Machu Picchu
Heilige Vallei
Titicacameer
Cuzco
Arequipa
Colca
Ballestas
Tambopata
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Peru

Openingstijden

Er bestaan geen vaste openingstijden in Peru; de openingstijden verschillen van plaats tot plaats. In de regel zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Markten beginnen vroeg in de ochtend en de banken zijn doorgaans open tijdens kantooruren en in het weekend gesloten.

Taal

Spaans is de officiële taal in Peru. Daarnaast wordt het Quechua door de Andes-indianen gesproken en is het Aymara een belangrijke taal van de indianen rondom het Titicacameer. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Peru gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren.

Voor Peru worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Hoogteziekte - Soroche
Tijdens deze reis komt u op maximaal 3843 meter hoogte. In Peru kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kunt wennen. Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/ kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt! Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt. Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekent geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkas helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Peru kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen en dichtbegroeide jungles. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Peru reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Peru geen overbodige luxe.

Beste Reistijd

Peru is gelegen ten zuiden van de evenaar en heeft over het algemeen een gematigd klimaat. In de winter valt er geen overvloedige regen en de zomers zijn niet al te heet. Door de ligging van het land zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Europa. De beste reistijd is van april t/m oktober, waarbij het voor- (april en mei) en naseizoen (september en oktober) iets wisselendere weersomstandigheden kan hebben. Peru heeft drie landschapsvormen: de woestijnen, de bergen en het tropisch regenwoud. Deze drie landschapsvormen kennen elk een eigen klimaat.

In de woestijnen van het kustgebied valt nauwelijks regen en zijn december, januari en februari de warmste maanden met 26 tot 30°C. Juni, juli en augustus zijn er het koudst met 10 tot 19°C. Van mei tot half september wordt de kuststrook, vooral Lima, gedomineerd door een dichte mist, waarin de zon niet doordringt. Hoe verder men zich echter van Lima verwijdert, hoe meer de mist oplost en de zon te voorschijn komt.

In de bergen valt gedurende de warmste maanden, van december tot april, de meeste regen. Van mei tot oktober regent het echter nauwelijks en is het gebied zonovergoten. Overdag schommelt de temperatuur tussen 19 en 25°C, ’s nachts is het frisser.

Ook in het tropisch regenwoud vallen de hoge temperaturen (soms 35°C) samen met het regenseizoen. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regens van november tot en met maart, die de begaanbaarheid van de wegen moeilijk maken. Van april t/m oktober is het droog en zonnig, maar 's nachts altijd koel. Tijdens de droge maanden zakt het waterpeil van rivieren en zijn de wegen in redelijke staat.

Eten en Drinken

De Peruaanse keuken wordt beschouwd als één van de meest gevarieerde ter wereld en één van de beste in Zuid-Amerika. Indiaanse, Spaanse en in mindere mate Afrikaanse en Aziatische kookkunst ontmoeten elkaar en leveren een veelheid aan ingrediënten en combinaties.

De basis ingrediënten zijn de aardappel (oorspronkelijk afkomstig uit de Andes), maïs en pepers. Van alle drie bestaan tientallen soorten, die in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt worden. Lomo saltado is een roerbakgerecht met groenten, reepjes vlees en rijst of gefrituurde aardappel en wordt zeer veel gegeten.

Lokale dranken zijn Inca Kola (limonade met een fluorescerend gele kleur, smakend naar bubble gum), Chicha Morada (verfrissend drankje op basis van paarse maïskorrel, ananas, kaneel, kruidnagel en suiker) en Pisco Sour (lokale sterke drank die gemixt wordt met citroen- of limoen sap met daar bovenop een laagje geklopt eiwit). Van de wijnen die Peru produceert zijn Ocucaje en Tacama de meest bekende.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : ca. € 10
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1, 50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier (lokaal) : ca. €3

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Peruviaanse sol wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, bestrijkt ongeveer 1.285.000 vierkante kilometer en is daarmee in grootte het derde land van dit continent. Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia in het oosten en zuiden, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.

In de zelfstandige provincie Lima ligt de gelijknamige hoofdstad.

Peru wordt van west naar oost gekenmerkt door drie landschapsvormen, namelijk de kust, het gebergte en het oerwoud, die ieder een compleet eigen gezicht hebben. De 2400 kilometer lange kuststrook is een woestijnachtig gebied dat zich uitstrekt van de steile kust van de Grote Oceaan tot de westelijke berghellingen van de Andes.

De Andes kent twee grote bergketens: de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In Zuid-Peru ligt de Altiplano, een grote hoogvlakte die trapsgewijs afloopt naar het Titicacameer en een gemiddelde hoogte heeft van ongeveer 4000 meter. Ten westen van het meer bevinden zich nog actieve vulkanen, zoals de Misti nabij de stad Arequipa. De Cordillera Occidental bevat Peru’s hoogste berg de Huascarán Sur (6768 m).

Ten oosten van het Andesgebergte begint het tropisch regenwoud, dat afhankelijk van haar hoogteligging uit nevelwoud of uit laagland bestaat. De meer dan vijfhonderd rivieren, die ontstaan in de Andes en samenvloeien tot de Amazone, bepalen het landschap van het tropische laagland.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Peru is overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Peru
Nassaulaan 4
2585 EA Den Haag
Tel: 070 365 3500
Email: info@embassyofperu.nl

Ambassade van Nederland in Lima
Torre Parque Mar
Av. José Larco 1301, 13e verdieping
Miraflores - Lima
Tel: 0051 121 398 00
Fax: 0051 121 398 05
Email: lim@minbuza.nl

Elektriciteit

Het voltage is in Peru 220 V. U heeft soms een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Geschiedenis

Op het grondgebied van het huidige Peru hebben oorspronkelijk diverse culturen naast elkaar bestaan. Deze culturen waren in Peru aanwezig van 100 voor Christus tot circa 1400, de beginperiode van de Incacultuur. De Incaheerschappij duurde slechts kort (1400-1532), maar wordt beschouwd als één van de meeste ontwikkelde aller tijden.

Cuzco was de hoofdstad van het gehele Incarijk dat zich uitstrekte over Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en gedeelten van Chili en Argentinië. De laatste Incaheerser had twee zonen, die een burgeroorlog startten in de strijd om de troon. Aan het eind van deze vijf jaar durende oorlog, die het land enorm verzwakt had, veroverden de Spanjaarden Peru.

Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestas-eilanden). In deze oorlog won Peru, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Van 1879 tot 1883 voerde Peru met Bolivia aan haar zijde tegen Chili de zogenaamde Salpeteroorlog om het kostbare zout in de woestijnen. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan.

In 1985 kwam de eerste écht democratisch gekozen president aan de macht. Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad, die als doel had de bestaande orde omver te werpen. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging, heeft veel mensenlevens geëist en schade aangericht.

Religie

De heersende religie in Peru is het rooms-katholicisme. De invloed van de kerk neemt af, maar nog steeds zijn de katholieke tradities overal te zien.

Doordat heidense praktijken tijdens de katholieke overheersing streng werden vervolgd, zijn veel traditionele Indiaanse gebruiken ingebed in het katholicisme. Vooral op het platteland worden Pachamama (Moeder Aarde) en Maria naast elkaar vereerd.

Geldzaken

De munteenheid van Peru is de nuevo sol (PEN). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Sinds halverwege 2017 ervaren buitenlandse toeristen problemen met pinnen. Bij de BCP banks kunt u tot 700 soles per dag (ca. ‎177 ‎€) pinnen. Bij andere banken kunt u tot 400 soles per dag (ca. ‎101 ‎€) pinnen. Hiervoor betaalt u ca. 18 soles per transactie (ca. ‎4,50 ‎€). Het is aan te raden om dollars of euro's mee te nemen vanuit Nederland of België. Dit kunt u ter plaatse wisselen en zodoende heeft u in één keer voldoende contant geld voor entreegelden, fooien en maaltijden.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fotograferen

Peru is een prachtig land om foto’s te maken. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd wel eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Fooien

In Peru is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de Peruaanse soles bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.


Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 soles (ca. € 2) per persoon per dag
Gids : ca. 15 soles (ca. € 4) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 soles (ca. € 1) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 1,50 soles (ca. € 0,50) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2021. Uiteraard kan de koers van de Peruaanse soles wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Peru, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Peru bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Peru blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Peru.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Lima.

Reizen met minderjarige kinderen met een andere achternaam:

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Bevolking

Peru telt naar schatting ruim 30.000.000 inwoners. De bevolking bestaat voor 45% uit indianen, 37% mestiezen (half indiaans, half blank), 15% blanken en 3% Japanners, Chinezen en Afrikanen. Deze laatsten stammen af van slaven die werk verrichtten op de haciënda’s. Tot 1810 zijn naar schatting meer dan 800.000 slaven geïmporteerd, die met name op de suikerplantages nabij de stad Chincha te werk werden gesteld.

Slechts twee procent van het Peruaanse landoppervlak is bewoonbaar en de bevolkingsdichtheid loopt daardoor sterk uiteen van streek tot streek. De kust is het dichtstbevolkt en herbergt de helft van de bevolking en het gigantische oerwoud maar 11%.

Van de indianen bevolken de Quechuas de bergstreken en de Aymarás het gebied rond het Titicacameer. Deze stammen hebben elk hun eigen taal. Het regenwoud wordt bevolkt door een groot aantal indianen, levend in gemeenschappen die in omvang variëren tussen enkele tientallen en tienduizenden mensen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Peru zeven uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd zes uur vroeger.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis