NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Indonesië
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden Indonesië
Op rondreis door Indonesië ontdekt u een verscheidenheid aan bezienswaardigheden, een mix van adembenemende natuurlijke schoonheid en rijke culturele tradities.
Laat u meeslepen door de magie van Bali, een tropisch paradijs met schitterende stranden, weelderige rijstterrassen en een levendige cultuur. Bezoek de prachtige tempels zoals de Tanah Lot en Uluwatu en geniet van de kleurrijke ceremonies en dansvoorstellingen.
Reis naar Yogyakarta op Java en bezoek de Borobudur-tempel, dit meesterwerk van boeddhistische architectuur is niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Verken ook de Prambanan-tempels, een complex van indrukwekkende hindoetempels gewijd aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma.
Verblijf op Sumatra in Bukit Lawang bij het domein van de orang-oetans, een unieke ervaring om deze indrukwekkende mensapen van dichtbij te aanschouwen.

Ontdek hieronder meer over een aantal plaatsen en bezienswaardigheden in prachtig Indonesië, een heerlijk voorproefje op een mooie reis!
Sanur
Sanur is een badplaats in het zuiden van Bali, niet ver gelegen van hoofdstad Denpasar. Doordat de overheid besloten heeft dat de gebouwen niet hoger dan een palmboom (15 meter) mogen zijn, heeft het zijn bescheidenheid behouden. Sanur is gelegen in een prachtige omgeving en heeft een mooi zandstrand met een voetpad langs het strand met palmbomen. De zee bij Sanur is kalm en ondiep. Wanneer het eb is, komen brede stroken zanderige modder en honderden meters koraalrif tevoorschijn. Bij vloed is het mogelijk om diverse watersporten uit te oefenen. Het zandstrand is ongeveer 5 kilometer lang waardoor u er heerlijk langs het strand met de palmbomen kunt wandelen. Achter het strand bevinden zich leuke winkeltjes en restaurantjes, maar het is rustiger dan Kuta. Sanur
Ubud
Ubud is hét kunstenaarsdorp van Bali, u vindt er allerlei ateliers en art shops. Ondanks dat Ubud inmiddels een stuk drukker is geworden blijft het één van de leukste plaatsjes op Bali. In de straatjes vol kleine galerieën, winkels en restaurantjes kunt u uren rondlopen. Breng zeker een bezoek aan het bekende Monkey Forest en de Ubud Market, waar u vele leuke souvenirs kunt kopen. Tevens kunt u veel handwerk kopen, zoals schilderijen, die door de vele Balinese kunstenaars in diverse stijlen aan de straat worden gemaakt en verkocht. In de hoofdstraat staat het Puri Saren Agung Paleis waar diverse optredens worden gehouden door Balinese dansgroepen. Vanuit Ubud kunt u onder meer een bezoek brengen aan de plaatsen Mas en Celuk. Mas is bekend om het houtsnijwerk en Celuk om het zilversmeden. Het landschap rondom Ubud is prachtig, met sawa's, palmen en riviertjes. Ubud
Bezienswaardigheden in Ubud
ID_AL_Ubud_dansers_159307031
Zegening priester
Op Bali kunt u zich tijdens enkele van onze reizen laten zegenen door een Balinese hoge priester in zijn huistempel. Deze sprookjesachtige avond is exclusief georganiseerd voor onze reizigers. U zult in de persoonlijke tempel van de priester een Hindoe zegening krijgen waarna de priester, en zijn familie, u uitnodigen voor een heerlijk diner vol typisch Balinese specialiteiten. De avond wordt afgesloten met Balinese dans en muziek (Rindik). Op Bali wordt deze sierlijke dans niet enkel als sociaal amusement gebruikt, maar vooral om de vele Goden te plezieren.
Lovina
Lovina betekent letterlijk 'ik houd van Indonesië'. De naam Lovina wordt gebruikt voor de lange kuststrook die in het noorden van Tukadmungga tot Kaliasem loopt. Het is een rustig gebied, bekend om zijn zwarte stranden. Deze zwarte stranden zijn het resultaat van de vulkanische activiteiten op Bali door de eeuwen heen. Erg leuk hier zijn de dolfijnentochten.

Iets verder landinwaarts ligt de Gitgit-waterval. Dit is een indrukwekkende waterval van 45 meter hoog, gelegen in het tropisch regenwoud.
Ook zeker een bezoek waard is het grote tempelcomplex de Pura Meduwe Karang. Het complex is zeer rijk gedecoreerd en een mooi voorbeeld van de Noord-Balinese bouwstijl. Indonesie Bali Gitgit waterval
Bezienswaardigheden in Lovina
Indonesie Bali Lovina dolfijnen
Dolfijnen spotten in Lovina
's Ochtends vroeg stapt u op een van de lokale vissersboten in Lovina. Deze Jukungs worden vandaag de dag gebruikt met motortjes in plaats van zeilen, maar dat mag de pret niet drukken. In het donker wordt u met de boot, in een klein groepje, naar het rif gebracht. Dit is de plek waar de dolfijnen vaak komen ontbijten. In alle rust wacht u tot u het bekende dolfijnengeluid hoort. In wonderbaarlijk grote aantallen springen ze het water uit om vervolgens weer galant het water in te glijden. Een unieke ervaring om deze prachtige dieren van dichtbij te zien.
Legian
Aan de zuidwestkust van Bali, ligt het plaatsje Legian, dit ligt vrijwel in het verlengde van de populaire badplaats Kuta. Legian is een ideale plaats om te kunnen genieten van de ontspannen sfeer en prachtige zonsondergangen. Binnen loopafstand vindt u verder diverse gezellige kleine winkeltjes en restaurantjes voor overheerlijke Indonesische gerechten.

Het langgestrekte zandstrand van Legian is vele malen rustiger dan dat van Kuta. Mocht u verder graag een poging willen wagen om te gaan surfen, dan is dit een uitstekende plaats mede dankzij de gunstige golven. U dient wel rekening te houden met het aanwezig zijn van een sterke stroming. Indonesie Bali Legian
Lembongan Island
Lembongan Island is een klein eiland, gelegen voor de kust van Bali. In circa 35 minuten vaart u met een speedboot naar de haven van het eiland.

Het eiland is slechts enkele kilometers groot en kent een kleine vissersgemeenschap. Op het eiland zijn geen verharde wegen of auto's aanwezig. U bent dus afhankelijk van een taxi pick-up (vaak georganiseerd door het hotel of bootmaatschappij) en scooters.
Het eiland is zeer populair bij snorkelaars, duikers en surfers. Door de aanwezigheid van enkele prachtige riffen is het een waar paradijs. Verder is er een prachtig mangrove bos aanwezig, maar de meeste mensen komen hier om te genieten van de onderwaterwereld en stranden.

Op Lembongan lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan en het is een absolute aanrader, als u even wat anders zoekt dan de drukke stranden van Bali. Hier liggen de hotels bijna op het strand, ziet u de vissers 's ochtend binnenkomen met de 'catch of the day' en geniet u 's avonds van een heerlijk biertje met uw voeten in het zand. strand Lembongan
Jatiluwih
De rijstvelden van Jatiluwih staan bekend als de mooiste van heel Bali. Zodra u hier bent snapt u waarom deze deel uit maken van de Werelderfgoedlijst van Unesco. De rijstvelden van Jatiluwih zijn 600 hectaren groot en ze liggen tegen de helling van de Gunung Batukaru aan, de op één na hoogste vulkaan van Bali. De trapsgewijze rijstvelden zijn een lust voor het oog. Doordat het bergdorp op 850 meter hoogte ligt, kunt u genieten van de prachtige vergezichten. Het is echt een plek om bij weg te dromen. Uiteraard is het mogelijk om tussen de rijstterrassen te wandelen of te fietsen. Dit zijn twee van de leukste manieren om dit werkelijk fascinerende landschap te ontdekken! Jatiluwih
Jakarta
Jakarta is de hoofdstad van Indonesië, gelegen aan de noordwestelijke kust van het eiland Java. Het is een bruisende metropool met vele miljoenen inwoners. De stad heeft een mix van moderne architectuur met een indrukwekkende skyline van wolkenkrabbers, en historische bezienswaardigheden, zoals de oude haven van Sunda Kelapa en het Nationaal Museum. Ook winkelliefhebbers zitten goed in Jakarta, met zijn traditionele pasars en luxe winkelcentra. Jakarta
Bezienswaardigheden in Jakarta
idall_batavia.jpg
Old Batavia & Sunda Kelapa
Old Batavia is de oudste wijk van Jakarta en is opgezet door de Nederlanders tijdens de kolonisatie. Hier ziet u veel koloniale huizen en Nederlandse invloeden. Het Batavia Café zit gevestigd in één van de oudste gebouwen van de stad. Tevens kunt u Sunda Kelapa bezoeken, de oudste haven van Indonesië en de oorspronkelijke plaats waar Jakarta uit ontstond. In het voormalige magazijn en fort van de Verenigde Oost-Indische Compagnie is het Maritiem Museum van Jakarta gevestigd.
Jogjakarta
Jogjakarta is de culturele hoofdstad van Java. De stad heeft een bijzondere sfeer en identiteit en is absoluut het bezoeken waard. Jogjakarta staat tevens bekend als de stad van de universiteiten en als het geestelijke middelpunt van Java.

Jogjakarta heeft vele tempels uit de pre-islamitische tijd, zoals de beroemde Borobudur tempel en het Prambanan-tempelcomplex. In Jogjakarta zelf is het Kraton, het sultanspaleis, een bezoek waard. Het paleis bestaat uit een groot aantal hoven, hallen en paviljoens. Een deel van het paleis dient nog steeds als residentie van de Sultan. De rondleidingen door het paleis worden door speciaal opgeleide gidsen uitgevoerd. Prambanam tempel in Jogjakarta
Bezienswaardigheden in Jogjakarta
id_al_borobudur2.jpg
Borobudur Tempel
De Borobudur is één van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels in de wereld, gelegen in een groene jungleachtige omgeving aan de voet van een vulkaan. De tempel is de grootste Boeddhistische tempel op Java en werd in de 8e eeuw op een kunstmatige berg gebouwd. De tempel heeft een hoogte van 33 meter en is 123 meter lang. Het aanzicht vanaf de tempel is adembenemend en de verhalen achter de diverse muurschilderingen erg bijzonder.
Let op: Vanwege conserveringsredenen heeft de Indonesische overheid besloten dat het klimmen naar de top van de Borobudur niet meer standaard mogelijk is en daarom zal de Borobudur van een afstand bezichtigd worden.
id_al_prambanan.jpg
Prambanan Tempel
Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De tempels zijn ongeveer 850 na Christus gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen. Pas vanaf 1893 werd het plateau van het midden complex weer uitgegraven. U kunt er wandelen tussen de tempels en genieten van de prachtige reliëfs.
Let op: Vanwege conserveringsredenen heeft de Indonesische overheid besloten dat het betreden van de Prambanan tempels niet meer standaard mogelijk is en daarom zal de Prambanan van een afstand bezichtigd worden.
Malang
Malang is een koele bergstad op Java, met veel gebouwen uit de koloniale tijd. Doordat de stad in de bergen ligt, is het een echte verademing tijdens uw bezoek aan het warme Java. Malang heeft een klein centrum en is prima wandelend te verkennen. Bezoek het stadhuis en de kathedraal en ga bij Toko Oen langs om iets te eten of te drinken. Vanuit Malang zijn uitstapjes te maken naar verschillende plaatsen die in de omgeving liggen, ook kunt u vanuit Malang de bekende Bromo vulkaan beklimmen. Voel u een echte local op de Alun-Alun, strijk neer in het park en geniet van de geur van sate en bakso. Wat een gezellige plek! U zult hier zich waarschijnlijk meteen thuis voelen. Gebouw
Bezienswaardigheden in Malang
id_al_bromo.jpg
Bromo Vulkaan
Mount Bromo is één van de nog actieve vulkanen op het eiland Java en de bekendste vulkaan van Indonesië. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. Het is mogelijk om 's nachts naar de rand van de vulkaan te wandelen. Daar vandaan kunt u genieten van de zonsopgang te midden van een betoverend maanachtig landschap. Een tocht naar de vulkaan is een uitdaging maar zeer de moeite waard. Het is een lange tocht, gedeeltelijk te voet of te paard over smalle, steile paadjes langs diepe afgronden. Aangekomen aan de rand van de krater kunt u genieten van het uitzicht en de zonsopkomst.
Bukit Lawang
Wilt u orang-oetans spotten in Sumatra? Dan mag u Bukit Lawang niet overslaan. Bukit Lawang is een gemoedelijk plaatsje aan de rand van de jungle van het Gunung Leuser National Park, beroemd vanwege de orang-oetans. Dit park is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. U kunt samen met een ranger diverse wandelingen maken door het regenwoud waar de orang oetans leven. De orang oetans zijn allereerst opgevangen in het orang oetan rehabilitatiecentrum, dat is opgericht om verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren te herintroduceren in de natuur. Op het moment leven de orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven.
Gunung Leuser Nationaal Park is een beschermd natuurgebied met ruim 3.500 verschillende plantensoorten, circa 120 boomsoorten en zeer veel vogelsoorten, reptielen en zoogdieren. Naast de orang-oetans leven onder andere de Sumatraanse neushoorn, tijgers, olifanten, gibbons, tapirs en leguanen in dit tropische oerwoud. Het is dan ook een lust voor het oog om hier rond te lopen! Orang Oetan
Samosir/Toba meer
Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld. Het meer is ontstaan door de super vulkaan Toba, die een grote krater heeft veroorzaakt met een diepte van waarschijnlijk 450 meter en een oppervlakte van 1146 vierkante kilometer, net iets groter dan het IJsselmeer. De laatste mega-eruptie is al zo'n 70.000 jaar geleden. Voor een uitbarsting hoeft u niet bang te zijn, de vulkaan is al een hele tijd uitgeblust.
Binnen het kratermeer ligt een eiland, Samosir; een mooie toeristische bestemming met diverse leuke attracties. Omdat het eiland op ongeveer 900 meter hoogte ligt, is het er overdag en 's nachts lekker koel. id_al_tobameer.jpg
Bezienswaardigheden in Samosir/Toba meer
id_al_samosir (2).jpg
Toba Batak architectuur
Op Samosir vindt u de authentieke leefgemeenschap van de Batak. Zij zijn herkenbaar aan hun bijzondere en specifieke bouwstijl, met een hoog halvemaanvormig dak. Indrukwekkende architectuur om te zien! De Batak zijn een aantal aan elkaar verwante volkeren met elk hun eigen taal in Noord-Sumatra. De bekendste groep is de Toba Batak.
Senggigi
Senggigi is een bekende badplaats op Lombok en ligt aan de westkust van het eiland, op ongeveer een half uur rijden van het vliegveld. U kunt hier heerlijk wandelen langs twee baaien die van de oceaan gescheiden worden door een koraalrif. Tijdens uw verblijf in Senggigi heeft u de mooiste snorkelplekken binnen handbereik. Dichtbij de kust vindt u prachtige koraalriffen, maar het is ook mogelijk om rond de Gili eilanden de onderwaterwereld te ontdekken. Senggigi is namelijk ook de havenplaats voor de ferry's naar de Gili's en Bali. Senggigi heeft fijne stranden en heel veel leuke restaurantjes. Door de prachtige zee en witte stranden een ideale plek voor een heerlijke strandafsluiting! Seggigi, strand
Bezienswaardigheden in Senggigi
id_al_lombok binnenland.jpg
Sasak cultuur van Lombok
In Oost-Lombok zijn de tradities van de Sasak, de oorspronkelijke bevolking van Lombok, nog springlevend. U ziet hier niet-toeristische traditionele handwerk methodes, Sasak- dansvoorstellingen en zeer traditionele dorpen. Onze excursies worden zoveel mogelijk georganiseerd door de lokale bevolking, zodat wij op deze manier de gemeenschap kunnen steunen. Als bijkomend voordeel is dat onze excursies geen toeristisch karakter hebben en u het echte Lombok laat zien!
Gili eilanden
De Gili eilanden maken deel uit van de Indonesische eilandengroep en zijn drie tropische eilanden ten noordwesten van Lombok.

Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie. Het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan; geen gemotoriseerd vervoer, maar fietsen en paard en wagen zijn het vervoersmiddel. Aan de hoofdstraat vindt u vele restaurantjes, leuke bars, en verschillende eenvoudige accommodaties. U maakt direct kennis met de gezellige sfeer op het eiland! Hier komt u om te genieten van kleine witte stranden, snorkelen, duiken en 's avonds met uw voeten in het zand een drankje te drinken of van een vers visje te genieten. Voor diegene die nachtleven zoeken, de hoofdstraat wordt 's avonds al snel een openluchtbar waar iedereen kan genieten, maar zoekt u rust dan is dat ook zeker te vinden in één van de restaurants buiten de hoofdstraat.

Gili Meno is de middelste van de Gili-eilanden. Het zand is wit en er zijn talloze prachtige snorkelplekken. Schildpadden, papegaaivissen en zelfs manta's komt u geregeld tegen onder water. Bij de jetty zijn een aantal restaurants waar u aan zee heerlijk kunt eten.

Gili Air is het kleinste eiland van de 3 "Gili's". Op het eiland zelf is het rustig en er is geen gemotoriseerd verkeer aanwezig. U kunt hier heerlijk tot rust komen en genieten van het mooie eiland met een prachtig hagelwit zandstrand. Toch zijn er genoeg gezellige barretjes en restaurantjes die veelal aan de oost- en zuidkust van het eiland liggen. Hier heeft u vanaf het strand schitterend uitzicht over de vulkaan Rinjani. id_al_gili trawangan.jpg
Toraja Land
Torajaland bevindt zich ongeveer 340 kilometer ten noorden van Makassar, in het midden van Sulawesi. Het gebied is niet alleen interessant vanwege de prachtige landschappen, maar ook vanwege de unieke cultuur van de Toraja, die gebaseerd is op oude tradities. Opvallend zijn de traditionele huizen met hun grote daken. Deze Adat-huizen staan dicht bij elkaar en zijn de belangrijkste gebouwen van het dorp.
Het dodenfeest van de Toraja is een bijzonder ritueel, zij zien de dood als het hoogtepunt van het leven. De overledene wordt gebalsemd en tijdelijk bewaard - dit kan soms wel een jaar of langer duren - waarna de overledene in de rotsgraven wordt geplaatst. Daar staan ook de dodenpoppen, tau-tau, die over de overledene en zijn afstammelingen waakt. Huizen
Bezienswaardigheden in Toraja Land
id_al_toraja.jpg
Hangende graven van Lemo / 'Tau-Tau' / Londa
De pittoreske dorpjes Lemo en Londa liggen in een prachtig berglandschap met rijstterrassen en bamboebossen. U ziet de verschillende manieren waarop de Toraja hun overledenen begraven. Van hun overledenen maken de Toraja's levensgrote voorstellingen in de vorm van poppen. De 'Tau-Tau' stallen zij uit op balkons in de rotswanden, zoals in de dorpjes Lemo en Londa. In de zachte kalkstenen berg kan gemakkelijk een diepe grafkamer worden gemaakt, zodat een enkele opening plaats kan bieden aan een hele familie.
id_al_suaya.jpg
Babyboom Suaya
Een opmerkelijke begraafplaats is de babyboom van Suaya. In het plaatsje Tampangallo vlakbij Suaya, staat een uitzonderlijke eeuwenoude boom. Vroeger maakten nabestaanden gaten in deze boom om daarin baby’s te begraven. Omdat Toraja’s geloven dat de ziel van een baby gemakkelijk kan worden beheerst door kwade geesten, gebruiken zij de bomen om bescherming te zoeken.
id_ac_torajaheritageov.jpg
Tonkonan van Nanggala
De typische huizen en voorraadschuren van de Toraja's, de tongkonan, hebben sierlijke daken die aan voor- en achterkant in een punt naar boven uitlopen. Alle huizen staan in noord-zuidrichting, wat volgens de traditie verwijst naar de gebieden waar de voorvaderen van de Toraja's vandaan zijn gekomen. Een rij huizen lijkt door deze opstelling wel wat op een rij schepen. De wanden van de huizen zijn meestal rijk versierd met gekleurde geometrische en dierenmotieven, terwijl bij de ingang een aantal buffelhoorns de status van de familie aangeeft.