Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Cuba

Kleding

De beste kleding om naar Cuba mee te nemen: makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, vooral linnen en katoen zijn uitstekend geschikt om in een tropisch klimaat te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming; trek tijdig een hemd of een blouse aan en gebruik een zonnebrandmiddel. Neem tevens een warmer kledingstuk mee voor een enkele koele avond of indien u richting de berggebieden reist zoals de Sierra Maestre bij Santiago de Cuba. Houdt er rekening mee dat de bussen zijn voorzien van airco; ook hier wordt een trui, vest of sweatshirt aangeraden. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Fotograferen

In Cuba vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto, met name in Havana, waar de dames en heren met dikke sigaren en kleurige kleding er speciaal voor gaan staan.
Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.
Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn in Cuba vrijwel niet verkrijgbaar.

Bevolking

Cuba heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners waarvan ruim 2 miljoen mensen in Havana wonen en is hiermee een echte uitschieter, want ongeveer 75% leeft in de grotere steden en de overige bewoners op het platteland.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is voornamelijk ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla.

In Cuba ben je voor maaltijden grotendeels op de restaurants in de hotels aangewezen. De kwaliteit van het eten is over het algemeen redelijk tot goed en vooral in Havana en Varadero tref je uitstekende restaurants. De ‘paladares’, privé restaurants, zijn een fenomeen. Eens waren dit huiskamerrestaurants, met slechts een paar tafeltjes; die traditionele eten-bij-de-Cubanen-thuis restaurantjes zijn er nog altijd, in heel Cuba, echter zijn er nu ook paladares die een ware cultstatus hebben. Cubaanse Chefs koken er de sterren van de hemel met het (gelimiteerde!) lokale aanbod van levensmiddelen; een ware uitdaging, met verrassende en vaak verrukkelijke resultaten!

In de (All-In) resorts is de afwisseling en keuze van de maaltijden groter; doorgaans worden er speciaal voor deze hotels voedsel en drank uit het buitenland geïmporteerd.

Hoewel de watervoorziening goed is en de Cubanen het kraanwater voor consumptie gebruiken, is het advies voor de buitenlandse bezoekers om flessen (mineraal)water te gebruiken; deze zijn overal te koop.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 10 en € 15
Flesje water : € 1 - € 1,50
Flesje fris : € 1,50 - € 2,50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier(lokaal) : € 2 - € 3
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Cubaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, muzikanten, kofferdragers, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier geen omkijken meer naar heeft. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. Aan het einde van de reis zal het restant uit de fooienpot (indien nodig) worden verdeeld over de reizigers die hebben meegedaan.

Een richtlijn voor de fooienpot is ca. CUC 50 per persoon. De fooien voor de reisleider zelf en de vaste chauffeur zijn niet in de fooienpot inbegrepen. Deze fooien kunt u aan het einde van de reis naar eigen inzicht geven. Een richtlijn voor fooien voor de chauffeur is CUC 2 per persoon per dag en voor de reisleider/gids CUC 3 per persoon per dag. Uiteraard zijn genoemde bedragen een richtlijn en geenszins een verplichting.

Geografie

Cuba ligt op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Cuba is qua lengte (1.250 km), qua breedte (160 km) in het oosten en het westen (30 km) het grootste eiland in de Caribische Oceaan. Cuba's kilometerslange kustlijn heeft vele witte zandstranden met weelderige vegetatie, er zijn schilderachtige koloniale steden en bijzondere bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Cuba werd ontdekt en veroverd door Columbus op zijn eerste reis in 1492. De oorspronkelijke bewoners van Cuba zijn indianen. De indianen werden ingelijfd als slaven en later haalde de Spanjaarden hun slaven uit Afrika. Dankzij de slavernij had Cuba de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een belangrijke suikerproducent. In 1902, na een tijd onder Amerikaans gezag te hebben gestaan, is Cuba onafhankelijk geworden. Een dictator kwam aan de macht maar deze macht werd overwonnen door een revolutionaire beweging onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara. In het land zult u nog veel terug zien uit de tijd van deze overwinning met name een standbeeld van de moedige guerrillastrijder Che Guevara. Nadat de guerrillastrijders de dictator hadden verjaagd kwam er een herverdeling in het land en veel werd staatseigendom. Bijna iedereen heeft werk maar het salaris hiervan is erg laag. Cuba is tot de dag van vandaag een communistisch land onder leiding van Fidel Castro’s broer, Raul Castro. Momenteel wordt het toerisme met open armen ontvangen en zorgt het onder meer samen met de beroemde Cubaanse sigaren voor een economische vooruitgang.

Beste reistijd

Door het gunstige klimaat is Cuba het hele jaar door te bezoeken. Het wordt het beste omschreven als een subtropisch, seizoengebonden klimaat. Cuba heeft twee seizoenen. Het droge (winter) seizoen duurt van november tot april en heeft een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 24-30°C; de nachttemperatuur bedraagt ongeveer 21°C. NB.: dit zijn gemiddelden, uitschieters zijn mogelijk, zowel wat hoge(re) of lage(re) temperaturen betreft, e.e.a. tevens afhankelijk van de locatie.

De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden met een hoge vochtigheidsgraad. In de berggebieden, de ‘Sierra’-streek is het beduidend koeler, met name in de avond. De meeste regen (in heel het Caribische gebied) valt in de periode juni tot november. Dit neemt niet weg dat er gedurende deze maanden volop zon kan zijn; het grootste deel van de dag is het gewoonlijk zonnig, terwijl in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui voor verfrissing kan zorgen. Dezelfde periode staat tevens bekend als ‘orkaanseizoen’; de statistieken geven echter aan dat de meeste Caribische eilanden gemiddeld slechts twee tot drie keer per eeuw worden getroffen door een zogenaamde ‘hurricane’. De meest actieve stormmaanden (als die zich al voordoen) zijn september en oktober.

Religie

De meeste inwoners van Cuba zijn katholiek, hoewel de staat officieel atheïstisch is geworden na de revolutie. Daarnaast kent Cuba ook kleine joodse gemeenschappen en enkele moslims.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans met typische Cubaans accent. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Cuba gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Ambassade

Ambassade van Cuba
Scheveningseweg 9
2517 KS De Haag
Tel.: 070-360 6061

Verkeersbureau Cuba
Bierstraat 12B
3011 XA Rotterdam
Tel. 010-2136403 / 4131098
Fax 010-4131468

Nederlandse Ambassade in Cuba
7ma. Ave., #2007, esq. 22,
Miramar
Havana, Cuba
Tel nr. +53 7 2042512
Fax: +53 7 2042059

Feestdagen

Cuba kent diverse publieke en gemeentelijke feestdagen. Hierdoor kan het voorkomen dat er in hotels afwijkende prijzen gelden gedurende deze periodes. Onderstaande kalender geeft u een beter beeld welke reisperiodes u het beste kunt vermijden om eventuele prijsverhoging tegen te gaan:

Bevrijdingsdag - 1 januari
Nieuwjaarsdag - 2 januari
Dag van de arbeid - 1 mei
Dagen van de revolutie - 25, 26, 27 juli
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog - 10 oktober
Eerste kerstdag - 25 december
Oudejaarsavond - 31 december

N.B. Bovenstaande lijst is niet compleet, maar geeft de meest belangrijke feestdagen, evenementen en congressen weer.
De data van evenementen en congressen kunnen onverwacht veranderen.

Geldzaken

Cuba kent 2 officiële valuta, de Cubaanse Peso (CUP), voor met name de lokale bevolking en de Cubaanse Peso Convertible (CUC) voor de buitenlanders. Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is voor toeristen dan ook de Peso Convertible. U kunt als toerist echter met de peso enkel op straat terecht wanneer u bij een eettentje wat wilt eten of in sommige staatswinkels. Op sommige plaatsen, zoals Varadero en de eilanden Jardinez del Rey en Cayo Largo kunt u ook met de euro betalen.

Pinnen met een reguliere bankpas is in Cuba niet mogelijk. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De Ambassade adviseert u dan ook voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC.

Voor sommige betalingen is het mogelijk in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards te gebruiken (in de duurdere hotels). In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard gebruik maken van bankautomaten (met pincode!). Vaak bevinden deze bankautomaten zich op straat. U dient daarom goed op te passen voor personen die u uw geld afhandig willen maken. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Er worden in Cuba geen vaccinaties verplicht gesteld. Wel worden voor Cuba vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In Cuba komt dengue voor, een virus dat overgedragen wordt door de tijger mug. Er bestaat geen behandeling of vaccin tegen dit virus, daarom raden wij u aan om een effectieve muggenspray mee te nemen en deze met name ook overdag te gebruiken en draag bedekkende kleding.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Identificatieplicht

In verband met de op Cuba bestaande identificatieplicht is het raadzaam altijd een fotokopie van uw paspoort bij u te hebben. U wordt geadviseerd uw originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren (dicht op het lichaam) of in bewaring te geven (bijv. hotelkluis). Mail een scan van uw reisdocumenten naar uw eigen e-mail adres, als deze vanuit het buitenland geopend kan worden. Dit versnelt, bij eventueel verlies van uw reisdocumenten, de aanvraagprocedure voor afgifte van een nooddocument.

Openingstijden

De winkels zijn dagelijkse geopend van 09:30 t/m 12:30 en van 14:00 tot 17:00. Winkeltijden kunnen per omgeving verschillen.

De banken en postkantoren zijn meestal geopend van 08:30 t/m 12:00 en 13:30 tot 15:00.

Reisdocumenten

Passagiers reizend als toerist met een verblijf van minder dan 30 dagen moeten in het bezit zijn van het volgende (tenzij anders voorgeschreven):
geldig Nederlands paspoort
toeristenkaart (visum)
ziektekostenverzekering

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Cuba een toeristenkaart (visum) verplicht. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U dient dit visum reeds voor uw vertrek in Nederland of België aan te vragen. Het is mogelijk om deze toeristenkaart via NRV aan te vragen. Tijdens het boeken van de reis kunt u deze toeristenkaart (optioneel) toevoegen. De toeristenkaart wordt u per post opgestuurd en dient u volledig, in één handschrift in te vullen en ten alle tijde bij te hebben tijdens uw reis.

In verband met de identificatieplicht op Cuba is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort en toeristenkaart bij u te hebben.

Als buitenlandse bezoeker kan er bij aankomst in Cuba om bewijs van een geldige ziektekostenverzekering gevraagd worden. Dit moet een Engelstalige verklaring zijn.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Tijdsverschil

In Cuba is het, het hele jaar door 6 uur vroeger dan in Nederland.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (CUC).

Voltage

Tijdens uw vakantie op Cuba heeft u een wereldstekker nodig. De netspanning in Cuba ligt tussen de 110V/220V en stopcontacten zijn anders dan in Nederland.

Verblijf

In Trinidad overnacht u in een casa particular (een Cubaanse B&B). Als groep overnacht u in verschillende casas particulares. Hierbij wordt er wel gekeken dat deze zo dicht mogelijk bij elkaar zijn gelegen. Kamers zullen verschillen van afmeting en inrichting. Wel zullen alle kamers voorzien van airco en een privébadkamer.


De hotels die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere hotels verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De hotels worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service. Graag willen we u er op attenderen dat Cuba een communistisch land is waar de tijd heeft stil gestaan. Hierdoor liggen de standaarden van de hotels lager dan wat wij gewend zijn. Hotels kampen regelmatig met achterstallig onderhoud, elektriciteitsproblemen (licht/airco kan uitvallen), gebrek aan (warm) water of het niet beschikbaar/geopend zijn van faciliteiten (zoals bijvoorbeeld het zwembad).

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis