Rijstvelden, Bali
Borobudur, Java
Ulun Danu tempel, Bali
Orang oetans, Sumatra
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden Indonesië

Rijstterrassen

id_al_ubudrijstveld.jpg

Indonesië beschikt over vele gebieden met oneindig lange rijstterrassen. Veelal tegen heuvels gelegen, maar ook vlakke terrassen of zelfs terrassen in de vorm van een spinnenweb. Iedere rijstboer heeft een eigen irrigatie manier of een ander soort rijst. Enkele van deze schitterende rijstterrassen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco zoals de terrassen van Jetiluwih op Bali.

Tempelcomplexen van Bali

id_al_tempel.jpg

De tempelcomplexen zijn dé plekken om in contact te komen met de lokale bevolking, de streng hindoeïstische cultuur en de vele ceremonies die het eiland kent. Het is vaak een drukke bedrijvigheid van offers, gebeden en ontmoetingen tussen de diverse inwoners van de gemeenschap.

Hindoeïstische cultuur

id_al_bali_vrouwoffertjes_165946790.jpg

Het Hindoeïsme is de op twee na grootste godsdienst in Indonesië (na Islam en het Christendom). Momenteel hangt 1.7 procent van de Indonesische het Hindoeïsme aan. De meerderheid van de Hindoe-gemeenschap in Indonesië leeft op het eiland Bali. 93 Procent van de inwoners van Bali is Hindoeïstisch. Deze vorm van Hindoeïsme, Balinees Hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu), is een combinatie van Balinese mythologieën en invloeden uit Zuidoost Azië. Dat het Hindoeïsme een centrale rol speelt in het leven van de Balinees is duidelijk te merken aan de vele offers welke dagelijks bij de ongeveer 20.000 tempels, op straat, de markt of bij de huizen gezet worden. Hierdoor heeft Bali ook een geheel eigen geur!

Gezellige badplaats Sanur

id_al_sanurbeach.jpg

Sanur is de oudste toeristenplaats van Bali en ligt niet ver van de hoofdstad Denpasar. Het ligt in een prachtige omgeving en heeft een mooi zandstrand met een voetpad langs het strand met palmbomen. De zee is veilig om te zwemmen, vanwege het rif dat voor de kust ligt. In Sanur zijn winkeltjes, restaurants en bars maar is het rustiger dan Kuta.

Kunstenaarsdorp, Ubud

id_al_ubud.jpg

Ubud is hét kunstenaarsdorp van Bali. Ondanks dat Ubud inmiddels een stuk drukker is geworden blijft het één van de leukste plaatsjes op Bali. In de straatjes vol kleine galerieën, winkels en restaurantjes kunt u uren rondlopen. Breng zeker een bezoek aan het bekende Monkey Forest en de Ubud Market, waar u vele leuke souvenirs kunt kopen. Tevens kunt u veel handwerk kopen als schilderijen die door de vele Balinese kunstenaars in diverse stijlen aan de straat worden gemaakt en verkocht.

Zegening priester

ID_AL_Ubud_dansers_159307031

Op Bali kunt u zich tijdens enkele van onze reizen laten zegenen door een Balinese hoge priester in zijn huistempel. Deze sprookjesachtige avond is exclusief georganiseerd voor onze reizigers. U zult in de persoonlijke tempel van de priester een Hindoe zegening krijgen waarna de priester, en zijn familie, u uitnodigen voor een heerlijk diner vol typisch Balinese specialiteiten. De avond wordt afgesloten met Balinese dans en muziek (Rindik). Op Bali wordt deze sierlijke dans niet enkel als sociaal amusement gebruikt, maar vooral om de vele Goden te plezieren.

Dolfijnen spotten in Lovina

id_al_dolfijn.jpg

's-Ochtends vroeg stapt u op een van de lokale vissersboten in Lovina. Deze Jukungs worden vandaag de dag gebruikt met motortjes in plaats van zeilen, maar dat mag de pret niet drukken. In het donker wordt u met de boot, in een klein groepje naar het rif gebracht. Dit is de plek waar de dolfijnen vaak komen ontbijten. In alle rust wacht u tot u het bekende dolfijnengeluid hoort. In wonderbaarlijk grote aantallen springen ze het water uit om vervolgens weer galant het water in te glijden. Salto’s door de lucht en de meest mooie sprongen komen voorbij. Een unieke ervaring om deze prachtige dieren van dichtbij te zien.

Lavastranden van Lovina

id_al_lovina.jpg

Lovina betekent letterlijk 'ik houd van Indonesië'. De naam Lovina wordt gebruikt voor de lange kuststrook die in het noorden van Tukadmungga tot Kaliasem loopt. Het is een rustig gebied, bekend om zijn zwarte stranden. Deze zwarte stranden zijn het resultaat van de vulkanische activiteiten op Bali door de eeuwen heen. Erg leuk hier zijn de dolfijnentochten!

Snorkelen in Amed

id_al_amed.jpg

Amed is gelegen aan de oostkust van Bali, boven Candidasa. Aan de noordoostkust is Amed eigenlijk de enige kustplaats toeristen trekt. Bijna iedereen komt naar Amed om te duiken of snorkelen. Vanaf het strand kunt u al uitstekend snorkelen, u hoeft zeker niet ver te zwemmen. Tevens kunt u hier overal goed snorkel- of duikmateriaal huren en voor de echte duikers er zijn diverse goed georganiseerde duikscholen. De lokale bevolking leeft nog primitief rondom de kustplaats. In het centrum vind u enkele barretjes en restaurantjes, veelal gelegen aan de kust. U hoeft hier geen druk uitgaansleven te verwachten, alle barretjes en restaurantjes zijn rond tien uur gesloten, geen nachtwerk dus in Amed.

Eindeloze rijstterrassen

id_al_jatiluwihrijstvelden.jpg

Overal op Bali ziet u rijstvelden, waar altijd wel mensen aan het werk zijn. Logisch, want rijst is het belangrijkste product voor de lokale bevolking. Vaak zijn deze rijstvelden klein omdat zij beheert worden door kleine lokale boeren. De afwisseling tussen de verschillende rijstvelden maken Bali zo ontzettend aantrekkelijk. Op de hellingen van de vulkaan Batukau in het westen van Bali, met name bij het bergdorp Jatiluwih, vindt u echter de meer uitgestrekte rijstterrassen. U ziet de terrassen kilometers ver tegen de berg aan liggen. Uiteraard is het mogelijk om tussen de rijstterrassen te wandelen of te fietsen. Dit zijn twee van de leukste manier om dit werkelijk fascinerende landschap te ontdekken!

Old Batavia & Sunda Kelapa

idall_batavia.jpg

Old Batavia is de oudste wijk van Jakarta welke is opgezet door de Nederlanders tijdens de kolonisatie. Hier ziet u veel koloniale huizen en Nederlandse invloeden. Het Batavia Café zit gevestigd in één van de oudste gebouwen van de stad. Tevens kunt u Sunda Kelapa bezoeken, de oudste haven van Indonesië en de oorspronkelijke plaats waar Jakarta uit ontstond. In het voormalige magazijn en fort van de Verenigde Oost-Indische Compagnie is het Maritiem Museum van Jakarta gevestigd.

Borobudur Tempel

id_al_borobudur2.jpg

Breng zeker een bezoek aan de wereldberoemde Borobudur! Dit is één van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels in de wereld, gelegen in een groene jungleachtige omgeving aan de voet van een vulkaan. Het aanzicht vanaf de tempel is adembenemend en de verhalen achter de diverse muurschilderingen erg bijzonder.
Let op: Vanwege conserveringsredenen heeft de Indonesische overheid besloten dat het klimmen naar de top van de Borobudur niet meer standaard mogelijk is en daarom zal de Borobudur van een afstand bezichtigd worden.

Prambanan Tempel

id_al_prambanan.jpg

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De tempels zijn ongeveer 850 na Christus gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen. Pas vanaf 1893 werd het plateau van het midden complex weer uitgegraven. U kunt er wandelen tussen de tempels en genieten van de prachtige reliëfs.
Let op: Vanwege conserveringsredenen heeft de Indonesische overheid besloten dat het betreden van de Prambanan tempels niet meer standaard mogelijk is en daarom zal de Prambanan van een afstand bezichtigd worden.

Bromo Vulkaan

id_al_bromo.jpg

De Bromo is de bekendste vulkaan van Indonesië. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. Het is mogelijk om 's nachts naar de rand van de vulkaan te wandelen. Daar vandaan kunt u genieten van de zonsopgang te midden van een betoverend maanachtig landschap.

Koloniale plantages

id_al_kalibaru.jpg

Tijdens uw reis door Oost-Java kunt u zien hoe welvarend dit gebied is dankzij de vele plantages. U ziet schitterende plantages waar u hartelijk ontvangen wordt. Onder begeleiding van een gids kunt u een wandeling maken en zien hoe men onder andere suikerriet, cacao, tabak, peper, kruidnagels en kaneel verbouwt. U ziet prachtige rijstvelden en ter afsluiting krijgt u vaak een kopje verse koffie of thee en een lokale snack aangeboden.

Botanische tuinen van Bogor

id_al_bogor.jpg

Op Java vindt u een schitterende Botanische Tuin, gelegen rond het Presidentiële Paleis ‘Buitenzorg’. Buitenzorg was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. In 1817 werd daar een botanische tuin aangelegd; 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds meest vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. In de tuin kunt u wandelen langs 12.000 plantensoorten, waarvan 3000 orchideesoorten. Wanneer u goed kijkt in de bomen dan kunt u in sommige delen van het park vliegende honden zien.

Gezellig Senggigi

id_al_lomboksunset.jpg

Senggigi is een gezellige badplaats aan de westkust van lombok. Het is de havenplaats voor de ferry's naar Bali en de Gili's. Senggigi heeft fijne stranden en heel veel leuke restaurantjes. Door de prachtige zee en witte stranden een ideale plek voor een heerlijke strand afsluiting!

Sasak cultuur van Lombok

id_al_lombok binnenland.jpg

In Oost-Lombok zijn de tradities van de Sasak, de oorspronkelijke bevolking van Lombok, nog springlevend. U ziet hier niet-toeristische traditionele handwerk methodes, Sasak- dansvoorstellingen en zeer traditionele dorpen. Onze excursies worden zoveel mogelijk georganiseerd door de lokale bevolking, zodat wij op deze manier de gemeenschap kunnen steunen. Als bijkomend voordeel is dat onze excursies geen toeristisch karakter hebben en u het echte Lombok laat zien!

Gili Trawangan

id_al_gili trawangan2.jpg

Gili Trawangan is het grootste eiland van de 3 Gili eilandjes voor de kust van Lombok. Een verblijf op Gili Trawangan is een absolute aanrader als u even wilt ontsnappen aan het inmiddels drukke Bali. Het is hier alsof de tijd heeft stil gestaan; geen gemotoriseerd vervoer maar fietsen en paard en wagen zijn hier hét vervoersmiddel. Aan de hoofdstraat vindt u vele gezellige restaurantjes en bars en de verschillende eenvoudige accommodaties liggen hier ook. Hier komt u om te genieten van kleine witte stranden, te snorkelen, te duiken en 's avonds met uw voeten in het zand een drankje te drinken of van een vers visje te genieten.

Rinjani Vulkaan

id_al_lombokvulcano.jpg

De heilige vulkaan Mount Rinjani op Lombok is met zijn 3726 meter de op één na hoogste berg van Indonesië. U kunt de vulkaan vaak zien liggen maar ook een drie daagse trekking maken waarbij u een gigantisch kratermeer bereikt van maar liefst 6 kilometer in doorsnede. Een echt sportieve, avontuurlijke en onvergetelijke ervaring!

Tetebatu

ID_AL_WatervalTetebatu

Tetebatu is een bijzonder dorpje in de binnenlanden van Lombok. Dit dorpje ligt in een prachtige omgeving, aan de zuidkant van de vulkaan Rinjani. U kunt hier heerlijk wandelen door de sawa’s, kruidnagel plantages en tabaksvelden. Het is ontzettend groen en de lokale bossen worden bewoond door zwarte apen (pitu). Geniet van het eenvoudige en de natuurlijke manier van leven van de lokale inwoners.

BBQ Gili Sudak

id_al_gilisudak.jpg

In het zuiden van Lombok ligt een nog vrijwel onbekend Gili eilandje voor de kust. In diverse programma’s nemen we de boot die ons naar het kleine eiland Gili Sudak brengt. Dit kleine Gili eilandje ligt in een prachtige baai, met een prachtige onderwaterwereld. U heeft alle tijd om lekker te snorkelen, te kanoën of om een mooie strandwandeling te maken. Dit terwijl uw gastheer een overheerlijke BBQ lunch bereid!

Fort Rotterdam Makassar

id_al_makassar.jpg

Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, functioneert al eeuwenlang als poort naar de oostelijke eilanden van Indonesië vanwege de centrale ligging van de stad. Makassar heeft ook een rijk historisch verleden met twee machtige koninkrijken die in staat waren om de Nederlandse koloniale troepen voor vele jaren te weerstaan. Bij de haven van Rotterdam (Benteng Makassar), in het centrum van Makassar, is nog een mooi stukje geschiedenis bewaard gebleven. Hier vindt u een opvallend gebouw namelijk Fort Rotterdam, een voormalig Nederlands fort.

Duiken Manado

id_al_snorkelen_109929368.jpg

Noord-Sulawesi is een zeer geschikte bestemming voor een duikvakantie. Manado is de grootste stad van Noord-Sulawesi. De onderwaterwereld vóór de kust is spectaculair, zeer geschikt om te duiken en te snorkelen. Het koraalrif voor het eiland Bunaken is het bekendst. Maar er zijn ook andere eilanden, die een hoog bounty-gehalte hebben.

Torajaland op Sulawesi

id_al_torajavillage.jpg

Het wonderlijke Torajaland is uniek op het gebied van de verschillende culturen in Indonesië. U zult zich verbazen over de dodencultuur, die zo dominant is in dit gebied. Torajaland is bovendien gelegen in een prachtig landschap in het midden van Sulawesi. Het is erg bijzonder het mysterieuze Toraja volk te leren kennen met daarbij een bezoek aan de hangende graven van Lemo, de 'Tau-Tau' stallen, de graven in Londa en baby boom van Suaya.

Hangende graven van Lemo / 'Tau-Tau' / Londa

id_al_toraja.jpg

De pittoreske dorpjes Lemo en Londa liggen in een prachtig berglandschap dat gedomineerd wordt door rijstterrassen en bamboebossen. U ziet de verschillende manieren waarop de Toraja hun overledenen begraven. Van hun overledenen maken de Toraja's levensgrote voorstellingen in de vorm van poppen. De 'Tau-Tau' stallen zij uit op balkons in de rotswanden, zoals ook in de dorpjes Lemo en Londa. In de zachte kalkstenen berg kan gemakkelijk een diepe grafkamer worden gemaakt, zodat een enkele opening plaats kan bieden aan een hele familie.

Babyboom Suaya

id_al_suaya.jpg

Een opmerkelijke begraafplaats is de babyboom van Suaya. Hierin worden baby’s begraven. In het plaatsje Tampangallo vlakbij Suaya, staat ook een uitzonderlijke eeuwenoude boom. Vroeger maakten nabestaanden gaten in deze boom om daarin baby’s te begraven. Omdat Toraja’s geloven dat de ziel van een baby gemakkelijk kan worden beheerst door kwade geesten, gebruiken zij de bomen om bescherming te zoeken.

Offer Rituelen

id_al_torajahuis.jpg

Het gebied in Toraja land is niet alleen interessant vanwege de prachtige natuur maar ook vanwege de unieke cultuur van de Toraja die is gebaseerd op oude tradities. Wanneer u een dorp bezoekt dan zal het opvallen dat de traditionele huizen grote daken hebben. Deze Adat-huizen staan dicht bij elkaar en zijn de belangrijkste gebouwen van het dorp. Het dodenfeest van de Toraja is een apart ritueel, zij zien de dood als het hoogtepunt van het leven. De overledene wordt gebalsemd en tijdelijk bewaard, dit kan soms wel een jaar of langer duren, waarna de overledene in de rots graven wordt geplaatst.

Tonkonan van Nanggala

id_al_torajaland.jpg

De typische huizen en voorraadschuren van de Toraja's, de tongkonan, hebben sierlijke daken die aan voor- en achterkant in een punt naar boven uitlopen. Alle huizen staan in noord-zuidrichting, wat volgens de traditie verwijst naar de gebieden waar de voorvaderen van de Toraja's vandaan zijn gekomen. Een rij huizen lijkt door deze opstelling wel wat op een rij schepen. De wanden van de huizen zijn meestal rijk versierd met gekleurde geometrische en dierenmotieven, terwijl bij de ingang een aantal buffelhoorns de status van de familie aangeeft.

Rubberplantages

id_al_sumatra.jpg

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië en ongeveer 1800 km lang. Een magnifiek stuk natuur met grote meren, hete bronnen en ongerept oerwoud en ook reusachtige tabak- en rubberplantages. Op dit eiland maakt u kennis met dit bijzondere gewas.

Orang oetans op Sumatra

MY_AL_Orangoetan_baby_121340395

Sumatra is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. U kunt samen met een ranger diverse wandelingen maken door het regenwoud waar de orang oetans leven. De orang oetans zijn allereerst opgevangen in het orang oetans rehabilitatiecentrum dat is opgericht om verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren te herintroduceren in de natuur. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven!

Gunung Leuser Nationaal Park

id_al_gunungleusernp.jpg

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven. Het Leuser Regenwoud heeft daarnaast ruim 3.500 verschillende plantensoorten, circa 120 boomsoorten en zeer veel vogelsoorten, reptielen, zoogdieren waaronder vele andere apensoorten zoals de Gibbon. Het is dan ook een lust voor het oog om hier rond te lopen!

Gunung Leuser Nationaal Park

id_al_sumatra_orangoetans_198517937.jpg

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. U kunt samen met een ranger diverse wandelingen maken door het regenwoud waar de orang oetans leven. De orang oetans zijn allereerst opgevangen in het orang oetan rehabilitatiecentrum dat is opgericht om verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren te herintroduceren in de natuur. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven. Het Leuser Regenwoud heeft daarnaast ruim 3.500 verschillende plantensoorten, circa 120 boomsoorten en zeer veel vogelsoorten, reptielen, zoogdieren waaronder vele andere apensoorten zoals de Gibbon. Het is dan ook een lust voor het oog om hier rond te lopen!

Minangkabau Hoogland

id_al_merapi2.jpg

Het koelere Minangkabau Hoogland wordt gevormd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Hier leeft de Minangkabau stam met haar matrilineair systeem waar vererving via de vrouw gaat. De echtgenoot trekt in bij de familie van de vrouw. Interessant is de combinatie van de Islam, die sterk patriarchaal is, met het matriarchale systeem van de Minangkabau.

Tobameer / Samosir Eiland

id_al_tobameer.jpg

Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld, ontstaan door de super vulkaan Toba. Hier zijn er maar een paar van op de wereld zoals in het Yellowstone Park in Amerika. De laatste mega-eruptie is al weer zo'n 70.000 jaar geleden, experts stellen dat deze uitbarsting het klimaat op de wereld destijds totaal heeft veranderd. Binnen het kratermeer ligt een eiland, Samosir; een mooie toeristische bestemming met diverse leuke attracties. Omdat het eiland op ongeveer 900 meter hoogte ligt; is het er overdag en 's nachts lekker koel. Op Samosir vindt u de nog authentieke leefgemeenschap van de Batak. Voor een uitbarsting hoeft u niet bang te zijn, de vulkaan is al een hele tijd uitgeblust.

Toba Batak volk

id_al_samosir (2).jpg

De Batak zijn een aantal aan elkaar verwante volkeren met elk hun eigen taal in Noord-Sumatra. De bekendste groep is de Toba Batak. De Batak zijn waarschijnlijk zo'n drie- tot vierduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar de hooglanden van Noord-Sumatra getrokken. De Toba Batak, Karo Batak, Simalungun Batak en Dairi zijn christelijk en hebben vaak een Bijbel in de lokale taal, de anderen zijn overwegend islamitisch. Op Sumatra zijn veel plekken te bezoeken die herleiden naar vroegere tijden en traditionele leefwijzen.

Tangkahan

id_al_tangkahan.jpg

Tangkahan is een plaatsje in een fantastisch jungle gebied. Het maakt deel uit van het Gunung Leuser Nationaal Park. Het is hier puur genieten van alle rust en de natuur. U kunt zwemmen in de rivier, of de rivier in een rubber band afzakken. Ook kunt u diverse watervallen en een natuurlijke hotspring bezoeken. Ook staat het gebied bekend om de olifantensafari’s die gemaakt kunnen worden. Deze olifanten worden door de lokale community ook gebruikt voor het werk in de jungle en slepen van zware takken. De reis naar Tangkahan kan alleen gemaakt worden per jeep, maar u wordt dan ook getrakteerd op een route met schitterende natuur en kleine dorpjes.