NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Turkije
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden Turkije
Turkije biedt een unieke mix van geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Verken bruisend Istanbul met highlights als de Hagia Sophia, Sultan Ahmetmoskee en het Topkapi-paleis. Ontdek de rotsformaties en ondergrondse steden van het mysterieuze Cappadocië. Bezoek Efeze, de eeuwenoude schatkist van Turkije, en geniet in Izmir en Kusadasi van de prachtige kustlijnen langs de Egeïsche kust. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Pamukkale, waar u kunt baden in de spectaculaire witte kalksteen terrassen.
Istanbul
Een stad vol rijke geschiedenis, diversiteit aan culturen, culinaire hoogstandjes en prachtige architectuur is de manier om Istanbul het beste te omschrijven. Wat de stad zo uniek maakt, is het feit dat het de enige stad ter wereld is die op twee continenten ligt. De Bosporus, een smalle zeestraat, verdeelt Istanbul tussen Azië en Europa. Dit is een van de redenen waarom de stad een smeltkroes van verschillende culturen is. De stad is rijk aan vele musea, galeries en theaters met Byzantijnse, Ottomaanse en Turkse invloeden.

De stad staat bekend om de rijke geschiedenis en heeft in de loop der eeuwen verschillende namen gehad. De oorspronkelijke naam van de stad was Byzantium en werd gesticht door Griekse kolonisten in 667 voor Christus. In 330 na Christus benoemde keizer Constantijn de Grote Byzantium als hoofdstad van het Romeinse- en Byzantijnse Rijk en hernoemde de stad naar Nova Roma (het Nieuwe Rome), maar de stad werd al snel bekend door de naam Constantinopel. Na de val van Constantinopel in 1453 werd de stad de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en werd in de volksmond al vaak Istanbul genoemd. Onder het bewind van Atatürk werd de naam Istanbul in 1930 de officiële naam van de stad.

De bruisende stad heeft een schat aan bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken, waaronder de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapi-paleis en de Galatatoren. Hagia Sophia wordt gezien als meest iconische monument van de stad. De oorspronkelijke Byzantijnse kathedraal, later Ottomaanse moskee, is te herkennen aan de indrukwekkende koepel en schitterende mozaïeken.

Verdwaal in het doolhof van de verschillende Bazaars. Bezoek bijvoorbeeld de Spice Bazaar, waar de overvloed aan specerijen, noten, thee en andere lokale lekkernijen niet te missen zijn. Tijdens het slenteren zullen de hoeveelheid kleuren en geuren niet onopgemerkt blijven. Tijdens een wandeling door de Grand Bazaar, een van de oudste en grootste Bazaars ter wereld, zult u geen genoeg krijgen van alle tapijten, sieraden en souvenirs. Hagia Sophia
Bezienswaardigheden in Istanbul
Hagia Sophia
Hagia Sophia
Een tripje naar hét symbool van Istanbul, de Hagia Sophia, mag zeker niet ontbreken tijdens een verblijf in Istanbul. Hagia Sophia wordt gezien als meest iconische monument van de stad en kent een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke Byzantijnse kathedraal werd tussen 532 en 537 gebouwd. Na de val van Constantinopel in 1453 diende Hagia Sophia als Ottomaanse moskee. Onder het bewind van Atatürk werd het gebedshuis een museum. Tegenwoordig (sinds 2020) dient het opnieuw als moskee.

Het iconische monument is te herkennen aan de indrukwekkende koepel en schitterende mozaïeken.

De moskee is nog steeds in gebruik. Tijdens gebedsdiensten is de moskee niet toegankelijk voor bezoekers. Om respect te tonen is het belangrijk om gepaste kleding te dragen bij het betreden van de moskee. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Vrouwen moeten de haren bedekken.
De Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee
De Sultan Ahmed Moskee, beter bekend als De Blauwe Moskee wordt gezien als één van de architectonische juwelen van Istanbul. De moskee is gebouwd door Sultan Ahmed I aan het begin van de 17e eeuw. De moskee heeft als enige moskee ter wereld zes minaretten. Vroeger stond het aantal minaretten als een teken van rijkdom en grandeur. Het iconische gebouw is beroemd om de duizenden blauwe Iznik-tegels die de binnenkant van de moskee sieren. Binnenin vindt u tevens schitterende bogen, een adembenemende centrale koepel en kleurrijk glas-in-loodramen.

De moskee is nog steeds in gebruik. Tijdens gebedsdiensten en op vrijdag is de moskee niet toegankelijk voor bezoekers. Om respect te tonen is het belangrijk om gepaste kleding te dragen bij het betreden van de moskee. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Vrouwen moeten de haren bedekken.
Topkapi Paleis
Topkapi Paleis
Het Topkapi Paleis is gelegen aan de Bosphorus. Het paleis, werd in opdracht van Sultan Mehmet II, gebouwd in 1459. Van 1465 tot 1853 was het de residentie van de Ottomaanse sultans. Het paleis is enorm groot met rijkelijk versierde kamers. De ene kamer is nog mooier gedecoreerd dan de ander. Bewonder de prachtige tuin, binnenplaatsjes, (schat)kamers en paviljoens.
Ankara
Ankara is sinds 1923 de hoofdstad van Turkije. De stad, gelegen in Midden-Anatolië, is het bruisende hart van Turkije. Bezienswaardigheden zoals het Mausoleum van Atatürk, de citadel van Ankara en het Museum van Anatolische Beschavingen mogen tijdens een bezoek aan de stad niet ontbreken. Het Mausoleum is daarbij het bekendste bouwwerk van de stad. Het mausoleum is gebouwd ter ere van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger en eerste president van modern Turkije. Eén van de oudste bezienswaardigheden van de stad is de citadel van Ankara, gebouwd in het Byzantijnse tijdperk. Struin langs de gezellige, in Ottomaanse stijl gebouwde huizen rondom de citadel. Mausoleum van Atatürk
Cappadocië
De hoogvlakte van Cappadocië is een landschap zoals geen ander. Een spectaculair, surrealistisch landschap van tufsteenkegels, grotten en kloven. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan toen drie grote vulkaanuitbarstingen Cappadocië met een laag lava en jarenlange asregens bedekte. Dit resulteerde in een mix van hard en zacht gesteente, dat door erosie van regen en rivieren unieke rotsformaties vormde. In het zachte gesteente konden gemakkelijk kloosters, kerken en grotten worden uitgehakt, waardoor mensen sinds de middeleeuwen in grotwoningen woonden. Het gebied staat met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Er zijn een aantal plekken die niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan Cappadocië, zoals het openluchtmuseum van Göreme, de Zelve Vallei en de ondergrondse stad Kaymakli. Het Göreme openluchtmuseum ontdekt u een kleurrijke verzameling van uit de rots gehouden kloosters, kapellen en kerken. Bezoek ook zeker de wereldberoemde Zelve Vallei, bekend van de feeënschoorstenen. Cappadocië kent vele geheime ondergrondse steden die eeuwen voor Christus zijn ontstaan. Kaymakli is de grootste en bekendste ondergrondse stad.

Een spectaculaire activiteit in Cappadocië is de ballonvaart! Geniet van een opkomende zon boven het spectaculaire landschap. Heteluchtballon Cappadocië
Pamukkale
De stad Pamukkale is gelegen in het westen van Turkije. De toeristische plaats is samen met de oude Romeinse stad Hierapolis toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bezienswaardigheden rondom Pamukkale zijn uniek en zeker de moeite waard!

De gelijknamige bezienswaardigheid Pamukkale, ofwel het Kasteel van Katoen, is een waanzinnig natuurfenomeen. De witte kalkterrassen van Pamukkale zijn ontstaan door thermale warmwaterbronnen die kalkhoudend water naar de oppervlakte brengen. Wanneer dit water afkoelt, slaat calciumcarbonaat neer en vormt het witte travertijnterrassen. Dit proces heeft duizenden jaren geduurd en resulteert in dit unieke landschap.

Boven deze witte kalkterrassen ligt de oude Romeinse stad Hieropolis (een voormalig kuuroord). Wandel langs het goed bewaard gebleven Romeinse theater, de agora, de tempel van Apollo, de necropolis en het oude thermale badhuis (nu museum). Pamukkale
Kusadasi
Kom heerlijk bij in de bruisende badplaats Kusadasi aan de westkust van Turkije. De stad staat bekend om de prachtige stranden, kleurrijke markten, sfeervolle haven, rijke geschiedenis en gezellige boulevards. De stad is voornamelijk bekend door de oude bewaarde stad Efeze. Het is de stad waar ooit één van de klassieke wereldwonderen stond, namelijk de Tempel van Artemis. Naast Efeze kent Kusadasi nog andere benoemenswaardige bezienswaardigheden zoals Pigeon Island, Dilek Peninsula-Büyük Menderes Delta National Park, verschillende aquaparken, bazaar en het Kasteel van Kusadasi. Kusadasi biedt dus een uitgebreide mix van natuur, cultuur, historie en ontspanning! Kusadasi
Bezienswaardigheden in Kusadasi
Efeze
Efeze
U stapt werkelijk terug in de tijd bij een bezoek aan de majestueuze ruïnes van Efeze. Het is één van de meest indrukwekkende steden uit de oude wereld van de Grieken, Perzen én de Romeinen. Het is de stad waar ooit één van de klassieke wereldwonderen stond, namelijk de Tempel van Artemis. Tegenwoordig is hier helaas weinig aan overgebleven. Het bekendste en best bewaarde bouwwerk is de Bibliotheek van Celsus. Deze prachtige bibliotheek, met zijn rijkelijk versierde façade en indrukwekkende Korinthische zuilen, diende zowel als bibliotheek met 12.000 boekrollen als mausoleum voor Celsus.
Bursa
De historische stad Bursa ligt in het noordwesten van Turkije, nog geen twee uur rijden van Istanbul. Bursa was de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en staat bekend om een rijke cultuur en schitterende architectuur. De stad staat bekend om vele bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Grote Moskee (Ulu Cami) met zijn 20 koepels. De Groene Moskee, de Yeşil Cami ve Türbe, bekend vanwege zijn prachtige blauw/groene tegelversieringen aan zowel de binnen- als buitenkant, is een ander hoogtepunt van Ottomaanse architectuur uit de 14e eeuw. Het aangrenzende graf herbergt de graven van de stichter van de Ottomaanse dynastie en zijn familie. Probeer ook zeker de beroemde Iskender Kebab! Dit is dun gesneden lamsvlees (gegrild) en wordt geserveerd op een pide (Turks brood) met tomatensaus en boter. Bursa, Groene Moskee
Çanakkale
Çanakkale is een stad in het noordwesten van Turkije en ligt aan de Dardanellen. Deze nauwe zeestraat vormt de natuurlijke scheiding tussen Azië en Europa. Wandel over de bruisende boulevard van de stad, waar u een replica van het Paard van Troje zult tegenkomen. Vlakbij Çanakkale vindt u de beroemde ruïnes van de legendarische oude stad Troje, beschreven in de Ilias van de Griekse dichter Homerus. U zult Troje vooral kennen van het verhaal van het Paard van Troje. Het gigantische houten paard werd door de Grieken gebouwd tijdens de belegering van Troje. De Griekse soldaten verstopten zich in het paard. De Grieken hebben het paard voor de poorten van Troje achtergelaten, in de hoop dat de Trojanen het als een vredesoffer zouden binnenhalen. De Trojanen, misleid door het bedrog, sleepten het paard de stad binnen. Toen de nacht viel, kwamen de Griekse soldaten tevoorschijn en openden ze de poorten, waardoor Troje gemakkelijk werd veroverd door de Grieken. Tegenwoordig staat er een replica van het houten paard bij de ingang van Troje. Paard van Troje, Canakkale
Eskişehir
Eskişehir is een sfeervolle studentenstad in het noordwesten van Turkije. De stad ligt aan de Porsuk-rivier. Het centrum kent talloze cafés, kunstgalerijen en culturele evenementen! In de wijk Hamamyolu vindt u vele thermale baden, waar de stad om bekend staat. Wandel door de oude wijk Odunpazari met zijn kasseienstraatjes, karakteristieke kleurrijke Ottomaanse huizen en leuke ambachtswinkeltjes. Eskişehir
Konya
Konya ligt in het hart van Turkije en staat bekend om de dansende Derwisjen, islamitische geestelijken die de mystieke stroming van het soefisme binnen de islam belijden. Filosoof Rumi is was een belangrijke leider van het soefisme en oprichter van de orde van de dansende Derwisjen. Zijn volgelingen eerden hem met de eretitel Mevlana (Onze Gids). De graftombe van Rumi bevindt zich in het bekende Mevlana Museum. Het is mogelijk om een dansvoorstelling van de Derwisjen te bezoeken.
Breng ook zeker een bezoek aan de Alaaddin Moskee. Het is een van de oudste (12e eeuw) en grootste moskeeën in Konya en is te vinden op de top van de gelijknamige Alaaddin-heuvel. Mevlana Museum
Beyşehir
Het schilderachtige stadje Beyşehir ligt in het zuidwesten van Turkije. De stad ligt aan het grootste zoetwatermeer van Turkije, het gelijknamige Beyşehir-meer. Geniet van het schitterende landschap van weelderig groene bergen en helder blauw water van het meer. Bezoek ook zeker het indrukwekkende Eşrefoğlu-moskee, één van de best bewaarde houten moskeeën ter wereld (uit de 13e eeuw). Beyşehir-meer
Fethiye
De Turkse badplaats Fethiye is een geliefde vakantiebestemming. De stad ligt aan de schitterende zuidwestkust van Turkije en is omringd door kristalhelder zeewater en majestueuze bergen. Een bezoek aan de beroemde Blauwbaai, in de volksmond Ölüdeniz, bestaande uit zandstranden en turkooizen water mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan de stad. In en rondom de badplaats is er genoeg te doen, zoals paragliden in Oludeniz, een bezoek aan Lycische graven, wandelen in de bergen of lekker luieren aan het zwembad of strand. Er is in Fethiye in ieder geval genoeg te doen! Fethiye
İzmir
De Parel van de Egeïsche Zee, hier staat de bruisende metropool İzmir bekend om. Wandel of fiets over de Kordon, de promenade langs de kust. Vertoef vervolgens lekker in een van de gezellige cafés en restaurant en probeer heerlijke lokale gerechten. Breng een bezoek aan bekende bezienswaardigheden zoals de Konak-klokkentoren en de oude Agora van Smyrna (om een beeld te krijgen van het leven in de oudheid). Konak-klokkentoren
Antalya
Antalya ligt aan de Turkse Rivièra en mag tijdens een bezoek aan Turkije niet ontbreken! Dwaal door het doolhof van geplaveide straatjes, langs Ottomaanse huizen en sfeervolle restaurants en winkeltjes. Loop ook zeker langs het gezellige haventje van de badplaats. Bezoek de bijzondere historische bezienswaardigheden, zoals de Romeinse Hadrianuspoort en de Hıdırlık-toren. Natuurliefhebbers halen hun hart op in het Köprülü Canyon National Park en bij de Düden-watervallen. Haven van Antalya