Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Cuba

Bevolking

Cuba heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners waarvan ruim 2 miljoen mensen in Havana wonen en is hiermee een echte uitschieter, want ongeveer 75% leeft in de grotere steden en de overige bewoners op het platteland.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is voornamelijk ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla.
Het kraanwater op Cuba is drinkbaar, maar het is niet altijd overal even van goede kwaliteit. Het is dan ook verstandig om mineraalwater in flesjes te kopen en niet het kraanwater te drinken.

Geografie

Cuba ligt op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Cuba is qua lengte (1.250 km), qua breedte (160 km) in het oosten en het westen (30 km) het grootste eiland in de Caribische Oceaan. Cuba's kilometerslange kustlijn heeft vele witte zandstranden met weelderige vegetatie, er zijn schilderachtige koloniale steden en bijzondere bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Cuba werd ontdekt en veroverd door Columbus op zijn eerste reis in 1492. De oorspronkelijke bewoners van Cuba zijn indianen. De indianen werden ingelijfd als slaven en later haalde de Spanjaarden hun slaven uit Afrika. Dankzij de slavernij had Cuba de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een belangrijke suikerproducent. In 1902, na een tijd onder Amerikaans gezag te hebben gestaan, is Cuba onafhankelijk geworden. Een dictator kwam aan de macht maar deze macht werd overwonnen door een revolutionaire beweging onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara. In het land zult u nog veel terug zien uit de tijd van deze overwinning met name een standbeeld van de moedige guerrillastrijder Che Guevara. Nadat de guerrillastrijders de dictator hadden verjaagd kwam er een herverdeling in het land en veel werd staatseigendom. Bijna iedereen heeft werk maar het salaris hiervan is erg laag. Cuba is tot de dag van vandaag een communistisch land onder leiding van Fidel Castro’s broer, Raul Castro. Momenteel wordt het toerisme met open armen ontvangen en zorgt het onder meer samen met de beroemde Cubaanse sigaren voor een economische vooruitgang.

Klimaat

Cuba kent een tropische klimaat. Met het gehele jaar door temperaturen tussen de 25 en 33 graden is het goed vertoeven voor mensen die houden van warm weer. Door de gematigde wind, die er vrijwel altijd staat en meestal waait vanuit noordoostelijke richting, wordt het tropische weer voor het gevoel gedempt. In de maanden november tot en met mei kan het hierdoor in de avond zelfs fris aanvoelen.

De meeste neerslag valt in de regentijd in de periode van mei tot oktober. Vaak is het overdag droog met volop zon en valt er aan het einde van de middag een zware stortbui die meestal gepaard gaan met onweer. Het orkaanseizoen valt samen met deze regenperiode, waarbij de meeste orkanen zich voordoen in de periode van augustus tot oktober.

De beste reistijd om naar Cuba te gaan is van november tot en met april, buiten het regenseizoen. De temperaturen zijn aangenaam en het is droog.

Religie

De meeste inwoners van Cuba zijn katholiek, hoewel de staat officieel atheïstisch is geworden na de revolutie. Daarnaast kent Cuba ook kleine joodse gemeenschappen en enkele moslims.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans met typische Cubaans accent. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Cuba gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Ambassade

Ambassade van Cuba
Scheveningseweg 9
2517 KS De Haag
Tel.: 070-360 6061

Verkeersbureau Cuba
Bierstraat 12B
3011 XA Rotterdam
Tel. 010-2136403 / 4131098
Fax 010-4131468

Nederlandse Ambassade in Cuba
7ma. Ave., #2007, esq. 22,
Miramar
Havana, Cuba
Tel nr. +53 7 2042512
Fax: +53 7 2042059

Feestdagen

Cuba kent diverse publieke en gemeentelijke feestdagen. Hierdoor kan het voorkomen dat er in hotels afwijkende prijzen gelden gedurende deze periodes. Onderstaande kalender geeft u een beter beeld welke reisperiodes u het beste kunt vermijden om eventuele prijsverhoging tegen te gaan:

Bevrijdingsdag - 1 januari
Nieuwjaarsdag - 2 januari
Dag van de arbeid - 1 mei
Dagen van de revolutie - 25, 26, 27 juli
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog - 10 oktober
Eerste kerstdag - 25 december
Oudejaarsavond - 31 december

N.B. Bovenstaande lijst is niet compleet, maar geeft de meest belangrijke feestdagen, evenementen en congressen weer.
De data van evenementen en congressen kunnen onverwacht veranderen.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, muzikanten, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. Aan het einde van de reis zal het restant uit de fooienpot (indien nodig) worden verdeeld over de reizigers die hebben meegedaan. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis is ca. CUC 50,- per persoon. De fooien voor de reisleider zelf en de vaste chauffeur zijn niet bij dit bedrag inbegrepen. Deze fooien kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht geven. We adviseren vaak circa CUC 0,5/1 CUC per persoon per dag voor de chauffeur en ongeveer CUC 1/1,5 per persoon per dag voor de gids. Dit is een advies, iedereen staat hierin natuurlijk vrij om de chauffeur/gids naar eigen believen en ervaring te belonen.

Geldzaken

Cuba kent 2 officiële valuta, de Cubaanse Peso (CUP), voor met name de lokale bevolking en de Cubaanse Peso Convertible (CUC) voor de buitenlanders. Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is voor toeristen dan ook de Peso Convertible. U kunt als toerist echter met de peso enkel op straat terecht wanneer u bij een eettentje wat wilt eten of in sommige staatswinkels. Op sommige plaatsen, zoals Varadero en de eilanden Jardinez del Rey en Cayo Largo kunt u ook met de euro betalen.

Pinnen met een reguliere bankpas is in Cuba niet mogelijk. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De Ambassade adviseert u dan ook voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC.

Voor sommige betalingen is het mogelijk in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards te gebruiken (in de duurdere hotels). In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard gebruik maken van bankautomaten (met pincode!). Vaak bevinden deze bankautomaten zich op straat. U dient daarom goed op te passen voor personen die u uw geld afhandig willen maken. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Er worden in Cuba geen vaccinaties verplicht gesteld. Wel worden voor Cuba vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In Cuba komt dengue voor, een virus dat overgedragen wordt door de tijger mug. Er bestaat geen behandeling of vaccin tegen dit virus, daarom raden wij u aan om een effectieve muggenspray mee te nemen en deze met name ook overdag te gebruiken en draag bedekkende kleding.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Identificatieplicht

In verband met de op Cuba bestaande identificatieplicht is het raadzaam altijd een fotokopie van uw paspoort bij u te hebben. U wordt geadviseerd uw originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren (dicht op het lichaam) of in bewaring te geven (bijv. hotelkluis). Mail een scan van uw reisdocumenten naar uw eigen e-mail adres, als deze vanuit het buitenland geopend kan worden. Dit versnelt, bij eventueel verlies van uw reisdocumenten, de aanvraagprocedure voor afgifte van een nooddocument.

Openingstijden

De winkels zijn dagelijkse geopend van 09:30 t/m 12:30 en van 14:00 tot 17:00. Winkeltijden kunnen per omgeving verschillen.

De banken en postkantoren zijn meestal geopend van 08:30 t/m 12:00 en 13:30 tot 15:00.

Reisdocumenten

Passagiers reizend als toerist met een verblijf van minder dan 30 dagen moeten in het bezit zijn van het volgende (tenzij anders voorgeschreven):
geldig Nederlands paspoort
toeristenkaart (visum)
ziektekostenverzekering

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Cuba een toeristenkaart (visum) verplicht. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U dient dit visum reeds voor uw vertrek in Nederland of België aan te vragen. Het is mogelijk om deze toeristenkaart via NRV aan te vragen. Tijdens het boeken van de reis kunt u deze toeristenkaart (optioneel) toevoegen. De toeristenkaart wordt u per post opgestuurd en dient u volledig, in één handschrift in te vullen en ten alle tijde bij te hebben tijdens uw reis.In verband met de identificatieplicht op Cuba is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort en toeristenkaart bij u te hebben.

Als buitenlandse bezoeker kan er bij aankomst in Cuba om bewijs van een geldige ziektekostenverzekering gevraagd worden. Dit moet een Engelstalige verklaring zijn.Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Tijdsverschil

In Cuba is het, het hele jaar door 6 uur vroeger dan in Nederland.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (CUC).

Voltage

Tijdens uw vakantie op Cuba heeft u een wereldstekker nodig. De netspanning in Cuba ligt tussen de 110V/220V en stopcontacten zijn anders dan in Nederland.

Verblijf

In Trinidad overnacht u in een casa particular (een Cubaanse B&B). Als groep overnacht u in verschillende casas particulares. Hierbij wordt er wel gekeken dat deze zo dicht mogelijk bij elkaar zijn gelegen. Kamers zullen verschillen van afmeting en inrichting. Wel zullen alle kamers voorzien van airco en een privébadkamer.


De hotels die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere hotels verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De hotels worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service. Graag willen we u er op attenderen dat Cuba een communistisch land is waar de tijd heeft stil gestaan. Hierdoor liggen de standaarden van de hotels lager dan wat wij gewend zijn. Hotels kampen regelmatig met achterstallig onderhoud, elektriciteitsproblemen (licht/airco kan uitvallen), gebrek aan (warm) water of het niet beschikbaar/geopend zijn van faciliteiten (zoals bijvoorbeeld het zwembad).

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis