Tatev klooster
Armeens heuvellandschap
Khor Virap
Jerevan
Mamarshen

Landinformatie Armenië

Paspoort en visum

Voor een reis naar Armenië heeft u een paspoort nodig dat bij terugkeer van uw reis nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit wanneer u korter dan 180 dagen in het land verblijft.

Als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Armenië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.


Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Kleding

Het overgrote deel van Armenië ligt op aanzienlijke hoogte en dus kunnen de temperaturen vooral 's avonds soms erg dalen terwijl het overdag heerlijk kan aanvoelen. Wees hierop voorbereid. Het is daarom verstandig om kleding in laagjes te dragen. Zo kunt u makkelijk schakelen tussen de wisselende temperatuurverschillen. Ook is het aan te raden om goede wandelschoenen mee te nemen.

Vanwege de vele zonuren in Armenië is het ook verstandig om een petje mee te nemen en een goede zonnebrandcrème.

In religieuze plaatsen zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Lange mouwen en bedekte bovenbenen is hierbij vaak de standaard. Bij een bezoek aan een kerk is het voor vrouwen vaak verplicht het hoofd te bedekken, het is daarom handig een sjaaltje bij u te hebben.

Fooien

De lonen in Armenië zijn laag waardoor een fooi erg op prijs wordt gesteld. In sommige gevallen is er al 10% in de rekening als servicekosten opgenomen, dan is een extra fooi niet nodig. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Indicatie fooien
Chauffeur : 1000 AMD (ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Gids : 1300 AMD (ca. 3 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 400 AMD (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 400 AMD (ca. 1 US dollar) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de dollar en de Armeense Dram wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Elektriciteit

De netspanning in Armenië is 230 volt. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Armenië. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Armenië
Laan van Meerdervoort 90
2517 AP Den Haag
Tel: 070 331 1002
E-mail: armembnl@mfa.am
https://www.mfa.am/en

Openingstijden van de Armeense ambassade kunnen veranderen. Neem altijd contact op met de ambassade voordat u deze bezoekt.

Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat in Armenië. Voor de meeste consulaire diensten kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Tbilisi, Georgië.

Nederlandse ambassade in Tbilisi (Georgië)
Pixelcenter
Ilia Chavchavadze Avenue 34
Didim Mirtskhulava Street (bezoekersingang)
0179 Tbilisi
Tel: 00995 322 276 200

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Mobiliteit

Tijdens deze rondreis laten wij u in een relatief korte periode kennis maken met de vele facetten van dit prachtige land. Voor deze rondreis is een normale basisconditie en goede mobiliteit noodzakelijk. Tijdens de diverse (stads)wandelingen en het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Houd u er rekening mee dat de bus niet overal kan komen, waardoor u soms met uw bagage niet voor het hotel afgezet/ opgehaald kan worden. De rondreis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. In het geval u of één van uw reisgenoten niet over een goede gezondheid beschikt, verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. In overleg met u kunnen wij u adviseren welke reismogelijkheid het beste op uw wensen en conditie aansluit.

Eten en drinken

Binnen de Armeense cultuur speelt eten en drinken een belangrijke rol. Het eten in Armenië is een mix van de Russische, Georgische, Turkse en Libanese keukens. Ontbijten doen de Armeniërs met brood, kaas, jam en vleeswaren. De lunch en het diner worden beiden warm gegeten en bereid met een variatie aan verse ingrediënten. Armeense maaltijden bestaan vaak uit veel kleine voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht. Voorgerechten zijn bijvoorbeeld dolma (gevulde wijnbladeren), salades, chechil (lokale kaas), byorek (pasteitjes met kaas en spinazie) en lavash (zacht dun brood). Als hoofdgerecht wordt er onder andere khorovats (gebarbecued vlees) en dzhash (stoofpot) gegeten.

Voor een drankje kunt u de lokale geproduceerde cognac eens proberen of de beroemde wijn die gemaakt is van de Areni druif. Deze blauwe druivensoort bestaat al sinds 4000 jaar voor Christus waardoor het een van de oudste nog bestaande druivensoort is.

Het wordt afgeraden om in Armenië water uit de kraan te drinken. U kunt het beste ter plaatse flesjes (mineraal) water kopen.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 7 en € 15
Flesje water : in de bus € 0,30, in de winkel/hotel € 0,30 - € 1
Flesje fris : € 0,6 - € 1
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier(lokaal) : ca. € 1,2

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Armeense Dram wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zaterdag geopend van 09.30 tot 19.00 uur. Supermarkten hebben wat ruimere openingstijden. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week (meestal maandag) gesloten.

De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur, met een sluiting tussen de middag. Wisselkantoren zijn vaak ook op zon- en feestdagen geopend.

Taal

De officiële taal is Armeens en wordt door 96% van de bevolking gesproken. De taal is in het jaar 405 bedacht door de monnik Mesrop Masjtots en kent daardoor een eigen alfabet met in totaal 38 letters. Het Armeens behoort daardoor tot de groep van Indo-Europese talen waarin het een onafhankelijke tak vormt. Ook Russisch wordt over het algemeen door iedereen gesproken en verstaan. Andere talen die vaak worden gesproken zijn Engels, Duits of Frans.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Armenië twee uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd drie uur later.

Telefoon en internet

Armenië beschikt over een mobiel netwerk. In het grootste deel van het land is dekking, met uitzondering van afgelegen (berg)gebieden. Telefoneren vanuit Armenië naar Nederland is wel duur. Raadpleeg uw provider voor de (roaming) kosten.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Buiten de steden dient u er rekening mee te houden dat de toegang tot internet een stuk beperkter is.

Geldzaken

De munteenheid van Armenië is de Dram (AMD). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grotere steden van Armenië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Houdt u er wel rekening mee dat buiten de steden de mogelijkheden beperkt kunnen zijn. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Neem voor de zekerheid contact op met uw bank of uw bankpas/creditcard ook geaccepteerd wordt in Armenië.

Houd er rekening mee dat pinautomaten niet altijd werken daarom is het raadzaam om ook contante euro's of Amerikaanse dollars mee te nemen om deze om te wisselen in dram. Let u er wel op dat u niet teveel geld wisselt, daar het moeilijk is om uw overtollige dram terug te wisselen in Armenië.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen. Armeense Dram is niet mogelijk om van te voren te bestellen.

Fotograferen

In Armenië is het verstandig altijd eerst even om toestemming te vragen wanneer u personen wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Het is streng verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Armenië naar Beste reistijd Armenië