Taman Negara
Kuala Lumpur
Perhentian Island
Koloniaal Malacca
Cameron Highlands
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Maleisië

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Maleisië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Geldzaken

De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Op veel plaatsen in Maleisië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in ringgit (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fooien

De Maleisische bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1, 5 en 10 Maleisische ringgit bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 Maleisische ringgit (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag
Gids : ca. 18 Maleisische ringgit (ca. 4 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2021. Uiteraard kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bevolking

Maleisië telt ongeveer 31.000.000 inwoners. Tot de Maleisiërs worden verschillende etniciteiten gerekend en deze groep omvat in totaal 93% van de bevolking. De grootste groep hierbinnen zijn de Bumiputra's, ofwel 'zonen van het land' (61,7 procent). Niet-Maleisiërs maken 7 procent van de bevolking uit. De grootste etnische groeperingen van Sabah zijn de Kadazan-Dusun en de Bajau. In de deelstaat Sarawak zijn de inheemse Iban (Dajaks) de grootste bevolkingsgroep.

Maleisië heeft een relatief lage bevolkingsdichtheid met gemiddeld 95 inwoners per vierkante kilometer. Er zijn geografisch echter grote verschillen. Het schiereiland kent een hoog inwonertal en Borneo is daarentegen dunbevolkt.

Elektriciteit

De netspanning is 240 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Fotograferen

In Maleisië vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. In principe is het op alle plekken toegestaan om foto's te maken en te filmen. Indien dit niet mag, dan wordt het met bordjes aangegeven. Wanneer u foto's maakt op religieuze plekken (bijvoorbeeld moskeeën) let u er dan wel op dat u de mensen niet stoort in hun gebed. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Taal

De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia, ofwel Maleis. Tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt echter vaak Engels gesproken, deze taal wordt in de regel dan ook goed beheerst. Vanwege de aanwezigheid van veel Chinezen en Indiërs worden in Maleisië ook veel Chinese dialecten en Tamil gesproken.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Maleisië zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd zeven uur later.

Geografie

Maleisië heeft een totale oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Het bestaat uit twee delen: het schiereiland, gelegen tussen Thailand en Singapore, en een derde deel van het eiland Borneo. Er wordt ook wel gesproken van west- en oost-Maleisië. Vele reizen naar Maleisië combineren deze twee delen in één reis.

Het westelijke deel beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, terwijl hier maar liefst 85% van de bevolking woont. Het landschap is dit deel heel divers, van dichtbegroeid tropisch regenwoud tot groene heuvels met theeplantages en van kleine dorpjes aan de oostkust tot de grote moderne stad Kuala Lumpur aan de westkust. Dit maakt Maleisië tot een prachtige land om uw vakantie door te brengen.

Op Borneo, onderverdeeld in de twee staten Sabah en Sarawak, overheerst de natuur met tropische regenwouden en een grote verscheidenheid aan bloemen en planten.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 09.00 uur tot 18.00 uur. Grotere winkels zijn vaak tot later open.

De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 10.00 uur tot 15.00 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Beste reistijd

Maleisië is een tropisch land en heeft een warm en vochtig klimaat. Het gehele jaar door schommelt de temperatuur tussen de 25°C en 35°C. Er zijn een aantal plekken waar de temperatuur wat meer daalt, bijvoorbeeld in de hoger gelegen Cameron Highlands. Hier is de gemiddelde temperatuur zo'n 20°C en in de avonden kan het zelfs nog wat koeler zijn.

Het land heeft te maken met twee moessonwinden. Van oktober tot februari is er de noordoostmoesson, die aan de oostkust van het schiereiland en op Borneo voor wind en regenbuien zorgt. Door deze moessonwind zijn een aantal eilanden aan de oostkust van Maleisië tussen oktober en februari gesloten. Tijdens de rest van het jaar waait de zuidwestmoesson, die bij het bereiken van Maleisië het meeste water al verloren heeft. Hierdoor is de regenval in Maleisië gedurende deze periode minder heftig. Ondanks dit valt er, vanwege het klimaat, gedurende het hele jaar wel regen. Dit zorgt ervoor dat de omgeving vrijwel altijd mooi groen is. De beste reistijd voor Maleisië is dan ook gedurende de zuidwestmoesson, in de maanden maart tot en met september. In deze periode heeft u kans op de minste regenval en de omgeving ziet er prachtig volgroeid uit.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. De Ramadan valt in 2021 van 12 april t/m 12 mei 2021. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Idul Fitri
Aan het eind van de ramadan wordt Idul Fitri (het Suikerfeest) uitbundig gevierd (in 2021 valt dit op 12 en 13 mei). De festiviteiten starten ongeveer een week voor Idul Fitri en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven. Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel Maleisiërs hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Geschiedenis

De oudste koninkrijken in Maleisië stammen uit de tweede of derde eeuw na Christus en vertonen sterke Indiase invloeden wat betreft cultuur, godsdienst en staatsvorm.

Rond de vijfde eeuw werd het gebied deel van Srivijaya, een boeddhistisch koninkrijk op Sumatra (Indonesië). Volgens de overlevering werd het sultanaat van Malakka in 1402 gesticht door Parameswara, een prins van Srivijaya. Deze trouwde een lokale prinses en bekeerde zich tot de islam. Malakka breidde zich geleidelijk uit en werd een belangrijke haven en vestigingsplaats voor kooplieden langs de handelsroutes tussen China, de Indische Archipel, India en Arabië.

In 1509 bereikte een Portugese vloot Malakka. De Portugezen slaagden er aanvankelijk in de stad te veroveren, maar werden later verdreven. Het zou daarna nog tot 1641 duren voordat de Nederlanders Malakka bezetten. In 1786 vestigden de Engelsen zich op het eiland Penang en in 1819 in Singapore. Onder Brits bestuur ontwikkelde de economie zich snel en de kolonie 'Malaya' groeide uit tot 's werelds grootste producent van tin, rubber en palmolie.

Op het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Pacifisch gebied in december 1941 waren de Britten niet bedacht. In twee maanden tijd was het gebied compleet overgenomen door Japanse strijdkrachten. Toen Japan de oorlog verloor, keerden de Britten terug en stichtten de Unie van Malaya. Kort daarna ontstonden politieke spanningen, die leidden tot een guerillaoorlog. Uiteindelijk bereikte de United Malays National Organisation (UMNO) samen met de in Maleisië gevestigde Chinezen en Indiërs onafhankelijkheid in 1957.

Dat betekende een nieuwe start; een nieuw tijdperk met hoop voor de toekomst brak aan. De federale regering kreeg de macht en daaronder vielen de sultans met hun eigen staten, bevoegdheden en rechten. Daarnaast werden algemene verkiezingen ingevoerd en overheerste de Alliantie (tegenwoordige Barisan National/UMNO).

In 1963 probeerden de Filippijnen en Indonesië een oorlog uit te lokken, omdat zij van mening waren dat onder andere Noord-Borneo tot hun grondgebied behoorde. Hierdoor werden alle betrekkingen verbroken. Deze strijd duurde tot 1966, het jaar waar Soekarno werd afgezet door het Indonesische volk en de nieuwe leider wederom een samenwerking met Maleisië wilde. Het gevolg daarvan was, dat ook de Filippijnen weer handel wilden drijven en de strijd was gestreden. Inmiddels wilde Singapore zich afscheiden van Maleisië en met succes, in 1965 werd Singapore een aparte staat.

Tot de dag van vandaag heeft de Alliantie nog steeds de meerheid, met uitzondering van de periode 1969-1971. Het doel van de regering is het streven naar economische politiek om zo de armoede uit te roeien en alle lagen van de bevolking in alle beroepsgroepen aan het werk te zetten. Het beste resultaat werd geboekt in de jaren '70, toen de Republiek China werd erkend en Maleisië zich aansloot bij de niet-gebonden landen van de Derde Wereld onder het bewind van Mahathir Mohamad. Daarmee is een nieuw tijdperk aangebroken en is Maleisië op de wereldkaart gezet als een goed ontwikkeld land. De economische groei bleef aanhouden tot eind jaren '90.

De federatie van Maleisië is nu een constitutionele monarchie, met officieel een koning aan het hoofd.

Eten en drinken

Als u van lekker eten houdt, zit u in Maleisië goed. Door de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen, is de keuken in Maleisië uiterst gevarieerd en smakelijk. De grootste drie bevolkingsgroepen zijn Maleisiërs, Indiërs en Chinezen en invloeden van deze drie bestemmingen zijn overal op de kaart terug te vinden. Maleisië heeft altijd volop kunnen putten uit de beste ingrediënten voor een maaltijd. De vele vis en zowel wilde als geteelde groenten en fruit zijn dankzij het constante klimaat het hele jaar door voorradig. Ook heeft Maleisië eigen rijstvelden waarmee het land een deel van het eigen verbruik kan leveren. Fruitliefhebbers kunnen in Maleisië hun hart ophalen, u vindt er onder andere rambutans, mango's, durians, meloenen, lychees en bananen.

Een bekend gerecht uit Maleisië, dat zeker de moeite waard is om te proberen is Satay: gemarineerde stukjes rund-, lams of schapenvlees dat overal te koop is. Ook zijn nasi, mie en curryschotels bekende gerechten in Maleisië. Naast de vele restaurants kunt u tevens veel gerechten op straat kopen (streetfood). Niet alleen is het heel goedkoop, het is minstens even lekker en op de meeste plekken begeeft u zich ook nog eens tussen de lokale bevolking. Een leuke ervaring!

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop. Alcoholische dranken zijn in sommige gebieden wat moeilijker te krijgen, vanwege de islam. Door de royale hoeveelheden fruit die er beschikbaar zijn in Maleisië, kunt u ook verse fruitsapjes kopen.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 3 en € 7
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €5 en € 10
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1,50
Flesje fris : tussen de € 1 - € 2,50
Glas wijn : tussen de € 2 - € 4
Glas bier(lokaal) : tussen de € 2 - € 4

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Religie

Religie is uiterst divers in Maleisië. Behalve de islam, de officiële staatsgodsdienst, spelen de Chinese religie (een mix van taoïsme, confucianisme en boeddhisme) en het hindoeïsme een belangrijke rol.

De grote verscheidenheid aan culturen en godsdiensten zorgt voor een zeer kleurrijke samenleving. In Maleisië vindt u dan ook vele moskeeën, kerken en tempels en worden vaak kleurrijke (religieuze) feesten gehouden.

Kleding

Voor een bezoek aan Maleisië is het aan te raden diverse soorten kleding mee te nemen. Over het algemeen is de temperatuur aangenaam warm. Dan is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. In de hoger geleden gebieden zoals de Cameron Highlands en in de avonden kan het soms afkoelen. In dat geval is het fijn als u een vest, trui en lange broek bij de hand heeft. Doordat er in Maleisië het hele jaar door wel regen valt, adviseren wij u een regenjack of poncho mee te nemen.

U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Maleisië. Vooral voor het bezoeken van religieuze plekken, is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Maleisië, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Maleisië bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Als u langer dan 30 dagen in Maleisië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van Maleisië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee . Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Nuttige adressen

Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel: 070 350 6506

Nederlandse Ambassade in Maleisië
7e verdieping, South Block, The AmpWalk
218, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel: 0060 321 686 200

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis