Angkor Wat
Tonle Sap Lake
Indrukwekkend Phnom Penh
Zoutvelden, Phnom Chhnouk
Tuk Tuk

Bezienswaardigheden Cambodja

Angkor Wat

kh_al_angkor_wat5.jpg

Het Angkor gebied is terecht de belangrijkste bezienswaardigheid van Cambodja. Angkor was ooit de grootste stad ter wereld en werd gebouwd voor de belangrijkste koning van de Khmer-periode, King Suriyavarman. Het Khmer-rijk domineerde van het jaar 800 tot 1432 een deel van Zuidoost-Azië. Nadat het Ayutthaya Koninkrijk het gebied een aantal keer probeerde te veroveren besloot de koning om Angkor te verlaten en naar de nieuwe hoofdstad Phnom Penh te vertrekken. Angkor was hierna verlaten en hierdoor nam de natuur de overhand. Het gebied werd pas rond 1900 herontdekt door een Fransman. De tempels waren volledig overwoekerd door de jungle en moesten eerst hersteld worden. Sinds 1990 is Angkor een populaire trekpleister voor toeristen. U ziet hier prachtige tempels, zoals Angkor Thom, Bayon, Ta Prohm, The South Gate en natuurlijk de bekendste: Angkor Wat. De Angkor Wat is de belangrijkste tempel van Angkor. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.

Tuol Sleng

Het Tuol Sleng is één van de bijzondere locaties om kennis te maken met de verschrikkelijke geschiedenis van de Rode Kmer. Het Tuol Sleng was voorheen een meisjeslyceum en is in 1975 omgebouwd tot de huiveringwekkende en beruchte S-21 gevangenis van de Rode Khmer. Tienduizenden Cambodjanen werden hier gevangen gehouden en gemarteld. In het museum worden onder andere duizenden foto's tentoon gesteld van slachtoffers van de Rode Khmer. Het museum is een stille getuigenis van een tragisch verleden. Een gids kan u alles vertellen over de geschiedenis van het land.

Koninklijk Paleis

Phnom Penh Cambodja

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh werd in 1866 gebouwd en is momenteel het domicilie van Koning Sihamoni en de vroegere Koning Norodom Sihanouk. Het paleis bestaat uit diverse gebouwen wat samen een groot complex vormt. Een bezoek aan het Koninklijk Paleis mag tijdens uw verblijf in de Cambodjaanse hoofdstad niet ontbreken. De gebouwen zijn zeer fotogeniek en liggen in een goed onderhouden tuin. Bezoek bijvoorbeeld de troonzaal die wordt gebruikt voor kroningen, officiële recepties en traditionele ceremonies. Het Apsara Paviljoen is de plek waar de koning bij gelegenheid zijn Apsara-danseressen liet optreden. Op het complex vindt u ook de Wat Phrah Keo Morakot, beter bekend als de Zilveren Pagode.

Reizen per tuktuk

kh_al_tuktuk.jpg

De Cambodjaanse tuktuk is de perfecte manier om het land de ontdekken! De meeste tuktuks in Cambodja zijn met de hand gemaakt. De zitplaatsen in de gemiddelde tuktuk zijn comfortabel. De kleine omgebouwde aanhangers worden voortgetrokken door een brommer. Ook de locals in de stad maken regelmatig gebruik van tuktuks als ze bijvoorbeeld veel spullen moeten vervoeren. In tegenstelling tot een bus of taxi komt u tijdens de rit echt in contact met wat Cambodja te bieden heeft.

Tonle Sap Meer

kh_battamb.jpg

Een tocht over het Tonle Sap-meer is een unieke ervaring. Het Tonle Sap-meer is een gigantisch meer in het hart van Cambodja. In het regenseizoen kan dit meer maar liefst tien keer zo groot worden. 70% Van de Cambodjaanse bevolking leeft rondom dit grote meer. Ze leven in huizen op metershoge palen zodat ze boven het wateroppervlak blijven, ook in het regenseizoen. Een boottocht is de beste manier om het meer te verkennen. Met de wind in de haren, genietend van het uitzicht over alles wat zich afspeelt op en langs het water vaart u langs de rietkragen van het meer. Dit is tevens een vogelrijk natuurgebied met zowel Cambodjaanse- als Vietnamese vissersdorpen. U ziet hoe de vissers zich vervoeren en hoe zij op traditionele wijze hun vis vangen.

Bamboetrein

kh_al_bamboetrein.jpg

In Battambang kunt u een tocht maken per bamboetrein welke nog dagelijks wordt gebruikt door de lokale bevolking. Nadat het treinverkeer in Cambodja in 2009 volledig stil werd gelegd werden de sporen nauwelijks meer gebruikt en raakten treinstations vervallen. Op dit moment maken enkel de bamboetreinen nog gebruik van het spoor. Tijdens de rit zit u op een klein bamboe platform en wordt u met hoge snelheden naar het volgende dorpje gebracht. Er is maar één spoor dus als er een tegenligger aankomt moet iedereen afstappen en wordt de bamboetrein van het spoor gehaald zodat de ander er langs kan. Een erg bijzondere ervaring!

Kampi Dolphin Site

kh_al_dolfijn.jpg

Kampi is dé plek om de zeldzame Mekong dolfijn te bewonderen. De Kampi Dolphin Site werd in 1999 opgericht met als doel dat wetenschappelijke onderzoekers hier de dolfijnen kunnen bestuderen. De Mekong dolfijnen kenmerken zich door hun bolle snuit en leven enkel in zoetwater. Vandaag de dag leven er circa 20 dolfijnen. Als de dolfijnen in de buurt zwemmen zult u ze ongetwijfeld ook zien. De dolfijnen kunnen namelijk maar 10 minuten onder water blijven en moeten dan terug naar het oppervlak om adem te halen.

Stung Treng

Stung Treng

De stad Stung Treng is gelegen in de gelijknamige provincie. Voornamelijk het platteland om de stad heen biedt veel mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een zijdeweverij of boekt u een boottocht om naar de omliggende dorpjes te varen. Een ander uitstapje die u kunt maken vanuit Stung Treng is de Mekongtocht, waar u kunt genieten van verschillende meren en watervallen en zelfs de mogelijkheid heeft om dolfijnen te spotten. In de stad zelf kunt u de oude handelsplek Thala Boravit en de tempel Prasat Preah Ko bezoeken. Maak ook eens een een prachtige wandeling langs de oever van de Mekong River tijdens de zonsondergang!

Kratie

Kratie

Wanneer u Kratie bezoekt, bent u in het authentieke Cambodja. De locals leiden hier een rustig leven en de gebouwen zijn nauwelijks aangetast door de oorlogen. De levendige markt is zeker een bezoek waard. Iets stroomopwaarts bij het dorpje Kampi kunt u de zeldzame Irrawaddy dolfijnen spotten. Deze zoetwaterdolfijnen zijn met uitsterven bedreigd en er zijn er nog slechts tientallen over. Vanuit Kampi gaat u mee op een boottocht en heeft u nog grote kans om deze dolfijnen te spotten. Bezoek ook het eiland Koh Trong gelegen in het midden van de Mekong rivier bij Kratie. Dit eiland is ongeveer zes kilometer lang en perfect om te ontdekken per fiets of brommer.

Ban Lung

Ban Lung

Ban Lung is een rustige stad met een drukke markt en een prachtige omgeving. In de buurt van Ban Lung ligt het vulkanische meer Yeak Laom. Rondom dit meer kunt u een wandeling maken door het regenwoud en bijzondere vogels spotten. Neem ook een verfrissende duik in het meer! In het regenseizoen ziet u in deze omgeving vele watervallen. Een voorbeeld hiervan is de Katieng waterval die te bereiken is via een hangbrug. Ook de 30 meter hoge Cha Ong waterval ligt in de buurt van Ban Lung. Buiten het regenseizoen zijn deze watervallen vaak minder spectaculair en staan sommige zelfs helemaal droog.