Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

De wereld door de lens van NRV's cameraman

Rondreizen is geweldig! Iedereen ervaart het anders en reizen heeft voor ons allemaal een andere betekenis. Maar hoe ervaart een cameraman rondreizen nou eigenlijk? Wij laten u de wereld ontdekken door de lens van Cor, NRV's cameraman! Lees alles over zijn avonturen.

Even voorstellen

Mijn naam is Cor Lievendag en sinds 2013 maak ik met veel plezier de NRV reiscafé films. Fotografie, filmen, videomontage en reizen is mijn passie. Door het oog van de camera beleef je alles natuurlijk anders, maar ik vind het fantastisch om andere culturen en gebruiken te leren kennen en deze vast te leggen op beeld.

Met reizen leer je te relativeren en jezelf te ontdekken. Dat bijvoorbeeld mensen die weinig bezitten ook gelukkig (kunnen) zijn, en wij Nederlanders echt bevoorrecht zijn. Maar bovenal vind ik reizen één groot avontuur, een ontdekkingsreis naar het onbekende. Dat is juist het spannende er aan. Je weet niet altijd wat je de volgende dag te wachten staat, ook al werk ik natuurlijk volgens een bepaalde filmplanning.

Elk moment ben ik op zoek naar mooie shots van landschappen, dieren en mensen. En hoe ik dat in de vaak beperkte tijd kan realiseren met bijvoorbeeld een fotocamera, GoPro of drone.Mijn beest bijzondere reiservaringen

Met elk land heb ik wel bijzondere reiservaringen: de bescheidenheid van de Japanners en de letterlijke schoonheid van het land, het overweldigende landschap en diversiteit van Zuid-Afrika, het mooie Jordanië met al zijn historie, het heerlijke eten in Indonesië, de rijke natuur van Costa Rica, het oorlogsverleden van Vietnam én de prachtige steden van Peru met als hoogtepunt Machu Picchu.

India & Nepal was voor mij de meest bijzondere reiservaring. India met al zijn kleuren, geuren en diversiteit vond ik het meest fotogenieke land. Als je na een aantal dagen India doorreist naar Nepal, kom je echt weer tot rust. De stad Kathmandu, een trekking door de Himalaya en een vlucht over de Mount Everest waren voor mij de ultieme hoogtepunten. Op deze film ben ik ook het meest trots. Niet alleen omdat ik eindelijk mijn favoriete muziek uit India kon gebruiken, maar in de film zie en voel je dat er geen ander land is dan India. 


"Contact met de lokale bevolking is erg belangrijk voor mij"

Door de grote afstanden in Namibië kwam ik wel eens later aan op een bepaalde filmlocatie. Unieke momenten zijn dan dat je vervolgens nog een privérondleiding krijgt na sluitingstijd! In het bekende Petra in Jordanië beklom ik rotsen om het mooiste shot te maken vanuit hoger gelegen uitzichten. Toen bleek er geen weg terug naar beneden te zijn en werd ik gedwongen een hike te doen van bijna twee uur om weer beneden te komen.

Ook zorgen de Nederlandssprekende reisleiders vaak voor bijzondere momenten. Zo regelde Ivonne, de reisleidster in India, voor een fietstocht in de omgeving van de bekende tempels van Khajuraho, hierdoor kwam ik in contact met de plaatselijke bevolking.  

Het contact met de bevolking is voor mij erg belangrijk en ook intenser, omdat je toch vaak toestemming wilt hebben om mensen te mogen fotograferen of op een locatie te mogen filmen. Door wat meer interesse te tonen raak je makkelijker in gesprek en dit komt het foto en filmresultaat zeker ten goede. Dan merk je ook hoe behulpzaam en vriendelijk iedereen is en hoe trots ze zijn op hun land. Soms halen ze de hele familie erbij, wat nog mooiere foto’s oplevert. Ze komen vaak met extra tips over bijvoorbeeld aparte fotolocaties of ze hebben eigen contactpersonen om iets speciaal te organiseren voor de film.

Ik ervaar bijna altijd een warm welkom en als je merkt dat iemand iets niet op prijs stelt, doe het dan niet. Respecteer de privacy van mensen of maak een foto van verre afstand. "Namibië en Costa Rica zijn mijn favoriete bestemmingen"

Het uitgestrekte en ongerepte van Namibië, nooit gedacht dat dit Afrikaanse land zoveel te bieden heeft. Grote afstanden over vaak onverharde wegen in het ruige en desolate landschap met als hoogtepunt de Sossusvlei, met de bekende feloranje gekleurde heuvels. Lange dagen, maar super spannend om de wildparken zelfstandig te bezoeken, wild te spotten en zo goed als mogelijk alles op een veilige manier vast te leggen op beeld. Want plotseling sta je oog-in-oog met de grootste olifanten ter wereld (4 meter hoog!) in het Etosha Nationaal Park. Of je hoort in de nacht de nijlpaarden langs je tent lopen in Divundu. Namibië heeft ontzettend veel te bieden!

Costa Rica was voor mij extra speciaal, omdat mijn zoon heeft geassisteerd bij het filmen. Een bijzondere persoonlijke ervaring! Costa Rica is de perfecte bestemming voor iedereen die houdt van natuur, avontuur, stranden, relaxen en heerlijk eten. Het is een veilig en makkelijk bereisbaar land met een ontzettend aardige bevolking. Dit is dan ook mijn meest ideale reis en een bestemming die ik zeker nog eens wil bezoeken tijdens een vakantie! Mijn voorkeur zijn reizen met enige rustmomenten of extra stranddagen om de reis te besluiten en nog even lekker alle mooie indrukken tot je te laten komen.

Zodra reizen weer mogelijk is zou ik graag Laos en Cambodja willen bezoeken, zeker vanwege mijn interesse in oude tempels zoals Angkor Wat in Cambodja. Of Mexico, want dan zijn alle 7 wereldwonderen voor NRV vastgelegd! Dat zou te gek zijn.

Gouden tips voor reisfotografie

Ten slotte, hierbij nog een aantal gouden tips voor reisfotografie:

● Ga vroeg op pad! Dan is het op bepaalde locaties nog niet druk en heb je het mooiste licht. Of in de namiddag, want midden op de dag is het licht vaak te fel wat overbelichte foto's oplevert.
● Probeer een mooie compositie te maken en prop niet teveel in één beeld. Dat maakt je foto rustiger.
● Bekijk wat ansichtkaarten op locatie om zo inspiratie op te doen. Je weet dan ook gelijk wat de hoogtepunten zijn.
● Weet hoe je camera werkt, dan kom je met het mooiste resultaat thuis.
● Durf foto's te maken. Vraag aan mensen of je een foto van ze mag maken, je kan dan vaak ook wat dichterbij gaan staan. Het levert fantastische foto's op!
● Wees alert, want als je geconcentreerd aan het fotograferen bent let je minder goed op je spullen.