Tatev klooster
Armeens heuvellandschap
Khor Virap
Jerevan
Mamarshen
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Armenië

Fotograferen

In Armenië is het verstandig altijd eerst even om toestemming te vragen wanneer u personen wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Het is streng verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Bevolking

Armenië heeft een oppervlakte van 29.800 km², iets kleiner dan België, en telt ongeveer drie miljoen inwoners. De bevolking bestaat voor bij 98% uit etnische Armeniërs. Daarnaast wonen er Russen, Koerden, Jeziden en andere etnische minderheden.

Eten en drinken

Binnen de Armeense cultuur speelt eten en drinken een belangrijke rol. Het eten in Armenië is een mix van de Russische, Georgische, Turkse en Libanese keukens. Ontbijten doen de Armeniërs met brood, kaas, jam en vleeswaren. De lunch en het diner worden beiden warm gegeten en bereid met een variatie aan verse ingrediënten. Armeense maaltijden bestaan vaak uit veel kleine voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht. Voorgerechten zijn bijvoorbeeld dolma (gevulde wijnbladeren), salades, chechil (lokale kaas), byorek (pasteitjes met kaas en spinazie) en lavash (zacht dun brood). Als hoofdgerecht wordt er onder andere khorovats (gebarbecued vlees) en dzhash (stoofpot).

Voor een drankje kunt u de lokale geproduceerde cognac eens proberen of de beroemde wijn die gemaakt is van de Areni druif. Deze blauwe druivensoort bestaat al sinds 4000 jaar voor Christus waardoor het een van de oudste nog bestaande druivensoort is.

ndicatie prijzen eten en drinken

Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 7 en € 15
Flesje water : in de bus € 0,30, in de winkel/hotel €0,30- €1
Flesje fris : €0,6 - €1
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier(lokaal) : ca. € 1,2

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Armeense Dram wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Armenië is gelegen in het uiterste oostelijke deel van Europa en grenst aan de landen Georgië, Iran, Azerbeidzjan en Turkije. Geografisch gezien behoort het land tot Azië, maar cultureel gezien wordt het land eerder als Europees beschouwd. Gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland en de Zuidelijke Kaukasus wordt Armenië vooral gekenmerkt door een bergachtig landschap. De Aragats is met meer dan 4000 meter hoogte de hoogste berg van het land. Het totale oppervlak van Armenië is bijna 30.000 vierkante kilometer waarvan een groot deel door het berglandschap wordt gedomineerd.

Geschiedenis

Armenië is een van de oudste landen ter wereld. Het land dateert uit 1500 v. Chr. en was vroeger een koninkrijk dat zich uitstrekte van de Kaspische Zee tot aan de Middellandse Zee. Armenië werd vaker dan eens ingelijfd door buitenlandse rijken, waaronder de Perzen, Arabieren, Turken en Mongolen deden (soms meermaals) een poging. De Perzen hadden het lange tijd voor het zeggen tot Armenië in de 19e eeuw onder het bestuur kwam te staan van het Russische Rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond de Armeense genocide plaats waarbij de Jonge Turken naar de macht grepen en 1,5 miljoen Armeniërs vermoordden omdat zij niet thuis hoorden in het Turkse Rijk. Na de oorlog probeerden Armenië samen met Georgië en Azerbeidzjan via de Kaukasische Federatie onafhankelijk te blijven, maar dat mislukte toen het 1922 werd veroverd en bij de Sovjet-Unie werd gevoegd. Deze viel in 1991 uiteen waarnaar Armenië weer onafhankelijk werd.

beste reistijd

In Armenië heerst over het algemeen een landklimaat maar door de grote hoogte leidt het niet vaak tot te hoge temperaturen. De zomers zijn droog en zonnig en met temperaturen tussen de 25 - 30° C erg comfortabel. De wintermaanden kunnen bijzonder koud zijn waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt kan zakken. Groot voordeel van Armenië is het erg lage percentage neerslag per jaar. Wanneer de winter start in november/december is er een lichte stijging in de hoeveelheid neerslag maar zware regenbuien is iets wat je in Armenië niet vaak zult tegenkomen.

Religie

Nadat koning Tiridates III rond het jaar 301 zich tot het christendom bekeerde werd Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom officieel als staatsgodsdienst verhief. Vandaag de dag is ongeveer 95% van de Armeense inwoners nog steeds christelijk en behoort tot de Armeens-Apostolische Kerk. Het overige deel is aanhanger van de Russisch-Orthodoxe Kerk, de Armeens-Katholieke Kerk of de protestantse kerkgenootschappen. Een bijzonder minderheid zijn de Jeziden. Dat zijn Koerden waarvan hun godsdienst een mengeling is van de islam, het christendom en andere religies. Geschat wordt dat het in totaal om 1,3% van de Armeense bevolking gaat.

Taal

De officiële taal is Armeens en wordt door 96% van de bevolking gesproken. De taal is in het jaar 405 bedacht door de monnik Mesrop Masjtots en kent daardoor een eigen alfabet met in totaal 38 letters. Het Armeens behoort daardoor tot de groep van Indo-Europese talen waarin het een onafhankelijke tak vormt. Ook Russisch wordt over het algemeen door iedereen gesproken en verstaan. Andere talen die vaak worden gesproken zijn Engels, Duits of Frans.

Fooien

De lonen in Armenië zijn laag waardoor een fooi erg op prijs wordt gesteld. In sommige gevallen is er al 10% in de rekening als servicekosten opgenomen, dan is een extra fooi niet nodig. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Indicatie fooien:

Chauffeur : 1000 AMD(ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Gids : 1300 AMD (ca. 3 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 400 AMD (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 400 AMD(ca. 1 US dollar) per persoon per kofferDit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de dollar en de Armeense Dram wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Kleding

Het overgrote deel van Armenië ligt op aanzienlijke hoogte en dus kunnen de temperaturen vooral s'avonds soms erg dalen terwijl het overdags heerlijk kan aanvoelen. Wees hierop voorbereid. Kleed je in laagjes en neem eventueel een donsjasje mee die is op te vouwen tot een klein pakketje. Zo kunt u makkelijk schakelen tussen de wisselende temperatuurverschillen.

Vanwege de vele zonuren in Armenië is het verstandig om een petje mee te nemen en een goede zonnebrandcrème.

Probeer gepaste kleding te dragen op locaties die van religieuze waarde zijn. Lange mouwen en bedekte bovenbenen is hierbij vaak de standaard.

Ambassade en Consulaat

Ambassade van de Republiek Armenië
Laan van Meerdervoort 90
2517 AP Den Haag
Tel: 070-3106436
Fax: 070-3311002
E-mail: armembnl@mfa.am
www.netherlands.mfa.am

Openingstijden van de Armeense ambassade kunnen veranderen. Neem altijd contact op met de ambassade voordat u deze bezoekt.

Geldzaken

Armenië is een Oost-Europees land met een prijsniveau naar die maatstaven. Daardoor liggen de prijzen aanzienlijk lager dan wij in Nederland gewend zijn. In Armenië betaalt u met de Armeense Dram. Op dit moment (augustus 2018) is de koers van 1 Euro bijna gelijk aan 557 Dram. In de hoofdstad Jerevan zijn een aantal pinautomaten waar u geld kunt opnemen. Neem contact op met uw bank of uw bankpas/creditcard ook geaccepteerd wordt. U kunt hier ook volop euro's wisselen, echter de banken zijn slechts beperkt open en op zaterdag en zondag gesloten! Op de luchthaven kunt u niet pinnen en beperkt geld wisselen. Let u er op dat u niet teveel geld wisselt, daar het moeilijk is om uw overtollige dram terug te wisselen in Armenië.

Gezondheid & Vaccinaties

Voor een reis naar Armenië worden één of meerdere vaccinaties aanbevolen, afhankelijk van uw reisplannen en persoonlijke situatie. Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen voor de benodigde vaccinaties voordat u op reis gaat. Dit kan bij de GGD, maar ook bij uw huisarts of via de website thuisvaccinatie.nl.

Verder wordt het afgeraden om kraanwater te drinken en adviseren wij u om middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree en verstopping mee te nemen. Vergeet ook niet uw kleding aan te passen op verschillende mogelijke weertypen, afhankelijk van uw reisperiode. Bescherm uzelf tegen de kou in de winter en tegen de warmte en zon in de zomer.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week (meestal maandag) gesloten.

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.00-18.00 uur. Wisselkantoren zijn vaak ook op zon- en feestdagen geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig wanneer u korter dan 180 dagen in het land verblijft.

LET OP: heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Armenië noodzakelijk is/zijn! Visumaanvragen voor niet-Nederlanders kunnen door NRV niet geregeld worden.

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Tijdsverschil

Armenië kent geen verschil in winter- en zomertijd. Daardoor is het tijdens de Nederlandse zomertijd in Armenië twee uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd drie uur later.

Kledingvoorschriften

In Armenië gelden geen strenge kledingvoorschriften. Alleen in het Tatev klooster kunnen vrouwen gevraagd worden om de benen, het haar en de schouders te bedekken. Bij de entree worden er omslagdoeken en shawls aangeboden.

Voltage

In Armenië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. De netspanning is 230V.

Mobiliteit

Tijdens deze rondreis laten wij u in een relatief korte periode kennis maken met de vele facetten van dit prachtige land. Voor deze rondreis is een normale basisconditie en goede mobiliteit noodzakelijk. Tijdens de diverse (stads)wandelingen en het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Houd u er rekening mee dat de bus niet overal kan komen, waardoor u soms met uw bagage niet voor het hotel afgezet/ opgehaald kan worden. De rondreis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. In het geval u of één van uw reisgenoten niet over een goede gezondheid beschikt, verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. In overleg met u kunnen wij u adviseren welke reismogelijkheid het beste op uw wensen en conditie aansluit.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis