De Turkse keuken staat bekend als een van de meest diverse keukens ter wereld. De keuken is beïnvloed door de geschiedenis, culturele diversiteit, gunstige ligging en het gunstige klimaat. Door de strategische ligging van Turkije, zijn er met name invloeden uit Centraal-Azië en Europa te vinden. Doordat het land groot is en zich uitstrekt over twee continenten, kent het land ook verschillende klimaatzones en culturele invloeden wat leidt tot regionale variaties in gerechten.
Het diner wordt gezien als belangrijkste eetmoment in Turkije. De hoofdmaaltijden bestaan voornamelijk uit schapen- of lamsvlees, groenten, rijst (pilav), bulgur en vers brood. Het ontbijt, ofwel kahvalti, bestaat uit versgebakken brood, verse salade, kaas, eieren en een kop thee of koffie. Voor de lunch wordt een eenvoudige warme maaltijd of (bij warm weer) een frisse salade genuttigd.
Turkije staat bekend om verschillende herkenbare gerechten, waaronder de verschillende soorten kebabs. Denk bijvoorbeeld aan döner kebab, şiş kebab, köfte en shaslik. Het Turkse rijstgerecht Pilav zal ongetwijfeld op de menukaart terugkomen. De rijst wordt gegaard in bouillon en wordt geserveerd met groenten, kruiden en vlees. Het bladerdeeghapje Baklava is een populair nagerecht in Turkije.
Let op! Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Het wordt aangeraden om flessen water aan te schaffen tijdens de reis. IJsblokjes worden veelal van kraanwater gemaakt, het advies is om deze niet te nemen.
De toeristische restaurants in Turkije kunnen Hollandse prijzen hanteren. Een maaltijd bij een lokanta (een eenvoudig restaurant met makkelijke maaltijden) is over het algemeen goedkoper.
Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch : ca. € 5,00
Diner : ca. € 10,00
Flesje water : ca. € 0,50
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas bier (lokaal) : ca. € 2,50
De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de lira wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.