Sossusvallei
Kalahari
Fish River Canyon
Etosha Nationaal Park
Himba's
Caprivistrook
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Namibië

Beste reistijd

Namibië ligt op het zuidelijk halfrond en is vanwege het prettige klimaat het gehele jaar geschikt als reisbestemming. De winter valt in juni/juli en de zomer in december/januari. De temperaturen kunnen in de zomermaanden oplopen tot ongeveer 30 °C met uitschieters naar 45 °C in de Kalahari- en Namibwoestijn. In deze periode valt ook de meeste neerslag wat de kwaliteit van de zandwegen kan verslechteren. In de wintermaanden is het over het algemeen droog en overdag aangenaam met temperaturen rond de 22 °C, maar de nachten kunnen fris zijn. Vooral in de woestijn kan het dan flink afkoelen.

De beste reistijd voor Namibië is van mei t/m september. Het is dan overwegend droog en het wild laat zich goed zien. Door weinig regenval zijn de zandwegen van goede kwaliteit in deze periode.

Eten en drinken

De Namibische keuken weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten met rundvlees, lamsvlees en wild staan overal op de menukaart. Dankzij de visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. Sinds de kolonisatie van Namibië is het land door velen bewoond, waaronder de Duitsers. Duitse traditionele vleeswaren maken daarom een groot deel uit van de Namibische keuken. U kunt hiervan genieten in de vele verschillende restaurants en 'Bierstubes'. Vooral in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants van vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld.

Alle internationale frisdranken zijn te koop en daarnaast beschikt Namibië over vele lokale bieren. Leidingwater kunt u in sommige grote steden drinken, vraag dit vooraf altijd na bij de lokale bevolking. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : tussen de € 7 en € 15
Diner : tussen de € 10 en € 20
Flesje water : in de bus € 0,50, in de winkel/hotel - € 1
Flesje fris : € 1 - € 1,50
Fles wijn : ca. € 8 - € 15
Glas bier(lokaal) : ca. € 2 - € 2,50

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de Namibische dollar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Namibië is 824.292 vierkante kilometer groot en is daarmee ruim 21 keer groter dan Nederland. Het grenst in het oosten aan Botswana en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan Angola en ten zuiden ligt Zuid-Afrika.

Namibië bestaat grofweg uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Daarnaast in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de 2000 meter. Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied; een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Religie

Veel inwoners van Namibië zijn christen, wat terug te voeren is tot de kolonisatieperiode. Niet-chriselijke Namibiërs leven voornamelijk in de noordelijke gebieden en veel daarvan (voornamelijk de Himba, Herero en de San) belijden hun tradities. In het algemeen is hun geloof gekarakteriseerd door de verering van voorouders, waarvan geloofd wordt dat deze niet dood zijn, maar voortleven in een andere vorm. Ze zijn de boodschappers tussen de nog levende mensen en de goden.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Namibië waren de San, beter bekend als de Bosjesmannen. Daarna vestigden de Damara, het eerste Bantu-volk, zich in Namibië. In de 16e eeuw trokken Herero en Owambo stammen vanuit het noorden het gebied binnen. In de tweede helft van de 18e eeuw vestigden Nama-stammen zich in het zuiden en de Kavango in het noorden.

In 1884 bemachtigden de Duitsers een groot stuk Namibwoestijnland en noemden dit gebied Duits Zuidwest-Afrika. In 1910 werden bij Lüderitz diamanten gevonden. De Duitse kolonisatie van dit deel van Afrika kwam toen goed op gang.

In opdracht van Groot-Brittannië viel Zuid-Afrika bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, Duits Zuidwest-Afrika binnen. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Zuid-Afrika namens de Volkenbond het mandaat over Zuidwest-Afrika. Zuid-Afrika claimde het als grondgebied en verkocht grote stukken land aan de boeren, die dit 'nieuwe' land Suidwes noemden.

Na de Tweede Wereldoorlog verzette de lokale zwarte bevolking zich met de SWAPO (South West African People's Organisation). Een langdurige guerrillastrijd was het gevolg. De Verenigde Naties sommeerden Zuid-Afrika zich terug te trekken uit Zuidwest-Afrika en erkenden in 1973 de SWAPO als enige vertegenwoordiger van het Namibische volk. Het duurde echter tot 1990 voordat Namibië zich onafhankelijk kon noemen.

In 1994 droeg Zuid-Afrika Walvisbaai en de eilandjes voor de kust over aan Namibië, waarmee definitief een eind kwam aan de koloniale geschiedenis van Namibië.

Bevolking

Namibië heeft ruim 1.900.000 inwoners en is één van de dunstbevolkte landen ter wereld. De bevolking van Namibië bestaat uit 11 etnische groeperingen waarvan de Owambo, Kavango, Herero/Himba en Damara de grootste zijn. Deze groeperingen hebben elk hun eigen cultuur en tradities.

Taal

De officiële taal van Namibië is Engels. Echter wordt door het grootste deel van de bevolking Afrikaans gesproken. Het Afrikaans is afgeleid van het Nederlands en dus in het algemeen goed verstaanbaar. Daarnaast spreekt men Duits, Herero en Owambo.

Fotograferen

In Namibië vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is niet aan te raden en soms zelfs verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Fooien

De bevolking in Namibië is erg gastvrij en doet u alles voor u met plezier, maar toch is het geven van een fooi gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om genoeg Namibische dollar bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien:
Chauffeur : 50 NAD (ca. € 3,40) per persoon per dag
Gids : 50 NAD (ca. € 3,40) per persoon per dag
Kamermeisje : 20 NAD (ca. € 1,35) per kamer per nacht
Kofferdrager : 10 NAD (ca. € 0,70) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de Namibische dollar wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Kleding

Namibië heeft een prettig klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. In de ochtend en avond kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. Vooral tijdens safari's raden wij om u goed warm te kleden. Er zijn in Namibië geen kledingvoorschriften vanuit religieus oogpunt. U kunt dragen waar u zich prettig in voelt.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Namibië
Tervurenlaan 454
1150 Brussel
België
Tel: 0032.2 77 11 410

Verkeersbureau van Namibië
Schillerstr. 42 - 44
60313 Frankfurt/M
Germany
Tel: 0049 - 69 - 13 37 36 12
Fax: 0049 - 69 - 13 37 36 15
E-mail: aherma@namibia-tourism.com
www.namibia-tourism.com

Entreegelden Nationale Parken

In Namibië betaalt u, ter plaatse, entreegeld om een park te bezoeken. Voor het Etosha Nationaal Park, Naukluft Park*, Waterberg Park, Fish River Canyon en Skeleton Coast Park geldt tot en met 31 december 2018 een entreeprijs van 80 Namibische dollar per persoon per dag, dit is omgerekend ca. € 5,50 (afhankelijk van de wisselkoers) . Vanaf 1 januari 2019 geldt een entreeprijs van 250 Namibische dollar per dag, dit is omgerekend ca. € 16 50 (afhankelijk van de wisselkoers) . Voor een auto geldt tot en met 31 december 2018 een prijs van 10 Namibische dollar, omgerekend ca. € 0,70 (afhankelijk van de wisselkoers) en vanaf 1 januari 2019 een prijs van 50 Namibische dollar, omgerekend ca. € 3,50 (afhankelijk van de wisselkoers). Kinderen tot 16 jaar kunnen gratis naar binnen.

Alle andere parken vragen 40 Namibische dollar per persoon per dag tot en met 31 december 2018, omgerekend ca. € 2,70 (afhankelijk van de wisselkoers) en vanaf 1 januari 2019 geldt een prijs van 200 Namibische dollar, omgerekend ca. € 13,50 (afhankelijk van de wisselkoers).

*Naukluft Park bezoekt u als u de rode duinen van Sossusvlei bezoekt.

Het is niet toegestaan om plastic tassen mee te nemen in de nationale parken.

Reizen met kinderen in Namibië & Botswana

Het Namibisch Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten gewijzigd. Ouders zijn niet meer verplicht originele geboorteaktes in het bezit te hebben wanneer zij met minderjarigen naar Namibië reizen. Het blijkt echter dat diverse luchtvaartmaatschappijen of douane beambten wel naar deze documenten vragen, waardoor wij adviseren de geboorteakte(s) mee te nemen. Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2019. Voor Botswana is het nog wel verplicht om in het bezit te zijn van originele geboorteakte(s).

Voor reizigers die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat wij adviseren een (internationaal) uittreksel van de geboorteakte aan te vragen. Dit gaat vrij gemakkelijk, maar dit moet wel gebeuren in de gemeente waar de kinderen geboren zijn.

Als het kind met één van de biologische ouders reist is ook schriftelijke toestemming of machtiging van de andere ouder noodzakelijk. Indien van toepassing, een overlijdensakte van de overleden ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

Wanneer u niet de biologische ouders bent dan zijn naast de volledige geboorteakte, ook extra gegevens van de wettelijke voogd noodzakelijk. Het gaat om een verklaring van de ouders of wettelijk voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind, de contactgegevens en kopieën van de paspoorten van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

Geldzaken

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar (NAD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden van Namibië is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. Voor de kleinere dorpjes is het noodzakelijk contant geld bij u te hebben.

In de grote hotels en de grotere winkels kunt u soms met creditcard betalen. Niet alle creditcards worden geaccepteerd. Met VISA en MasterCard heeft u de meeste kans van slagen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Namibië worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De winkels zijn van maandag tot vrijdag open van 08.00 uur tot 17.30 uur. De meeste winkels zijn gesloten op zaterdag en zondag. Sommige supermarkten zijn op zaterdagochtend geopend.

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 uur tot 11.00 uur.

Reisdocumenten

Het paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Ook moet uw paspoort twee lege pagina's naast elkaar bevatten.

Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of paspoort is bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Bezoekers moeten kunnen aantonen over voldoende geld te beschikken voor het voorgenomen verblijf in het land. Wanneer u per vliegtuig in Namibië aankomt, dient u in het bezit te zijn van een geldig retourbiljet.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Namibië.

Mocht u, tijdens uw reis naar Namibië, ook de Victoria Watervallen bezoeken, dan dient u er rekening mee te houden dat u hier wel een visum voor nodig heeft. U dient bij aankomst in Zimbabwe een visum aan te schaffen. Het visum kunt u 'on arrival' krijgen en kost $35 p.p. (onder voorbehoud van evt. wijzigingen). Vraag naar een single entry visum. Met dit visum kunt u de Victoria Watervallen aan de kant van Zimbabwe bezoeken. Let op, u kunt het visum enkel met contact geld (USD) betalen.

Wanneer u zowel Zimbabwe als Zambia bezoekt, dan kunt u een zogeheten KAZA UNIVISUM aanschaffen. U kunt dan onbeperkt de grenzen van beide landen over. Dit visum is 30 dagen geldig en kost ca. 50 USD. Dit type visum is ook ter plaatse verkrijgbaar.

Tijdsverschil

In Namibië is het één uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil.

Voltage

Het voltage is in Namibië 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Namibië kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Daarom is het handig om een zaklantaarn mee te nemen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis