieme jungle ervaring toen ik met mijn privégids in een lokale kano (uitgeholde boomstam) door de rivieren peddelde en de krokodillen op nog geen 2 meter van de kano vandaan waren. Volgens de gids hoef ik mij geen zorgen te maken dat ik word aangezien als een potentiële maaltijd, ze eten alleen vis. Onderweg geniet ik van kuddes met olifanten, neushoorns en veel verschillende soorten vogels.

Na een prachtige peddeltocht in de kano, heb ik een prachtige trekking gemaakt door de prachtige jungle van dit enorme gebied. Onderweg ben ik 7 neushoorns tegen gekomen, best wel spannend, want ik was samen met een gids die alleen een verrekijker bij zich droeg. 


Tijdens deze prachtige trekking was mijn gids vooral op zoek naar sporen van tijgers, want we kwamen al gauw een pootafdruk tegen van een tijger. Ik zou niet graag oog in oog willen staan met een tijger tijdens zo’n trekking, maar mijn ultieme droom is dat ik er graag 1 willen zien in het wild! Helaas zijn deze indrukwekkende dieren maar heel zeldzaam te spotten en zijn ze voornamelijk ’s nachts actief.

Omdat ik tijdens het regenseizoen in Nepal was, kon ik helaas geen jeeptour maken door Chitwan National Park. De wegen zijn dan onbegaanbaar door de modder. Mijn gids stelde voor om een bezoekje te brengen aan het Elephant Breeding Centre. Ik zou iedereen willen afraden om deze plek te bezoeken, ik heb dagenlang slecht geslapen nadat ik heb gezien hoe deze fantastische, prachtige, slimme olifanten hier zijn vastgeketend.

Namasté!

Nepal is een van de meest bijzondere plekken die ik ooit heb gezien en waar ik graag over vertel. Mijn beste ervaringen met Nepal zijn de ervaringen die ik met de lokale bevolking heb mogen delen. De mensen zijn zo gastvriendelijk, behulpzaam en interessant. Ik hoop dat ik jouw ziel een beetje heb kunnen laten groeten met Nepal en dat jullie in de toekomst kennis mogen maken met elkaar!