Krugerpark
Swaziland
Panoramaroute
Kaapse wijnlanden
Kaapstad
Tuinroute
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Zuid-Afrika

Bevolking

Zuid-Afrika heeft ruim 43.000.000 inwoners, daarvan bestaat ongeveer 75% uit de zwarte bevolking. Deze bevolking kan opgedeeld worden in negen grote volkeren, met ieder haar eigen tradities en cultuur.

Ongeveer 10% van de bevolking bestaat uit wat vroeger 'kleurlingen' werd genoemd. Dit zijn afstammelingen van de eerste kolonisten, Hottentotten en Oost-Aziatische slaven. De blanken (15%) zijn voor het grootste deel oorspronkelijk afkomstig uit Nederland en Engeland.

Eten en drinken

De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengeling van diverse nationale keukens. Zij ontleent haar eigen karakter aan geimporteerde recepten, waar in de loop van de eeuwen plaatselijke ingrediënten en andere bereidingswijzen in zijn geslopen. De Zuid-Afrikanen zijn gek op vlees. Braai (barbeque) is in heel Zuid-Afrika populair. Een beroemd traditioneel gerecht is Bobotie, een Kaap-Maleis gerecht bestaande uit gehakt en eieren waarbij tumeric (gele gember), kerrie en kruiden voor de aparte smaak zorgen.

Druiven hebben het erg naar hun zin in Zuid-Afrika, vooral in Kaapstad, dus de wijnen die uit deze streek komen zijn fenomenaal. Deze zijn inmiddels wereldwijd beroemd en geliefd.

Geografie

Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.123.226 vierkante kilometer en is daarmee 29 keer zo groot als Nederland. Het land grenst in het oosten aan de Indische Oceaan en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Ten noorden van Zuid-Afrika liggen Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland.

Tot voor kort was Zuid-Afrika verdeeld in vier provincies. Sinds de eerste non-raciale, democratische verkiezingen van april 1994 is een nieuwe grondwet van kracht. Het land is nu verdeeld in 9 provincies, te weten: de Westkaap, Oostkaap en Noordkaap, Noord-Provincie, Noordwest, Mpumalanga, Vrijstaat, Gauteng en tenslotte Kwazulu/Natal.

Voor de kust liggen enkele eilanden. Het bekendste is Robbeneiland bij Kaapstad, waar ANC-leider Nelson Mandela jarenlang gevangen werd gehouden.

Het land bestaat voor het grootste deel uit een hoogvlakte die tussen de 1000 en 1800 meter hoog is. In het zuiden en oosten wordt deze hoogvlakte begrensd door bergketens. De hoogste toppen zijn te vinden in de Drakensbergen die de oostelijke grens van Lesotho vormen.

In de Drakensbergen ontspringt de Oranjerivier die vervolgens 2200 kilometer naar het westen stroomt. Het laatste deel van deze rivier vormt de grens tussen het zuiden van Namibië en Zuid-Afrika. De bekendste berg van het land is zonder twijfel de Tafelberg (1086 m) bij Kaapstad.

Geschiedenis

De officiële geschiedenis van Zuid-Afrika begint pas halverwege de 16e eeuw tijdens de kolonisering door de VOC. Bij het begin van de kolonisering waren de Nederlanders voornamelijk gevestigd bij Kaap de Goede Hoop. Dat stukje land diende als tussenstop voor schepen die richting Azië voeren.

In 1806 kwamen de Britten aan land en zorgden voor de grote trek van onder andere Nederlandse boeren naar het noorden. De diverse nationaliteiten onder de boeren zorgden voor een nieuwe verenigde staat: de Oranje Vrijstaat en Transvaal. Door de vondst van goud en diamanten trokken de Britten verder het binnenland in en werden De Oranje Vrijstaat, Transvaal en Natal Brits grondgebied. De Britten creëerden de onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest: Unie van Zuid-Afrika.

De politiek van apartheid zorgde voor grote verschillen onder de bevolking. Hoewel diverse personen en partijen in opstand kwamen tegen de apartheid, duurde dit tot de jaren '90. Met de komst van President De Klerk werd de apartheidsactivist Nelson Mandela vrijgelaten. Dit leidde tot de allereerste verkiezingen voor alle bevolkingsgroepen. De verkiezingen werden gewonnen door Nelson Mandela en de apartheid werd verleden tijd. Het nieuwe beleid van 'rechtstellende actie' vormde een nieuwe grondwet en inmiddels is Zuid-Afrika een republiek in verandering.

Klimaat

Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, valt de winter in juni/juli en de zomer in december/januari. De temperaturen lopen in de zomermaanden op tot ongeveer 30 °C en ook in de wintermaanden is het Zuid-Afrikaanse klimaat met temperaturen van rond de 20 °C overdag heel gunstig. Tijdens de Zuid-Afrikaanse winterperiode kan het gedurende de ochtend en avond fris tot koud zijn.

De meeste regen valt in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden, maar dit is bijna nooit een langdurig aanhoudende regen.

Religie

Door de vele verschillende bevolkingsgroepen vindt men in Zuid-Afrika verscheidene godsdiensten. Naast het christendom, dat vertegenwoordigd wordt door een ruime meerderheid van de zwarte en blanke bevolking, is de invloed van inheemse, eeuwenoude geloven niet verdwenen. Afrikaanse genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven van veel zwarte Zuid-Afrikanen.

Zuid-Afrika telt ruim 500.000 hindoes. Het hindoeïsme is daarmee de belangrijkste religie voor de Indiërs in Zuid-Afrika. De groep van 400.000 moslims is groeiende en leeft voornamelijk in de grote steden, zoals Kaapstad. De meeste joden zijn te vinden in Johannesburg en vormen een groep van ongeveer 150.000 gelovigen.

Taal

Zuid-Afrika kent 11 officiële talen. In heel Zuid-Afrika wordt Engels gesproken. In de Kaapprovincies en de Vrijstaat spreekt men voornamelijk Afrikaans. Het Afrikaans is ontstaan uit het Nederlands, zoals dat in de Middeleeuwen gebruikt werd en is voor ons dus goed verstaanbaar.

Nieuwe bagageregels voor OR Tambo International Airport (Johannesburg)

Vanaf heden zijn er nieuwe bagageregels voor de luchthaven van Johannesburg van toepassing. Met deze nieuwe regels wordt de kans op verstoppingen in en defecten aan het bagage afhandelingssysteem verkleind.

De nieuwe regels zijn als volgt:
• Alleen tassen met een normale vorm, waarvan tenminste één zijde vlak is, zijn toegestaan
• Ronde of vreemd gevormde tassen zijn niet toegestaan
• Tassen met lange schouder riemen zijn niet toegestaan

Paspoortcontrole Nationale Parken

Verschillende Nationale Parken hebben een extra controle ingevoerd bij de toegangspoorten van de parken. Sinds 1 september 2017 worden bezoekers van het Kruger Nationaal Park vanaf 18 jaar en ouder gevraagd naar legitimatie. Per 1 september 2018 geldt dit ook voor andere Nationale Parken. Zorg er voor dat u uw paspoort meeneemt wanneer u één van deze parken bezoekt. Kijk op www.sanparks.org voor de meest recente update welke parken hieronder vallen.

Ambassade en verkeersbureau

Zuid Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 40
25CJ Den Haag
Tel: 070-3924501
Fax: 070-3460696

Zuid Afrikaans Verkeersbureau
J. Israelskade 48
1072 SB Amsterdam
Tel: 0900-2020433
www.southafrica.net

Entreegelden Nationale Parken

De entreegelden van de Nationale Parken verschillen sterk van elkaar. Dit heeft te maken met de populariteit, het oppervlakte en het seizoen. Onderstaande prijzen zijn per persoon per dag (onder voorbehoud).

Kruger Nationaal Park: 304 rand
Addo Nationaal Park: 248 rand
Tsitsikamma Nationaal Park: 168 rand
Augrabies Nationaal Park: 176 rand
Golden Gate Nationaal Park: 176 rand
Wilderness Nationaal Park: 120 rand

Er bestaat ook een pas, de Wildcard, die u online kunt kopen www.sanparks.org/wild_new/. Met deze wildcard kunt u voor een gereduceerd bedrag de diverse parken bezoeken. Het is wijs om te zien hoeveel dagen u tijdens uw reis verschillende wildparken wilt bezoeken, zodat u kunt afwegen of een wildcard voordeliger is dan losse entreetickets te komen. Voor families zijn er ook wederom weer prijsvoordelen. Check dus zeker even de site voorafgaande uw reis naar Zuid-Afrika en houd rekening met minimaal 14 dagen wachttijd!

Geldzaken

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Zuid-Afrika is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Wij raden u af om bij aankomst op de luchthavens van Johannesburg of Kaapstad geld te pinnen of te wisselen. Op Schiphol kunt u voor vertrek een klein bedrag aan euro's wisselen voor Zuid-Afrikaanse Rand, om de eerste dagen de niet inbegrepen maaltijden en drankjes te betalen. Wij raden u aan niet te veel geld op zak te hebben en steeds kleine bedragen te pinnen.

Openingstijden

De openingstijden in Zuid-Afrika zijn min of meer gelijk aan die van Nederland. De winkels zijn over het algemeen geopend van ongeveer 09.00 uur tot 18.00 uur.

De banken zijn doordeweeks geopend van circa 08.30 uur tot 15.30 uur of 16.00 uur en op zaterdagmorgen.

Reisdocumenten

Na de geplande uitreisdatum dient het paspoort nog minstens 30 dagen geldig te zijn. Ook moet uw paspoort twee lege pagina's naast elkaar bevatten. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of paspoort is het bij een verblijf korter dan 90 dagen niet vereist om voorafgaand aan vertrek een visum aan te vragen.

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten gewijzigd. Wij adviseren reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Ondanks dat dit niet meer verplicht is volgens de Afrikaanse immigratiewet kunnen luchtvaartmaatschappijen of douane beambten alsnog om dit document vragen.

Voor Swaziland dient uw paspoort nog 3 maanden na terugkomst geldig te zijn en wilt u naar Lesotho (of boekt u de excursie Sani Pass) dan dient uw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Ambassade van Zuid-Afrika.

Tijdsverschil

In Zuid-Afrika is het 1 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil.

Toeristenbelasting Swaziland

Sinds 1 februari 2013 dient u in Swaziland toeristenbelasting the betalen. De kosten zijn 7.50 Swaziland Emalangeni, wat gelijk staat aan ongever € 0.70 per persoon / per nacht. Dit dient u ter plaatse te betalen.

Naam Swaziland gewijzigd naar eSwatini

De koning van Swaziland heeft aangekondigd dat de naam van zijn land is gewijzigd naar eSwatini. De naam van het land is gewijzigd, omdat het nu precies 50 jaar geleden is dat Swaziland onafhankelijk werd. eSwatini betekent gebied van de Swazi. In tegenstelling tot sommige andere landen heeft Swaziland niet direct bij de onafhankelijkheid in 1968 de naam van het land gewijzigd, maar gebeurd dit nu.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Zuid-Afrika wordt een vaccinaties tegen DTP aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Reizen met kinderen in Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten gewijzigd. Ouders zijn niet meer verplicht originele geboorteaktes in het bezit te hebben wanneer zij met minderjarigen naar Zuid-Afrika reizen. Het blijkt echter dat diverse luchtvaartmaatschappijen of douane beambten wel naar deze documenten vragen, waardoor wij adviseren de geboorteakte(s) mee te nemen.

Het aanvragen van het uittreksel van de geboorteakte gaat vrij makkelijk en vraagt u op in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Als het kind met één van de biologische ouders reist is schriftelijke toestemming of machtiging van de andere ouder noodzakelijk. Meer informatie hieromtrent, alsmede het toestemmingsformulier kunt u vinden op Mijn Zuid-Afrika, de officiële website van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau.

Excursie Sani Pass met kinderen

Wilt u er rekening mee houden dat u ook het geboortecertificaat meeneemt als u de excursie 'Sani Pass' maakt. Ook Lesotho heeft bepaald dat u dit originele certificaat van uw kinderen onder de 18 jaar dient te moeten laten zien.

Robben Island

Vooral in het hoogseizoen kan het voorkomen dat Robben Island is volgeboekt. Wij adviseren u dan ook voordat u naar Zuid-Afrika gaat, al uw kaartjes te kopen. Deze kunt u eenvoudig (per creditcard) bestellen via
www.robben-island.org.za

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Zuid-Afrikaanse rand.

Voltage

Het voltage is in Zuid-Afrika 220/230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Zuid-Afrika kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis