NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Japan
Landinformatie
Landinformatie Japan
Bent u van plan een mooie reis naar Japan te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Japan naar Beste reistijd Japan .
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 100 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Japan. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.
restaurant Eten en drinken
De Japanse keuken is veelzijdig maar wereldberoemd om de sushi en sashimi. Dit zijn kleine gerechtjes die meestal gemaakt zijn van rijst met rauwe vlees of vis. Het belangrijkste ingrediënt in Japan is rijst, dit eten de Japanners bij het ontbijt, lunch en avondeten! In Japan is het belangrijk dat het eten er perfect en kleurrijk uit ziet. Daarom serveren de Japanners geen grote volle borden maar kleine kleurrijke perfecte porties. Het bekendste drankje van Japan is de sake, vergelijkbaar met wijn maar het wordt warm geserveerd in kommetjes. Ook is whisky erg populair in Japan.

Er zijn overal in Japan ontzettend veel leuke en gezellige restaurants waar u de Japanse keuken kunt leren kennen en ervan kunt genieten!

Indicatie prijzen:>
Lunch : ca. € 10
Diner : tussen de € 15 en € 20
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas wijn : ca. € 8
Glas bier (lokaal) : ca. € 4

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Japanse yen wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Het is zeer ongebruikelijk om in Japan fooi te gegeven. Laat u bijvoorbeeld geld achter in uw hotelkamer of het restaurant, dan komen ze u achterna om het terug te geven. U zult altijd het juiste wisselgeld terugkrijgen.

Bovenvermelde informatie staat los van de fooi voor uw reisleider. Als u tevreden bent over uw reisleider, kunt u aan het einde van de reis naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden!
camera_alt Fotograferen
Japanners fotograferen zelf erg graag. Ze zullen dan ook niet moeilijk doen als u hen van dichtbij wilt fotograferen. Vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. In sommige tempels of museums mag niet gefotografeerd worden. Op deze plaatsen is dit duidelijk met een bordje aangegeven. Dit geldt ook voor vliegvelden, grensposten, militair terrein en overheidsgebouwen. In Japan zijn er genoeg winkels waar u alles kunt kopen op het gebied van digitale fotografie en elektronica.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Japan is de yen. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. In Japan kunt u uitsluitend met de yen betalen en nooit met de euro of dollar. Het is het makkelijkst om contant geld in te wisselen maar pinnen is ook mogelijk bij postkantoren en verschillende automaten. Niet alle automaten accepteren buitenlandse bankpassen of creditcards. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. Voor Japan worden een aantal vaccinaties aanbevolen. De BMR inenting tegen mazelen en een vaccinatie tegen Teken Encefalitis op de noordelijke eilanden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Kraanwater is overal goed drinkbaar, echter kan het zijn dat het water anders smaakt dan u in Nederland gewend bent.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Japan bestaat uit vele eilanden waardoor de zee nooit ver weg is. Hierdoor kan er een fris windje waaien. Ook kan het in de zomermaanden heet worden. Daarom is het aan te raden goed na te denken welke kleding in te pakken voor een reis naar Japan. Zowel in de morgen als in de avond kan het fris zijn en is een windjack of een trui aangenaam. Zorg voor voldoende laagjes voor de afwisseling. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uittrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Ook is het belangrijk respect te tonen voor de lokale cultuur. Korte broeken, rokjes of blote schouders worden niet op prijs gesteld in tempels. Goede wandelschoenen worden aangeraden.
location_on Nuttige adressen
Ambassade en Consulaat van Japan
Tobias Asserlaan 5
2517 KC Den Haag
Tel: 070 346 9544
Fax: 070 310 6341

Nederlandse ambassade in Tokio
3-6-3 Shibakoen
Minato-ku
Tokio 105-0011
Tel: 0081 357 765 400
Fax: 0081 357 765 535
Email: tok-ca@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 20.00 uur, ook in het weekend. De grote warenhuizen sluiten iets eerder en banken zijn doordeweeks geopend van 9.00 tot 15.00 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Japan, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Japan bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Japan blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Japan.
language Taal
In Japan spreekt iedereen Japans, dit is een unieke taal en wordt ook enkel in Japan gesproken. Er zijn verschillende dialecten die gesproken worden op diverse eilanden. Japans is een moeilijke taal om te leren spreken en schrijven door de duizenden tekens die er gebruikt worden. De Japanners spreken over het algemeen beperkt tot geen Engels.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Japan vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Het mobiele netwerk in Japan werkt op een ander systeem dan de rest van de wereld en tot voor kort hadden buitenlandse mobiele telefoons hier geen bereik. Met de komst van 3G-telefoons is dit echter veranderd. Als u een 3G-telefoon of nieuwer heeft dan heeft u gewoon bereik. Heeft u een oudere telefoon dan heeft u geen bereik in Japan. Als uw telefoon geschikt is voor WiFi kunt u wel van de WiFi gebruik maken in Japan. Ook het huren van een Pocket WiFi (persoonlijke hotspot) is ideaal als u graag onbeperkt toegang heeft tot het internet. U kunt een Pocket WiFi (tot ca. 7 dagen voor vertrek) via meerdere online aanbieders huren en ophalen bij aankomst in Japan op de luchthaven. Aan het einde van uw reis kunt u de prepaid envelop gebruiken die u bij uw bestelling ontvangt om uw Pocket WiFi terug te sturen via elke Japanse postbus.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Japan zeven uur later, tijdens de wintertijd acht uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Japan. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)