Rondreizen Namibië

Sossusvallei
Kalahari
Fish River Canyon
Etosha Nationaal Park
Himba's
Caprivistrook
Victoria watervallen
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Namibië

Bevolking

Namibië heeft ruim 1.900.000 inwoners en is één van de dunstbevolkte landen ter wereld. De bevolking van Namibië bestaat uit 11 etnische groeperingen waarvan de Owambo, Kavango, Herero/Himba en Damara de grootste zijn. Deze groeperingen hebben elk hun eigen cultuur en tradities.

Eten en drinken

Het eten in Namibië weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Vleesgerechten met rundvlees, lamsvlees en wild zijn prominent. Dankzij de visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten.

Sinds de kolonisatie van Namibië is het land door vele verschillende culturen bewoond, waaronder de Duitse. Hierdoor maken Duitse traditionele vleeswaren eveneens deel uit van de Namibische keuken. U kunt hiervan genieten in de vele verschillende restaurants en 'Bierstubes'.

Geografie

Namibië is 824.292 vierkante kilometer groot en is daarmee ruim 21 keer groter dan Nederland. Het grenst in het oosten aan Botswana en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan Angola en ten zuiden ligt Zuid-Afrika.

Namibië bestaat grofweg uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Daarnaast in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de 2000 meter. Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied; een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Namibië waren de San, beter bekend als de Bosjesmannen. Daarna vestigden de Damara, het eerste Bantu-volk, zich in Namibië. In de 16e eeuw trokken Herero en Owambo stammen vanuit het noorden het gebied binnen. In de tweede helft van de 18e eeuw vestigden Nama-stammen zich in het zuiden en de Kavango in het noorden.

In 1884 bemachtigden de Duitsers een groot stuk Namibwoestijnland en noemden dit gebied Duits Zuidwest-Afrika. In 1910 werden bij Lüderitz diamanten gevonden. De Duitse kolonisatie van dit deel van Afrika kwam toen goed op gang.

In opdracht van Groot-Brittannië viel Zuid-Afrika bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, Duits Zuidwest-Afrika binnen. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Zuid-Afrika namens de Volkenbond het mandaat over Zuidwest-Afrika. Zuid-Afrika claimde het als grondgebied en verkocht grote stukken land aan de boeren, die dit 'nieuwe' land Suidwes noemden.

Na de Tweede Wereldoorlog verzette de lokale zwarte bevolking zich met de SWAPO (South West African People's Organisation). Een langdurige guerrillastrijd was het gevolg. De Verenigde Naties sommeerden Zuid-Afrika zich terug te trekken uit Zuidwest-Afrika en erkenden in 1973 de SWAPO als enige vertegenwoordiger van het Namibische volk. Het duurde echter tot 1990 voordat Namibië zich onafhankelijk kon noemen.

In 1994 droeg Zuid-Afrika Walvisbaai en de eilandjes voor de kust over aan Namibië, waarmee definitief een eind kwam aan de koloniale geschiedenis van Namibië.

Religie

Veel inwoners van Namibië zijn christen, wat terug te voeren is tot de kolonisatieperiode. Niet-chriselijke Namibiërs leven voornamelijk in de noordelijke gebieden en veel daarvan (voornamelijk de Himba, Herero en de San) belijden hun tradities. In het algemeen is hun geloof gekarakteriseerd door de verering van voorouders, waarvan geloofd wordt dat deze niet dood zijn, maar voortleven in een andere vorm. Ze zijn de boodschappers tussen de nog levende mensen en de goden.

Klimaat

Namibië heeft het hele jaar een prima klimaat en hoewel het een uitgestrekt land is, zijn de klimaatverschillen relatief gering. Namibië ligt op het zuidelijk halfrond. Daardoor zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. De winter is in juni en juli. Overdag is de temperatuur dan aangenaam, maar de nachten kunnen fris zijn, zeker in de woestijn. Dit is ook het droge seizoen, waarbij er bijna geen neerslag valt.

De zomer is in december en januari. De temperatuur kan dan overdag behoorlijk oplopen, vooral in de woestijn. Gemiddeld wordt het dan 30 °C met uitschieters naar 45 °C graden in de Kalahari- en Namibwoestijn.

Taal

De officiële taal van Namibië is Engels. Echter wordt door het grootste deel van de bevolking Afrikaans gesproken. Het Afrikaans is afgeleid van het Nederlands en dus in het algemeen goed verstaanbaar. Daarnaast spreekt men Duits, Herero en Owambo.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Namibië
Tervurenlaan 454
1150 Brussel
België
Tel: 0032.2 77 11 410

Verkeersbureau van Namibië
Schillerstr. 42 - 44
60313 Frankfurt/M
Germany
Tel: 0049 - 69 - 13 37 36 12
Fax: 0049 - 69 - 13 37 36 15
E-mail: aherma@namibia-tourism.com
www.namibia-tourism.com

Entreegelden Nationale Parken

In Namibië betaald u, ter plaatse, entreegeld om een park te bezoeken. Voor het Etosha Nationaal Park, Naukluft Park*, Waterberg Park, Fish River Canyon en Skeleton Coast Park geldt een entreeprijs van 80 Namibische dollar per persoon per dag. Voor een auto geldt een prijs van 10 Namibische dollar. Kinderen tot 16 jaar kunnen gratis naar binnen.

Alle andere parken vragen 40 Namibische dollar per persoon per dag.

*Naukluft Park bezoekt u als u de rode duinen van Sossusvlei bezoekt.

Fooien

Fooien zijn in Namibië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer 20 NAD per kamer per nacht
Kofferdragers: ongeveer 10 NAD per koffer
Gids: ongeveer 50-100 NAD per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

In de meeste lodges staat een Tip Box bij de receptie. Wanneer u een fooi wilt achterlaten kunt u dit in één keer in deze box doen. U kunt in deze box 50 NAD per kamer per nacht achterlaten. Uiteraard bent u ook hier vrij om te beslissen of u een fooi wilt achterlaten. Bovenstaand bedrag geeft u een indicatie.

Geldzaken

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar (NAD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden van Namibië is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. Voor de kleinere dorpjes is het noodzakelijk contant geld bij u te hebben.

In de grote hotels en de grotere winkels kunt u soms met creditcard betalen. Niet alle creditcards worden geaccepteerd. Met VISA en MasterCard heeft u de meeste kans van slagen.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Namibië worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

De winkels zijn van maandag tot vrijdag open van 08.00 uur tot 17.30 uur. De meeste winkels zijn gesloten op zaterdag en zondag. Sommige supermarkten zijn op zaterdagochtend geopend.

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 uur tot 11.00 uur.

Reisdocumenten

Het paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Ook moet uw paspoort twee lege pagina's naast elkaar bevatten.

Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of paspoort is bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Bezoekers moeten kunnen aantonen over voldoende geld te beschikken voor het voorgenomen verblijf in het land. Wanneer u per vliegtuig in Namibië aankomt, dient u in het bezit te zijn van een geldig retourbiljet.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Namibië.

Mocht u, tijdens uw reis naar Namibië, ook de Victoria Watervallen bezoeken, dan dient u er rekening mee te houden dat u hier wel een visum voor nodig heeft. Het visum kunt u 'on arrival' krijgen en kost 50 USD. Belangrijk is dat u vraagt om een KASA VISUM, die is een speciaal toeristenvisum waarbij u zowel de watervallen vanaf Zimbabwe als Zambia kunt bezoeken. Als u hier nier duidelijk om vraagt, zullen de kosten veel hoger liggen.

Tijdsverschil

In Namibië is het één uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil.

Voltage

Het voltage is in Namibië 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Namibië kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Daarom is het handig om een zaklantaarn mee te nemen.

Toeristenbelasting Botswana

Indien u een reis heeft geboekt in combinatie met Botswana is het volgende van toepassing:
Vanaf 1 juni 2017 dient u een toeristenbelasting te betalen wanneer u naar Botswana reist. De heffing bedraagt € 27 per persoon en dient voldaan te worden bij binnenkomst van het land. U kunt de belasting te betalen met contant geld, creditcard, elektronische betaalmiddelen en bankpas. Let er wel op dat u uw bankpas activeert voor wereldwijde betalingen. Na betaling ontvangt u een bonnetje als betalingsbewijs. Dit bonnetje is 30 dagen geldig en dient u samen met uw paspoort te laten zien bij het verlaten van het land. Binnen deze 30 dagen kunt u meerdere keren Botswana in en uit reizen zonder opnieuw de toeristenbelasting te betalen.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam