Kukeldash Madrasah, Tasjkent
Stadsmuur, Khiva
Tahtakaracha pas, Oezbekistan
Registan plein, Samarkand
Aardewerk, Boechara

Landinformatie Oezbekistan

Paspoort en visum

Voor een reis naar Oezbekistan heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na de geplande uitreisdatum. Tot een reisduur van 30 dagen, heeft u geen visum meer nodig.

Oezbekistan heeft een toeristen-registratieplicht. Bij iedere accommodatie hotel / pension / yurtcamp ontvangt u een formulier. Bij grensovergangen worden deze formulieren soms gecontroleerd. Bewaar deze registratieformulieren dus goed.

Kleding

Daar onze reizen buiten de strenge wintermaanden worden uitgevoerd, kunt u in feite dezelfde (reis)kleding aan als u in Nederland zou dragen in het voorjaar, de zomer en de herfst, aangevuld met comfortabel e, stevige schoenen. Aan te bevelen is om kleding mee te nemen die u in ‘laagjes’ kunt dragen. Ook is het handig om een sjaal of vest bij de hand te hebben voor in de touringcars, die van airco zijn voorzien.

Oezbekistan is een islamitisch land en enigszins bedekkende kleding is de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (moskeeën e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Mocht een enkele keer een hoofdbedekking voor de vrouwen worden verlangd, is deze ter plaatste verkrijgbaar.

Fooien

Tijdens uw reis staan er onder andere chauffeurs, gidsen, restaurant- en hotelpersoneel voor u klaar. Een fooi is een uiting van waardering en wordt in Oezbekistan erg op prijs gesteld. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Elektriciteit

De netspanning is 220 V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Nuttige adressen

Ambassade van Oezbekistan
Avenue Franklin Roosevelt 99
1000 Brussel
België
Tel: 0032 2 672 88 44
E-mail: benelux@uzbekistan.be

Nederlands Consulaat in Oezbekistan
Kh. Samatavoy Street
Build. 3, App. 74
Tashkent 100000
Oezbekistan
Tel: 00998 71 150 85 95 / 00998 93 387 02 10
E-mail: nlconsulate.tashkent@gmail.com

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Oezbekistan vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart. Om een lokale simkaart aan te schaffen, heeft u uw paspoort en registratiebewijs van uw hotel nodig.

De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi. In de meer afgelegen plaatsen, zoals de Kyzylkum woestijn is er vaak geen Wi-Fi beschikbaar.

Eten en drinken

De Oezbeekse keuken is gebaseerd op de Turkse en Russische keuken en is zeer gevarieerd. Het proberen waard is ‘plov’, een rijstgerecht met vlees en groente dat bekend staat als het nationale feestgerecht van Oezbekistan. Leuke wetenswaardigheid: uitsluitend mannen bereiden deze rijstschotel. Ieder heeft zo zijn eigen receptuur en dat luistert heel nauw; het bereiden van de perfecte ‘plov’ is een graadmeter voor het bepalen van de status: ben je een gewone man of een echte kerel…

Andere traditionele gerechten zijn ‘laghman’, een soort noedelsoep en de ook bij ons bekende shaslick of kebab, de smakelijke geroosterde vleespennen. Overal in Oezbekistan zijn theehuizen te vinden. De mensen drinken meestal ook thee bij de maaltijd.

Frisdranken, bier en water zijn overal verkrijgbaar. Een frisdrank kost nog geen euro en voor een lokaal biertje betaalt u ongeveer € 1,50. Wodka is een geliefde drank in Oezbekistan en overal, in allerlei soorten verkrijgbaar. Koffie is daarentegen niet altijd te krijgen. Een maaltijd in Oezbekistan kost gemiddeld € 10 per persoon.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden in Oezbekistan. Drink daarom alleen flessen gezuiverd water, deze kunt u onderweg overal kopen. Tijdens onze reis krijgt u iedere dag een flesje water in de bus en ook in de hotels is meestal drinkwater op de kamer aanwezig.

De meeste hotels beschikken over Europese toiletten. Dit is onderweg helaas niet altijd het geval. Daar vindt u meestal hurktoiletten die niet altijd even schoon zijn. We raden aan om een rolletje toiletpapier en een flesje hygiënegel in uw handbagage mee te nemen.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Taal

De officiële taal van Oezbekistan is Oezbeeks dat afstamt van de Turkse taalfamilie. Ook wordt er Russisch (ca. 14%) en Perzisch (ca. 5%) gesproken. De jongere generatie is vooral opgegroeid met het Oezbeeks en in de grotere steden ook met de Engelse taal. Alleen de oudere generatie spreekt vaak nog Russisch, maar die kennis neemt na bijna 30 jaar onafhankelijkheid af.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van ca. 09.00-19.00 uur. Warenhuizen in grote steden zijn vaak langer open en bazaars beginnen vaak al vroeg, rond 06.00 uur in de morgen. Banken en postkantoren zijn doorgaans op werkdagen geopend van 09.30-17.30 uur en sluiten voor de lunchpauze.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het drie uur later in Oezbekistan. In de winter is het vier uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Oezbekistan. (opent in een nieuw venster)

Geldzaken

De munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse Sum (UZS). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De prijzen in Oezbekistan liggen een stuk lager dan in Nederland, gemiddeld zo’n 50%. De prijzen in toeristische gebieden liggen wat hoger, eveneens in het hoogseizoen gedurende de zomermaanden. Gemiddeld betaalt u voor een maaltijd niet meer dan € 10 per persoon.

In Oezbekistan zijn sinds kort beperkt pinautomaten aanwezig, maar deze werken niet altijd. Credit cards worden bijna nergens geaccepteerd. Neem dus altijd voldoende contant geld mee. Wisselen kan het beste bij officiële wisselkantoren, maar ook in hotels kunt u geld omwisselen voor de lokale munteenheid. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.Fotograferen

Over het algemeen vinden de Oezbeken het geen probleem om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst om toestemming als u mensen van dichtbij wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Er zijn plekken waar niet vrij mag worden gefotografeerd, met name bij bezienswaardigheden. Wanneer dat het geval is, staat het aangegeven en ook zal de reisleider u hierover informeren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Oezbekistan is het voor- en najaar. Hiermee vermijdt u extreem warme zomer en ijskoude winters. Tijdens deze periodes is het warm en droog met temperaturen tussen de 21°C en 30°C in het voorjaar en 14°C en 30°C in het najaar. Het voor- en najaar zijn toeristisch gezien ook drukker dan de rest van het jaar. Houd er wel rekening mee dat het in de woestijn ook in het voor- en najaar 's nachts flink afkoelen.

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Oezbekistan nahttps://www.nrv.nl/oezbekistan/landinformatiear Beste reistijd Oezbekistan .