Rijstvelden, Bali
Borobudur, Java
Ulun Danu tempel, Bali
Orang oetans, Sumatra
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Indonesië

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zaterdag open van 10.00 tot 21.00 uur, sommige winkels zijn al eerder open. Veel winkels zijn ook op zondag open, maar vaak korter. In de kleinere steden houden winkeliers vaak een siësta tussen 13.00 uur en 15.00 uur.

De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08:00 uur tot 14.30 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag tot 11 uur 's ochtends.

Op Bali gelden iets ruimere openingstijden.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Indonesië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Tijdsverschil

Indonesië kent verschillende tijdzones.Tijdens de zomertijd is het op Sumatra en Java vijf uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zes uur later. Tijdens de zomertijd is het op Bali en Lombok zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zeven uur later.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Indonesië naar Beste reistijd Indonesië.

Fotograferen

In Indonesië vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming (permisi?). Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Fooien

De Indonesische bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1000, 5000 en 10.000 rupiah bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien
Chauffeur : 30.000 rupiah (ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Gids : 40.000 rupiah (ca. 3 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 15.000 rupiah (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 15.000 rupiah (ca. 1 US dollar) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de dollar en de rupiah wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Indonesië. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade en verkeersbureau
Ambassade van Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 070 310 8100
www.indonesia.nl

Nederlandse Ambassade in Indonesië
Jalan HR Rasuna Said Kav. S-3
Jakarta 12950 
Indonesia 
Tel: 0062 215 248 200

Paspoort & Visum

Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn bij aankomst in Indonesië, met in elk geval één lege visumpagina.

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Indonesië. Tevens dient het paspoort minstens 1 lege visumpagina te hebben. Bij aankomst op de internationale luchthaven in Indonesië schaft u een visum aan (ca. € 30) dat u in Indonesische Rupiah (IDR 500.000) of US Dollar kunt voldoen. Het visum is voor max. 30 dagen geldig. Indien u Indonesië binnenkomt via Soekarno-Hatta vliegveld in Jakarta of Ngurah Rai vliegveld op Bali, dan kunt u er ook voor kiezen om voor vertrek een e-VOA (Electronic Visum On Arrival) aan te schaffen via de website van de Indonesische overheid. De prijs is eveneens IDR 500.000 en kan met een credit card betaald worden (Mastercard, Visa of JCB).

Als u langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, moet u dit bij aankomst op de luchthaven aangeven wanneer u het visum aanschaft.

Geldzaken

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Indonesië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in rupiah (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Kleding

Indonesië heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Indonesië.

Voor Indonesiërs is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Om op Bali een tempel in te mogen, is het voor zowel mannen als vrouwen meestal verplicht een sarong te dragen en een sjaal om het middel. Bij religieuze gebouwen met een toeristisch karakter is het mogelijk de benodigde kleding bij de ingang te huren. Buiten de tempels accepteert men op Bali gemakkelijker dat buitenlanders iets minder bedekkende kleding dragen, dan in andere delen van Indonesië.

Eten en drinken

De Indonesische keuken is wereldberoemd om haar rijkdom aan smaken. Rijst is het hoofdbestanddeel van bijna iedere maaltijd. Daarbij worden vaak twee of meer verschillende groentes geserveerd, gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht. Sambal en groentes in het zuur maken de maaltijd compleet. In islamitische gebieden als Java wordt geen varkensvlees geserveerd, op het hindoeïstische Bali wordt dit wel gegeten. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk pittig, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Indonesië veel heerlijke soorten exotisch fruit, zoals mango’s, ananassen, rambutans, bananen en papaja’s. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk!

Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 7 en € 11
Flesje water : in de bus € 0,30, in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier(lokaal) : ca. € 3

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de rupiah wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. Het lijkt wat op Maleis, wordt op scholen gegeven en is de voertaal in het bedrijfsleven, de politiek, media en wetenschap. Elke inwoner van Indonesië spreekt daarnaast nog in ieder geval één van de meer dan 300 lokale talen (bahasa daerah). Wanneer Indonesiërs met elkaar kennismaken, zullen ze het niet over het weer hebben, maar over elkaars taal en zijn herkomst. Van de 'tweede talen' is Javaans de grootste (ongeveer 5%). In de afgelegen gebieden bestaan zelfs talen die nog maar door één persoon gesproken worden.

U zult merken dat enkele Nederlandse woorden zijn ingeburgerd in de Indonesische taal, zoals doktor, polisi, foto, paspor en musik. Sommige oudere mensen spreken Nederlands. In grotere steden kunt u redelijk goed terecht met Engels.

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Informatie omtrent maatregelen betreffende transport in het binnenland
Voor reizen via binnenlandse vluchten, ferry's en treinen in Indonesië gelden de volgende regels:
• Voor passagiers van 18 jaar en ouder: 3 maal gevaccineerd (2 vaccinaties + 1 booster)
• Voor passagiers van 18 jaar en ouder: 2 maal gevaccineerd en een negatieve PCR test (maximaal 72 uur oud)
• Voor passagiers van 6-17 jaar: 2 maal gevaccineerd
• Voor passagiers van 6-17 jaar: 1 x gevaccineerd en een negatieve
PCR test (maximaal 72 uur oud)
• Voor passagiers tot 6 jaar: geen vaccinatie nodig

U heeft de app Peduli Lindungi nodig om toegang te krijgen tot supermarkten, winkelcentra, restaurants en andere dienstverlenende bedrijven in Indonesië. In deze app upload u uw vaccinatie- en testbewijzen. Daarnaast adviseren wij u internationale vaccinatie- en testbewijzen ook altijd op papier mee, zodat u deze kunt laten zien mocht u het niet in de app geüpload krijgen of mocht de app niet werken.

Daarnaast is het ook vereist om een Engelstalig bewijs mee te nemen van een ziektekostenverzekering welke coronagevallen en daaraan gerelateerde kosten tot minimaal USD 25.000 dekt.

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Houd dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Reizen na Corona
De wereld is door en sinds de pandemie flink veranderd. Doordat het toerisme lang op slot heeft gezeten in sommige landen merken wij dat er hotels zijn die hier gevolgen van ondervinden. Samen met het wereldwijde personeelstekort zijn niet alle hotels op het niveau van voor de pandemie.


Voordelig testen
Heeft u voor uw heenreis een test nodig? Via Coronatest2travel (testpartner van de ANVR) ontvangt u tegen een sterk gereduceerd tarief een PCR- of Antigentest.

Ga naar deze website voor het maken van een afspraak.(opent in een nieuw venster). Bij het testen krijgt u gratis het noodzakelijke Covid19-afreisdocument. Coronatest2travel werkt samen met Health Check Center en heeft 85 locaties door het hele land, dus er is altijd een testcenter bij u in de buurt.

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. De Ramadan valt in 2023 van 23 maart t/m 20 april (onder voorbehoud van de maanstand). Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol. Als uw reis tijdens ramadan valt, verwachten Indonesiërs dat u rekening houdt met hun lokale gewoonten.

Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Op de eilanden Sumatra, Java, Lombok en Kalimantan is het grootste gedeelte van de bevolking islamitisch, waardoor u meer zult merken van de ramadan. Op Sulawasi is de bevolking deels islamitisch en deels katholiek, waardoor u iets minder van de ramadan merkt. Op het hindoeïstische Bali zult u weinig tot niets van de ramadan meekrijgen. Hier zijn alle restaurants, bars en bezienswaardigheden open.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Idul Fitri
Aan het eind van de ramadan wordt Idul Fitri (het Suikerfeest) uitbundig gevierd (in 2023 valt dit, onder voorbehoud van de maanstand, op 21 tot 23 april). De festiviteiten starten ongeveer een week voor Idul Fitri en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven.

Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten, zoals bijvoorbeeld het Sultan paleis in Yogyakarta, de botanische tuinen in Bogor en de Bu Harni plantage bij Kalibaru. De grotere bezienswaardigheden, zoals de Borobudur, Prambanan en Bromo zijn wel open, maar worden vaak erg druk bezocht. Veel Indonesiërs hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.
Hoewel Bali overwegend hindoeïstisch is, wordt Idul Fitri ook hier uitgebreid gevierd.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Nyepi Day
Nyepi Day of Dag van de Stilte luidt op Bali het nieuwe jaar in. Deze hindoeïstische feestdag valt in 2023 op 22 maart. Op deze dag vindt er op het hele eiland geen enkele activiteit plaats. Het is een dag van stilte, vasten en meditatie. Winkels, restaurants en banken zijn gesloten en de lichten blijven uit. Het is de bedoeling dat de kwade geesten denken dat Bali verlaten is of zelfs helemaal niet bestaat. Reizen naar en van het eiland is niet mogelijk op deze dag, de lucht- en zeehavens zijn gesloten. Iedereen blijft thuis of in het hotel. Van gasten wordt verwacht dat zij het hotel niet verlaten en rekening houden met deze gebruiken. De werkzaamheden van het personeel in uw hotel zijn tot een minimum beperkt, maar u kunt wel gebruik maken van de meeste faciliteiten. Ook op de dag voor en na Nyepi Day hebben winkels en restaurants aangepaste openingstijden. Nyepi day wordt alleen gevierd op Bali en niet op Lombok.

Als dit een reisdag is in uw reis, passen wij uw programma aan.

Elektriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.
Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.