Machu Picchu
Heilige Vallei
Titicacameer
Cuzco
Arequipa
Colca
Ballestas
Tambopata
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Peru

Beste Reistijd

Peru is gelegen ten zuiden van de evenaar en heeft over het algemeen een gematigd klimaat. In de winter valt er geen overvloedige regen en de zomers zijn niet al te heet. Door de ligging van het land zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Europa. De beste reistijd is van april t/m oktober, waarbij het voor- (april en mei) en naseizoen (september en oktober) iets wisselendere weersomstandigheden kan hebben. Peru heeft drie landschapsvormen: de woestijnen, de bergen en het tropisch regenwoud. Deze drie landschapsvormen kennen elk een eigen klimaat.

In de woestijnen van het kustgebied valt nauwelijks regen en zijn december, januari en februari de warmste maanden met 26 tot 30°C. Juni, juli en augustus zijn er het koudst met 10 tot 19°C. Van mei tot half september wordt de kuststrook, vooral Lima, gedomineerd door een dichte mist, waarin de zon niet doordringt. Hoe verder men zich echter van Lima verwijdert, hoe meer de mist oplost en de zon te voorschijn komt.

In de bergen valt gedurende de warmste maanden, van december tot april, de meeste regen. Van mei tot oktober echter regent het nauwelijks en is het gebied zonovergoten. Overdag schommelt de temperatuur tussen 19 en 25°C, ’s nachts is het frisser.

Ook in het tropisch regenwoud vallen de hoge temperaturen (soms 35°C) samen met het regenseizoen. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regens van november tot en met maart, die de begaanbaarheid van de wegen moeilijk maken. Van april t/m oktober is het droog en zonnig, maar 's nachts altijd koel. Tijdens de droge maanden zakt het waterpeil van rivieren en zijn de wegen in redelijke staat.

Bevolking

Peru telt naar schatting ruim 30.000.000 inwoners. De bevolking bestaat voor 45% uit indianen, 37% mestiezen (half indiaans, half blank), 15% blanken en 3% Japanners, Chinezen en Afrikanen. Deze laatsten stammen af van slaven die werk verrichtten op de haciënda’s. Tot 1810 zijn naar schatting meer dan 800.000 slaven geïmporteerd, die met name op de suikerplantages nabij de stad Chincha te werk werden gesteld.

Slechts twee procent van het Peruaanse landoppervlak is bewoonbaar en de bevolkingsdichtheid loopt daardoor sterk uiteen van streek tot streek. De kust is het dichtstbevolkt en herbergt de helft van de bevolking en het gigantische oerwoud maar 11%.

Van de indianen bevolken de Quechuas de bergstreken en de Aymarás het gebied rond het Titicacameer. Deze stammen hebben elk hun eigen taal. Het regenwoud wordt bevolkt door een groot aantal indianen, levend in gemeenschappen die in omvang variëren tussen enkele tientallen en tienduizenden mensen.

Eten en Drinken

De Peruaanse keuken wordt beschouwd als één van de meest gevarieerde ter wereld en één van de beste in Zuid-Amerika. Indiaanse, Spaanse en in mindere mate Afrikaanse en Aziatische kookkunst ontmoeten elkaar en leveren een veelheid aan ingrediënten en combinaties.

De basis ingrediënten zijn de aardappel (oorspronkelijk afkomstig uit de Andes), maïs en pepers. Van alle drie bestaan tientallen soorten, die in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt worden. Lomo saltado is een roerbakgerecht met groenten, reepjes vlees en rijst of gefrituurde aardappel en wordt zeer veel gegeten.

Lokale dranken zijn Inca Kola (limonade met een fluorescerend gele kleur, smakend naar bubble gum), Chicha Morada (verfrissend drankje op basis van paarse maïskorrel, ananas, kaneel, kruidnagel en suiker) en Pisco Sour (lokale sterke drank die gemixt wordt met citroen- of limoen sap met daar bovenop een laagje geklopt eiwit). Van de wijnen die Peru produceert zijn Ocucaje en Tacama de meest bekende.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : ca. € 10
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1, 50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier (lokaal) : ca. €3
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Peruviaanse sol wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 soles (ca. € 2) per persoon per dag
Gids : ca. 15 soles (ca. € 4) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 soles (ca. € 1) per persoon per nacht
Kofferdragers : ca. 1,50 soles (ca. € 0,50) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de Peruviaanse sol en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Geografie

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, bestrijkt ongeveer 1.285.000 vierkante kilometer en is daarmee in grootte het derde land van dit continent. Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia in het oosten en zuiden, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.

In de zelfstandige provincie Lima ligt de gelijknamige hoofdstad.

Peru wordt van west naar oost gekenmerkt door drie landschapsvormen, namelijk de kust, het gebergte en het oerwoud, die ieder een compleet eigen gezicht hebben. De 2400 kilometer lange kuststrook is een woestijnachtig gebied dat zich uitstrekt van de steile kust van de Grote Oceaan tot de westelijke berghellingen van de Andes.

De Andes kent twee grote bergketens: de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In Zuid-Peru ligt de Altiplano, een grote hoogvlakte die trapsgewijs afloopt naar het Titicacameer en een gemiddelde hoogte heeft van ongeveer 4000 meter. Ten westen van het meer bevinden zich nog actieve vulkanen, zoals de Misti nabij de stad Arequipa. De Cordillera Occidental bevat Peru’s hoogste berg de Huascarán Sur (6768 m).

Ten oosten van het Andesgebergte begint het tropisch regenwoud, dat afhankelijk van haar hoogteligging uit nevelwoud of uit laagland bestaat. De meer dan vijfhonderd rivieren, die ontstaan in de Andes en samenvloeien tot de Amazone, bepalen het landschap van het tropische laagland.

Fotograferen

Peru is een prachtig land om foto’s te maken. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd wel eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Geschiedenis

Op het grondgebied van het huidige Peru hebben oorspronkelijk diverse culturen naast elkaar bestaan. Deze culturen waren in Peru aanwezig van 100 voor Christus tot circa 1400, de beginperiode van de Incacultuur. De Incaheerschappij duurde slechts kort (1400-1532), maar wordt beschouwd als één van de meeste ontwikkelde aller tijden.

Cuzco was de hoofdstad van het gehele Incarijk dat zich uitstrekte over Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en gedeelten van Chili en Argentinië. De laatste Incaheerser had twee zonen, die een burgeroorlog startten in de strijd om de troon. Aan het eind van deze vijf jaar durende oorlog, die het land enorm verzwakt had, veroverden de Spanjaarden Peru.

Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestas-eilanden). In deze oorlog won Peru, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Van 1879 tot 1883 voerde Peru met Bolivia aan haar zijde tegen Chili de zogenaamde Salpeteroorlog om het kostbare zout in de woestijnen. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan.

In 1985 kwam de eerste écht democratisch gekozen president aan de macht. Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad, die als doel had de bestaande orde omver te werpen. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging, heeft veel mensenlevens geëist en schade aangericht.

Taal

Spaans is de officiële taal in Peru. Daarnaast wordt het Quechua door de Andes-indianen gesproken en is het Aymara een belangrijke taal van de indianen rondom het Titicacameer. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Peru gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Peru kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen en dichtbegroeide jungles. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Peru reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Peru geen overbodige luxe.

Religie

De heersende religie in Peru is het rooms-katholicisme. De invloed van de kerk neemt af, maar nog steeds zijn de katholieke tradities overal te zien.

Doordat heidense praktijken tijdens de katholieke overheersing streng werden vervolgd, zijn veel traditionele Indiaanse gebruiken ingebed in het katholicisme. Vooral op het platteland worden Pachamama (Moeder Aarde) en Maria naast elkaar vereerd.

Ambassade

Ambassade van de Republiek Peru
Nassaulaan 4
2585 EA Den Haag
tel: 070-3653500
email: info@embassyofperu.nl

Consulaat-Generaal van de Republiek Peru
Kabelweg 37
1014 BA Amsterdam
Tel: 020-6228580
Email: consulperu-amsterdam@rree.gob.pe

Benodigdheden in het Tambopata Nationaal Reservaat

- Wandelschoenen/laarzen
- Slippers of sandalen (voor in de lodge)
- Lichte kleding
- Shirts met lange mouwen
- Broeken met lange pijpen
- Regenjas
- Zonnebril, zonnebrandcrème, pet of hoed en muggenspray
- Hervulbare waterfles
- Zaklamp of hoofdlamp met extra set batterijen
- Verrekijker
- Persoonlijke medicatie
- Origineel paspoort
- Extra geld (voor fooien, waterflesjes, alcoholische drankjes en frisdrank).

* Houdt u er rekening mee dat uw schoenen gedurende het regenseizoen (november-april) waarschijnlijk vrij modderig zullen worden.

Soroche (hoogteziekte)

De ijlheid van de lucht op de Peruaanse hoogvlakten, waar onder andere de steden Cuzco en Puno gesitueerd zijn, kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met hoogteziekte, Soroche genaamd, die zich uit in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24 uur na aankomst op grotere hoogte.

Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.

Tips tegen hoogteziekte

- Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om makkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen alvorens af te reizen naar hogere hoogtes, geen alcohol meer te drinken en enkel licht verteerbaar voedsel te nuttigen (geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijken). Door zwaar voedsel te vermijden, helpt u uw lichaam om sneller te wennen aan de hoogtes. Nadat uw lichaam geacclimatiseerd is op hogere hoogtes (na +/- 36 uur), voelt u zelf aan dat het mogelijk makkelijker gaat (enkel kortademigheid houdt aan vanwege de ijdele lucht), waarbij het weer mogelijk is om hetgeen te nuttigen alsof u op zeeniveau bent (zoals alcoholische dranken en vlees). Vraag gerust uw (lokale) reisleider, gids en/of hotelpersoneel om advies, zij hebben vaak toeristen uit lagergelegen gebieden op bezoek en zijn gewend aan deze situaties
- Door te letten dat u diep ademhaalt vanuit uw onderbuik (niet vanuit uw borstkast), zorgt al voor een groot verschil in hoe u zich kunt voelen
- Uw (lokale) reisleider of gids kan u assisteren in het kopen van (coca)snoepjes en/of coca thee. Deze versoepelen de symptomen van hoogteziekte.

Geldzaken

De munteenheid van Peru is de nuevo sol (PEN). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen.

Sinds halverwege 2017 ervaren buitenlandse toeristen problemen met pinnen. Bij de BCP banks kunt u tot 700 soles per dag (ca. ‎177 ‎€) pinnen. Bij andere banken kunt u tot 400 soles per dag (ca. ‎101 ‎€) pinnen. Hiervoor betaalt u ca. 18 soles per transactie (ca. ‎4,50 ‎€). Het is aan te raden om dollars of euro's mee te nemen vanuit Nederland of België. Dit kunt u ter plaatse wisselen en zodoende heeft u in één keer voldoende contant geld voor entreegelden, fooien en maaltijden.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Gezondheid

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Peru worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Er bestaan geen vaste openingstijden in Peru; de openingstijden verschillen van plaats tot plaats. In de regel zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Markten beginnen vroeg in de ochtend en de banken zijn doorgaans open tijdens kantooruren en in het weekend gesloten.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of een Nederlands paspoort is bij een verblijf korter dan 90 dagen een visum niet nodig. Een toeristenvisum wordt op vertoon van paspoort en retourticket aan u verstrekt. Tevens is het aan te raden altijd een kleurenkopie van uw paspoort bij u draagt.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Peru.

Tijdsverschil

In Peru is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 7 uur vroeger.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse te worden voldaan en kunt u veelal alleen betalen in de lokale valuta, de nueve sol (PEN).

Voltage

Het voltage is in Peru 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u onder Praktisch een link naar een website waar u het type stekker voor Peru kunt checken.

Feestdagen

Tijdens Kerst & Nieuwjaar, Pasen en Inti Raymi kunnen er prijsverhogingen gelden. Wij informeren u over een eventuele verplichte toeslag bij bevestiging van uw reservering.

Feestdagen Peru
Nieuwjaarsdag - 1 januari 2019
Pasen - 18 t/m 21 april 2019
Dag van de arbeid - 1 mei 2019
Inti Raymi - 22 juni 2019
San Pedro y San Pablo - 29 juni 2019
Onafhankelijkheidsdag - 28 en 29 juli 2019
Santa Rosa de Lima - 30 augustus 2019
Slag bij Angamos - 8 oktober 2019
Allerheiligen - 1 november 2019
Allerzielen - 2 november 2019
Onbevlekte ontvangenis - 8 december 2019
Eerste kerstdag - 25 december 2019
Tweede kerstdag - 26 december 2019
Oudejaarsavond - 31 december 2019

Feestdagen Bolivia
Nieuwjaarsdag - 1 januari 2019
Pasen - 18 t/m 21 april 2019
Dag van de arbeid - 1 mei 2019
Corpus Christi - 20 juni 2019
La Paz dag - 16 juni 2019
Onafhankelijkheidsdag - 6 augustus 2019
Allerheiligen - 1 november 2019
Allerzielen - 2 november 2019
Eerste kerstdag - 25 december 2019
Tweede kerstdag - 26 december 2019
Oudejaarsavond - 31 december 2019

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis