Machu Picchu
Heilige Vallei
Titicacameer
Cuzco
Arequipa
Colca
Ballestas
Tambopata

Bezienswaardigheden Peru

Lima

pe_al_ limacathedral.jpg

Lima is de hoofdstad van Peru en werd in 1535 gesticht door conquistador Francisco Pizarro als ‘Stad van de Koningen’. Het werd de belangrijkste stad van het Spaanse onderkoninkrijk Peru. Tegenwoordig is Lima het culturele en economische centrum van het land met meer dan acht miljoen inwoners. In Lima zijn bezienswaardigheden te zien uit drie historische periodes: de pre-Spaanse, de koloniale en de hedendaagse. Het is aan te raden om een wandeling te maken over het tien kilometer lange Malecón-pad. Vanaf hier heeft u een fantastisch uitzicht op de Pacifische Oceaan vanaf de hoge kliffen. Of bezoek één van de mooie parken van deze ‘Garden City’, zoals Parque del Amor – vergelijkbaar met Parc Güell in Barcelona. Ontdek ook de talloze winkels en heerlijke restaurants met hun veelzijdige culinaire aanbod.

Nazca-lijnen

pe_al_nazca.jpg

De in 1927 door een Peruaanse archeoloog ontdekte Nazca-lijnen zijn nog steeds een mysterie. Verondersteld wordt dat de Nazca-lijnen tussen 400 en 650 na Christus zijn gemaakt door de Nazca-cultuur. De lijnen zijn zo duidelijk zichtbaar doordat de makers de roodachtige bovenlaag verwijderden, waardoor de contrasterende lichtgrijze onderlaag zichtbaar werd. De ontwerpen variëren van eenvoudige geometrische vormen tot complexe afbeeldingen van dieren. De betekenis van de lijnen wordt al decennia lang besproken. Volgens sommige theorieën zijn het irrigatiesystemen, volgens andere zijn het astrologische kalenders, of dienden de lijnen een religieus doel. De beste manier om de lijnen te zien is vanuit een vliegtuig. Het is mogelijk om deze vlucht op te nemen in uw reis. De beste tijd om de vlucht te maken is in de ochtend, omdat er dan vaak minder turbulentie is.

Titicacameer

bo_al_laketiticaca2.jpg

Puno is de toegangspoort tot het Titicacameer; het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. De Uros-eilanden zijn een groep van zo’n veertig drijvende rieten eilanden in het Titicaca Nationaal Reservaat. De leden van de Uros-stam leven in rieten huizen en vervoeren zichzelf in sierlijke rieten boten. Al eeuwenlang overleven zij dankzij visvangst en de jacht. Op Taquile eiland wordt het beste handwerk van Peru gemaakt. Vanaf het hoogste punt van dit eiland heeft u ook een idyllisch uitzicht over het Titicacameer. Vanaf Puno is het mogelijk om een dagexcursie te maken over het Titicacameer en zelfs te overnachten bij een lokale familie op één van de eilanden.

Cuzco

pe_al_cuzco.jpg

Cuzco ligt op meer dan 3400 meter hoogte en is als voormalige Inca-hoofdstad ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw reis naar Peru. Ontdek de gemixte architectuurstijlen en verwonder u over de stenen Inca-muren onder koloniale gebouwen met rode pannendaken. De Inca’s bleken uitstekende bouwmeesters, hun constructies overleefden verschillende verwoestende aardbevingen.
Het is niet voor niets dat Cuzco de heilige stad van de Inca’s wordt genoemd en de archeologische hoofdstad is van het Amerikaanse continent. In de directe omgeving kunt u ook diverse ruïnes bewonderen waaronder: Kenko, Puca Pucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman fort, een indrukwekkend voorbeeld van de militaire architectuur van de Inca’s.

Arequipa

pe_al_arequipa 3.jpg

Arequipa ligt op een hoogte van 2325 meter in het woestijngebergte en is vrijwel geheel gebouwd uit ‘sillar’, een vulkanische witte steensoort. Dit is de reden waarom Arequipa ook wel de ‘De Witte Stad’ wordt genoemd. De stad wordt bewaakt door maar liefst drie dramatisch ogende vulkanen. Arequipa is de tweede grootste stad en één van de mooiste steden van Peru. Het historische centrum van Arequipa staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als u midden op het centrale plein staat en de prachtige kathedraal ziet met op de achtergrond de 5825 meter hoge besneeuwde El Misti-vulkaan, begrijpt u meteen waarom. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Arequipa is het Santa Catalina klooster. Deze spectaculaire citadel van 20.000 vierkante meter is gebouwd in verschillende architectonische stijlen uit de 16e tot 19e eeuw.

Inca-ruïnes van Ollantaytambo

pe_al_ollantaytambo, sacred valley.jpg

De stad Ollantaytambo bevat enkele van de best bewaarde Inca-ruïnes van Peru. Ollantaytambo was de thuisbasis van de Inca-elite, vanwege de strategische ligging in het uiterste westen van de Heilige Vallei van de Inca’s. De enorme steile terrassen rond de ruïne markeren één van de weinige plekken waar de Spaanse veroveraars een grote veldslag verloren. De belangrijkste attractie is het fort aan de rand van de nederzetting, dat dienstdeed als ceremonieel centrum. De torenhoge muur van zes monolieten en de bewerkte stenen van de Tempel van de Zon en de Baños de la Ñusta (Prinses Baden), zijn ook zeer indrukwekkend.

Ballestas-eilanden

pe_al_sea lions - paracas.jpg

Vanaf het schiereiland Paracas is het mogelijk om een boottocht te maken naar de voor de kust gelegen Ballestas-eilanden. Van dichtbij ziet u zeeleeuwen, jan-van-genten, pelikanen, pinguïns en andere zeevogels uitrusten op de geërodeerde rotsen. Onderweg heeft ook kans om dolfijnen te spotten! Doordat de boot u tot vlak bij de kust brengt, kunt u bovendien het mooie uitzicht bewonderen op de Candelabra-geoglief, een 150 meter hoge en 50 meter brede kandelaar die is uitgehouwen in het zand met een soortgelijke techniek als de Nazca-lijnen.