Kukeldash Madrasah, Tasjkent
Stadsmuur, Khiva
Tahtakaracha pas, Oezbekistan
Registan plein, Samarkand
Aardewerk, Boechara

Bezienswaardigheden Oezbekistan

Zijderoute

Khiva, Oezbekistan

Eeuwenlang de belangrijkste verbinding tussen Oost en West; het oude netwerk van karavaanroutes dat Centraal-Azië doorkruiste en waarlangs handel werd gedreven tussen Azië, het Midden-Oost en de landen aan de Middellandse Zee. De route dankt haar naam aan de grote hoeveelheden zijde die van het oude China naar de Westerse wereld werden vervoerd. Volg het spoor van karavanen, kooplieden en kamelen en ontdek historische handelssteden. Oezbekistan ligt in het hart van de Zijderoute met als belangrijkste steden Khiva, Boechara en Samarkand. De sprookjesachtige mozaïeken, de vele cultuurschatten en kleurrijke bazaars prikkelen uw nieuwsgierigheid vast!

Handelssteden

Khiva, Oezbekistan

Khiva, Boechara en Samarkand zijn voormalige handelssteden aan de historische zijderoute. Ze zijn al eeuwen nauwelijks veranderd en u proeft hier dan nog steeds de oude romantiek van vroeger. Khiva is voornamelijk een museumstad, terwijl Boechara en Samarkand drukker en levendiger zijn. Stuk voor stuk zijn het steden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Geniet van de historische architectuur, kleurrijke markten, rijk gedecoreerde madrassa’s (religieuze gebouwen) en de gastvrije bevolking. Drink thee in één van de vele theehuizen, bezoek een folkloristische show met zang en dans, slenter door de eeuwenoude straatjes en probeer bijzondere, lokale gerechten, zoals plov.

Registan-plein Samarkand

Samarkand, Oezbekistan

Absoluut hoogtepunt van Samarkand: het Registan-plein in het hart van het historische centrum. Voormalig heerser Timoer Lenk heeft in de 14e eeuw opdracht gegeven voor de bouw van het plein en de bijbehorende religieuze gebouwen. Het plein wordt aan drie kanten omringd door zogenaamde madrassa’s: de Ulugh Beg madrassa, de Sher Doren en de Tilla Kari. Stuk voor stuk uitbundig versierd met bladgoud en blauw tegelwerk. Zeer indrukwekkend en ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw reis.

Overnachting in traditionele yurt

Kyzylkum woestijn, yurt

Een yurt is een traditionele tent die door rondtrekkende nomaden wordt gebruikt. Door zijn ronde vorm is de tent vooral geschikt voor steppegebieden waar het hard kan waaien. De tent beschermt zeer goed tegen extreem koude temperaturen en is van licht materiaal gebouwd om zo makkelijk vervoerd te kunnen worden. Tijdens onze reis overnachten we in een traditionele yurt op basis van privégebruik. De inrichting is eenvoudig, de matrassen liggen op tapijten op de grond. Sanitaire voorzieningen zijn gedeeld. Ondanks het gebrek aan comfort is dit een unieke ervaring die u lang bij zal blijven. Geniet van een maaltijd bij het kampvuur terwijl een Kazachse zanger voor u zingt.

Aydurkal-meer

Aydarkul meer, Oezbekistan

Het Aydurkal-meer is een stuwmeer middenin de Kyzylkum-woestijn, een bijzondere plek. Het meer is maar liefst 250 kilometer lang en 15 kilometer breed. Tijdens onze reis geniet u van een heerlijke bbq-lunch aan het meer en heeft u de kans om een verfrissende duik te nemen in het half zoute water.