NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Ierland
Landinformatie
Landinformatie Ierland
Bent u van plan een mooie reis naar Ierland te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
turned_in Bijzondere feestdagen
Ierland heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke Ierse feestdagen:

17 maart: St. Patricks Day
Op St. Patrick’s Day is heel Ierland in een enorme feeststemming! Op deze dag is de herdenking van Saint Patrick, de belangrijkste heilige van Ierland. Op deze dag kunt u volle pubs verwachten. De winkels sluiten eerder, of blijven deze dag gesloten. In de stedelijke gebieden zijn er wel een paar winkels die open zijn. Daarnaast kan in verband met de optochten het openbaarvervoer verstoord zijn en rijden deze op een aangepast schema.

12 juli: Anniversary of the Battle of the Boyne (alleen in Noord-Ierland)
Op deze dag wordt de slag aan de Boyne herdacht. Dit is alleen een nationale feestdag in Noord-Ierland. De meeste winkels zijn dan gesloten. In de stedelijke gebieden blijven er wel steeds meer winkels open.

3 mei, 7 juni, 2 augustus en 25 oktober: Bank Holidays

26 december: Boxing Day

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Wanneer een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Ierland naar Beste reistijd Ierland.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 230V. U heeft een andere type stekker nodig dan in Nederland. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een wereldstekker nodig.
restaurant Eten en drinken
Doordat Ierland vroeger weinig ingrediënten voorhanden had, moest men vindingrijk en slim zijn. De klassieke Ierse keuken is dan ook gebaseerd op grote families en het doorstaan van schaarste in de tijd van armoede. Door het klimaat in Ierland kon men moeilijk specifieke producten verbouwen, zoals tarwe. Hierdoor bestond er ook geen behoefte aan gist. De granen waren erg zacht en hiermee kon er dan geen brood gebakken worden. Voor brood moesten de Ieren dan ook opzoek naar andere alternatieven. Daar waar soda wel gemakkelijk verkrijgbaar was, heeft soda gist vervangen als rijsmiddel voor de klassieke Ierse sodabread, zoals aardappelbrood.

Het dagelijks menu voor de Ieren werd aangevuld met lokale groenten, zoals kool, prei ui, wortel, vis en soms een stukje vlees. Vlees was voor de meeste boeren te duur om zelf te consumeren. Van het bloed dat vrij kwam bij de slacht, werd er bloedworst gemaakt voor eigen gebruik. Bloedworst is daarom nog steeds een traditioneel recept dat u tot de dag van vandaag nog steeds bij het ontbijt kunt tegenkomen.

In Ierland kunt u ook Ierse schapen tegenkomen. Aanvankelijk werd alleen de wol van de schapen gebruikt, maar toen de Ieren opmerkte dat Engelsen schapen aten, zijn zij dat ook gaan doen. Pas sinds de vorige eeuw kwam ook het luxere lamsvlees in de Ierse keuken. Dit omdat een geslacht schaap, geen wol meer oplevert.

Voordat de ovens intrede maakte in de Ierse keukens, werd er vaak een ketel boven op het vuur gezet. Dit resulteerde in diverse bekende stoofschotels, zoals de Irish stew of de Dublin Coddle. Daarnaast kent Ierland ook stampotten, zoals Colcannon: een stamppot van aardappelen met boerenkool en bosuitjes en een kluitje, niet voor de jus, maar voor de gesmolten boter. Calcannon wordt vaak gegeten met ham of spek.

Net zoals Engeland kent Ierland ook een rijke pubcultuur. Ook in Nederland is de Ierse pub een waar begrip geworden en staat het bekend om haar gezelligheid, drank en kleine snacks. Een paar typische Ierse dranken zijn, de Ierse Whisky en Guinness.

Indicatie prijzen eten en drinken in Ierland
Lunch: ca. €15,- pp
Diner: ca. €30,- pp
Flesje water: ca. €1,40- pp
Glas wijn: ca. €6,50,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €5,- pp

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
euro_symbol Fooien
Het geven van een fooi in gebruikelijk in Ierland, als dit nog niet in de rekening is verwerkt. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden het u aan om klein briefgeld mee te nemen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien in Restaurant/bar: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen in Ierland. Daarin tegen kan het fotograferen van andere culturen soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs om gefotografeerd te worden. Vanuit beleefdheid is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat het verboden is om militaire locaties te fotograferen. Doordat het juridisch systeem van Ierland afwijkend is, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje et cetera.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Ierland is de Euro. Voor Noord-Ierland is dit de Britse pond (GBP). Het pondteken is £. Naast het Britse pond zijn in Noord-Ierland ook Noord-Ierse ponden in omloop. De waarde is gelijk aan die van het Britse pond, maar buiten Noord-Ierland worden ze meestal niet geaccepteerd. Wissel overgebleven biljetten voor vertrek ter plaatse om voor Britse ponden.

Zowel pinpassen (bankpassen) als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het is tegenwoordig ook mogelijk om contactloos te betalen met uw telefoon. Vraag uw bank om meer informatie. Wij raden het u aan om verschillende betaalmiddelen mee te nemen en deze apart te bewaren: bankpas, creditcard en contant geld. Het gebruik van uw bankpas in meestal goedkoper dan een creditcard. Deze kosten kunnen verschillen per bank. Wij raden het af om bij kleine bedragen te pinnen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Doordat Ierland net zoals Nederland een wispelturig klimaat heeft en veel regenval kent, adviseren wij u om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Neem een trui en een regenjas mee, maar vergeet ook zeker niet een paar waterdichte schoenen.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Ierland in Nederland
Scheveningseweg 112
2584AE ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 363 09 93
Email: thehagueembassy@dfa.ie

Nederlandse Ambassade in Ierland
160 Merrion Road
Dublin 4
Tel: 0035 312 693 444
Email: dub@minbuza.nl

Ambassade van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland in Nederland
Lange Voorhout 10
2514ED 's-Gravenhage
Tel: 0031 70 427 0427
Website: www.gov.uk/world/organisations

Nederlandse Ambassade in Noord-Ierland
8 Hyde Park Gate
London SW7 5DP
Tel: 0044 20 75 90 32 00
Website: www.nederlandwereldwijd.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels in de grotere steden zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur, al blijven sommige winkels tot 19:00 uur open. Op zondag zijn er in de grotere steden ook steeds meer winkels geopend van 12:00 uur tot 17:00. Tijdens nationale feestdagen zijn de winkels in de kleinere dorpen vaak gesloten, maar in de grotere steden zijn er steeds meer winkels geopend. Deze hebben dan vaak wel kortere openingstijden.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar Ierland heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Ierland blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Ierland.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Ierland.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen in Ierland is vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in de bergachtige gebieden en afgelegen gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. Hiermee zijn de kosten voor u gebruik binnen Ierland gelijk aan die van Nederland en worden deze verrekend met uw bundel. Deze situatie kan veranderen na definitieve uittreding van Noord-Ierland uit de EU. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Als u op een veerboot wilt telefoneren of internetten, houdt u dan uw belkosten goed in de gaten. Meestal ontvangt u een sms-bericht wanneer u niet verbonden bent met een lokaal EU-netwerk met daarbij informatie over de (hoge!) tarieven voor een satellietverbinding. Aan land (of vlakbij de kust) gelden de tarieven uit uw EU-bundel.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De Wi-Fi werkt niet altijd overal even goed in de hotelkamers.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Ierland 1 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het ook 1 uur vroeger.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Ierland. (opent in een nieuw venster)