Annapurna
Chitwan Nationaal Park
Himalaya
Kathmandu
Kathmandu Vallei

Landinformatie Nepal

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Nepal vier uur en driekwartier later dan in Nederland, tijdens de wintertijd drie uur en driekwartier later.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Nepal vrijwel over mogelijk in de steden en in het laagland. In de bergen heeft u vaak geen bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook een goedkoop lokale simkaart aanschaffen, waarmee u kunt bellen en internetten voor een paar euro. In Kathmandu zijn een aantal internetcafés te vinden. Ook in Pokhara zijn er een paar. In de duurdere hotels is er vaak wel Wi-Fi.

Nuttige adressen

Consulaat Generaal voor Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: 020 624 1530
Fax: 020 624 6173

Ambassade van Nepal
Avenue Brugmann 210
1050 Brussel, België
Tel: 00 32 234 626 58

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Nepal.

Alle Nederlanders moeten een visum hebben om Nepal te bezoeken. U kunt een visum aanvragen bij het consulaat van Nepal in Amsterdam of online bij visumbureaus. Een toeristen visum kost ca. €50,- voor 15 dagen, ca. €70,- voor 30 dagen en ca. €145,- voor 90 dagen en moet contact betaald worden. Het visum moet binnen 6 maanden gebruikt worden. Om het visum aan te vragen heeft u een visumformulier nodig dat u per email kunt aanvragen via het Consulaat. Naast het ingevulde formulier heeft een u geldig paspoort, een recente pasfoto en contant geld nodig. Het is belangrijk om uw visum ruim voor uw vertrek aan te vragen: indien mogelijk minimaal 2 weken van tevoren. Ook is er een mogelijkheid om een visum bij aankomst te krijgen met een verblijfduur van 30 tot maximaal 90 dagen. De prijs van de visum hangt af van de verblijfsduur, tussen de USD 25 en USD 100. Van te voren moet hier een online aanvraagformulier worden aangevraagd via het Ministerie van Immigratie. U moet wel rekening houden met mogelijk lange wachttijden bij aankomst.

Heeft u een combinatiereis India & Nepal geboekt? Ook dan kunt u gebruik maken van het formulier. Onderaan het formulier moet u dan aangeven waar in Nepal u aankomt. TIA is het vliegveld en Belhia/Bhairawa is de grensovergang voor de groepsreis India en Nepal.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Nepal. (opent in een nieuw venster)

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen met de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Hoogteziekte
In Nepal kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kan wennen.

Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt.

Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of de deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt. Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijk te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekend geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkast helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van de medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Fooien

De Nepalese bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 100 en 500 Nepalese rupee bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 255 Nepalese rupee (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 500 Nepalese rupee (ca. 4 euro) per persoon per dag
Reisleider : ca. 255 Nepalese rupee (ca. 2 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 130 Nepalese rupee (ca. 1 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 130 Nepalese rupee (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Nepalese rupee wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Taal

De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Deze taal is verwant aan het Hindi in India. Naast het Nepali worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Tamang en het Bhojpuri. In Kathmandu, Pokhara en Chitwan kunt u over het algemeen met Engels terecht.

Eten en drinken

Hoewel Nepal niet zo zeer bekend staat om de gevarieerde keuken, zijn de lokale maaltijden die ze wél hebben ook wel erg lekker. De gerechten zijn vaak simpel, maar wel heel smaakvol door de diversiteit aan kruiden die zij erin verwerken. Nepal is de perfecte bestemming voor het maken van een trekking. Tijdens zo'n trekking proeft u pas echt de lokale keuken en zult u zien dat met name dan de keuze beperkt is. Toch, door de komst van vele toeristen, is Nepal in de grote steden inmiddels wat uitgebreider als het gaat om eten. In Kathmandu bijvoorbeeld is het aanbod van internationale gerechten groot, variërend van pizza's tot rösti's of een gefrituurde kippenpoot.

Wilt u graag een typisch Nepalees gerecht proberen, bestelt u dan eens Dal Bhat Tarkari. Gestoomde rijst, geserveerd met een curry van groenten en een linzensoepje. Andere nationale gerechten zijn Gundrook Dheedo, wat een suikervrij gerecht is en bestaat uit tarwe, mais en gedroogde groentes. En dan is er nog Alu Tama: een soort aardappelsoep met gefermenteerde bamboe. Dit soort gerechten zijn het beste en het lekkerst te bestellen in de Nepalese eethuizen. Naast Nepalese eethuizen zijn er ook veel Indiase en Tibaanse eethuizen te vinden. Hier kunt u onder andere Momo’s eten. Dit zijn Tibetaanse bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gekookt wordt.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden.

In Nepal wordt met name veel thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Probeert u ook eens de nationale yoghurtdrank van Lassie of verse fruitsapjes. Een echte aanrader! Het leidingwater in Nepal kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Wij raden u aan flessen water te kopen. Deze zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken worden ook verkocht. Zo is "Chang-bier" het traditionele bier en behoren "Iceberg" en "Star" tot de 'gewone' Nepalese biermerken. Wijnen zijn beperkt verkrijgbaar. Houdt u van wat sterkers? Probeert u dan eens Raksi. Raksi is een sterke drank gedestilleerd van gierst. Het warmt u vooral lekker op in de koude gebieden van Nepal en tevens kunt u er goed van slapen.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 1 en € 5
Lunch (streetfood) : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €3 en € 10
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Glas bier(lokaal) : tussen de € 1 en € 5

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Nepalese rupee wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Kleding

Doordat de temperatuur in Nepal sterk kan verschillen raden wij u aan hier rekening mee te houden bij het inpakken van uw koffer. Daarnaast is Nepal een religieus land, waar duidelijke kledingvoorschriften gelden die streng worden nageleefd. Ook als toerist is het van belang u gepast te kleden en adviseren wij u uw armen en benen te bedekken. Dit voorkomt naast ongewenste aandacht ook onbedoelde provocatie. De samenleving in Nepal zit anders in elkaar dan dat u misschien gewend bent. Waar we in Nederland gewend zijn een korte broek of een kort jurkje te dragen bij warm weer, wordt dat in Nepal als aanstootgevend gezien. Uit respect voor deze gewoontes, willen wij u vriendelijk vragen dit in ogenschouw te nemen wanneer u Nepal bezoekt. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Nepal. Ook met het bezoeken van religieuze plaatsen en tempels zijn bovenstaande kledingvoorschriften van toepassing. Om deze redenen is het praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee te nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed.

Beste reistijd

Reizen naar Nepal kunnen het hele jaar door. Nepal heeft een divers landschap waardoor het klimaat per gebied erg verschillend kan zijn. Zo kan het subtropisch aanvoelen op de vlaktes tot koud in de bergen. De moesson valt in juni, juli en augustus. Dit kan gepaard gaan met hevige regenval waardoor het zicht op de bergen minder kan zijn. De beste reistijd om Nepal te bezoeken is in het voorjaar (maart, april en mei) of in het najaar (september, oktober en november). Gedurende deze maanden is de temperatuur warm en zonnig met weinig kans op regen. In de winter is het gemiddeld 19 graden, maar kunnen de temperaturen sterk dalen, met name in de bergen. In de avond kan daar de temperatuur dan zelfs dalen tot het vriespunt.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van zondag t/m vrijdag open van 08.00 uur tot 20.00 uur (’s winters van 10.00 tot 19.00). Zaterdag is een rustdag in Nepal, maar niet alle winkels gaan dicht op deze dag. De banken zijn open van zondag t/m donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag tot 13.00 uur. Mogelijk kunnen de meeste banken, kantoren en winkels gesloten zijn op en rond feestdagen. Musea zijn op dinsdag en soms op woensdag gesloten.

Geldzaken

De munteenheid van Nepal is de Nepalese rupee (NPR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In grotere plaatsen is er de mogelijkheid geld op te nemen bij lokale banken. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. U kunt geld wisselen op de luchthavens of bij banken. Voor de zekerheid adviseren wij om altijd een creditcard mee te nemen, omdat creditcards bijna altijd in de grotere steden worden geaccepteerd. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. Vrijwel bij bijna alle hotels of geldwisselkantoren is het mogelijk om euro’s te wisselen in Nepalese rupee. In kleine dorpen is het niet mogelijk om geld te pinnen of te wisselen. Zorg daarom dat u dan voldoende cash in kleine coupures bij u heeft. Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Ook kunt u vaak met Indiase rupees betalen (enkel kleinere coupures).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Festivals in Nepal

Nepal staat bekend om een aantal spectaculaire festivals, waaronder het Holi Festival en Tihar Festival. Wanneer uw rondreis valt in de juiste periode, die elk jaar kan verschillen, heeft u de kans om deze festivals van dichtbij mee te maken.

Holi Festival
Het Holi Festival staat ook wel bekend als het kleurenfestival. Tijdens het festival wordt de komst van de lente gevierd. Het is een vrolijk en kleurrijk feest, waarbij er gebruik gemaakt wordt van gekleurde vloeistof. Er wordt aangeraden om oude kleding te dragen tijdens het festival, aangezien toeristen niet worden gespaard van de gekleurde vloeistof! Een bijzondere en leuke ervaring om mee te maken.

Tihar Festival
Het Tihar Festival, ook wel Diwali genoemd, staat ook wel bekend als het feest van het licht. Licht is het belangrijkste kenmerk in dit feest, dit kunt u zien door de brandende olielampjes die buiten te vinden zijn. Tijdens dit festival wordt er geofferd aan Laxmi, oftewel de godin van voorspoed en welvaart. De duur van het festival is vijf dagen.

Fotografie

Nepal is een prachtig land! Het landschap, de vele tempels en de bevolking levert ongetwijfeld mooie beelden op. De mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms wordt het om religieuze redenen niet toegestaan om foto's te maken. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere soorten stopcontacten in Nepal. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en M mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.