Chefchaoun
Kasbah Route
Merzouga
Marrakech
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden Marokko

Fès

ma_al_fes.jpg

Fès is het hart van het land en zonder twijfel de culturele en meest spirituele plaats van Marokko. In de smalle steegjes en straatjes komt u enkel pakezels tegen, die als vervoersmiddel van de koopmannen wordt gebruikt. De stadsmuur omringt ongeveer 9400 straatjes, die een haast niet te ontrafelen doolhof vormen. De overvolle medina, de oude stad, telt honderden minaretten, mozaïeken, pleinen en fonteinen. Sinds 1981 staat Fès, één van de Koningssteden, dan ook op de Werelderfgoedlijst.

Fès is de belangrijkste Noord-Afrikaanse stad op het gebied van vakmanschap; koper, tapijt, zilver, keramiek en leer zijn de belangrijkste ingrediënten. Maar het is vooral de vervaardiging van het leer wat Fès op de kaart heeft gezet. Muilezels lopen af en aan met geiten-, schapen-, koeien- en kamelenhuiden. De huiden worden op traditionele wijze gelooid, geverfd en vervaardigd tot de mooiste tassen en jassen.

Volubilis

ma_volubilis.jpg

Volubilis ligt op 28 kilometer van de stad Mèknes. De ruïnes staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Volubilis telde rond de 2de en 3de eeuw na Christus meer dan 10.000 inwoners. Het was één van de belangrijkste steden aan de westelijke zijde van het Romeinse rijk. Aan het einde van de 3de eeuw trokken de Romeinen zich terug uit Marokko, waardoor Volubilis onbewoond achterbleef.

Moulay Idriss

ma_al_idriss.jpg

Een bezoek aan Volubilis kunt u goed combineren met een bezoek aan het Moulay Idriss. Vanaf het plateau kunt u dit plaatsje zien liggen. Moulay Idriss wordt ook wel het Mekka voor de Armen genoemd. Wie niet het geld of de middelen heeft om naar Mekka te gaan, kan in plaats daarvan Moulay Indriss bezoeken. Zeven bezoeken aan deze plaats, staan gelijk aan één tocht naar Mekka.
In augustus en september komen jaarlijks duizenden pelgrims naar het plaatsje toe. De tombe van de grondlegger van het land, Idris I is hier te vinden. In 791 stierf de stichter van de Arabische dynastie. Zijn graf is alleen voor moslims toegankelijk. Het is de heiligste plaats van Marokko.

Aït-Benhaddou kashba

ma_al_marrakech_aitbenhaddou.jpg

Een ander hoogtepunt is de Aït-Benhaddou kashba. Deze burcht is een perfect voorbeeld van de zuidelijke Marokkaanse architectuur. Een oude verdedigingsmuur omringt het dorp, dat uit keien, leem en klei is opgebouwd. De gebouwen staan dicht op elkaar. Het is een bijzonder plaatje, dat al meerdere malen het decor geweest is van bekende films. Lawrence of Arabia, The Mummy en Gladiator werden hier al opgenomen. Wat maakt dat u niet ver van deze Kasbah ook het filmstudio’s van Marokko vind.

Marrakech

ma_al_marrakech.jpg

Slangenbezweerders, straatartiesten, Arabische muziek, kleurrijke marktkraampjes en een doolhof van smalle straatjes. Marrakech komt rechtstreeks uit de Duizend-en-één-nacht sprookje en wordt ook wel de ‘Hoofdstad van het Zuiden’ genoemd.

Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko. Samen met Fès, Meknès en Rabat waren deze steden allemaal eens de residentie van een Marokkaanse dynastie. Het historische centrum van de stad, de Medina, staat dan ook sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst.

In deze Medina vindt u dan ook een wirwar aan drukke, kleine straatjes waar kinderen spelen, ezels het vervoermiddel zijn en groepjes mannen genieten van een waterpijp of kopje mierzoete thee.
Binnen de stadsmuren ligt ook de beroemde Koutoubia moskee, te herkennen aan de 70 meter hoge vierkante minaret. In 1162 werd met de bouw van de moskee begonnen. In 1196 was hij klaar. De moskee groeide uit tot hét symbool van Marrakesh.

Het centrale plein van Marrakesh heet Djemaa el Fna. De stad komt hier samen. Slangenbezweerders en waarzegsters proberen de aandacht van de bezoeker te trekken. ’s Ochtends vind je op de naastgelegen markt de beste koopjes, maar aan het einde van de middag veranderd het plein in een chaotisch bedoening. Vanuit de smalle steegjes rijden wagens het plein op die binnen een mum van tijd een restaurant vormen. Aan de lange tafels eet je de lekkerste couscous met rijk gekruid vlees van de grill.

Vissersplaatje Essaouira

ma_essaouira.jpg

Het ommuurde kustplaatsje Essaouira is een van de meest charmante dorpjes aan de Atlantische Oceaan en kent zo’n 70.000 inwoners. Kenmerkend zijn de wit met blauw geverfde huizen en de bedrijvige haven. Essaouira kent vele bijnamen: De parel van de Atlantische Oceaan, De schone slaapster, Het blauwwitte dorp, maar de officiële plaatsnaam komt van het Arabische woord souirah, wat klein fort betekent.

Sinds 2001 staat de Medina, de oude stad, van Essaouira op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de marktjes, de soeks en in kleine straatjes rondom het plein koopt u de leukste souvenirs en geniet u van veel terrasjes.

Chefchaouen

ma_al_chefchaouen.jpg

Chefchaouen is zo’n plek waar je altijd nog wel een dag langer had willen blijven. Het fotogenieke stadje ligt in het Rif-gebergte en is niet alleen erg mooi, maar ook nog eens heel sfeervol. Lichtblauw, donkerblauw, marineblauw, indigoblauw, hemelblauw, azuurblauw…. Zijn de kleuren van de huizen en dat is direct ook de reden dat Chefchaouen ook wel het Blauwe dorp wordt genoemd.

Merzouga & Erg Chebbi woestijn

ma_merzouga.jpg

Merzouga is de startplaats voor een bezoek aan de Erg Chebbi Woestijn die deel uitmaakt van de Sahara. Aan de rand staan diverse kasbah-hotels, van waaruit u een kamelentocht kunt maken. Maar ook is het mogelijk om een nachtje bij de Bedoeïen te logeren, in de woestijn. Hoe u de Erg Chebbi woestijn ook bezoekt, de oogverblindende schoonheid van de rode zandformaties zult u niet snel vergeten.

Todra kloof

ma_al_todra.jpg

Een van de populairste bezienswaardigheden in het Hoge Atlas gebergte is de Todra kloof. De rozige ravijnen liggen aan het eind van een groene vallei. De 300 meter hoge rotswanden rijzen steil omhoog en de bijna 600 meter lange passage is op haar smalste punt nog geen 30 meter breed.
Een ijskoude rivier sijpelt door de passage. Todra is ’s ochtends vroeg het mooist wanneer het zonlicht de kloof verlicht.