Taman Negara
Kuala Lumpur
Perhentian Island
Koloniaal Malacca
Cameron Highlands
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Maleisië

Fotograferen

In Maleisië vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. In principe is het op alle plekken toegestaan om foto's te maken en te filmen. Indien dit niet mag, dan wordt het met bordjes aangegeven. Wanneer u foto's maakt op religieuze plekken (bijvoorbeeld moskeeën) let u er dan wel op dat u de mensen niet stoort in hun gebed. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Voor een bezoek aan Maleisië is het aan te raden diverse soorten kleding mee te nemen. Over het algemeen is de temperatuur aangenaam warm. Dan is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. De de hoger geleden gebieden zoals de Cameron Highlights en in de avonden kan het soms afkoelen. In dat geval is het fijn als u een vest, trui en lange broek bij de hand heeft. Doordat er in Maleisië het hele jaar door wel regen valt, adviseren wij u een regenjack of poncho mee te nemen.

U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Maleisië. Vooral voor het bezoeken van religieuze plekken, is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed.

Bevolking

Maleisië telt ongeveer 31.000.000 inwoners. Tot de Maleisiërs worden verschillende etniciteiten gerekend en deze groep omvat in totaal 93% van de bevolking. De grootste groep hierbinnen zijn de Bumiputra's, ofwel 'zonen van het land' (61,7 procent). Niet-Maleisiërs maken 7 procent van de bevolking uit. De grootste etnische groeperingen van Sabah zijn de Kadazan-Dusun en de Bajau. In de deelstaat Sarawak zijn de inheemse Iban (Dajaks) de grootste bevolkingsgroep.

Maleisië heeft een relatief lage bevolkingsdichtheid met gemiddeld 84 inwoners per vierkante kilometer. Er zijn geografisch echter grote verschillen. Het schiereiland kent een hoog inwonertal en Borneo is daarentegen dunbevolkt.

Eten en drinken

Als u van lekker eten houdt, zit u in Maleisië goed. Door de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen, is de keuken in Maleisië uiterst gevarieerd en smakelijk. De grootste drie bevolkingsgroepen zijn Maleisiërs, Indiërs en Chinezen en invloeden van deze drie bestemmingen zijn overal op de kaart terug te vinden. Maleisië heeft altijd volop kunnen putten uit de beste ingrediënten voor een maaltijd. De vele vis en zowel wilde als geteelde groenten en fruit zijn dankzij het constante klimaat het hele jaar door voorradig. Ook heeft Maleisië eigen rijstvelden waarmee het land een deel van het eigen verbruik kan leveren. Fruitliefhebbers kunnen in Maleisië hun hart ophalen, u vindt er onder andere rambutans, mango's, durians, meloenen, lychees en bananen.

Een bekend gerecht uit Maleisië, dat zeker de moeite waard is om te proberen is Satay: gemarineerde stukjes rund-, lams of schapenvlees dat overal te koop is. Ook zijn nasi, mie en curryschotels bekende gerechten in Maleisië. Naast de vele restaurants kunt u tevens veel gerechten op straat kopen (streetfood). Niet alleen is het heel goedkoop, het is minstens even lekker en op de meeste plekken begeeft u zich ook nog eens tussen de lokale bevolking. Een leuke ervaring!

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop. Alcoholische dranken zijn in sommige gebieden wat moeilijker te krijgen, vanwege de islam. Door de royale hoeveelheden fruit die er beschikbaar zijn in Maleisië, kunt u ook verse fruitsapjes kopen.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 3 en € 7
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €5 en € 10
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1,50
Flesje fris : tussen de € 1 - € 2,50
Glas wijn : tussen de € 2 - € 4
Glas bier(lokaal) : tussen de € 2 - € 4

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Maleisië heeft een totale oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Het bestaat uit twee delen: het schiereiland, gelegen tussen Thailand en Singapore, en een derde deel van het eiland Borneo. Er wordt ook wel gesproken van west- en oost-Maleisië. Vele reizen naar Maleisië combineren deze twee delen in één reis.

Het westelijke deel beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, terwijl hier maar liefst 85% van de bevolking woont. Het landschap is dit deel heel divers, van dichtbegroeid tropisch regenwoud tot groene heuvels met theeplantages en van kleine dorpjes aan de oostkust tot de grote moderne stad Kuala Lumpur aan de westkust. Dit maakt Maleisië tot een prachtige land om uw vakantie door te brengen.

Op Borneo, onderverdeeld in de twee staten Sabah en Sarawak, overheerst de natuur met tropische regenwouden en een grote verscheidenheid aan bloemen en planten.

Geschiedenis

De oudste koninkrijken in Maleisië stammen uit de tweede of derde eeuw na Christus en vertonen sterke Indiase invloeden wat betreft cultuur, godsdienst en staatsvorm.

Rond de vijfde eeuw werd het gebied deel van Srivijaya, een boeddhistisch koninkrijk op Sumatra (Indonesië). Volgens de overlevering werd het sultanaat van Malakka in 1402 gesticht door Parameswara, een prins van Srivijaya. Deze trouwde een lokale prinses en bekeerde zich tot de islam. Malakka breidde zich geleidelijk uit en werd een belangrijke haven en vestigingsplaats voor kooplieden langs de handelsroutes tussen China, de Indische Archipel, India en Arabië.

In 1509 bereikte een Portugese vloot Malakka. De Portugezen slaagden er aanvankelijk in de stad te veroveren, maar werden later verdreven. Het zou daarna nog tot 1641 duren voordat de Nederlanders Malakka bezetten. In 1786 vestigden de Engelsen zich op het eiland Penang en in 1819 in Singapore. Onder Brits bestuur ontwikkelde de economie zich snel en de kolonie 'Malaya' groeide uit tot 's werelds grootste producent van tin, rubber en palmolie.

Op het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Pacifisch gebied in december 1941 waren de Britten niet bedacht. In twee maanden tijd was het gebied compleet overgenomen door Japanse strijdkrachten. Toen Japan de oorlog verloor, keerden de Britten terug en stichtten de Unie van Malaya. Kort daarna ontstonden politieke spanningen, die leidden tot een guerillaoorlog. Uiteindelijk bereikte de United Malays National Organisation (UMNO) samen met de in Maleisië gevestigde Chinezen en Indiërs onafhankelijkheid in 1957.

Dat betekende een nieuwe start; een nieuw tijdperk met hoop voor de toekomst brak aan. De federale regering kreeg de macht en daaronder vielen de sultans met hun eigen staten, bevoegdheden en rechten. Daarnaast werden algemene verkiezingen ingevoerd en overheerste de Alliantie (tegenwoordige Barisan National/UMNO).

In 1963 probeerden de Filippijnen en Indonesië een oorlog uit te lokken, omdat zij van mening waren dat onder andere Noord-Borneo tot hun grondgebied behoorde. Hierdoor werden alle betrekkingen verbroken. Deze strijd duurde tot 1966, het jaar waar Soekarno werd afgezet door het Indonesische volk en de nieuwe leider wederom een samenwerking met Maleisië wilde. Het gevolg daarvan was, dat ook de Filippijnen weer handel wilden drijven en de strijd was gestreden. Inmiddels wilde Singapore zich afscheiden van Maleisië en met succes, in 1965 werd Singapore een aparte staat.

Tot de dag van vandaag heeft de Alliantie nog steeds de meerheid, met uitzondering van de periode 1969-1971. Het doel van de regering is het streven naar economische politiek om zo de armoede uit te roeien en alle lagen van de bevolking in alle beroepsgroepen aan het werk te zetten. Het beste resultaat werd geboekt in de jaren '70, toen de Republiek China werd erkend en Maleisië zich aansloot bij de niet-gebonden landen van de Derde Wereld onder het bewind van Mahathir Mohamad. Daarmee is een nieuw tijdperk aangebroken en is Maleisië op de wereldkaart gezet als een goed ontwikkeld land. De economische groei bleef aanhouden tot eind jaren '90.

De federatie van Maleisië is nu een constitutionele monarchie, met officieel een koning aan het hoofd.

Beste reistijd

Maleisië is een tropisch land en heeft een warm en vochtig klimaat. Het gehele jaar door schommelt de temperatuur tussen de 25°C en 35°C. Er zijn een aantal plekken waar de temperatuur wat meer daalt, bijvoorbeeld in de hoger gelegen Cameron Highlands. Hier is de gemiddelde temperatuur zo'n 20°C en in de avonden kan het zelfs nog wat koeler zijn.

Het land heeft te maken met twee moessonwinden. Van oktober tot februari is er de noordoostmoesson, die aan de oostkust van het schiereiland en op Borneo voor wind en regenbuien zorgt. Door deze moessonwind zijn een aantal eilanden aan de oostkust van Maleisië tussen oktober en februari gesloten. Tijdens de rest van het jaar waait de zuidwestmoesson, die bij het bereiken van Maleisië het meeste water al verloren heeft. Hierdoor is de regenval in Maleisië gedurende deze periode minder heftig. Ondanks dit valt er, vanwege het klimaat, gedurende het hele jaar wel regen. Dit zorgt ervoor dat de omgeving vrijwel altijd mooi groen is. De beste reistijd voor Maleisië is dan ook gedurende de zuidwestmoesson, in de maanden maart tot en met september. In deze periode heeft u kans op de minste regenval en de omgeving ziet er prachtig volgroeid uit.

Religie

Religie is uiterst divers in Maleisië. Behalve de islam, de officiële staatsgodsdienst, spelen de Chinese religie (een mix van taoïsme, confucianisme en boeddhisme) en het hindoeïsme een belangrijke rol.

De grote verscheidenheid aan culturen en godsdiensten zorgt voor een zeer kleurrijke samenleving. In Maleisië vindt u dan ook vele moskeeën, kerken en tempels en worden vaak kleurrijke (religieuze) feesten gehouden.

Taal

De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia, ofwel Maleis. Tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt echter vaak Engels gesproken, deze taal wordt in de regel dan ook goed beheerst. Vanwege de aanwezigheid van veel Chinezen en Indiërs worden in Maleisië ook veel Chinese dialecten en Tamil gesproken.

Fooien

De Maleisische bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden.Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1, 5 en 10 Maleisische ringgit bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 9 Maleisische ringgit (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag

Gids : ca. 18 Maleisische ringgit (ca. 4 euro) per persoon per dag

Kamermeisje : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per kamer per nacht

Kofferdrager : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
tel: 070-3506506

Verkeersbureau van Maleisië
Weissfrauenstr. 12 - 16
60311 Frankfurt am Main
tel: +49-69-460 9234 20
fax: +49-69-460 923499
info@tourismmalaysia.de
www.visitmalaysia.nl

Rijden In Maleisië

Elke bestuurder moet in het bezit zijn van een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs. Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs, raden wij u ook aan om voor de zekerheid een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen en omdat verhuurbedrijven het vaak verlangen. Dit rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB kantoren. Het internationale rijbewijs is een extra bewijs en geen vervanging van uw Nederlands of Belgisch rijbewijs. U dient dus altijd uw Nederlands of Belgisch rijbewijs mee te nemen.

Geldzaken

De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Maleisië is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Tenslotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Maleisië worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Ramadan

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender

U dient er rekening mee te houden dat de Ramadan in het jaar 2020 valt tussen 23 april en 23 mei.
Tevens dient u er rekening mee te houden dat Eid-ul Fitri oftewel Suikerfeest (einde van de Ramadan) in het jaar 2020 valt op 23 en 24 mei. De exacte data van de Ramadan en het Suikerfeest kunnen nog wijzigen, dit is afhankelijk van de stand van de maan.

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn tijdens de ramadan en alcohol wordt tijdens de maaltijden niet geserveerd. De meeste bars zijn gedurende deze heilige maand ook gesloten. Het nuttigen van alcohol is veelal alleen mogelijk na zonsondergang en dan wel in de daarvoor aangewezen ruimte van het hotel of op uw hotelkamer door middel van de roomservice. Gedurende de ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of een Nederlands paspoort is bij een verblijf korter dan 3 maanden een visum niet nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Maleisië.

Tijdsverschil

In Maleisië is het zeven uur later dan in Nederland en gedurende de Nederlandse zomertijd zes uur later.

Openingstijden Canopy Walkway - Taman Negara

*Op dit moment (november 2018) is de Canopy Walk gesloten. Het is helaas nog niet duidelijk wanneer deze weer open zal gaan. Mocht de Canopy Walk weer open zijn tijdens uw bezoek aan Taman Negara dan kunt u dit ook als optionele excursie boeken.*

Maandag, dinsdag & woensdag: van 09.00 tot 15.00 uur
Donderdag: gesloten
Vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur
Zaterdag & zondag: van 09.00 tot 15.00 uur

Tijdens officiële feestdagen is de Canopy Walkway van 09.00 tot 15.00 uur geopend (onder voorbehoud).

Er zijn een maximaal aantal bezoekers van 600 toegestaan per dag.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Maleisische ringgit.

Voltage

Het voltage is in Maleisië 240 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Maleisië kunt checken.

Het kan nog wel eens voorkomen dat de stroom uitvalt. Neemt u daarom een zaklantaarn mee op reis.

Vliegveld Langkawi

Kuala Lumpur kent twee naast elkaar gelegen vliegvelden, Kuala Lumpur International Airport (KLIA) 1 & KLIA 2. Wanneer u met Air Asia vliegt vanuit Langkawi dan komt u aan op KLIA 2. Om uw intercontinentale vlucht te nemen moet u naar KLIA 1. Dit kunt u doen door middel van een trein (KLIA-express) tussen de verschillende vliegvelden en duurt ongeveer 5 minuten.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis