NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Peru
Beste reistijd
Beste reistijd Peru
Van het hoge Andesgebergte en de langgerekte kust tot het Amazonegebied. Tijdens een rondreis Peru zult u zien dat het weer sterk verschilt per gebied. De hoogteverschillen zijn zo groot dat het klimaat varieert van sneeuw in de bergen naar zon aan de kust. En de kust beslaat zo'n lengte dat de temperatuur verandert naarmate u verder naar het zuiden reist.

De beste tijd voor een rondreis Peru is over het algemeen tijdens de Peruaanse winter (mei tot en met september), vooral als u van plan bent om Cuzco te bezoeken of naar Machu Picchu te reizen. Dit is het droge seizoen; regen is schaars, muggen zijn nauwelijks merkbaar en de temperaturen zijn meestal warm en vochtig. De zomer (december tot en met maart) is natuurlijk warmer, maar deze periode is ook het natte seizoen met regelmatig zware buien. In de overgangsmaanden - april en oktober - kan het weer onvoorspelbaar en wisselvallig zijn. Door de bergen kan het weer wel snel omslaan. Het is altijd aan te raden om laagjes kleding te dragen en een goed windjack mee te nemen.
Klimaat Peru
Peru ligt ten zuiden van de evenaar en heeft twee seizoenen: het natte seizoen van november tot en met maart en het droge seizoen van mei tot en met september. Peru heeft drie landschapsvormen met elk een eigen klimaat: woestijnen, bergen en tropisch regenwoud.

De woestijnen
In de woestijnen van het kustgebied valt nauwelijks regen en zijn december, januari en februari de warmste maanden met 26°C tot 30°C. Van mei tot half september wordt de kuststrook, vooral Lima, gedomineerd door een dichte mist, waar de zon niet doordringt. Hoe verder men zich van Lima verwijdert, hoe meer de mist oplost en de zon tevoorschijn komt. Juni, juli en augustus zijn er het koudst met 10°C tot 19°C.

De bergen
In de bergen valt gedurende de warmste maanden, van december tot april, de meeste regen. Van mei tot oktober regent het er echter nauwelijks en is het gebied zonovergoten. Overdag schommelt de temperatuur tussen 19°C en 25°C, maar ’s nachts is het frisser.

Het tropisch regenwoud
In het tropisch regenwoud vallen de hoge temperaturen (soms 35°C) samen met het regenseizoen. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regen van november tot en met maart, die de begaanbaarheid van de wegen moeilijk maken. Van april tot en met oktober is het droog en zonnig, maar 's nachts altijd koel. Tijdens de droge maanden zakt het waterpeil van rivieren en zijn de wegen in redelijke staat.
Beste reistijd Lima
De hoofdstad van Peru is het hele jaar door prima te bezoeken. De stad kent weinig neerslag, maar een bekend verschijnsel in Lima zijn de mist en wolken, die zich vooral in de Peruaanse winter (mei tot en met september) laten zien. De temperaturen in Lima en aan de kuststreek zijn over het algemeen mild gedurende een groot deel van het jaar. In de Peruaanse zomer schijnt de zon vaak, in ieder geval ’s middags, en vooral in februari en maart, terwijl in de vroege uren van de dag het nog mistig kan zijn.
Lima
Min. ˚C
Max. ˚C
Zonuren (per dag)
Neerslag (mm)


Jan
19
27
6
1

Feb
19
28
7
2

Mrt
19
28
7
2

Apr
18
26
6
3

Mei
17
23
5
3

Jun
16
21
4
2

Jul
16
20
4
1

Aug
16
20
4
1

Sep
16
20
4
1

Okt
16
21
5
1

Nov
17
23
5
1

Dec
18
25
6
1
Beste reistijd Arequipa
In het meest zuidelijke deel van Peru ligt de ‘witte stad’ Arequipa. De temperatuur in Arequipa is het hele jaar door mild met behoorlijk koele nachten, vooral in de Peruaanse winter. In Arequipa schijnt de zon gedurende vele maanden van het jaar, voornamelijk in het droge seizoen. In de maanden januari tot maart schijnt de zon iets minder vaak en kan het soms regenen. De beste reistijd is in mei en september, wanneer de temperaturen mild zijn met heldere, zonnige dagen.
Arequipa
Min. ˚C
Max. ˚C
Zonuren (per dag)
Neerslag (mm)


Jan
10
24
6
26

Feb
10
24
6
24

Mrt
9
24
6
15

Apr
7
24
7
3

Mei
5
22
8
1

Jun
3
21
8
1

Jul
4
21
9
1

Aug
5
22
9
1

Sep
6
23
9
1

Okt
8
24
9
3

Nov
8
24
8
7

Dec
9
24
7
16
Beste reistijd Cuzco
Cuzco is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld met tal van bezienswaardigheden zoals Sacsayhuaman, de Heilige Vallei, Ollantaytambo en natuurlijk Machu Picchu. Juni tot augustus zijn de drukste maanden qua toeristen. Gedurende het jaar heeft Cuzco twee verschillende seizoenen: het droge seizoen (april tot oktober) en het regenseizoen (november tot maart). Het droge seizoen is de beste tijd om Cuzco te bezoeken, gedurende deze periode is er weinig kans op regen, zijn de bergen weelderiger en schijnt de zon feller. De gemiddelde dagtemperatuur is rond de 16°C. De nachten zijn wel koeler, het is niet ongebruikelijk dat de temperatuur in juni en juli onder de 0°C daalt. De stad kent veel festivals en vieringen. Het belangrijkste festival is het beroemde Inti Raymi (Fiesta del Sol) dat elk jaar op 24 juni wordt gevierd. In het regenseizoen heeft Cuzco de meeste neerslag. Er zijn in deze periode minder toeristen, maar de regen zorgt ervoor dat Cuzco er groener uitziet, dus het is een goede gelegenheid om mooie foto's te maken.
Cuzco
Min. ˚C
Max. ˚C
Zonuren (per dag)
Neerslag (mm)


Jan
6
17
8
135

Feb
6
17
8
125

Mrt
5
17
8
102

Apr
4
18
9
43

Mei
2
18
9
11

Jun
0
17
8
4

Jul
0
17
8
6

Aug
1
18
9
9

Sep
3
18
9
20

Okt
5
19
9
45

Nov
6
19
9
71

Dec
6
18
9
106

Disclaimer weer en klimaat: Deze informatie is zo zorgvuldig mogelijk door ons samengesteld aan de hand van klimaatgegevens van meteorologische instituten en weerkundigen. Aan de gegevens op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Het weer biedt immers nooit garanties. De cijfers zijn gebaseerd op het klimaat (lange periode), kunnen per gebied verschillen en is een verwachting van wat er gaat gebeuren. Het weer houdt zich niet aan het klimaat. Het weer kan elk uur of dag veranderen en is wat het daadwerkelijk doet. Kortom: het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het kan dat tijdens uw vakantie het weer anders is dan beschreven.