NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
IJsland
Landinformatie
Landinformatie IJsland
Bent u van plan een mooie reis naar IJsland te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Ijsland. (opent in een nieuw venster)
wb_sunny Beste reistijd
De beste reistijd voor IJsland is niet in één zin samen te vatten. Niet alleen heeft elke regio zijn charme, maar ook elk seizoen biedt zo zijn voordelen ten opzichte van een ander seizoen. De beste reistijd is sterk afhankelijk van wat u wilt zien en gaan doen in IJsland. U kunt komen voor de natuur, het noorderlicht of misschien wel walvissen spotten. Voor alle genoemde activiteiten zijn er weer verschillende reisperiodes.

IJsland heeft een koud zeeklimaat. Het is het hele jaar door koud in IJsland, een zonvakantie is hier dan ook niet mogelijk. Volgens de oude Noorse kalender begint de winter eind oktober. De winter eindigt weer in april. De maanden juli en augustus zijn het hoogseizoen van IJsland. De temperatuur is in deze maanden het meest aangenaam (gemiddeld 13 tot 15 graden)| en het regent dan ook niet veel. In deze periode kunt u walvissen spotten.

Om de toeristenstroom te vermijden kunt u op reis in het tussenseizoen; eind mei, juni, eind augustus en begin september. De temperatuur is dan nog evengoed aangenaam (tussen de 11 en 13 graden) en alle natuurgebieden zijn toegankelijk. In de maand juni zijn er super lange dagen, het is dan zelfs 24 uur licht! Vanaf eind augustus heeft u de kans om het noorderlicht te zien. In mei, juni, augustus en september, heeft u ook nog de mogelijkheid om walvissen te spotten.

Oktober tot en met april zijn het laagseizoen. Dit is de beste periode voor wintersporten en het noorderlicht jagen. Vanaf eind oktober kan het erg koud worden, vooral in het noorden. Doordat het in deze maanden ook flink kan sneeuwen, zijn er een aantal natuurgebieden niet begaanbaar, maar er zijn genoeg andere activiteiten die u in de winter wel kunt doen. In deze periode zijn de dagen kort en de nachten lang, waardoor u goed het noorderlicht kunt zien.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220V. Bij de meeste stopcontacten kunt u dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland (bij oude gebouwen kan dat soms anders zijn)
restaurant Eten en drinken
Het IJslands eten maakt een belangrijk deel uit van de cultuur van IJsland. Als u wel eens wat heeft gehoord over het IJslandse voedselcultuur, heeft u waarschijnlijk van de meest smerigste gerechten gehoord. In het verleden moesten de IJslanders roeien met de riemen die zij hadden; alles wat voor ons niet eetbaar lijkt, zoals schapenogen, vonden de IJslanders bij het bereiden en serveren toch best lekker. In deze tijd is het gelukkig niet meer nodig om dit soort gerechten te eten, maar voor IJslanders blijft het een belangrijke traditie en eten daarom nog steeds met alle liefde schapenogen, gekookte schapenkop en de ballen van de ram.

Mocht het water hier niet van bij u in de mond lopen, maakt u zich dan geen zorgen. Er bestaan ook veel lekkere lokale IJslandse gerechten en mochten die ook niet in de smaak vallen, dan zijn de gerechten van de normale Europese keuken ook gewoon verkrijgbaar.
De lokale gerechten bestaan vooral uit ingrediënten die lokaal verkrijgbaar zijn, zoals schapenvlees (kindakjöt) en Lamsvlees (lambakjöt); er zijn op IJsland meer schapen dan mensen. Daarnaast worden er veel aardappelen gegeten. Verse groente en fruit zijn schaars in IJsland en Rundvlees is eveneens beperkt in IJsland. Hierdoor heeft IJsland ook geen McDonalds meer omdat het importeren van vlees te duur was.

Alcohol wordt alleen verkocht aan volwassenen van 21 jaar of ouder. Alcohol kopen of nuttigen in een horecagelegenheid is duur in IJsland. Daarnaast gelden er ook strengere regels dan in Nederland voor het nuttigen van alcohol; met een slok op achter het stuur is al strafbaar bij een promillage van 0,05 promille.

Indicatie prijzen eten en drinken in IJsland:
Lunch: ca. € 20 (2-gangen)
Diner: ca. € 50 (3-gangen)
Flesje water*: ca. € 3,50
Felsje fris: ca. € 3,50
Glas wijn: ca. € 6,50
Glas bier (lokaal) ca. € 6,50
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Het kopen van een flesje water is niet nodig. De kwaliteit water in IJsland is één van de beste ter wereld. Neem een goede waterfles mee die u ter plaatse kunt bijvullen. Er staan op veel plekken watertappunten en bij elke cafés en restaurant staan er gratis waterkannen op de bar of bij het buffet. De overheid wil het gebruik van plastic tegengaan!
euro_symbol Fooien
In IJsland is het ongebruikelijk om een fooi te geven, met uitzondering van de gids en chauffeur. Vaak is de fooi namelijk al inbegrepen in de rekening. Het is dan ook onnodig om een fooi toe te voegen. Mocht u echt een fooi willen geven voor een uitstekende service, is de beste manier om uw waardering te tonen om tien procent van het bedrag van de rekening als fooi te geven of om het bedrag van de rekening af te ronden. Natuurlijk zullen IJslanders nooit een fooi weigeren, maar de service en de glimlach zal er ook zonder fooi niet minder om worden.

Indicatie fooien:
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
IJsland is momenteel helemaal “hot” voor hobbyfotografen en terecht! Het heeft één van de mooiste landschappen ter wereld en elke dag is er weer een ander prachtig natuurfenomeen. Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen in IJsland. Mocht u de bewoners willen fotograferen is het vanuit beleefdheid belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. Het is verboden om militaire locaties te fotograferen.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Het is soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje et cetera.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid in IJsland is de kroon. Voor elke euro krijgt u ongeveer ISK 160,00 (de koers kan variëren). Het is bijna overal mogelijk om met uw creditcard te betalen en ook kunt u tegenwoordig ook steeds meer gebruik maken van geldautomaten. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van uw creditcard. De kosten hiervan verschillen per bank, neem hierover contact op met uw bank. Als er een vast bedrag wordt berekend, raden wij frequent gebruik van uw pinpas af bij kleine bedragen af, maar deze te betalen met contant geld.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Wat u moet meenemen naar IJsland is sterk afhankelijk van de periode waarin u gaat. In de zomer kan het iets warmer zijn en kunt u soms zelfs zonder snowboots uit de voeten, maar in de winter is het behoorlijk koud en dan heeft u zeker snowboots nodig en een skibroek is absoluut geen overbodige luxe. Een gouden tip: Draag laagjes. Als u voldoende laagjes draagt dan zorgt u ervoor dat u zichzelf goed warm houdt, mocht u het warm krijgen kunt u ook makkelijk iets uit doen. Wij raden aan om t-shirts met korte mouwen mee te nemen, een thermoshirt, een fleecevest, een winddichte jas en voor uw benen een thermolegging met daaroverheen een skibroek.
location_on Nuttige adressen
Nederlands consulaat in IJsland
Kringlan 7, 13. etage
103 Reykjavík

tel: 00354 848 3450
Ambassade van de Republiek IJsland
Rue Archimède 17
1000 Brussel

Tel. 0032 2238 50 00
email: emb.brussels@mfa.is

Consulaat van de Republiek IJsland
Gustav Mahlerplein 2
1082 MA Amsterdam

Tel. 003120 795 33 34
E-mail: consulate.iceland@boekeldeneree.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur geopend. Sommige winkels sluiten op zaterdagmiddag, andere zijn zondag ook open. Sommige supermarkten en winkelcentra in Reykjavik blijven langer open. De musea gaat meestal pas in de middag open.

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur geopend. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur en in Reykjavik is het hoofdpostkantoor, in Kringlan, tot 18.00 uur geopend.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar IJsland heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.
Als u langer dan 30 dagen in IJsland blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van IJsland.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:

● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
wifi Telefoon en internet
IJsland is geen Europees land. Er zijn mobiele providers die IJsland meenemen in de EU-bundel. Neem hiervoor contact op met uw mobiele provider. Bij de meeste Nederlandse en Belgische providers vallen de kosten voor het mobiel bellen in IJsland buiten de bundel en hierdoor kunnen de kosten enorm oplopen.

U kunt internationaal bellen vanuit het hotel, maar het is goedkoper om dit te doen via een postkantoor of benzinestation. Het internationale landnummer van IJsland s 00354 van IJsland, 0031 van Nederland en 0032 van België.
Bij aankomst in IJsland kunt u er ook voor kiezen om een simkaart aan te schaffen waarmee u direct kunt bellen en internetten. De twee grootste netwerken van IJsland zijn Siminn en Vodafone Iceland en hebben een 3G-netwerk. In de afgelegen gebieden kan het bereik wel moeizaam zijn.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis WiFi. De WiFi werkt niet altijd even goed in de hotelkamer. Bekijk www.wificafespots.com om te controleren waar er gratis WiFi is.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het één uur vroeger dan in Nederland.