Sossusvallei
Kalahari
Fish River Canyon
Etosha Nationaal Park
Himba's
Caprivistrook

Bezienswaardigheden Namibië

Bosjesmannen, Kalahari

NA_AL_Kalahari_bosjesmannen_151844357

De San, Bosjesmannen, leven in Namibië hoofdzakelijk in de Kalahari. Als u deze regio dan ook bezoekt, zult u zeker kennis maken met de eeuwenoude stamtradities van de Bosjesmannen op de Afrikaanse savanne. Er wordt gezegd dat hier de bakermat van de Afrikaanse mensheid ligt en de Bosjesmannen de eerste mensen zijn die in Afrika zijn gaan wonen. Het is dan ook erg bijzonder dat zij na zoveel eeuwen en jaren nog steeds op een traditionele manier leven, waarbij zij volledig afhankelijk van de natuur zijn.

Swakopmund

Swakopmund

Swakopmund is dé plek om te zeehonden te zien, te sandboarden of quad te racen door de hoge zandduinen van de Namib woestijn. Het achterland van het zeer Duitse badplaatsje is een grote speeltuin. U ziet Swakopmund liggen in de verte, achter de glooiende zandduinen. Als een fata morgana duikt het toeristenstadje op uit het zand van de Namib woestijn, daar waar het goud witte zand overgaat in het schuimende blauw van de Atlantische Oceaan.

De populairste vakantiebestemming van Namibië wordt ook wel 'Duitser dan Duitsland' genoemd.
Slechts een paar kleurrijke huisjes wisselen in Swakopmund de overwegend Duitse architectuur af. U hoort er op straat ook nog altijd veel Duits. De stad straalt één en al gemütlichkeit uit.
Neem ook zeker een kijkje bij één van de grootste zeehondenkolonies ter wereld, een uurtje rijden naar het noorden van de stad. De zeehonden hebben geen last van de hitte. Zij voelen zich prima thuis in het ijskoude water van de Atlantische Oceaan, aangevoerd vanaf de Zuidpool.

Sossusvlei

za_al_sossusvlei_31196923.jpg

Sossusvlei is misschien wel het meest beroemde hoogtepunt van Namibië. Of u nu het zuiden of het noorden van Namibië bezoekt, Sossusvlei maakt in bijna alle gevallen onderdeel uit van het reisschema. Sossusvlei is een grote klei pan en ligt in het hart van de Namib-woestijn en is omgeven door enorme rode zandduinen waarvan sommigen meer dan 300 meter hoog zijn. Daarmee bezit Sossusvlei direct de hoogste zandduinen van de wereld.

Voordat u Sossusvlei bereikt passeert u eerst bekende Duin 45 en Deadvlei. Tezamen vormen ze de drie hoogtepunten van de Namib-woestijn.

Fish River Canyon

NA_AL_Fish-River-Canyon

De Fish River Canyon is na de beroemde Grand Canyon in Amerika de grootste canyon ter wereld. Op sommige plaatsen is deze canyon 550 meter diep en in totaal is de canyon ongeveer 160 kilometer lang. Het is één van de belangrijkste toeristische attracties in het zuiden van het land. Hier ligt één van de lange wandelroutes in Zuidelijk Afrika, de Fish River Canyon Hiking Trail. De trail loopt tussen het meest noordelijke uitzicht punt op de Fish River Canyon en de thermale warmwaterbronnen van Ai-Ais. Het Ai-Ais Park maakt tegenwoordig deel uit van het Ai-Ais / Richtersveld Transfrontier Park.

Himba's

na_al_opuwo_himbadorp.jpg

De Himba of Ovahimba bevolking is een stam die in het noordwesten van Namibië leeft. Dit gebied heet Kunene, ook wel bekend onder de naam Kaokoveld of Kaokoland. Van origine zijn de Himba’s een nomadenvolk, maar tegenwoordig verblijven ze steeds vaker op een vaste plek. Een goede locatie om een Himba dorp te bezoeken is Opuwo.

Caprivi-strook

na_al_divundu_caprivi.jpg

Het is een natte oase in het verder kurkdroge Namibië: de Caprivi regio of Caprivi strip. De 400 kilometer lange strook land in het uiterste noordoosten die Namibië verbindt met niet alleen Angola en Botswana, maar ook met Zimbabwe en Zambia. Het is deze smalle strook land die Namibië laat meeprofiteren van de toeristische topattracties in al die buurlanden.

Bovendien bevinden zich in deze regio enkele belangrijke rivieren, zoals de Zambezi, Kwando, Linyati en Chobe rivier. De regio doet door deze rivieren en de regenval dan ook wat on-Namibisch aan. Het is er groen, dichtbegroeid, en vochtig.

Etosha Nationaal Park

NA_AL_Etosha Nationaal Park3

Etosha is het grootste wildpark van Namibië. Het is één van de beste plekken in zuidelijk Afrika om de Big Five te zien. Vooral de olifanten kunt u hier haast niet missen in de open savanne. Het is het grootste nationale park van Namibië en is met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Botswaanse Chobe de bekendste safarispot van zuidelijk Afrika.

Het park omvat ruim 20.000 vierkante kilometer en vormt de habitat van 114 zoogdieren, honderd reptielen, zestien amfibieën en meer dan 350 vogelsoorten. Het is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te spotten - leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn.
Etosha centreert zich rond een enorme grijze vlakte, die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Het is het opgedroogde meer, waaraan het park zijn naam dankt. Etosha betekent: grote grijze vlakte zonder water.

In Etosha heeft u niet per se een 4WD nodig, want er zijn onverharde, maar vlakke wegen. Natuurlijk is het wel een stuk comfortabeler in een 4WD.