Angkor Wat
Strand van Sihanoukville
Indrukwekkend Phnom Penh
Zoutvelden, Phnom Chhnouk
Tuk Tuk
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Cambodja

Fotograferen

In Cambodja vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden, bergvolken en monniken van veel bezochte tempels willen liever niet gefotografeerd worden. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Cambodja.

Voor Cambodja is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.

Bevolking

De meeste Cambodjanen zijn Khmer (94%). De Chinezen zijn de op één na de grootste groep met ongeveer 3% en de moslims volgen met 2%. De rest van de bevolking bestaat uit Vietnamezen, de Thais, Chinezen en bergvolkeren.

Een grote groep Cambodjanen woont buiten Cambodja, namelijk in het noordoosten van Thailand en in het zuidelijk deel van Vietnam.

Eten en drinken

In de Cambodjaanse keuken is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor een maaltijd. Dit wordt vervolgens gecombineerd met vlees of vis en diverse groenten. Waar bijvoorbeeld de Vietnamese of Thaise keuken uitgebreid is, is de Cambodjaanse keuken net wat simpeler. Er wordt minder gebruik gemaakt van kruiden en specerijen en ook het gebruik van pepers in het eten is aanzienlijk minder. Deze kunnen eventueel zelf aan tafel worden toegevoegd.

Er zijn een aantal lokale gerechten die zeker het proberen waard zijn. Zo is er Amok, een curry met vis, gestoomd in bananenblad. Indien uw voorkeur uitgaat naar vlees, kunt u kiezen voor Bai Sach Chrouk. Een rijstgerecht geserveerd met varkensvlees. Dit gerecht wordt ook vaak als ontbijt gegeten. Liever vegetarisch? Bestel dan Lort Cha: gewokte noedels, met wat groenten en ei. Keuze genoeg dus!

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur.

Indicatie prijzen eten en drinken:

Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 15
Lunch (streetfood) : tussen de € 2 en € 4
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier(lokaal) : € 1 - € 2

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Khmer riel wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Cambodja heeft een oppervlakte van ruim 180.000 vierkante kilometer. Het is bijna 4,5 keer zo groot als Nederland. In het westen grenst Cambodja aan Thailand, in het noorden aan Thailand en Laos, in het oosten aan Vietnam en in het zuiden aan de Golf van Thailand. In het zuiden is de kustlijn ongeveer 400 kilometer lang.

Het landschap bestaat vooral uit laagvlakten. Deze vlakten zijn zeer vruchtbaar en worden omringd door twee bergketens: het Kardemomgebergte en de Olifantsbergen. De hoogste top van Cambodja is de Phnom Aural met 1813 meter.

Ongeveer 5% van het land bestaat uit rivieren en meren. Eén van de grootste rivieren is de Mekong, die het land van het noorden naar het zuiden doorstroomt. Een andere grote rivier is de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt.

Phnom Penh is de grootste stad van Cambodja. De tweede grote stad is Siem Reap in het noordwesten. Ten noorden daarvan ligt de vroegere hoofdstad van Cambodja, Angor. Daarvan zijn de tempels bewaard gebleven.

Geschiedenis

De eerste bekende beschavingen verschijnen ongeveer de 1e eeuw van onze jaartelling in Cambodja. Van 802 tot 1350 was Cambodja onderdeel van een groot Khmer-rijk. Dit rijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië, waaronder het hedendaagse Cambodja, delen van Vietnam, Laos, Thailand en tot aan de oostelijke grenzen van Myanmar. De hoofdstad van dit rijk was voor de langste tijd in Angkor Wat. Na verscheidene oorlogen verplaatsten de Khmers de hoofdstad naar Phnom-Penh en ongeveer vanaf die tijd veranderde de naam in Kambu-ja (Cambodja).

Vanaf het midden van de 15e eeuw tot de komst van de Fransen werd Cambodja geregeerd door zwakke koningen en werd het verscheurd door interne conflicten. Tussen 1863 en 1953 werd Cambodja geregeerd door Frankrijk. In 1953 werd Cambodja onafhankelijk.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja zwaar gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Cambodja was na Laos het zwaarst gebombardeerde land van Zuidoost-Azië.

In 1975 wierp de Rode Khmer, de communistische partij, de regering van Lon Nol omver. De Rode Khmer oefenden een schrikbewind uit en vermoordden tussen 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mensen. Dit was ongeveer 25% van de Cambodjaanse bevolking.

In 1978 vielen de Vietnamezen Cambodja binnen. Daarna was er tot ver in de jaren '90 een burgeroorlog, die uiteindelijk resulteerde in de overgave van de Rode Khmer.

In mei 1993 werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. Sindsdien wint het landsbestuur aan stabiliteit.

Beste reistijd

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. Hierdoor liggen de temperaturen gedurende het hele jaar hoog; kouder dan ca. 28 graden wordt het vrijwel niet. April tot en met oktober zijn de minst gunstige maanden om Cambodja te bezoeken. De temperaturen zijn in deze maanden het hoogst, soms wel 40 graden en gaan gepaard met veel neerslag. Het voordeel hiervan is weer dat de omgeving in deze periode op zijn groenst is. In de maanden november tot en met maart wordt Cambodja het meest bezocht vanwege het meer aangename klimaat. De temperaturen liggen gemiddeld rond de 30 graden en er staat een lekker briesje. Er valt weinig tot geen regen, waardoor het een prima periode is om tempels te bezoeken en te ontspannen aan het strand.

Onze wintermaanden zijn dus ideaal voor een reis naar Cambodja. Indien u toch besluit in de zomermaanden naar Cambodja te reizen, adviseren wij u bij het inpakken van uw koffer hier rekening mee te houden. Regenbestendige kleding, een pet of hoed en goede wandelschoenen voor wanneer u een wandeling of fietstocht gaat maken zijn hier goede voorbeelden van. Neemt u ook altijd voldoende water mee wanneer u op pad gaat in hoge temperaturen en bescherm uzelf goed tegen de zon.

Religie

De belangrijkste religie in Cambodja is het boeddhisme. Ongeveer 90% van de bevolking hangt deze religie aan. Daarna is de islam de belangrijkste godsdienst. Er is een kleine christelijke minderheid. Het hindoeïsme, tot de 14e eeuw bepalend voor het religieuze politieke en culturele leven van de Khmer, wordt alleen nog aangehangen door de kleine Indiase minderheid.

Het boeddhisme zorgt voor een vriendelijke en respectvolle atmosfeer. In de tijd van de Rode Khmer was dit echter wel anders, monniken werden gezien als nutteloos en vermoord. In 1979, aan het eind van de communistische terreur, leek het Cambodjaanse boeddhisme volledig te zijn weggevaagd. Na het verdrijven van de Rode Khmer bloeide het boeddhisme weer op en is nu een belangrijke drijfveer in de Cambodjaanse samenleving.

Taal

Het Khmer is de nationale taal van Cambodja en wordt door 90% van de bevolking gesproken. Andere talen die in Cambodja voorkomen zijn de gesproken talen van de minderheden, waaronder Vietnamees en Chinees. Uit de tijd van de Franse overheersing, is het Frans overgebleven. Echter zijn er weinig mensen die nog Frans spreken. In de toeristische sector wordt veelal Engels gesproken.

Fooien

De Cambodjaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden.Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1000, 5000 en 10.000 Cambodjaanse riel bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 9.000 Cambodjaanse riel (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag

Gids : ca. 15.000 Cambodjaanse riel (ca. 3,50 euro) per persoon per dag

Kamermeisje : ca. 3.500 Cambodjaanse riel (ca. 0,80 euro) per kamer per nacht

Kofferdrager : ca. 3.500 Cambodjaanse riel (ca. 0,80 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Cambodjaanse riel wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Ambassade

Cambodja heeft geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde zit in België. In Berlijn zit ook een Cambodjaanse ambassade.

Cambodjaanse ambassade (België)
Avenua de Tervuren 264
1150 Sint-Pieters-Woluwe, België
Tel: 0032-27720372
Fax: 0032-27708999
E-mail: amcambel@skynet.be

Cambodjaanse ambassade (Berlijn)
Benjamin-Vogelsdorff straat 2
13187 Berlijn
Tel: 0049-3048637901
Fax: 0049-3048637972

Dagpas Angkor Wat

In Cambodja dient u een pas aan te schaffen om het Nationale Park van Angkor te bezoeken. Er zijn verschillende passen waarmee u verschillende dagen het tempelcomplex mag bezoeken.
1 dag = ca. 20 USD
2 dagen = ca. 40 USD
3 dagen = ca. 40 USD

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Geld wisselen kan op de luchthavens of bij banken. Het beste is om contante euro’s, Thaise bath en/of Amerikaanse dollars mee te nemen. Hier kunt u overal mee betalen, dus wisselen is niet noodzakelijk.

Traveller cheques in euro’s, Amerikaanse dollars en creditcards worden beperkt geaccepteerd. In Phnom Penh en Siem Reap kunt u ook Amerikaanse dollars pinnen met uw creditcard.

Kledingvoorschriften

Cambodja is een boeddhistisch land met tal van prachtige tempels, pagodes en diverse herdenkingsplekken. Vriendelijk vragen wij u uit respect rekening te houden met de kledingvoorschriften tijdens uw bezoek aan deze bezienswaardigheden.

Over het algemeen geldt dat de schouders, knieën en het bovenlichaam bedekt dienen te zijn. Korte broeken en jurkjes boven de knie, tank-tops en buiktruitjes zijn niet toegestaan. Het kan voorkomen dat wanneer u niet voldoet aan de kledingvoorschriften de toegang u geweigerd wordt.

Bezoekt u het Tuol Sleng Genocide Museum, dan is het mogelijk kleding van het museum te lenen wanneer u niet voldoet aan de kledingvoorschriften zoals hierboven genoemd. Vanaf 1 januari 2020 zal hier een toeslag voor worden gevraagd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Cambodja worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer. De autoriteiten van Cambodja kunnen vragen om een zogenaamde choleraverklaring als u over land de grens passeert.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Malaria

De informatie die u hier vindt is gebaseerd op informatie uit 2018 van onze lokale partners in Cambodja. Tijdens uw reis met NRV verblijft u over het algemeen in hotels met AC en de kamers zijn vrijwel mug-vrij. Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. Er komt wel malaria voor in Cambodja en daarom is het aan te raden om goede bescherming tegen muggenbeten mee te nemen. Daarnaast raden wij u aan om (voor de zekerheid) een noodkuur mee nemen voor het geval u malaria oploopt. Tabletten die door een dokter of arts worden geadviseerd zijn persoonsgebonden.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen open van 08.30 uur tot 21.00 uur.

De gebruikelijke openingstijden voor de banken zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 15.00 uur.

Visum

Voor een bezoek aan Cambodja is een visum verplicht. Als u reist met kinderen moeten ook zij ieder over een eigen visum beschikken. Wij raden u aan één van onderstaande aanvraagmethode toe te passen.

E-Visum
Wanneer u minder dan 30 dagen in het land zal verblijven, wordt u toegelaten met een E-Visum. Dit is een visum die u online, voorafgaand aan uw reis, kunt aanvragen. Houdt er rekening mee dat het paspoort waarmee u het visum aanvraagt minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u arriveert in Cambodja. Het visum heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen en een geldigheidsduur van 90 dagen. De geldigheidsduur gaat in zodra uw aanvraag is goedgekeurd door de immigratiedienst.

Op welke locaties is een E-Visum geldig?
• Internationale luchthaven Phnom Penh
• Internationale luchthaven Siem Reap
• Internationale luchthaven Sihanoukville (Preah Sihanouk)
• Grenslocatie met Thailand: Cham Yeam (Koh Kong)
• Grenslocatie met Thailand: Poi Pet (Banteay Meanchey)
• Grenslocatie met Vietnam: Bavet (Svay Rieng)
• Grenslocatie met Laos: Tropaeng Kreal (Stung Treng)

Welke documenten moet u mee op reis nemen?
- Het paspoort waarmee u het visum heeft aangevraagd. Let op: uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u arriveert in Cambodja.
- Tweemaal het uitgeprinte visum voor Cambodja. Bij het inreizen van Cambodja op één van de onderstaande grensovergangen levert u één exemplaar in. Bij het uitreizen (dit kan bij iedere grensovergang) levert u het tweede exemplaar in.
- U moet een pasfoto kunnen afgeven, indien hier naar gevraagd wordt.

Een E-Visum aanvragen kan heel makkelijk online via: https://www.evisa.gov.kh/. De kosten van een E-Visum zijn USD 36,-.

LET OP: Indien u met de boot vanuit Vietnam naar Cambodja reist is het E-Visum niet geldig en dient u bij de grensovergang uw visum te regelen. De boot maakt standaard een stop in Chau Doc. Hier zult u van de boot af gaan om het visum te kopen. De kosten zijn USD 34,- per paspoort. Zorg ervoor dat u uw paspoort bij de hand heeft en een pasfoto meeneemt om af te geven indien hier naar gevraagd wordt.

Visum bij de ambassade
De ambassade van Cambodja is gesitueerd in Brussel. Een visum van de ambassade is op iedere luchthaven/grensovergang geldig. Indien u niet in de gelegenheid bent zelf naar Brussel te reizen om uw visum te regelen, kunt u uw aanvraag indienen bij De Nederlandse Visumdienst in Den Haag. Zij bieden bemiddeling voor een bedrag van € 60,- (excl. BTW) per paspoort. U dient uw aanvraag in en levert de benodigde documenten aan. Zij checken de documenten en leveren deze samen met uw visumaanvraag af in Brussel. Wanneer uw visum klaarligt, wordt deze door hen weer opgehaald en bij u afgeleverd. Voor meer informatie gaat u naar http://www.visuminfo.nl/.

Visa on arrival
Cambodja beschikt over 13 grensovergangen. Bij iedere grensovergang kunt u een visum aanschaffen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er slechts 3 luchthavens in Cambodja zijn waar u een visum ter plaatse kunt kopen, namelijk:

- Phnom Penh International Airport
- Siem Reap International Airport
- Sihanoukville International Airport

Zorg ervoor dat u altijd minstens twee pasfoto’s kunt afgeven mocht hiernaar gevraagd worden. De kosten voor een visum ter plaatse is afhankelijk van de grensovergang, maar zal ongeveer tussen de USD 25,- en USD 35-, bedragen.

Algemeen advies
Daar er locaties zijn waar u een pasfoto moet afgeven, adviseren wij u altijd een aantal pasfoto’s mee te nemen voor tijdens uw reis. Wanneer er bij grensovergangen of op luchthavens naar gevraagd wordt, moet u dit kunnen afgeven. Daarnaast is het altijd handig cashgeld bij u te hebben voor het betalen van de visums ter plaatse en een kopie van het paspoort mee te nemen.

Tijdsverschil

In Cambodja is het zes uur uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Cambodja vijf uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars.

Vervoer

Tijdens onze groepsreizen maken wij gebruik van vervoer dat is toegespitst op het aantal reizigers in de groep. Uiteraard is het vervoer voorzien van airconditioning, maar is er geen toilet aanwezig, omdat wij merken dat hier vaak problemen mee zijn. Tijdens de reis zal regelmatig gestopt worden voor een sanitaire/rookpauze.

Gaat u zelf op weg dan kunt u gebruik maken van een taxi of de riksja’s (een motor of fietstaxi met drie wielen). Het is verstandig om voor vertrek een ritprijs af te spreken.

Voltage

Het voltage is in Cambodja 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Cambodja kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis