NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Landinformatie Nieuw-Zeeland
Bent u van plan om uw droomreis naar Nieuw-Zeeland werkelijkheid te maken? NRV helpt u met de voorbereiding. Ga goed voorbereid op reis met de onderstaande punten.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Nieuw-Zeeland naar Beste reistijd Nieuw-Zeeland.
turned_in Bijzondere feestdagen
Nieuw-Zeeland heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke feestdagen:

6 februari: Waitangi Day
25 april: Anzac Day
6 juni: Queen's Birthday (eerste maandag in juni)
24 juni: Matariki (Maori New Year)
24 oktober: Labour Day (vierde maandag in oktober)

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Wanneer een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.
battery_charging_full Electriciteit
De netspanning is 230/240V. De stopcontacten zijn wel net anders. U kunt dus uw eigen elektrische apparaten meenemen maar u heeft een adapter nodig voor stopcontacten met type I. Deze kunt u overal in Nieuw-Zeeland aanschaffen.
restaurant Eten en drinken
Nieuw-Zeeland heeft een divers aanbod van vers fruit, groente en vlees. Lams en rundvlees zijn erg populair onder de bevolking. Doordat Nieuw-Zeeland steeds populairder wordt als vakantiebestemming wordt eten en drinken ook belangrijker. In de Maori-gebieden kunt u daarom nu ook genieten van traditionele Maori-specialiteiten zoals de Hangi. Door het groeiende toerisme worden veel internationale koks gelokt die hun eigen draai geven aan de lokale gerechten. Een echte specialiteit is de Lamsvlees met mint saus en knapperige verse groenten. Naast vlees is er ook een groot aanbod in zout- en zoetwatervis en schaaldieren. De Engelse invloed op het eten vindt u terug in Fish and chips gerechten. Ook de wijnen in Nieuw-Zeeland zijn zeker het proeven waard. Het land staat niet voor niets bekend als een goed wijn producerend land. Vergeet tijdens uw bezoek aan het land daarom ook zeker niet om een rondleiding en wijnproeverij in een wijnhuis bij te wonen. Proost!

Uit eten gaan is doorgaans iets goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Eten en drinken
Lunch : ca. € 12,00
Diner : ca. € 31,00
Flesje water : ca. € 1,70
Flesje fris : ca. € 2,00
Glas bier (lokaal) : ca. € 5,40

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.
euro_symbol Fooien
De Nieuw-Zeelandse bevolking is gewend hard te werken. Hotels en restaurants rekenen geen servicekosten aan op uw rekening, en fooien zijn altijd uw keuze. In chique restaurants is het gebruikelijk om obers 10 procent van de rekening te fooien voor goede service. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Restaurant: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Nieuw-Zeeland heeft schitterende natuurparken, prachtige kustlandschappen, drukke steden en nog veel meer om te fotograferen. Op het gebied van fotografie is in Nieuw-Zeeland veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst even om toestemming. Respecteer het ook als iemand niet op de foto wil. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het kan zijn dat u wel mag fotograferen bij bezienswaardigheden en/of in musea, maar dat er vooraf betaald moet worden om dit te mogen doen. Let u op of er geflitst mag worden. Maak geen foto’s van badende mensen. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunnen moeilijk te vinden zijn.
euro_symbol Geldzaken
In Nieuw-Zeeland betaalt u met de NZD, de Nieuw-Zeelandse Dollar. In steden kunt u bij de grote geldautomaten (ATM's) geld pinnen. Checkt u altijd bij uw eigen bank of u met uw pas in Nieuw-Zeeland kunt betalen en of de instellingen daarvoor correct zijn. De bankpassen met een Cirrus/Maestro-logo zijn standaard ingesteld op Europa. Mocht u deze pas hebben is het belangrijk om deze instelling om te zetten naar 'wereldwijd'. U kunt er ook voor kiezen om met een creditcard te betalen. U betaald dan wel een relatief hoog bedrag aan provisie. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wij raden het u ook aan om voldoende contanten bij u te hebben, mocht een pinautomaat buiten werking zijn. Omwisselen kan bij banken en wisselkantoren. Soms is het mogelijk om geld te wisselen in uw hotel, maar houdt u er rekening mee dat daar vaak een minder gunstige koers wordt gerekend.
local_hospital Gezond op Reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Nieuw-Zeeland is een groot land waardoor de temperaturen kunnen verschillen. Wij raden u daarom tijdens deze rondreis aan om praktische kleding mee te nemen welke makkelijk te combineren is met een jasje. Het is het handigst om met laagjes te werken. Bovendien vragen wij om met de kledingkeuze respect te tonen aan de lokale bevolking en cultuur. Het dragen van een korte broek en T-shirt is echter geen probleem. Houd er rekening mee dat het in bepaalde gebieden overdag warm kan zijn maar in de avond juist koud, laagjes is dus aangeraden. Uiteraard kunt u ook voor u vertrekt op verschillende websites checken wat de weersverwachting is voor de periode waarin u op reis gaat.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Nieuw-Zeeland
Eisenhowerlaan 77N
2517 KH Den Haag
Tel: 070 346 9324
E-mail: Hague.Info@mfat.govt.nz

Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Nieuw-Zeeland
120 Empire Circuit Yarralumla
20 Ballance Street, Wellington 6011
Tel: 0800 388 243
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 17.00 of 17:30 uur. Op zaterdag sluiten sommige winkels al om 12:00 uur. Banken zijn doorgaans van 9:30 uur tot 16:00 of 17:00 uur geopend. Donderdag- of vrijdagavond is er meestaal koopavond en zondag kunnen er enkele winkels gesloten zijn. Kruideniers zijn dagelijks tot 22:00 geopend. Tijdens feestdagen kunnen deze tijden afwijken.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet nog 3 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u Nieuw-Zeeland verlaat.

Wanneer u naar Nieuw-Zeeland reist, dan dient u rekening te houden met het volgende:

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via NZeTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Nieuw-Zeeland. Voor een online aanvraag kunt u naar de app of website van de overheid van Nieuw-Zeeland gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). NZeTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Nieuw-Zeelandse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen.

Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.

De kosten voor de autorisatie bedragen ca. 17 NZD per persoon via de app en ca. 23 NZD online. U betaald bij het aanvragen een IVL (toeristenbelasting) van ca. 35 NZD. Deze toeristenbelasting is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
wifi Telefoon en internet
Tijdens uw verblijf in Nieuw-Zeeland kunt u het beste een prepaid simkaart aanschaffen en deze opwaarderen met data en beltegoed. De prijzen hiervan verschillen. Gemiddeld kost een prepaid simkaart enkele Nieuw-Zeelandse dollars. U hoeft natuurlijk geen simkaart aan te schaffen. Op veel plaatsen kunt u gebruik maken van wifi. Houd er wel rekening mee dat u op sommige plekken moet betalen voor de wifi.


Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.
update Tijdsverschil
Doordat de winter en zomer tijd in Nederland het tegenovergestelde is van de winter en zomertijd in Nieuw-Zeeland verschilt het verschil in de tijd in de zomer en winter met elkaar. Als het in Nederland zomer is, is het in Nieuw-Zeeland 10 uur later. Als het in Nederland winter is, is het in Nieuw-Zeeland 12 uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Nieuw-Zeeland. (opent in een nieuw venster).