La Paz
Laguna Colorada, Salar de Uyuni
Incahuasi eiland, Salar de Uyuni
Potosí
Sucre

Landinformatie Bolivia

Openingstijden

De winkels zijn in Bolivia doordeweeks over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels alleen 's ochtends open.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Geldzaken

De munteenheid van Bolivia is de Boliviano (BOB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.ok creditcards worden veelal geaccepteerd. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan veel tijd in beslag nemen.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fotograferen

Bolivia is een schitterend land met inheemse bevolking die gedeeltelijk in kleurrijke traditionele klederdracht loopt en prachtige gevarieerde landschappen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Helaas willen niet alle inwoners op de foto. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Beste Reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Bolivia naar Beste reistijd Bolivia.

Fooien

In Bolivia is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de Boliviaanse bolivianos bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.


Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 15 bolivianos (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 30 bolivianos (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 8 bolivianos (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 4 bolivianos (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de Boliviaanse bolivanos wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Bolivia is niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Bolivia, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Bolivia bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Bolivia blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Bolivia.

In uw paspoort heeft u een inreis- en uitreisstempel nodig bij aankomst en vertrek uit Bolivia. Zorg ervoor dat de autoriteiten uw paspoort stempelen. U riskeert een boete bij het verlaten van Bolivia wanneer u dit niet heeft. Er wordt afgeraden om 's nachts te reizen, om te voorkomen dat er mogelijk geen grensbewakers of politie aanwezig is om uw paspoort te stempelen.

Via http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/#/seguridad/login dient u uw verblijfsadressen te registreren voor de gehele duur van uw verblijf. U riskeert een boete bij het verlaten van Bolivia wanneer u dit niet doet.

Eten en Drinken

De Boliviaanse keuken is divers en gerechten variëren per regio. Warme pasteitjes gevuld met vlees, kaas (empanadas of pukacapas, pikant) of maïs (humitas) worden meestal bij het ontbijt (desayuno) geserveerd. American en continental breakfast wordt in de toeristische plaatsen ook wel geserveerd. De lunch (almuerzo) is hier de belangrijkste maaltijd. Deze bestaat veelal uit een combinatie van vlees, rijst, groenten en soep. Het hoofdbestanddeel is vaak de aardappel.
Restaurants zijn in Bolivia heel betaalbaar. Een bekend gerecht is Parrillada. Deze op houtvuur geroosterde stukjes vlees worden op draagbare barbecues geserveerd en op tafel verder gebakken.

Populaire dranken zijn bier en wijn, maar zeker ook een aanrader is de maïsdrank Chicha, zeker wanneer hij geserveerd wordt met kruidnagel of kaneelsorbet (garapiña). Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 4
Diner: : ca. € 8
Flesje water : ca. 0,70 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 0,70 - € 1
Glas wijn : ca. € 2 - € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 2

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Boliviaanse bolivano wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Bolivia zes uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd vijf uur vroeger.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Bolivia. (opent in een nieuw venster)

Taal

De meest gesproken taal in Bolivia is Spaans. Daarnaast worden er 36 inheemse talen gesproken, waarvan Quechua, Aymara en Guaraní het meest gesproken worden. Het Quechua was de voertaal tijdens het Incarijk en kent een alfabet.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie.

Voor Bolivia worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Daarnaast komt in Bolivia gele koorts voor en is een vaccinatie verplicht. Reizigers die Bolivia binnenkomen moeten hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het is aan te raden om steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Hoogteziekte
Tijdens deze reis komt u op maximaal 3872 meter hoogte. In Bolivia kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kunt wennen. Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/ kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt! Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt.

Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekent geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkas helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen
u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Bolivia kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Bolivia reist wat voor weer u heeft. Gedurende uw reis zult u verblijven op grote hoogte, hierdoor liggen de temperaturen stukken lager dan de rest van Bolivia. In de Andes kan het in de avond zelfs vriezen. Voor de hoger gelegen gebieden kan thermo ondergoed aangenaam zijn. Een lange broek, fleece trui of wind jack tegen de kou zijn erg aangenaam. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Bolivia geen overbodige luxe.

Elektriciteit

De netspanning is 115/ 230 V. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in de Bolivia. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en C mee te nemen op reis.

Nuttige adressen

Boliviaanse ambassade
Nassauplein 2
2585 EA Den Haag
Tel: 070 361 6707
Fax: 070 362 0039

Honorair Consulaat van Nederland in Santa Cruz
Calle Arenales 123
Santa Cruz de la Sierra
Tel: +591 333 725 95
Email: santacruz@nlconsulate.com