NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Peru
Landinformatie
Landinformatie Peru
Bent u van plan een mooie reis naar Peru te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Peru naar Beste reistijd Peru .
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220 V en de frequentie is 60 Hz. Er zijn meerdere soorten stopcontacten in Peru. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A mee te nemen op reis.
restaurant Eten en Drinken
De Peruaanse keuken wordt beschouwd als één van de meest gevarieerde ter wereld en één van de beste in Zuid-Amerika. Indiaanse, Spaanse en in mindere mate Afrikaanse en Aziatische kookkunst ontmoeten elkaar en leveren een veelheid aan ingrediënten en combinaties.

De basis ingrediënten zijn de aardappel (oorspronkelijk afkomstig uit de Andes), maïs en pepers. Van alle drie bestaan tientallen soorten, die in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt worden. Lomo saltado is een roerbakgerecht met groenten, reepjes vlees en rijst of gefrituurde aardappel en wordt zeer veel gegeten.

Lokale dranken zijn Inca Kola (limonade met een fluorescerend gele kleur, smakend naar bubble gum), Chicha Morada (verfrissend drankje op basis van paarse maïskorrel, ananas, kaneel, kruidnagel en suiker) en Pisco Sour (lokale sterke drank die gemixt wordt met citroen- of limoen sap met daar bovenop een laagje geklopt eiwit). Van de wijnen die Peru produceert zijn Ocucaje en Tacama de meest bekende.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : ca. € 10
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1, 50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier (lokaal) : ca. €3

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Peruviaanse sol wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Peru is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de Peruaanse soles bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 soles (ca. € 2) per persoon per dag
Gids : ca. 15 soles (ca. € 4) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 soles (ca. € 1) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 1,50 soles (ca. € 0,50) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de Peruaanse soles wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.
camera_alt Fotograferen
Peru is een prachtig land om foto’s te maken. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd wel eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Peru is de nuevo sol (PEN). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Sinds halverwege 2017 ervaren buitenlandse toeristen problemen met pinnen. Bij de BCP banks kunt u tot 700 soles per dag (ca. ‎177 ‎€) pinnen. Bij andere banken kunt u tot 400 soles per dag (ca. ‎101 ‎€) pinnen. Hiervoor betaalt u ca. 18 soles per transactie (ca. ‎4,50 ‎€). Het is aan te raden om dollars mee te nemen vanuit Nederland of België. Dit kunt u ter plaatse wisselen en zodoende heeft u in één keer voldoende contant geld voor entreegelden, fooien en maaltijden.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren.

Voor Peru worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Hoogteziekte - Soroche
Tijdens deze reis komt u op maximaal 3843 meter hoogte. In Peru kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kunt wennen. Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/ kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt! Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt. Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekent geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkas helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Uw koffer inpakken voor Peru kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen en dichtbegroeide jungles. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Peru reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Peru geen overbodige luxe.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van de Republiek Peru
Nassaulaan 4
2585 EA Den Haag
Tel: 070 365 3500
Email: info@embassyofperu.nl

Ambassade van Nederland in Lima
Torre Parque Mar
Av. José Larco 1301, 13e verdieping
Miraflores - Lima
Tel: 0051 121 398 00
Fax: 0051 121 398 05
Email: lim@minbuza.nl
schedule Openingstijden
Er bestaan geen vaste openingstijden in Peru; de openingstijden verschillen van plaats tot plaats. In de regel zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Markten beginnen vroeg in de ochtend en de banken zijn doorgaans open tijdens kantooruren en in het weekend gesloten.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Peru, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Peru bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Peru blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Peru.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Peru is overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Peru zeven uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd zes uur vroeger.
language Taal
Spaans is de officiële taal in Peru. Daarnaast wordt het Quechua door de Andes-indianen gesproken en is het Aymara een belangrijke taal van de indianen rondom het Titicacameer. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Peru gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Peru. (opent in een nieuw venster)