Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

Indisch of Indonesisch eten? In Indonesië weten ze wat lekker is!

De Indische en Hollandse keuken hebben elkaar gevonden in de tijd van Nederlands-Indië. Zeker in Jakarta zijn nog veel sporen terug te vinden die herinneren aan het verleden. Eén van de gevolgen is de vermenging van de Indische keuken in de Nederlandse samenleving. In elke supermarkt liggen kant-en-klare maaltijden en kruidenmixen (bumbu) in de schappen. Hoe anders wordt er over eten gedacht in Indonesië?

Het lekkerst is natuurlijk om in de straten van Indonesië verschillende heerlijke kruiden te ruiken en allerlei lekkernijen vers bereid te zien worden. In deze blog inspireren we u om kennis te maken met de authentieke cuisine van Indonesië. Voor wie niet kan wachten om naar Indonesië zelf van alles te proeven, hebben we twee kleine gerechten toegevoegd om zelf klaar te maken! 

  1. Pittige Indische gehaktballetjes
  2. Indische pasteitjes

Verschillende Indische keukens

Recepturen uit de Indische keuken kunnen sterk verschillen van elkaar, afhankelijk van eiland,  gelegenheid en kwaliteit van beschikbare ingrediënten. Deze recepturen worden vaak overbracht van generatie op generatie. Heel af en toe zijn grootmoeders nog wel eens over te halen het geheime recept op te schrijven.

Weetje: wist je dat er verschil zit tussen de Indische en Indonesische keukens? De Indische keuken is een samensmelting van de Chinees-Indonesische en Europese keukens. De gerechten werden bereid door een Indonesische ‘kokkie’ en werden gegeten door Indische Nederlanders. 

Java

De Javaanse keuken is zoeter in vergelijking met andere eilanden. Ketjap manis en gula jawa (palmsuiker) worden veelal gebruikt om gerechten smaak te geven. Uitzondering daarop is Oost-Java, waar gerechten minder zoet zijn en de bevolking gerechten liever voorziet van pittigheid (pedis).

Bali

Op Bali houdt de bevolking vooral van scherp eten. In tegenstelling tot andere eilanden is ook het bereiden van varkensvlees (babi). Tweemaal daags rijst met groenten eten hoort bij het normale dagritme van bewoners.

Sumatra

De Sumatraanse keuken kent veel invloeden vanuit de Indiase en Maleisische keuken. Ook op Sumatra wordt flink gebruik van pepers gewaardeerd, wat oorspronkelijk uit de tijd komt waarin koelkasten nog niet bestonden om voedsel te bewaren. Gember (jahe) en kerrie zijn een resultaat van Indiase invloeden op de Sumatraanse keuken.

Zelf ondervinden welke smaak het lekkerst op de tong ligt? Bekijk dan onze rondreizen naar Indonesië  →

Twee recepten

In Indonesië is het heel gewoon uren lang in de keuken te staan om de allerlekkerste gerechten te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan Rendang, vier uur lang het rundvlees in laten koken is geen uitzondering. Voor liefhebbers hebben we hieronder twee kleine recepten toegevoegd om zelf aan de slag te gaan.

Selamat makan!

Pittige Indische gehaktballetjes

Voor een ieder die wel eens bij de Ikea is geweest: die gehaktballetjes zijn best lekker, maar de Indische gehaktballetjes uit grootmoeders’ keuken zijn toch echt niet na te maken. Het mooie van dit recept is ook nog eens dat alle ingrediënten zo bij de supermarkt zijn te halen!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram half-om-halfgehakt     
  • 4 el maïzena
  • 2 flinke uien        
  • 1 ei
  • 4 bosuien            
  • 3 rode pepers
  • 75 ml oestersaus              
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el bruine suiker              
  • 2 tl sambal badjak of oelek
  • 1 el witte wijnazijn           
  • 120 ml ketjap manis De éche zoetekauw kiest voor ketjap medja

Bereiding: 45 minuten

Snijd eerst de pepers (ook wel lomboks) en bosuien heel fijn en meng deze met het ei en de maïzena door het gehakt. Blijf flink kneden, de smaak moet goed vermengd zijn. Een snufje zout en zwarte peper kan geen kwaad. Rol vervolgens de balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Pel de uien en knoflook en snipper deze op gelijk formaat. Verhit een scheut olie in een pan en bak de balletjes netjes bruin. Voeg de uien en knoflook toe. Langzaam fruiten is goed, want de uien en knoflook moeten er glazig uit gaan zien. Voeg nu alle ingrediënten toe die nog klaarliggen en laat de saus 20 minuten sudderen op zacht vuur. Wordt de saus wat te dik? Voeg dan een klein bodempje water uit een kopje toe.

De verrukkelijke pittige Indische balletjes zijn natuurlijk te serveren met rijst en groeten. Probeer ook eens deze balletjes te serveren op een verjaardag, in plaats van kaas en worst!

Tip: Indo’s houden erg van een feestje! Vooral in de randstad worden regelmatig Pasar Malams georganiseerd. Bezoek er eens een, eet lekker van al het lekkers en voel je vrij om mee te dansen op de maten van traditionele muziek en Indorock!

Indische pasteitjes

Populair op ieder verjaardagsfeestje en prima thuis met de kids te bereiden zijn deze klassieke pasteitjes. Deze zijn te vullen met verschillende vulling zoals kip en lokale vis. Voor kiezen we voor gehakt.

Ingrediënten voor 4 personen:

Deeg:

  • 550 gram bloem
  • 3 eieren (m)
  • 150 ml water

Vulling:

  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 teen verse knoflook
  • 1 bos bladselderij
  • 350 gram half-om-halfgehakt
  • 50 gram erwten

Bereiding: 60 minuten

Zorg ervoor dat je flink de ruimte hebt. Meng de eieren en een gedeelte van het water in een kuiltje van bloem. Vermeng de rest van het water met de bloem en blijf kneden tot het een soepel deeg wordt. Doe de deeg in een plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.

Pel de ui en rasp de wortel. Snijd de knoflook fijn. Hak de selderie heel fijn. Meng de gehakt, ui, wortel, knoflook, erwten en selderij. Extra smaak versterken? Voeg dan peper en zout naar wens toe.                                                                  

Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op het aanrecht. Maak mooie rondjes (hiervoor zijn speciale pasteivormen te koop). Schep met een lepel vulling in het midden. Maak de randen van het deeg vochtig met eigeel en vouw het pasteitje dicht met een vork. Bak vervolgens de pasteitjes goudbruin in een wok, gevuld met olie (180 graden Celcius).

Serveer de pasteitjes met een lekkere saus, zoals chilisaus.

Meer cultuur snuiven...