La Paz
Laguna Colorada, Salar de Uyuni
Incahuasi eiland, Salar de Uyuni
Potosí
Sucre

Bezienswaardigheden Bolivia

La Paz

La Paz

La Paz is de hoofdstad van het departement La Paz en de zetel van de regering. De stad is gelegen in een vallei en ligt op zo’n 3600 meter hoogte. Hou hier rekening mee en doe het rustig aan! Loop door de straten en breng een bezoek aan de levendige markten, interessante musea en relax met een kopje koffie in een trendy café. Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn de kabelbaan ‘Teleférico’ met een spectaculaire uitzicht, Calle Jaén met koloniale gebouwen en interessante musea, en Plaza Murillo met regeringsgebouwen en immense kathedraal. Buiten de stad is een bezoek aan Valle de la Luna (vallei van de maan) aan te raden.

Sucre

bo_al_white colonial towers and orange rooftops in sucre.jpg

Sucre is de mooiste stad van Bolivia en het symbolisch hart van de natie. Het was hier dat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen en terwijl La Paz nu de zetel is van de regering, is Sucre in de grondwet opgenomen als de hoofdstad van het land. De strenge controles die er gelden voor de ontwikkeling van de stad, hebben ervoor gezorgd dat Sucre hét paradepaardje van Bolivia is geworden. In 1991 is het dan ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Gelegen in een vallei omringd door lage bergen, beschikt Sucre over een mild en aangenaam klimaat. Met zijn ruime selectie aan uitstekende accommodaties en schat aan kerken en musea is er genoeg te doen in en rondom Sucre.

Potosí

bo_al_potosi.jpg

Potosí was ooit de grootste en rijkste stad van het Amerikaanse continent. Eeuwenlang was dit de locatie van de Spaans koloniale muntplaats. Het verhaal gaat dat een groot deel van de Zilvervloot, die Piet Hein op de Spanjaarden buit maakte, afkomstig was uit Potosí. Door zijn rijke geschiedenis en koloniale architectuur behoort de stad tot UNESCO werelderfgoed. Het is één van de hoog gelegen steden ter wereld met een hoogte van 4090 meter. Hou hier rekening mee en doe het rustig aan!

Incahuasi eiland, Salar de Uyuni

Incahuasi eiland, Salar de Uyuni

Incahuasi eiland ligt in het midden van de zoutvlakte Salar de Uyuni en is voorzien van enorme cactussen en een zeldzaam ecosysteem. De cactussen die zich op het eiland bevinden zijn zo’n 700 jaar oud en 10 meter hoog! Het eiland is gelegen op de overblijfselen van een vulkaan, die onderwater stond toen het nog een prehistorisch meer was. De koraalachtige structuur van het eiland bestaat deels uit fossielen van algen, waaruit blijkt dat dit vroeger een gigantische zee vol leven was. Het werd vroeger gebruikt als rustplaats door de Inca’s die het meer met lama’s beladen met goederen doorkruiste voor de handel in Chili. Doordat het in het midden van de zoutvlakte is gelegen heeft u hier een verbazingwekkend 360 graden panoramisch uitzicht.

Laguna Colorada, Salar de Uyuni

bo_al_red laguna colorada.jpg

De Laguna Colorada is een mooie rode lagune dat is ontstaan door de micro-organismen in het water. Hier heeft u de kans op het spotten van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Onderweg geniet u van het uitzicht op de Ollagüe vulkaan, Laguna Canapa, Laguna Hedionda, Laguna Honda, Laguna Chiarkota en Laguna Ramaditas. Dit gebied is onderdeel van een reservaat genaamd Eduardo Avaroa en geeft u ook de mogelijkheid om wilde vicuña’s (kleinste lamasoort), diverse vogelsoorten en wilde woestijnkonijnen te spotten.