Angkor Wat
Tonle Sap Lake
Indrukwekkend Phnom Penh
Zoutvelden, Phnom Chhnouk
Tuk Tuk

Landinformatie Cambodja

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Cambodja en moet voldoende lege bladzijden hebben voor de visumstempels.
*Let op!: Vraag maximaal 3 weken van tevoren uw E-Visum aan!

Personen met een Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een visum nodig voor Cambodja. Online kunt u een e-visum aanvragen via www.evisa.gov.kh. Een E-Visum kost ca. USD $36, is na 3/4 werkdagen klaar en is voor drie maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen. Dit visum wordt geaccepteerd op alle vliegvelden van Cambodja, de grensovergang met Thailand, Laos en in de buurt van Ho Chi Minh in Vietnam.

Let op! Alleen bij de grensovergang in de Mekong Delta in Vietnam wordt er nog geen e-visum geaccepteerd. Hier kunt u bij de grens een visum verkrijgen. Deze visa worden alleen uitgegeven in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Hiervoor heeft u een pasfoto nodig, een kopie van uw paspoort en een kopie van uw Vietnam Visa. De kosten van dit visum zijn ca. USD 30-40 voor een verblijf van 30 dagen.

Een visum kan met maximaal een maand verlengd worden tegen meerkosten van de immigratiedienst in Phnom Penh.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Cambodja vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit de hotelkamer kan erg duur zijn.

U kunt ter plekke ook een goedkoop lokale simkaart aanschaffen waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. Dit kost nog geen vijf euro voor twee GB.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi. Voor al in de grote steden waar veel toeristen komen, zijn vaak internetcafés. De internetverbindingen kunnen erg snel zijn, maar ook erg traag. Dit is minder stabiel dan in Europa.

Fooien

De Cambodjaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1000, 5000 en 10.000 Cambodjaanse riel bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9.000 Cambodjaanse riel (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag
Gids : ca. 15.000 Cambodjaanse riel (ca. 3,50 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 3.500 Cambodjaanse riel (ca. 0,80 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 3.500 Cambodjaanse riel (ca. 0,80 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Cambodjaanse riel wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Cambodja vijf uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zes uur later.

Openingstijden

De meeste winkels en markten zijn dagelijks geopend van 07:00 tot 21:00 uur. Musea zijn open van woensdag t/m zondag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur. De meeste tempels van Angkor-complex zijn dagelijks voor zonsopgang open en na zonsondergang gesloten. De overheidskantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 7:30 tot 11:30 uur en van 14:00 tot 16:00 uur. Postkantoren zijn meestal door de week geopend van 8:00 tot 17:00 uur en soms op zaterdag. De banken zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 16:00 uur. In de grote steden zijn sommige banken ook op zaterdagochtend open.

Nuttige adressen

Cambodja heeft geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde zit in België. In Berlijn zit ook een Cambodjaanse ambassade.

Cambodjaanse ambassade (België)
Avenua de Tervuren 264
1150 Sint-Pieters-Woluwe, België
Tel: 0032 2772 0372
Fax: 0032 2770 8999
E-mail: amcambel@skynet.be

Cambodjaanse ambassade (Berlijn)
Benjamin-Vogelsdorff straat 2
13187 Berlijn
Tel: 0049 304 863 7901
Fax: 0049 304 863 7972

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Cambodja. (opent in een nieuw venster)

Eten en drinken

In de Cambodjaanse keuken is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor een maaltijd. Dit wordt vervolgens gecombineerd met vlees of vis en diverse groenten. Waar bijvoorbeeld de Vietnamese of Thaise keuken uitgebreid is, is de Cambodjaanse keuken net wat simpeler. Er wordt minder gebruik gemaakt van kruiden en specerijen en ook het gebruik van pepers in het eten is aanzienlijk minder. Deze kunnen eventueel zelf aan tafel worden toegevoegd.

Er zijn een aantal lokale gerechten die zeker het proberen waard zijn. Zo is er Amok, een curry met vis, gestoomd in bananenblad. Indien uw voorkeur uitgaat naar vlees, kunt u kiezen voor Bai Sach Chrouk. Een rijstgerecht geserveerd met varkensvlees. Dit gerecht wordt ook vaak als ontbijt gegeten. Liever vegetarisch? Bestel dan Lort Cha: gewokte noedels, met wat groenten en ei. Keuze genoeg dus!

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 15
Lunch (streetfood) : tussen de € 2 en € 4
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier(lokaal) : € 1 - € 2

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Khmer riel wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Taal

Het Khmer is de nationale taal van Cambodja en wordt door 90% van de bevolking gesproken. Andere talen die in Cambodja voorkomen zijn de gesproken talen van de minderheden, waaronder Vietnamees en Chinees. Uit de tijd van de Franse overheersing, is het Frans overgebleven. Echter zijn er weinig mensen die nog Frans spreken. In de toeristische sector wordt veelal Engels gesproken.

Fotograferen

In Cambodja vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden, bergvolken en monniken van veel bezochte tempels willen liever niet gefotografeerd worden. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In Phnom Penh en Siem Reap zijn er voldoende werkende geldautomaten waar u dollars kunt pinnen. Buiten Cambodja is de Riel niks waard en is het aan te raden om dollars te pinnen. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘wereld’. Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen bij pinautomaten van sommige banken niet werken, ook al staat er Cirrus/Maestro op de bankpas. Dit is het geval als er een grote kans is op fraude bij deze banken. ABA bank is een bank waar u vaak wel kunt pinnen.

U kunt met uw credit card pinnen bij betere hotels, restaurants en sommige reisbureaus. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Zorg er wel voor dat u altijd contact geld bij u heeft. Cambodja draait voornamelijk op contant geld. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Cambodja. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en G mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Cambodja naar Beste reistijd Cambodja .

Kleding

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Cambodja.

Voor Cambodja is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen met de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Europees Medisch Paspoort
In urgente situaties is het handig om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen naar Cambodja. Dit kan veel problemen voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener in het buitenland eenvoudig de gegevens van de patiënt van zijn of haar ziekten/aandoening en medicijngebruik kan opzoeken. Er wordt ook vermeld wie de behandelende arts is en wie er gewaarschuwd kan worden in dringende gevallen. Het medisch paspoort is te verkrijgen bij de huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Apotheken en ziekenhuizen in Cambodja
In Phnom Penh en Siem Reap zijn geneesmiddelen verkrijgbaar in vestigingen zoals U-Care. In grote plaatsen zijn ook een aantal buitenlandse huisartsen die eenvoudige medische hulp kunnen verlenen. In Phnom Penh is The Tropical & Travellers Medical Clinic, hier werkt een Britse dokter die ervaring heeft met reizigersziekten. De ziekenhuizen in Cambodja worden steeds beter. In Phnom Penh heeft het Royal Phnom Penh Hospital en de Khema Clinic redelijke goede zorg. Voor ernstige opnames is het beter om naar Thailand te gaan. De Thaise ziekenhuizen zijn beter toegerust dan Cambodjaanse ziekenhuizen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van de medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen