La Paz
Laguna Colorada, Salar de Uyuni
Incahuasi eiland, Salar de Uyuni
Potosí
Sucre
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Bolivia

Geldzaken

De munteenheid van Bolivia is de Boliviano (BOB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.ok creditcards worden veelal geaccepteerd. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan veel tijd in beslag nemen.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Bolivia zes uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd vijf uur vroeger.

Bevolking

Bolivia telt ruim 10.700.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking leeft in de steden en in de valleien van het Andesgebergte. De grootste steden zijn La Paz, Santa Cruz, Cochabamba en de hoofdstad Sucre. El Alto, een voorstad van La Paz is de snelst groeiende stad van Bolovia.

Ongeveer 56% van de bevolking bestaat uit indianen, 30% uit mestiezen van indiaans / blanke afkomst, 10% is van Spaanse afkomst en 4% zijn Afrikaanse afkomst en van Aziatische afkomst.

De Quechua- en de Aymará- indianen zijn het grootst in aantal. De Aymará zijn woonachtig rond het Titicaca-meer en rond La Paz. Het leven van de Quechua speelt zich veelal af in de overige gedeelten van het Andesgebergte.

De verschillen tussen de bevolkingsgroepen verrijken Bolivia evenveel als dat ze het land kwetsbaar maken. Ze zorgen voor zowel economische als politieke confrontaties, maar leiden zelden tot geweld, hetgeen uitzonderlijk is voor Zuid-Amerika.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie.

Voor Bolivia worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Daarnaast komt in Bolivia gele koorts voor en is een vaccinatie verplicht. Reizigers die Bolivia binnenkomen moeten hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het is aan te raden om steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Hoogteziekte
Tijdens deze reis komt u op maximaal 3872 meter hoogte. In Bolivia kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kunt wennen. Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/ kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt! Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt.

Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekent geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkas helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen
u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Fotograferen

Bolivia is een schitterend land met inheemse bevolking die gedeeltelijk in kleurrijke traditionele klederdracht loopt en prachtige gevarieerde landschappen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Helaas willen niet alle inwoners op de foto. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Taal

De meest gesproken taal in Bolivia is Spaans. Daarnaast worden er 36 inheemse talen gesproken, waarvan Quechua, Aymara en Guaraní het meest gesproken worden. Het Quechua was de voertaal tijdens het Incarijk en kent een alfabet.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Bolivia kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Bolivia reist wat voor weer u heeft. Gedurende uw reis zult u verblijven op grote hoogte, hierdoor liggen de temperaturen stukken lager dan de rest van Bolivia. In de Andes kan het in de avond zelfs vriezen. Voor de hoger gelegen gebieden kan thermo ondergoed aangenaam zijn. Een lange broek, fleece trui of wind jack tegen de kou zijn erg aangenaam. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Bolivia geen overbodige luxe.

Beste Reistijd

De grote geologische gebieden bepalen in Bolivia het klimaat, waarbij hoogte en neerslag de belangrijkste factoren van invloed zijn. Het regenseizoen valt in de zomer, van november t/m april. De winter, die duurt van mei t/m oktober, is de droge periode. In het hoogland kan het zowel in de zomer- als in de winterperiode erg koud worden, maar naarmate men lager komt nemen de temperaturen gestaag toe. In het noordelijk gelegen Amazonebekken is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien, die onder invloed staan van de surazo uit Patagonië is het vrij koel. Vanwege de mogelijk grote verschillen in temperatuur voor zo’n relatief klein gebied verdient het aanbeveling kleding voor alle weersomstandigheden mee te nemen.

Eten en Drinken

De Boliviaanse keuken is divers en gerechten variëren per regio. Warme pasteitjes gevuld met vlees, kaas (empanadas of pukacapas, pikant) of maïs (humitas) worden meestal bij het ontbijt (desayuno) geserveerd. American en continental breakfast wordt in de toeristische plaatsen ook wel geserveerd. De lunch (almuerzo) is hier de belangrijkste maaltijd. Deze bestaat veelal uit een combinatie van vlees, rijst, groenten en soep. Het hoofdbestanddeel is vaak de aardappel.
Restaurants zijn in Bolivia heel betaalbaar. Een bekend gerecht is Parrillada. Deze op houtvuur geroosterde stukjes vlees worden op draagbare barbecues geserveerd en op tafel verder gebakken.

Populaire dranken zijn bier en wijn, maar zeker ook een aanrader is de maïsdrank Chicha, zeker wanneer hij geserveerd wordt met kruidnagel of kaneelsorbet (garapiña). Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 4
Diner: : ca. € 8
Flesje water : ca. 0,70 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 0,70 - € 1
Glas wijn : ca. € 2 - € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 2

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Boliviaanse bolivano wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Bolivia is drie keer zo groot als Nederland, het landoppervlak beslaat 1.098.581 vierkante kilometer. Het land wordt in het noorden en oosten begrensd door Brazilië, in het zuiden en zuidoosten door Argentinië en Paraguay en in het westen door Peru en Chili. De officiële hoofdstad is Sucre, maar veruit de belangrijkste stad is La Paz in het westen.

Bolivia bestaat uit vijf regio’s. De Altiplano (hoogvlakte) ligt op een hoogte van 3.000 m. De grote Boliviaanse meren (Titicaca, Poopó en Uru-Uru) en de zoutwoestijnen van Uyuni (grootste ter wereld), Coípasa en Zuid-Lípez liggen in dit gebied.

De dalen, de yungas, verbinden de Andes en de Amazone met elkaar. Deze streek kenmerkt zich door haar weelderige plantengroei, die zich voortzet in de valleien. Door de vruchtbare bodem wordt in dit gebied graan, maïs en druiven verbouwd.

Het Grán Chaco-gebied is een heel droog gebied. Deze regio is vrijwel onbewoond. In de tijd van droogte is de bodem vaak bedekt met rode aarde, terwijl in de winter deze vlakte verandert in een modderpoel.

67% van de totale oppervlakte van Bolivia wordt ingenomen door El Oriente, met regenwoud dat naar het zuiden overgaat in grasland.

Nuttige adressen

Boliviaanse ambassade
Nassauplein 2
2585 EA Den Haag
Tel: 070 361 6707
Fax: 070 362 0039

Honorair Consulaat van Nederland in Santa Cruz
Calle Arenales 123
Santa Cruz de la Sierra
Tel: +591 333 725 95
Email: santacruz@nlconsulate.com

Elektriciteit

Het voltage is in Bolivia 220/230 V. U heeft soms een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Openingstijden

De winkels zijn in Bolivia doordeweeks over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels alleen 's ochtends open.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Religie

Het rooms-katholicisme is de officiële godsdienst in Bolivia. 78% van de bevolking hangt het rooms-katholicisme aan en 16% van de bevolking is protestant. Veel indianen vermengen hun christelijk geloof met inheems-Amerikaanse elementen. Zowel de oude religies en magie als de oppermachtige God zijn zeer invloedrijk.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 15 bolivianos (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 30 bolivianos (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 8 bolivianos (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 4 bolivianos (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van Boliviaanse bolivanos en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Bolivia is niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Bolivia, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Bolivia bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Bolivia blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Bolivia.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Nederlandse Consulaat in Santa Cruz.

Reizen met minderjarige kinderen met een andere achternaam

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Bolivia, de indianen, vestigden zich ongeveer 13.000 jaar geleden in de Andes. In de enkele duizenden jaren die daarop volgden, raakte het Zuid-Amerikaanse continent rap bevolkt.

Eén van de belangrijkste culturen in de geschiedenis van Bolivia was de Tiwanaku-cultuur, die rond 1600 voor Christus zijn oorsprong had. Deze cultuur kenmerkte zich door de voor die tijd al zeer gespecialiseerde methoden van landbouw, die overvloedig voedsel opleverden. Het volk vervoerde handelswaar over verharde wegen. Een goede infrastructuur zorgde voor een machtige positie. De Tiwanaku's hechtten veel waarde aan tradities. Zij offerden mensen en dieren aan de goden. Door klimatologische omstandigheden verdween de cultuur en maakte plaats voor de Inca-heerschappij.

De Inca's zorgen ervoor dat Bolivia een gouden tijd doormaakte. Ze bouwden huizen en forten en legden nieuwe wegen aan. Dit wegennet is nog steeds in gebruik. Tot plusminus 1520 vierden de Inca’s hoogtij, toen brokkelde het rijk af door interne conflicten.

In 1532 veroverden de Spaanse conquistadores Zuid-Amerika. Zij noemden het huidige Bolivia Alto-Perú (hoog- of opper-Peru). In 1544 werd in de heuvels bij de stad Potosí zilver ontdekt. Van 1556 tot 1783 werd naar schatting 45.000 ton zilver uit de mijnen van deze rijke heuvel gehaald. Het zilver werd naar Spanje verscheept. Hierdoor speelde Bolivia een belangrijke rol in de ontwikkeling van het jonge Europese kapitalisme. In de zilvermijnen werden veel indianen te werk gesteld. Door de afschuwelijke omstandigheden in de mijnen stierf de helft van deze oorspronkelijke bevolking.

Vanaf die tijd trad het verzet van de indianen aan, maar het zou nog tot 1825 duren voordat Simon Bolívar met zijn maarschalken José de Sucre en José San Martín bijna alle Spaanse kolonies bevrijdde. Op 6 augustus 1825 werd de República de Bolívar uitgeroepen, waarvan de naam later verbasterde tot Bolivia.

Na deze periode verloor Bolivia veel grondgebied aan buurlanden. In de Salpeteroorlog van 1879 tot 1844 raakte Bolivia het kustgebied Litoral kwijt aan Chili en Brazilië veroverde rond 1900 de rubberstreken nabij Acre. Daarnaast woedden tussen 1928 en 1935 de Chaco-oorlogen tussen Bolivia en buurland Paraguay om de olie van de savanne nabij Chaco. Hierdoor verloor Bolivia grote stukken land. Het raakte verwikkeld in burgeroorlogen, conflicten, stakingen en opstanden, waaraan in 1971 een eind werd gemaakt door dictator Hugo Banzer.

Nadat Banzer in 1978 aftrad, volgden machthebbers elkaar in recordtempo op. De militaire leiders gaven veel geld uit. Hierdoor had Bolivia hoge schulden aan het buitenland en een onbeheersbare inflatie. In 1982 kwamen de militairen tot inkeer. Zij droegen het land over aan een burgerregering. De eerste democratische regering was onder leiding van Hernan Siles Zuazo. Onder zijn bewind namen de schulden, de inflatie en de sociale onrust alleen maar toe. In 1985, toen president Estenssoro gekozen werd, werd de situatie stabieler.

In 2005 werden de verkiezingen gewonnen door Evo Morales Ayma. Hij won met ruim 51% van de stemmen en werd de eerste indiaanse president van Bolivia.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis