NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Turkije
Landinformatie
Landinformatie Turkije
Bent u van plan een mooie reis naar Turkije te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Turkije naar Beste reistijd Turkije .
turned_in Bijzondere feestdagen
De islamitische kalender van Turkije is onder Atatürk vervangen door de Gregoriaanse kalender. Deze kalender wordt gebruikt in Europa en in vele landen van de andere continenten. De belangrijkste islamitische feestdagen zijn wel bewaard gebleven: namelijk het Suikerfeest (Ramazan Bayramy) en het Offerfeest (Kurban Bayramy).

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, ook wel ‘Ramazan Bayramy’ genoemd.

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht. Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden. Tijdens de ramadan zal er aangepast entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het Offerfeest (Kurban Bayramy) staat in het teken van de herdenking van Abraham.

Onder voorbehoud van de maanstand:
Ramadan 2024: 10 maart tot en met 9 april
Ramadan 2025: 28 februari tot en met 29 maart
Suikerfeest 2024: 10 april tot en met 12 april
Suikerfeest 2025: 30 maart tot en met 1 april
Offerfeest 2024: 16 tot en met 20 juni
Offerfeest 2025: 6 tot en met 10 juni

Turkije heeft naast religieuze feestdagen nog een aantal nationale feestdagen:
23 april: Dag van het Kind
01 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: Herdenking van Atatürk
30 augustus: Dag van de Overwinning (dit is de viering van de overwinning van de Turks-Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1922)
29 oktober: Republiek dag

Tijdens de bovengenoemde en de bekende feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland/België.

Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.
restaurant Eten en drinken
De Turkse keuken staat bekend als een van de meest diverse keukens ter wereld. De keuken is beïnvloed door de geschiedenis, culturele diversiteit, gunstige ligging en het gunstige klimaat. Door de strategische ligging van Turkije, zijn er met name invloeden uit Centraal-Azië en Europa te vinden. Doordat het land groot is en zich uitstrekt over twee continenten, kent het land ook verschillende klimaatzones en culturele invloeden wat leidt tot regionale variaties in gerechten.

Het diner wordt gezien als belangrijkste eetmoment in Turkije. De hoofdmaaltijden bestaan voornamelijk uit schapen- of lamsvlees, groenten, rijst (pilav), bulgur en vers brood. Het ontbijt, ofwel kahvalti, bestaat uit versgebakken brood, verse salade, kaas, eieren en een kop thee of koffie. Voor de lunch wordt een eenvoudige warme maaltijd of (bij warm weer) een frisse salade genuttigd.

Turkije staat bekend om verschillende herkenbare gerechten, waaronder de verschillende soorten kebabs. Denk bijvoorbeeld aan döner kebab, şiş kebab, köfte en shaslik. Het Turkse rijstgerecht Pilav zal ongetwijfeld op de menukaart terugkomen. De rijst wordt gegaard in bouillon en wordt geserveerd met groenten, kruiden en vlees. Het bladerdeeghapje Baklava is een populair nagerecht in Turkije.

Let op! Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Het wordt aangeraden om flessen water aan te schaffen tijdens de reis. IJsblokjes worden veelal van kraanwater gemaakt, het advies is om deze niet te nemen.

De toeristische restaurants in Turkije kunnen Hollandse prijzen hanteren. Een maaltijd bij een lokanta (een eenvoudig restaurant met makkelijke maaltijden) is over het algemeen goedkoper.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch : ca. € 5,00
Diner : ca. € 10,00
Flesje water : ca. € 0,50
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas bier (lokaal) : ca. € 2,50

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de lira wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Tijdens uw reis in Turkije staan er veel mensen voor u klaar om u een zorgeloze vakantie te bieden, een fooi wordt dan ook zeer op prijs gesteld en wordt gezien als uiting van waardering. Het geven van fooien in Turkije is gebruikelijk.

Indicatie fooien
Chauffeur : 70 lira (ca. €2) per persoon per dag
Gids : 70 lira (ca. €2) per persoon per dag
Kamermeisje : 35 lira (ca. €1) per persoon per nacht
Kofferdrager : 35 lira (ca. €1) per persoon per koffer
In de meeste restaurants zullen er servicekosten bij de prijs zijn inbegrepen, daarentegen is een fooi van ca. 10 procent gebruikelijk.

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de lira wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.
camera_alt Fotograferen
In Turkije vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vragen mensen, zoals goochelaars en slangenbezweerders, om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Neem geen foto's van mensen met berberapen, dit is een ernstig bedreigde diersoort.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Turkije is de Lira (TRY). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Wij raden het u af om geld om te wisselen op de luchthavens van Turkije. In de grote steden is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Ten slotte worden contante euro's vrijwel overal geaccepteerd. Let wel op dat de koersen minder gunstig kunnen uitvallen.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen
card_travel Kleding
Turkije heeft verschillende klimaatzones. Wij raden u daarom aan om praktische kleding mee te nemen welke makkelijk te combineren is met een jasje. Het is het handigst om met laagjes te werken. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds erg koud worden, zeker in de wintermaanden. Warme kleding, zoals een vest of een trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Turkije.

Voor Turken is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele T-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets onder de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (moskeeën e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Wanneer u deze van binnen wilt bezoeken, zorg dan dat u altijd een sjaal of vest mee neemt om blote schouders en knieën te bedekken.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Turkije
Jan Evertstraat 15
2514BS 's-Gravenhage
Tel: +31 70 302 31 01

Nederlandse Ambassade in Turkije
Mevlana Bulvarı
Yıldırım Kule No.221
06520 Çankaya Ankara
Turkije
Tel: +90 31 24 09 18 00
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 09.30 tot 19:00 uur. Banken of wisselkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur open. Postkantoren zijn van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 08:00 en 17:30 uur. De meeste musea zijn op maandag gesloten. Het Topkapi Museum (Istanbul) is gesloten op dinsdag en het Mevlana Museum (Konya) is iedere dag geopend (onder voorbehoud van wijzigingen).

Tijdens nationale en religieuze dagen kunnen de bovenstaande openingstijden afwijken.
content_paste Paspoort en visum
Uw identiteitsbewijs of paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Turkije. Uw paspoort moet tenminste nog 1 lege pagina hebben.

Personen met een Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor in Turkije bij een verblijf van 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Turkije verblijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Ambassade van Turkije.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
language Taal
De officiële taal van Turkije is Turks. Aan de westkust is het mogelijk om Frans te spreken. Daarnaast wordt er ook Koerdisch, Arabisch, Grieks en Armeens gesproken in Turkije. In de grote steden of toeristische gebieden spreken de meeste mensen een redelijk woordje Engels of Duits.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Turkije vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. De meeste hotels , restaurants en cafés hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Turkije een uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd twee uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Turkije. (opent in een nieuw venster)