NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Marokko
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden Marokko
Op rondreis door Marokko komt u een prachtige diversiteit aan bezienswaardigheden tegen, een fijne mix van natuur en cultuur. Bezoek de historische koningssteden Rabat, Marrakech, Fès en Meknes, ieder met hun eigen schoonheid. Struin door de oude straatjes en de kleurrijke souks, vol geuren en kleuren. Laat u betoveren door de schoonheid van alle tinten blauw in het Blauwe Dorp Chefchaouen. Ervaar de imposante Todra-kloof, één van 's werelds meest spectaculaire kloven. Ga terug in de tijd in de bijzondere Romeinse stad Volubilis, waar u een van de best bewaarde Romeinse ruïnes met eigen ogen kunt zien. Beleef de spectaculaire zandduinen in de Erg Chebbi-woestijn, een onvergetelijke ervaring. En laat u imponeren door de kasbah van Aït Ben Haddou, één van de meest indrukwekkende monumenten.

Ontdek hieronder meer over een aantal plaatsen en bezienswaardigheden in prachtig Marokko, een heerlijk voorproefje op een mooie reis!
Casablanca
Op of nabij het huidige Casablanca lag ooit de nederzetting Anfa. Omdat Anfa een broeinest van piraten was, vernietigden de Portugezen de stad in 1468. In 1515 herbouwden de Portugezen de stad onder de naam "Casa Branca". De Portugezen bleven tot 1755, toen ze na een aardbeving de stad verlieten. Het werd door sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah herbouwd als Dar el-Beida. De Spanjaarden kregen het recht er een commercieel centrum te stichten en gaven het zijn huidige naam.

Op dit moment is Casablanca de grootste stad van Marokko en daarbij is de stad het economische hart van het land. Het centrum van deze metropool, met zijn majestueuze boulevards, wordt gevormd door Place Mohammed V, dit is de verbindende schakel tussen de oude en de nieuwe stad.
In de nieuwe stad staan voornamelijk hotels en winkelcentra. In het noorden en oude gedeelte van de stad treft men de Medina, welke nog voor een groot deel omgeven wordt door stadsmuren. Ook de Hassan II moskee, de op 1 na grootste moskee ter wereld met ruimte voor 25.000 gelovigen, staat in de oude stad. Het is absoluut een bezienswaardigheid die u niet kunt overslaan bij een bezoek aan Casablanca. MA_AL_Casablanca
Rabat
Rabat is de hoofdstad en de vierde koningsstad in Marokko. Het is een moderne stad, maar toch al circa 1.000 jaar oud. Rabat werd rond het jaar 1150 gesticht door Abd el-Moumen. Lang daarvoor hadden de Romeinen zich hier al gevestigd en noemden de stad Sala Colonia, in het Arabische Chellah, dit is nu de naam van het oude gedeelte en een absolute bezienswaardigheid van de stad.

Andere leuke bezienswaardigheden om te bezoeken zijn de Hassan toren, die deel uitmaakt van de Yakoub el-Mansour moskee en in het noorden van Rabat is de Oudaïa kasbah een leuke bezienswaardigheid. In deze kasbah vindt u onder andere de El-Atika moskee, het oudste monument van Rabat, een Andalusische tuin en vlakbij Dar es-Salam, het koninklijk paleis.

De Franse maarschalk Lyautey, waar in Rabat een mausoleum voor staat, was in 1912 de eerste Franse gouverneur in Marokko. Hij heeft bijgedragen aan de economische ontwikkeling van het land en hij zorgde voor beginselen van de infrastructuur in Marokko. Oudaïa Kasba Rabat Marokko
Fès
Fès is de oudste van de vier koningssteden en de vroegere hoofdstad van Marokko. De stad bestaat uit 3 gedeelten: Fès el-Bali (de oude stad), Fès el-Djedid (de nieuwe stad) en de ville nouvelle (moderne stad). De 'medina' (de oude stad) van Fès telt honderden minaretten, mozaïeken, pleinen en fonteinen en is tot UNESCO Werelderfgoed verklaard. De Fès-al-Bali is waarschijnlijk de grootste autovrije zone ter wereld. Slenter door de smalle straatjes, maar kijk uit dat u hier niet verdwaald want het is een waar doolhof! Het is verstandig om met een lokale gids de medina te verkennen.

Fès is een belangrijke stad op het gebied van vakmanschap, vooral de vervaardiging van het leer is wat Fès op de kaart heeft gezet. De huiden worden op traditionele wijze gelooid, geverfd en vervaardigd tot de mooiste tassen en jassen. Bezoek de leerlooierijen en maak het proces mee van het leerlooien.

Er zijn ook vele monumenten in Fès, waaronder de universiteit en het heiligdom van Moulai Idriss, de stichter van de stad. De Karaouine moskee uit 859 is één van de oudste en beroemdste moskeeën in het westelijk deel van de moslimwereld. ma_al_fes.jpg
Meknès & Volubilis
Meknès is één van de vier koningssteden en dankt zijn naam aan de stam Miknasa. De stad bestaat uit twee delen: aan de westkant de medina en aan de oostkant de Hamriya, ontstaan in de Franse tijd. De bijnaam van Meknès is ‘het Versailles van Marokko’, vanwege de vele paleizen.

De medina is in 1996 door Unesco als werelderfgoed aangewezen en heeft vele bezienswaardigheden, zoals de paleizen Dar el-Machzen (gebouwd in de 17de en 18de eeuw), het ‘waterhuis’ Dar el-Ma en het mausoleum van Moulai Ismaïl, de grote sultan die van Meknès een belangrijke stad maakte. Bij de bouwprojecten van Moulai Ismaïl maakte hij veel gebruik van materialen uit Volubilis; een oude Romeinse stad op enkele kilometers van Meknès gesticht in de 3e eeuw n. Chr. Poort Meknes Marokko
Bezienswaardigheden in Meknès & Volubilis
ma_volubilis.jpg
Volubilis
Volubilis ligt op 28 kilometer van de stad Mèknes. De ruïnes staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Volubilis telde rond de 2de en 3de eeuw na Christus meer dan 10.000 inwoners. Het was één van de belangrijkste steden aan de westelijke zijde van het Romeinse rijk. Aan het einde van de 3de eeuw trokken de Romeinen zich terug uit Marokko, waardoor Volubilis onbewoond achterbleef.
ma_al_idriss.jpg
Moulay Idriss
Een bezoek aan Moulay Idriss kunt u goed combineren met Volubilis. Vanaf het plateau kunt u dit plaatsje zien liggen. Moulay Idriss wordt ook wel het Mekka voor de Armen genoemd. Wie niet de middelen heeft om naar Mekka te gaan, kan in plaats daarvan Moulay Idriss bezoeken. Zeven bezoeken aan deze plaats, staan gelijk aan één tocht naar Mekka. In augustus en september komen jaarlijks duizenden pelgrims naar het plaatsje toe. De tombe van de grondlegger van het land, Idris I is hier te vinden. In 791 stierf de stichter van de Arabische dynastie. Zijn graf is alleen voor moslims toegankelijk. Het is de heiligste plaats van Marokko.
Ouarzazate
Ouarzazate is een stad in het zuiden van Marokko, in de regio Souss-Massa-Daraâ en is de hoofdstad van de daar weer in gelegen gelijknamige provincie Ouarzazate. Ouarzazate heeft zo'n 40.000 inwoners. De stad is gelegen ten zuidoosten van Marrakech, exact tussen het Anti-Atlasgebergte en het Hoge-Atlasgebergte in. Vele excursies naar de Sahara beginnen vanuit Ouarzazate.

In Ouarzazate bevindt zich de grootste filmstudio ter wereld. Verscheidene bekende films werden in deze studio opgenomen. De stad wordt ook wel het "Hollywood van Marokko" genoemd. Films als Kingdom of Heaven, Hidalgo en The Mummy Returns werden hier gemaakt.

De kasba van Taourirt is indrukwekkend en werd in de 18e eeuw gebouwd, het ligt ongeveer anderhalve kilometer van het centrum. Ook een bezoek aan de kasba van Aït Ben Haddou, gelegen buiten Ouarzazate, is de moeite waard. Ten oosten van Ouarzazate ligt El Mansour Eddahbi, een stuwmeer dat zorgt voor het water voor de palmbomen. Het meer is door mensen aangelegd en uniek in de regio gezien de droogte. Muur
Bezienswaardigheden in Ouarzazate
ma_al_marrakech_aitbenhaddou.jpg
Aït-Benhaddou kashba
In de Aït-Benhaddou kashba, een dorp dat tegen de rotsen is gebouwd, waant u zich terug in de tijd. Deze burcht is een perfect voorbeeld van de zuidelijke Marokkaanse architectuur. Een oude verdedigingsmuur omringt het dorp, dat uit keien, leem en klei is opgebouwd. De gebouwen staan dicht op elkaar. Het is een bijzonder plaatje, dat al meerdere malen het decor geweest is van bekende films. Lawrence of Arabia, The Mummy en Gladiator werden hier al opgenomen.
Marrakech
Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko. Samen met Fès, Meknès en Rabat waren deze steden allemaal eens de residentie van een Marokkaanse dynastie. Marrakech is een populaire toeristische bestemming en deze fascinerende stad wordt ook wel de ‘rode stad’ genoemd, vanwege zijn huizen en stadsmuren van rood leem.

In Marrakech is veel te zien en te beleven, zoals een grote Medina, de souk ‘Bab el-Jedid’ en het kloppend hart van de stad, het Jemaa el-Fna plein, dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Het plein is een verzameling van slangenbezweerders, muzikanten, eetkraampjes en er wordt van alles verkocht. U komt ogen te kort op dit zeer beroemde plein.

Binnen de stadsmuren ligt ook de beroemde Koutoubia moskee, te herkennen aan de 70 meter hoge vierkante minaret. In 1162 werd met de bouw van de moskee begonnen. In 1196 was hij klaar. De moskee groeide uit tot hét symbool van Marrakesh. Breng ook een bezoek aan de oude stadspoort en het beroemde Mamounia Hotel, waar vele presidenten hebben overnacht, en kijk uw ogen uit in de prachtige tuinen van dit hotel. ma_marrakech.jpg
Essaouira
Het ommuurde kustplaatsje Essaouira is een van de meest charmante dorpjes aan de Atlantische Oceaan en kent zo’n 70.000 inwoners. Kenmerkend zijn de wit met blauw geverfde huizen en de bedrijvige haven, waar u heerlijke verse vis kunt eten. Sardientjes zijn de specialiteit van de streek.

Essaouira kent vele bijnamen: De parel van de Atlantische Oceaan, De schone slaapster, Het blauwwitte dorp, maar de officiële plaatsnaam komt van het Arabische woord souirah, wat klein fort betekent. De stad werd in 1760 gesticht door Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen te stoppen Abd Al-Kadir te steunen, leider van een Algerijnse verzetsbeweging.

Sinds 2001 staat de Medina, de oude stad, van Essaouira op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de marktjes, de soeks en in kleine straatjes rondom het plein koopt u de leukste souvenirs en geniet u van veel terrasjes. Essaouira is ook een geliefd oord van windsurfers. MA_AL_Essaouira
Chefchaouen
Chefchaouen is een heerlijke stad in het noordoosten van Marokko. Het fotogenieke stadje ligt in het Rif-gebergte en is niet alleen erg mooi, maar ook heel sfeervol. Lichtblauw, donkerblauw, marineblauw, indigoblauw, hemelblauw, azuurblauw… Dit zijn de kleuren van de huizen en dat is de reden dat Chefchaouen ook wel "het blauwe dorp" wordt genoemd. Er valt een helder berglicht op de stad, die daardoor magisch lijkt. Het bescheiden centrum met de pittoreske Medina en het schitterende Rifgebergte op de achtergrond maken de stad oogverblindend mooi. Het is zeker de moeite waard om de prachtige blauwe stad Chefchaouen te bezoeken. ma_alg_chefchaouen.jpg