NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Namibië
Landinformatie
Landinformatie Namibië
Bent u van plan een mooie reis naar Namibië te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Namibië naar Beste reistijd Namibië .
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere soorten stopcontacten in Namibië. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en M mee te nemen op reis.

Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.
restaurant Eten en drinken
De Namibische keuken weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten met rundvlees, lamsvlees en wild staan overal op de menukaart. Dankzij de visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. Sinds de kolonisatie van Namibië is het land door velen bewoond, waaronder de Duitsers. Duitse traditionele vleeswaren maken daarom een groot deel uit van de Namibische keuken. U kunt hiervan genieten in de vele verschillende restaurants en 'Bierstubes'. Vooral in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants van vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld.

Alle internationale frisdranken zijn te koop en daarnaast beschikt Namibië over vele lokale bieren. Leidingwater kunt u in sommige grote steden drinken, vraag dit vooraf altijd na bij de lokale bevolking. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : tussen de € 7 en € 15
Diner : tussen de € 10 en € 20
Flesje water : in de bus € 0,50, in de winkel/hotel - € 1
Flesje fris : € 1 - € 1,50
Fles wijn : ca. € 8 - € 15
Glas bier(lokaal) : ca. € 2 - € 2,50

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de Namibische dollar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Namibië is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de Namibische dollar bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien
Chauffeur : 50 NAD (ca. € 3,40) per persoon per dag
Gids : 50 NAD (ca. € 3,40) per persoon per dag
Kamermeisje : 20 NAD (ca. € 1,35) per persoon per nacht
Kofferdrager : 10 NAD (ca. € 0,70) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de Namibische dollar wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In hotels en restaurants wordt de fooi al in de rekening verwerkt, u hoeft dus niets extra’s te geven.
camera_alt Fotograferen
In Namibië vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is niet aan te raden en soms zelfs verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (NAD). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grote steden in Namibië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u soms met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. 

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen
card_travel Kleding
Namibië heeft een prettig klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. In de ochtend en avond kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. Vooral tijdens safari's raden wij om u goed warm te kleden. Er zijn in Namibië geen kledingvoorschriften vanuit religieus oogpunt. U kunt dragen waar u zich prettig in voelt.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Namibië
Tervurenlaan 454
1150 Brussel
België
Tel: 0032 277 114 10
http://www.namibiaembassy.be/

Nederlands Consulaat in Namibië
No. 3 Schutzen Street
Windhoek
Tel: 00264 612 237 33
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag t/m vrijdag open van 08.00 tot 17.30 uur en op zaterdag en zondag gesloten. Sommige supermarkten zijn op zaterdagochtend geopend. De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 15.30 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag tot 11 uur 's ochtends. 
content_paste Paspoort & Visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland, met in elk geval twee lege visumpagina's naast elkaar. Personen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor Namibië bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Namibië blijft, of niet de Nederlandse nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met het Consulaat van Namibië. 

Als u tijdens uw reis naar Namibië ook de Victoria Watervallen bezoekt, dan moet u bij aankomst in Zimbabwe een visum aanschaffen. Het visum kunt u bij aankomst kopen en kost ca. 35 USD per persoon (onder voorbehoud van evt. wijzigingen). Vraag naar een single entry visum. Met dit visum kunt u de Victoria Watervallen aan de kant van Zimbabwe bezoeken. Let op, u kunt het visum enkel met contact geld (USD) betalen.

Wanneer u zowel Zimbabwe als Zambia bezoekt, dan kunt u een zogeheten KAZA UNIVISUM aanschaffen. U kunt dan onbeperkt de grenzen van beide landen over. Dit visum is 30 dagen geldig en kost ca. 50 USD per persoon. Dit type visum is ook ter plaatse verkrijgbaar.

In de toekomst is het nodig om met een visum naar Namibië te reizen. Het is nog niet bekend vanaf wanneer dit in zal gaan.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Namibië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is er geen tijdverschil, tijdens de wintertijd is het één uur later dan in Nederland.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Namibië. (opent in een nieuw venster)