Petra, één van de 7 wereldwonderen
Wadi Rum
Mt. Nebo
Dode zee
Amman
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Jordanië

Fotografie

Jordanië is ongetwijfeld één van de meest fotogenieke regio's ter wereld. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Dit kan met name voorkomen bij vrouwen en biddende mensen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Jordanië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. Op sommige gebieden, met name in de woestijn, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Jordanië. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee ten nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed. Met name in religieuze plaatsen of bezienswaardigheden zijn blote knieën, armen en schouders ongepast.

Bevolking

Jordanië heeft ruim 5.600.000 inwoners. De meerderheid hiervan bestaat uit Palestijnen, die na de oorlogen in 1948 en 1967 naar Jordanië zijn gevlucht. De rest van de bevolking bestaat uit autochtone Jordaniërs, leden van bedoeïenenstammen en kleine groepen, zoals de Circassiërs en Druzen.

De jaarlijkse bevolkingsgroei is zeer groot: tussen 1985 en 1993 gemiddeld 5,9%, in 1997 4,7% en in 2003 2,8% (Nederland: 0,5%). In vergelijking met Arabische landen als Egypte, Libanon en Tunesië steekt dit percentage er ver bovenuit.

Eten & drinken

De Jordaanse keuken staat bekend om de vele smaakvolle gerechten, waarin met name rijst en lamsvlees de basis vormen. Ook vele groenten, granen en zowel vers als gedroogd fruit worden ruimschoots gebruikt. Hierdoor zijn de meeste gerechten zeer gezond; denk aan aubergines, linzen, bonen en kikkererwten die zorgen voor de nodige vitamines. Van kikkererwten wordt bovendien de bekende hummus gemaakt, die vaak wordt gebruikt als lekkere dip of smeersel voor op een broodje.

De typisch Jordaanse keuken is zeker de moeite waard om te proberen. Het nationale gerecht is Mansaf en bestaat uit rijst en lamsvlees, bereidt met yoghurt en fijne kruiden. Heeft u liever een gerecht met kip, probeert u dan eens de zogeheten Musakhan; gebakken in olijfolie met een uitje en diverse kruiden, geserveerd op Arabisch brood. Een genot voor de smaakpapillen! Als toetje bestelt u het zoete baklava, gemaakt van laagjes bladerdeeg met diverse noten en lekker veel honing.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden.

Hoewel het drinken van alcohol voor moslims op religieuze gronden verboden is, is dit gewoon verkrijgbaar in slijterijen en in de meeste restaurants. Wel kunnen de prijzen hiervan aardig oplopen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken:

Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 15
Lunch (streetfood) : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 25
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 1,50
Glas wijn : tussen de € 5 en € 10
Glas bier(lokaal) : tussen de € 5 en € 10

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Jordaanse Dinar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Jordanië is een koninkrijk in het Midden-Oosten dat ten oosten van de rivier de Jordaan ligt. Jordanië is tweemaal zo groot als Nederland. In het westen grenst Jordanië aan Israël en de Westelijke Jordaanoever, Syrië ligt in het noorden en Irak en Saudi-Arabië liggen ten oosten van het land.

De hoofdstad van Jordanië is Amman, die met 1.430.000 inwoners de grootste stad van het land is. Andere steden zijn Akaba, Al-Karak, Az-Zarqa, Irbid, Ma'an, Rihab, Madaba en Jerash.

De bekendste rivier is de Jordaan, langs de grens met Israël en de Westelijke Jordaanoever. De Dode Zee is in feite een meer. Het land heeft via de Golf van Akaba een open verbinding naar de Rode Zee en daarmee met de rest van de wereld.

Geschiedenis

Jordanië was tot de Eerste Wereldoorlog onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Door de Eerste Wereldoorlog kwamen de Britten in het Midden-Oosten. Een deel van Israelisch grondgebied werd door de Britten ingenomen. Zij noemden het gebied Transjordanië. In 1946 verkreeg Transjordanië de onafhankelijkheid en werd de Hashemiet Abdullah tot koning uitgeroepen.

Koning Abdullah breidde zijn grondgebied verder uit over de westelijke oever met Syrië. Transjordanië werd ingeruild voor Jordanië. Het land onderging jaren van bloei en economische groei, waardoor de welvaart steeg, met name onder de troon van Koning Hussein.

Ondertussen waren aanvallen tussen buurland Israël en Jordanië orde van de dag. Dit zorgde ervoor dat het welvaartsland in elkaar stortte. Deze malaise duurde een aantal jaren, waarna uiteindelijk een vredesverdrag met Israël werd getekend en de handelsbetrekkingen met omringende landen weer aantrokken. Jordanië kon weer tot economische groei overgaan en groeide langzaam richting een democratie.

Beste reistijd

De temperatuurverschillen kunnen in Jordanië aardig oplopen. Zo zijn er gebieden in de woestijn waar de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot ruim 40 graden. Meer richting de kust is het dan zo'n 5 tot 10 graden koeler. De gemiddelde temperatuur in de herfst en de lente is 25 graden en in de winter kan het kwik zakken tot ongeveer 10 a 15 graden. Deze getallen lopen dus aardig uiteen. Ondanks de hoge temperaturen door het mediterraan- en woestijnklimaat kan er ook regen en zelfs sneeuw vallen in Jordanië. Als dit gebeurt is het voornamelijk in de winterperiode, waar met name in de woestijn de temperatuur kan dalen tot het vriespunt.

De zomermaanden brengen uitstekend weer met zich mee: veel zon, weinig tot geen regen en hoge temperaturen. Reist u in deze periode door Jordanië, houdt u er dan rekening mee dat u altijd een hoofddeksel, zonnebril en een flesje water meeneemt, om u te beschermen tegen het klimaat. Wellicht dat de lente en herfst betere periodes zijn om Jordanië te bezoeken. Met een aangename temperatuur van gemiddeld 25 graden kunt u culturele bezoeken en ontspannen op het strand beter met elkaar combineren.

Religie

Sinds de invoering van de grondwet in 1952 is de islam de staatsgodsdienst van Jordanië. Ruim 90% van de Jordanese bevolking is islamitisch.

In de dagelijkse praktijk is de islam in Jordanië niet zo streng als in sommige buurlanden. De moskeeën zitten lang niet overal vol en sommige voorschriften worden nauwelijks gerespecteerd. In de hoofdstad Amman lopen steeds meer vrouwen in westerse kledij, en hebben hierin een voorbeeld in koningin Noor.

Naast islamieten telt het land een aantal christelijke groepen: grieks-orthodoxen, grieks-katholieken, rooms-katholieken, Syrisch orthodoxen, koptisch-orthodoxen en enige protestanten (lutheranen en anglicanen), samen circa 5% van de bevolking.

Joodse feestdagen

Purim
Purim is een van de vrolijkste joodse feesten en staat in het teken van de joodse koningin Esther van Perzië. Tijdens deze feestdag wordt het verhaal van Esther voorgelezen in de synagoge. Esther redde samen met haar oom Mordechai het leven van vele joden. De eerste minister van de koning wilde de gehele joodse bevolking van Perzië laten vermoorden. De Koning van Perzië vertrouwde zijn eerste minister en ging hiermee akkoord. Met behulp van een poeriem, liet de eerste minister het lot bepalen op welke dag dit zou gebeuren. Maar toen Mordechai, de oom van de koningin, hoorde wat de koning en de eerste minister van plan waren, ging hij direct naar zijn nichtje Esther. Hij smeekte Esther om naar de koning te gaan en te vragen om het joodse volk te redden. Toen koning Ahasveros besefte wat hij gedaan had, was het al te laat. De brieven waren uitgestuurd en brieven met een Koninklijke stempel konden niet meer ingenomen worden. Er werden nieuwe vonnissen gestuurd naar alle provincies, waarin de koning beval dat alle joden samen moesten komen om zich tegen de aanvallen te verdedigen. De joden vochten voor hun bestaan en wonnen de strijd.

De dag voor het feest wordt er gevast, zoals dat ook gebeurde in de dagen voordat koningin Esther aan haar man vroeg of hij het joodse volk kon redden. Het feest wordt uitbundig gevierd en lijkt een beetje op carnaval, waarbij de bevolking zich verkleed als koningin Esther of haar oom Mordechai. Aan het einde van de dag komen de joden bij elkaar om lekker te eten en te drinken. Een typisch gerecht dat gemaakt wordt is kiesjeliesj; gefrituurd koekdeeg met poedersuiker.

Belangrijke informatie
Purim valt altijd rond eind februari of in maart. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Purim.


Pesach
Pesach is een belangrijke periode in de joodse traditie. Vroeger leefden Israëliërs in Egypte en werden zij door de Egyptenaren tot slaaf gemaakt. Met Pesach wordt het einde van de joodse slavernij in Egypte herdacht en daarmee de bevrijding van de joodse bevolking uit die tijd. Pesach begint op de 15e dag van de Hebreeuwse maand van Nisan (meestal in april) en duurt zeven dagen plus Seder Nacht.

Deze feestdag wordt ook wel het Festival van de Vrijheid genoemd. Met name het stukje vrijheid wordt dan ook benadrukt in de rituelen en gebeden die centraal staan tijdens Pesach. Een ander belangrijk element is familie en samenhorigheid. Aan de vooravond van Pesach (Seder Nacht) verzamelen families om de ceremoniële Seder maaltijd te vieren. Hierbij is het een belangrijk Joods gebaar om anderen, die zelf geen familie hebben om Seder Nacht mee te vieren, uit te nodigen.

Een andere benaming voor Pesach is de vakantie van ongezuurd brood. Uit het verhaal van de Exodus blijkt dat de joden tijdens hun uittocht Egypte zo haastig moesten verlaten, dat zij geen tijd hadden om hun deeg en broden die zij hadden voorbereid te laten rijzen. Hierdoor is één van de belangrijkste regels van Pesach dat er geen voedsel wordt gegeten dat op de één of andere manier gerezen of gegist is of gemaakt is van één van de vijf voornaamste graansoorten (tarwe, rogge, gerst, haver en spelt). Dit wordt ook wel Chameets genoemd. Voorbeelden van voedsel dat tijdens Pesach niet gegeten of geserveerd wordt zijn normaal brood, pasta, rijst, mais, pinda’s, peulvruchten en ook bier wordt niet gedronken of geserveerd. In plaats daarvan eet men bijvoorbeeld paasbrood en matzes en wordt er gekookt met alternatieve voedingsmiddelen.

Bovendien mogen Joden dit soort drank en voedsel niet in huis hebben gedurende Pesach. Vandaar de beroemde Biur Chametz, oftewel de Pesach-schoonmaak, waarin het huis volledig wordt ontdaan van deze Chameets. Ook kookgerei dat in aanraking is geweest met Chameets, zal worden verwijderd.

Belangrijke informatie
Pesach valt altijd in maart of april. Zowel de eerste dag als de laatste dag van Pesach zijn heilige rustdagen, waarop het uitvoeren van productief werk strikt verboden is. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten op deze dagen. De tussenliggende dagen (Chol ha-Mo'ed) zijn ‘halve’ rustdagen. Veel bedrijven zijn slechts een halve dag geopend (vaak de ochtenden) en families trekken er met elkaar op uit. Tijdens Pesach zullen hotels en joodse restaurants koosjer eten serveren en vervangen zij producten met Chameets voor alternatieve voedingsmiddelen.


Jom Hasjoa (Holocaust herdenkingsdag)
Tijdens de dag van de herdenking worden de miljoenen joden herdacht die zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. De officiële naam van deze dag is Jom Hashoa Wehagewoera, de dag van vernietiging en heldendom. De joden schenken vooral aandacht aan het heldendom, aan de vele verzetsdaden tegen de nazi’s.

Op 19 april 1943 (14 nisan) kwamen de joden in Warschau in opstand tegen de nazi’s. De dag zou daarom eigenlijk op de joodse dag 14 nisan plaatsvinden, maar dit is precies voorafgaand aan Pesach. Daarom is besloten om 27 nisan te kiezen. Dit is acht dagen voor de joodse onafhankelijkheidsdag.

Belangrijke informatie
De herdenkingsdag valt altijd in april of mei. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Jom Hasjoa.


Jom Ha-atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag 1948)
Op 14 mei 1948 (op de joodse kalender 5 ijar 5708) werd in Tel Aviv de onafhankelijkheidsverklaring van Israël voorgelezen. Hiermee werd Israël een zelfstandige staat. Sindsdien is 5 ijar jaarlijks een Nationale feestdag. Dit valt altijd in april of mei.

Op de onafhankelijkheidsdag worden er bepaalde psalmen voorgelezen waarin hoop en vrede het middelpunt zijn. De voorgaande dag is Jom Hazikaron, de dag van de herinnering. Op deze dag worden alle Israëlische doden uit oorlogen herdacht. Ook de Israëliërs die zijn omgekomen door terroristische aanslagen worden herdacht.

Belangrijke informatie
Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Jom Ha-atsmaoet.


Rosh Hasjanah (Joods Nieuwjaar)
Rosh Hasjanah is het begin van het joodse nieuwjaar. Op de eerste en tweede dag van de maand Tisjri wordt het nieuwjaar gevierd. In de maand voorafgaand aan het nieuw jaar, bereidt de joodse bevolking zich voor op de feestdagen en het nieuwe jaar. Ze bidden, vragen vergeving en sturen wenskaartjes naar dierbaren. In deze maand wordt elke ochtend de op ramshoorn (sjofar) geblazen. De joden worden er aan herinnerd dat er een bijzondere en heilige periode aankomt. De eerste tien dagen na het nieuwe jaar zijn belangrijke dagen. De eerste twee dagen zijn Rosh Hasjanah en de laatste dag is Jom Kippoer. De dagen ertussen zijn de bekeringsdagen.

De diensten in de synagoge duren tijdens Rosh Hasjanah gemiddeld 4,5 uur. De synagoge is wit aangekleed tijdens deze periode, want wit staat symbool voor de volledige overgave aan God. Andere gewoontes tijdens Rosh Hasjanah zijn het eten van zoetigheid zoals stukjes appel met honing en het feestbrood Challa. Challa wordt gewoonlijk in een vlecht gebakken, maar tijdens Rosh Hasjanah wordt het brood rond gebakken, wat de bevolking eraan herinnert dat het jaar een kringloop is.

Belangrijke informatie
Rosh Hasjanah valt altijd in september of oktober. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Rosh Hasjanah. Tijdens de week erna zullen veel bedrijven slechts halve dagen geopend zijn (meestal in de ochtend).


Jom Kippoer (Grote verzoendag)
Jom ha-Kippoeriem, zoals Jom Kippoer officieel genoemd wordt, is ook wel de dag van de vergevingen. Deze dag wordt beschouwd als de belangrijkste en heiligste dag van het joodse jaar. Jom Kippoer is een dag waarbij de joden met zichzelf, de medemens en God in reine komen. Jom Kippoer valt meestal in september of oktober. Deze dag begint op de voorgaande avond bij zonsondergang. Tijdens Jom Kippoer mogen de joden niet werken, eten, drinken en zich wassen. Daarnaast dragen de joden tijdens deze feestdag geen leren schoeisel en ook gouden sieraden zijn niet gebruikelijk. De joodse bevolking gaat naar de synagoge om te lezen uit de Tenach. Ook krijgt iedereen de kans een herdenkingsgebed (jizkor) uit te spreken over overleden dierbaren.

Aan het einde van de dag wordt op de ramshoorn geblazen, wat betekent dat de bevolking weer mag eten en drinken. Na een dag vasten, komt de joodse bevolking bij elkaar. Als de zon onder gaat, eten zij traditionele gerechten als koffie met kaneel, haring-bietensalade en viskoekjes.

Belangrijke informatie
Jom Kippoer valt altijd in september of oktober. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Jom Kippoer.


Sukkoth
Sukkoth is een joods pelgrimsfeest dat zeven dagen duurt. Tijdens dit feest herdenken zij dat de joden veertig jaar lang door de woestijn trokken en leefden in hutten gemaakt van palmbladeren. Om deze reden wordt dit feest ook wel het Loofhuttenfeest genoemd.

Veel joden leven nu tijdens de week in een zelfgemaakte tent van takken en bladeren in de tuin. Naast takken en bladeren zitten er nog een aantal eisen aan de hut. Zo moeten er bijvoorbeeld een bundeling gemaakt worden van verschillende takken en een citrusvrucht, die samen de loelav vormen. Tijdens het lezen van de Tenach wordt er per psalm een bepaalde richting op gezwaaid. Van oost, zuid, west, noord naar boven en beneden. De laatste twee staan voor de hemel en aarde.

De eerste twee dagen leven, eten en slapen de joden in de tent en ze luisteren naar de verhalen over de tocht van de joden door de woestijn. De eerste twee dagen werkt de joodse bevolking niet en wordt verwacht dat zij in de hutten verblijven. Alle zeven dagen wordt er een offer aan God geschonken. Sukkoth valt altijd tussen eind september en eind oktober.

Belangrijke informatie
Vooral de eerste twee en laatste dan van Sukkoth zijn bijna alle Israëlische bedrijven gesloten. De tussenliggende dagen zijn ‘halve’ rustdagen. Veel bedrijven zijn slechts een halve dag geopend (vaak de ochtenden).


Chanoeka
Chanoeka is een joods feest en is in het jaar 165 voor Christus ontstaan door Judah Maccabeüs en zijn broers. Hiermee wordt jaarlijks met vreugde de inwijding van de Tempel in Jeruzalem gevierd. Drie jaar eerder was deze tempel al geplunderd door de Grieken, waarbij de joden massaal vermoord werden en het Jodendom onwettig werd verklaard. Ook werd de tempel door de Grieken ‘onrein’ gemaakt, doordat zij een varken op het altaar offerden. De joodse bevolking ziet het varken als onrein. Daarnaast wilden de Grieken een beeld van Zeus in de tempel zetten. In het jaar 70 werd deze tempel helaas weer verwoest, maar Chanoeka bleef bestaan. Chanoeka is het feest geworden van het behoud van de eigen joodse identiteit.

Chanoeka staat ook wel bekend als het feest van de lichtjes. Gedurende acht dagen wordt er een lichtje aangestoken. Elke dag een lichtje meer. Aan het einde van de acht dagen is de chanoekia kandelaar, met plaats voor negen kaarsen, vol. De sjamasj en de acht kaarsen die met de sjamasj aangestoken worden, vullen na acht dagen de chanoekia. De chanoekia wordt alleen gebruikt tijdens dit feest.

Belangrijke informatie
Chanoeka valt ieder jaar op een andere datum. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand kislew, wat meestal rond eind november/ begin december valt. Bijna alle Israëlische bedrijven zijn gesloten tijdens Chanoeka.

Taal

Overal in Jordanië wordt het Jordaans- of Syrisch Arabisch gesproken, dat in vele opzichten afwijkt van het standaard-Arabisch. In een klein aantal Circassische dorpen is het Arabisch niet de voertaal en ook het Armeens wordt op sommige plaatsen nog gesproken. Op school leren de kinderen Engels.

Fooien

De Jordaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om wat Jordaanse munten bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 1,50 Jordaanse Dinar (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag

Gids : ca. 2,30 Jordaanse Dinar (ca. 3 euro) per persoon per dag

Reisleider : ca. 1,50 Jordaanse Dinar (ca. 2 euro) per persoon per dag

Kamermeisje : ca. 0,90 Jordaanse Dinar (ca. 1 euro) per kamer per nacht

Kofferdrager : ca. 0,90 Jordaanse Dinar (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Jordaanse Dinar wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Jordanië
Badhuisweg 79
2581 CD Den Haag
Tel.: 070-416 72 00
Fax: 070-416 72 09

Verkeersbureau Jordanie
Asterweg 20 E-3
1031 HN Amsterdam
Tel: 020-6705356
Fax: 020-6705357
visitjordan.com

Geldzaken

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in Jordanië is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, contante Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Jordanië worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Vrijdag is de vrije dag in Jordanië. De winkels zijn de hele dag geopend van ongeveer 08.30 uur tot 20.00 uur. Ook op vrijdag zijn de meeste winkels geopend.

Banken zijn geopend van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 15.30 uur tot 17.30 uur (behalve vrijdag). In de winter zijn ze 's middags gesloten.

Ramadan

Ramadan is de Islamitische heilige maand van vasten, waarin moslims zich onthouden van eten en drinken tijdens de daglichturen; vanaf zonsopgang tot zonsondergang. De Ramadan is bedoeld om de deugden van geduld, spiritualiteit, nederigheid en toewijding aan Allah te leren. Het is de negende maand van de Islamitische maankalender en duurt 29 of 30 dagen. Vergeleken met de zonnekalender, oftewel een kalenderjaar, kan de data van de Ramadan ieder jaar opnieuw variëren. Afhankelijk van de stand van de maan, zal de Ramadan in 2019 plaatsvinden op 5 of 6 mei. Aan het einde van deze heilige maand vieren moslims over de hele wereld het Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest. Dit is één van de grootste vieringen in de Islamitische kalender. Hierin staat iedere vorm van geven, liefdadigheid en tijd doorbrengen met de familie centraal.

Zonsondergang tot zonsopgang
Gedurende de dag wordt er geen eten of drinken genuttigd. Bij zonsondergang zal de hele familie verzamelen voor de zogenaamde Iftar. Dit is de eerste maaltijd die moslims nemen direct na de zonsondergang, waarmee het vasten dus (tijdelijk) word verbroken; ook wel fast-breaking genoemd. Dit is een lichte maaltijd waarna het Maghrib gebed volgt. Van de vijf dagelijkse gebeden, is de Maghrib het vierde gebed. Vervolgens zal de hoofdmaaltijd worden opgediend en geniet men van tijd dicht bij familie, vrienden en eventueel omliggende gemeenschappen. Tevens worden grote publieke plekken opengesteld voor honderden moslims om samen te komen en het fast-breaken te vieren.
Aandachtspunten voor toeristen

Tijdens de Ramadan in Jordanië wordt er niet verwacht dat u meedoet aan de Ramadan. De bevolking zal altijd respect tonen voor het feit dat u niet vast. Daarom vragen wij vriendelijk ook uw aandacht en begrip voor het volgende:
- Alle kleine winkels, restaurants en bars zijn tussen zonsopgang en zonsondergang gesloten. Het is niet toegestaan te eten, drinken of te roken in publieke gebieden. Na zonsondergang zijn de restaurants weer geopend tot 00:00 uur.
- De wat grotere winkels, banken en kantoren zullen beperkt geopend zijn, bijvoorbeeld van 09:00 tot 14:00 uur.
- Over het algemeen zijn toeristische attracties wél geopend gedurende de Ramadan. Echter kunnen de openingstijden en eventuele begintijden van rondleidingen afwijken. Vriendelijk adviseren wij u hier rekening mee te houden door u ter plekke en van te voren goed in te lezen.
- De meeste supermarkten, groothandels en winkelcentra zullen door de dag heen en in de avond wel geopend zijn.
- Ontbijt, lunch en diner zijn in sommige hotels mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant kunnen afwijken en dat er geen alcohol zal worden geschonken. Hierbij is het van belang dat de maaltijden binnen worden genuttigd.
- In sommige hotels zal het restaurant gesloten zijn. Wel is het dan toegestaan eten en drinken te nuttigen op uw hotelkamer of gebruik te maken van roomservice. Gedurende de Ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.
- Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

TIPS
Onderstaande eetgelegenheden waren in het verleden geopend tijdens de Ramadan. Echter kunt u ook altijd advies en tips vragen aan de lokale bevolking ter plaatse:
- Books@Café, Amman: een boekhandel, restaurant, bar en shisha lounge in één.
- Waffle House, Amman: wafels en American Pancakes
- Wild Jordan Café, Amman: onder het genot van een mooi uitzicht eco-vriendelijk en gezond eten
- In Wadi Musa/Petra waren diverse eetgelegenheden geopend

DATA START RAMADAN (Let op: afhankelijk van de maanstand en dus onder voorbehoud van wijzigingen):
2020: 23 of 24 april
2021: 12 of 13 april
2022: 2 of 3 april
2023: 22 of 23 maart

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland (of in België) nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor een bezoek aan Jordanie is een visum nodig. Ons lokaal agentschap regelt dit visum voor u. Wij vragen u bij boeking om uw paspoortgegevens. Deze gegevens dienen wij uiterlijk 4 weken voor vertrek van u te ontvangen, zodat ons lokaal agentschap voldoende tijd heeft om het visum te regelen.

Reizigers die niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor het visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Jordanië.

Voorwaarden huurauto

De bestuurder dient minimaal 25 jaar en maximaal 70 jaar oud te zijn. De bestuurder moet minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het Nederlandse rijbewijs is in Jordanië niet geldig zonder Internationaal Rijbewijs (IRB). Deze kunt u aanschaffen in de winkels van de ANWB (pasfoto meenemen).

The Jordan Pass

Voor uw reis naar Jordanië is het mogelijk om een ‘Jordan Pass’ aan te schaffen. Deze pas geeft u toegang tot ruim 30 verschillende bezienswaardigheden inclusief Petra, Wadi Rum en Jerash. Klik hier om precies te zien welke bezienswaardigheden er in de pas zijn opgenomen, wat de kosten zijn (er zijn verschillende mogelijkheden) en hoe u deze pas kunt kopen. Deze pas kan een behoorlijk voordeel opleveren, als u tijdens uw vakantie veel culturele bezienswaardigheden wilt bezoeken. Daarbij hoeft u ook niet meer in de rij te staan en biedt de online applicatie van de Jordan Pass gratis brochures met informatie. Wij raden u aan de Jordan Pass vanaf 30 dagen of korter voor vertrek aan te schaffen. Mocht uw reis om welke reden dan ook niet doorgaan dan vergoedt NRV deze kosten niet.

Let op: het online bestellen van de Jordan Pass kan niet worden voldaan als u in het bezit bent van een Mastercard van Rabobank. Dit omdat Rabobank als enige bank niet voldoet aan de 3D Secure Code Check. Ook met het uitvoeren van andere betalingen in het buitenland kan dit problemen opleveren.

Visum voor Jordanië
Ons agentschap in Jordanië regelt voor al onze gasten een gratis visum. Visa on arrival kost normaal gesproken ca. 40 JOD, maar voor NRV gasten dus geheel gratis. Om dit visum voor aankomst in Jordanië voor u in orde te kunnen maken, vragen wij bij boeking om uw paspoortgegevens. Ook als u de Jordan Pass heeft aangeschaft (waar het visum is inbegrepen) zal ons agentschap zorg dragen voor uw visum. Ons agentschap in Jordanië heeft zowel voor privéreizen als voor groepsreizen een lokale vertegenwoordiger op de luchthaven die u bij de douane assisteert en u naar de bagageband en daarna naar de chauffeur brengt. Zo begint u zorgeloos aan uw vakantie.

Jordan Pass tijdens groepsreizen
Voor de groepsreizen naar Jordanië adviseren wij u geen gebruik te maken van de Jordan Pass. Er gaat namelijk veel kostbare tijd verloren wanneer een aantal deelnemers van de groep wel en een aantal deelnemers van de groep geen Jordan Pass hebben.

Tijdsverschil

In Jordanië is het twee uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het één uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta; de Jordaanse dinar.

Voltage

Het voltage is in Jordanië 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Jordanië kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis