Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

De top 5 bezienswaardigheden van sprookjesachtig Oman

Oman is één van de meest authentieke bestemmingen en wordt ook wel dé schatkamer van het Midden-Oosten genoemd. Tijdens een rondreis Oman ontdek je prachtige woestijnlandschappen, ongelofelijke bergketens en authentieke steden. Van de bekende Grand Mosque in de hoofdstad Muscat tot de indrukwekkende Wahiba Sands en Jebel Shams – de Grand Canyon van Oman. In dit blogartikel laten wij je kennis maken met de top 5 bezienswaardigheden tijdens een vakantie Oman.

  1. Grand Mosque in Muscat
  2. De uitgestrekte Wahiba sands
  3. De Wadi Shab vallei
  4. Jebel shams - de Grand Canyon van het Midden-Oosten
  5. De kleurrijke souk van Nizwa

1. Grand Mosque in Muscat

Tijdens een vakantie Oman is de Sultan Qaboos Grand Mosque in de hoofdstad Muscat een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag overslaan. Dit is, met een oppervlakte van maar liefst 416.000m2, de grootste moskee van Oman en hiermee tevens de nationale moskee van het land. Het is een imposant bouwwerk dat in 2001 in opdracht van Sultan Qaboos werd gebouwd. De buitenkant van de moskee bestaat uit prachtig wit marmer en het interieur is minstens zo indrukwekkend!

 Feitje: de vloer van de gebedsruimte is volledig bedekt met één handgeweven tapijt dat maar liefst 21 ton weegt!

2. De uitgestrekte Wahiba sands

Oman bestaat voor maar liefst 70% uit woestijn. Een onmisbaar hoogtepunten van je rondreis Oman is dan ook de indrukwekkende woestijn Wahiba Sands. Deze eindeloze zandduinen van de Sharqiya woestijn liggen op ongeveer 4 uur rijden ten zuiden van Muscat. In en rondom de woestijn wonen ruim 3000 bedoeïenen die tot verschillende stammen behoren, voornamelijk herders van geiten en kamelen. Maak een kamelentocht door de woestijn, geniet van de magische zonsondergang en overnacht onder de sterren in een tentenkamp. Met de rondreizen van NRV kan je kiezen uit twee verblijven, namelijk Sama al Wasil Desert Camp en Thousand Night Camp. Dit laatste tentenkamp is iets luxer. Welke optie je ook kiest, dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!

3. De Wadi Shab vallei

Turquoise water, palmbomen en prachtige oranje rotsen. Je vindt het allemaal in het adembenemende Wadi Shab. De letterlijke vertaling voor ‘wadi’ is vallei of rivierdal. Er zijn dan ook meerdere wadi’s te vinden in Oman. Maar Wadi Shab staat toch wel op nummer één. Genieten van de prachtige uitzichten en heerlijk afkoelen in het koele en heldere rivierwater. Je vindt er zelfs een verborgen grot met een schitterende waterval. Hiervoor moet je wel een flink stuk zwemmen.

Tip: het is gepast om bedekte kleding te dragen, ook als je gaat zwemmen.

4. Jebel shams - de Grand Canyon van het Midden-Oosten

Jebel Shams wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd. Met een hoogte van ongeveer 3000 meter is dit de hoogste berg van Oman. Jebel Shams is de thuisbasis van wevers van zware wollen tapijten in opvallende zwarte, rode en bruine geometrische ontwerpen. Erg indrukwekkend om te zien! Eenmaal aangekomen bij Jebel Shams is het mogelijk om een hike te maken. Met de groepsreizen van NRV maak je vanuit het hotel een wandeling naar het verlaten dorpje Al Sak. Het is een spannende, maar gemakkelijke wandeling van circa 1 uur langs steile wanden van de klook, die u honderden jaren terug brengt in de tijd. Een andere optie is de Balcony View Hike. Deze route duurt zo’n 4 uur waarbij je op de heenweg iets bergop loopt en op de terugweg een beetje naar beenden. Het enige wat je hier onderweg tegenkomt is een paar geiten of andere wandelaars.

Tip: start je hike lekker vroeg, zodat je onderweg kan genieten van de prachtige zonsopkomst.

5. De kleurrijke souk van Nizwa

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Muscat ligt Nizwa – het centrum voor handel, religie, kunst en onderwijs. Nizwa is één van de belangrijkste steden van Oman en was tot de twaalfde eeuw zelfs de hoofdstad van deze prachtige bestemming. Bewonder de crèmekleurige huizen met karakteristieke Arabische ramen en bezoek de kleurrijke Nizwa souk, één van de oudste soeks van het land. Van prachtige potten, kunst en vele souvenirs tot heerlijke groente en fruit. Je vindt hier letterlijk alles. Op vrijdagen is het mogelijk om de bekende geitenmarkt te bezoeken. Dit is dé ontmoetingsplek voor handelaren vanuit allerlei plaatsen die hier hun geiten komen kopen of verkopen. Een waar spektakel wat je echt eens meegemaakt moet hebben.

Ben je in Nizwa, vergeet dan ook zeker niet een bezoek te brengen aan het bekende fort. Vanuit de veertig meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Staat Oman op je bucketlist? Bekijk dan hier al onze Rondreizen Oman