NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Maleisië
Landinformatie
Landinformatie Maleisië
Bent u van plan een mooie reis naar Maleisië te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Maleisië naar Beste reistijd Maleisië .
turned_in Bijzondere feestdagen
Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Onder voorbehoud van de maanstand:
Ramadan 2025: 28 februari tot en met 30 maart
Ramadan 2026: 17 februari tot en met 19 maart

Idul Fitri
Aan het eind van de ramadan wordt Idul Fitri (het Suikerfeest) uitbundig gevierd. De festiviteiten starten ongeveer een week voor Idul Fitri en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven. Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel Maleisiërs hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Onder voorbehoud van de maanstand:
Idul Fitri 2025: 30 maart tot en met 1 april
Idul Fitri 2026: 20 maart tot en met 21 maart
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 240 V en de frequentie is 50 Hz. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type G mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.
restaurant Eten en drinken
Als u van lekker eten houdt, zit u in Maleisië goed. Door de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen, is de keuken in Maleisië uiterst gevarieerd en smakelijk. De grootste drie bevolkingsgroepen zijn Maleisiërs, Indiërs en Chinezen en invloeden van deze drie zijn overal op de kaart terug te vinden. Maleisië heeft altijd volop kunnen putten uit de beste ingrediënten voor een maaltijd. De verse vis en zowel wilde als geteelde groenten en fruit zijn dankzij het constante klimaat het hele jaar door voorradig. Ook heeft Maleisië eigen rijstvelden waarmee het land een deel van het eigen verbruik kan leveren. Fruitliefhebbers kunnen in Maleisië hun hart ophalen, u vindt er onder andere rambutans, mango's, durians, meloenen, lychees en bananen.

Een bekend gerecht uit Maleisië, dat zeker de moeite waard is om te proberen is Satay: gemarineerde stukjes rund-, lams of schapenvlees dat overal te koop is. Ook zijn nasi, mie en curryschotels bekende gerechten in Maleisië. Naast de vele restaurants kunt u tevens veel gerechten op straat kopen (streetfood). Niet alleen is het heel goedkoop, het is minstens even lekker en op de meeste plekken begeeft u zich ook nog eens tussen de lokale bevolking. Een leuke ervaring!

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop. Alcoholische dranken zijn in sommige gebieden wat moeilijker te krijgen, vanwege de islam. Door de royale hoeveelheden fruit die er beschikbaar zijn in Maleisië, kunt u ook verse fruitsapjes kopen.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 3 en € 7
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €5 en € 10
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1,50
Flesje fris : tussen de € 1 - € 2,50
Glas wijn : tussen de € 2 - € 4
Glas bier(lokaal) : tussen de € 2 - € 4

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Maleisië zijn veel mensen die in het toerisme werken afhankelijk van de fooi die ze krijgen en er wordt ook op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 1, 5 en 10 Maleisische ringgit bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 Maleisische ringgit (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag
Gids : ca. 18 Maleisische ringgit (ca. 4 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 4,50 Maleisische ringgit (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Maleisische ringgit wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
camera_alt Fotograferen
In Maleisië vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. In principe is het op alle plekken toegestaan om foto's te maken en te filmen. Indien dit niet mag, dan wordt het met bordjes aangegeven. Wanneer u foto's maakt op religieuze plekken (bijvoorbeeld moskeeën) let u er dan wel op dat u de mensen niet stoort in hun gebed. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Op veel plaatsen in Maleisië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in ringgit (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Voor een bezoek aan Maleisië is het aan te raden diverse soorten kleding mee te nemen. Over het algemeen is de temperatuur aangenaam warm. Dan is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. In de hoger geleden gebieden zoals de Cameron Highlands en in de avonden kan het soms afkoelen. In dat geval is het fijn als u een vest, trui en lange broek bij de hand heeft. Doordat er in Maleisië het hele jaar door wel regen valt, adviseren wij u een regenjack of poncho mee te nemen.

U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Maleisië. Vooral voor het bezoeken van religieuze plekken, is bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op de knie en een lange broek/rok mee te nemen, dan zit u altijd goed.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel: 070 350 6506

Nederlandse Ambassade in Maleisië
7e verdieping, South Block, The AmpWalk
218, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel: 0060 321 686 200
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 09.00 uur tot 18.00 uur. Grotere winkels zijn vaak tot later open.

De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 10.00 uur tot 15.00 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Maleisië, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Maleisië bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u langer dan 90 dagen in Maleisië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van Maleisië.

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om u binnen drie dagen voor aankomst in Maleisië online te registreren voor de Malaysia Digital Arrival Card (MDAC). U kunt dit doen op de website van de Maleisische immigratie. Vervolgens gaat u naar het kopje 'registration'.
Wanneer u deze registratie niet van tevoren hebt afgerond, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Maleisië. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Maleisië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Maleisië zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd zeven uur later.
language Taal
De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia, ofwel Maleis. Tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt echter vaak Engels gesproken, deze taal wordt in de regel dan ook goed beheerst. Vanwege de aanwezigheid van veel Chinezen en Indiërs worden in Maleisië ook veel Chinese dialecten en Tamil gesproken.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Maleisië. (opent in een nieuw venster)