Petra, één van de 7 wereldwonderen
Wadi Rum
Dode zee
Amman
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden Jordanië

Zandkastelen van Jordanië

jo_al_qasramra.jpg

Op veschillende plaatsen in Jordanië kunt u deze bijzondere zandkastelen tegenkomen. De meest bekende en interessante woestijnkastelen vindt u ten oosten van Amman. De zandkastelen nabij Amman zijn gebouwen met verschillende gebruiksdoeleinden en gebouwd in de Umayyad periode. Het hoogtepunt is de World Heritage Site Qasr Amra, dit was een winterpaleis met prachtige muurschilderingen. Interessant is ook het hammam gedeelte van Qasr Amra, zeker als u zich laat uitleggen hoe het werkt om hier midden in de woestijn heet water te krijgen. Verder kunt u nog een bezoek brengen aan Qasr al Hallabat, hier zult u versteld staan van de prachtige mozaïekvloer. Een kilometer verderop vindt u de hamman Al Sarakh.

Madaba

jo_al_madaba.jpg

De stad Madaba ligt op een uur rijden ten zuiden van Amman. De stad wordt vooral bezocht vanwege de ‘Madaba-plattegrond’, een kaart in mozaïek vorm welke te vinden is in de Grieks-Orthodoxe kerk van St. George. Ondanks dat de mozaïek in de St. George kerk het bekendst is zijn er nog vele andere mooie mozaïeken en bezienswaardigheden te vinden in Madaba. Zo zijn er verschillende kleine musea waar u bijzondere opgravingen kunt zien. Voor een mooi uitzicht over de stad kunt u de toren van de kerk van Johannes de Doper beklimmen. Reizigers met een huurauto kunnen vanuit Madaba ook de minder bekende archeologische plek; Umm ar-Rasas bezoeken. De mozaïek die hier is opgegraven is misschien wel de mooiste van Jordanië. Deze plek staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dode Zee

jo_dodezee.jpg

De Dode Zee is de natuurlijke grens tussen Jordanië en Israël en is het laagste punt op aarde. De Dode Zee wordt ook wel gezien als een van de meest bijzondere natuurverschijnselen van het Midden-Oosten. Het water is extreem zout, waardoor u hier zal blijven drijven. Er kunnen geen vissen en dieren in het water leven, hierdoor heeft de zee de naam Dode Zee gekregen. Het water heeft een hoge concentratie aan mineralen, waardoor het heel goed voor de huid is om uzelf in te smeren met modder van de Dode Zee. De modder schijnt onder andere goed zijn tegen huidaandoeningen zoals psoriasis en acne maar ook tegen reuma en spierpijn. Het dobberen in de Dode Zee is een unieke ervaring en het levert altijd leuke plaatjes op. Let er wel op dat u geen wondjes heeft of het zoute water in uw ogen krijgt want dit zal erg prikken. Er zijn op verschillende locaties douches aanwezig zijn, om na het dobberen u af te spoelen met zoet water. Ook vindt u hier gelegenheden om een drankje te drinken. Voor degene die wat meer luxe zoeken is het ook mogelijk een dagpas bij een van de luxere hotels kopen (vanaf 40 JOD).

Kerak

jo_kerak.jpg

Het Kerak Kasteel is een belangrijk kasteel voor kruidvaarders en is nu een van de meest bekende kastelen van Jordanië. De weg naar Kerak is prachtig, houd uw camera gereed voor de beeldschone vergezichten. Zodra u de stad bereikt rijdt u door smalle drukke straten met veel winkels. Als u een bezoek brengt aan het kruisvaarders kasteel kunt u wandelen door de wirwar aan kleine kamers en gangen en waan u even in de 12e eeuw.

Petra

jo_al_petra5.jpg

De stad Petra is één van de recent gekozen Zeven Wereldwonderen en dat is niet voor niks. Het wereldwonder, Petra is een stad die grotendeels gebouwd is door de Nabateeërs. De Nabateeërs hebben meer dan 2000 jaar geleden in deze stad gewoond. Omdat de stad meer dan 1000 jaar bewoond is geweest, staan er ook gebouwen uit de Romeinse en Byzantijnse periodes. Omdat Petra het knooppunt was voor verschillende handelroutes was de stad erg rijk. De oude handelsstad is pas veel later gevonden, doordat het in de bergen verstopt lag. Om er te komen loopt u door de El Siq, een lange kloof van in totaal wel acht kilometer lang, die uiteindelijk uitkomt bij het bekendste gebouw van Petra: de Treasury. De Treasury maakt op iedereen een diepe indruk, de uit stenen gehouwen tempel is bijna 40 meter hoog en 28 meter breed. In totaal telt Petra honderden grote en kleine bezienswaardigheden. Ongeveer 20% van de bezienswaardigheden zijn zichtbaar voor bezoekers. Een bezoek aan deze stad zal waarschijnlijk het hoogtepunt van uw reis zijn!

Wadi Rum

Wadi Rum

De Wadi Rum is de grootste woestijn van Jordanië en één van de mooiste woestijnen van de wereld. In deze woestijn vindt u niet enkel zandvlaktes maar ook gigantische rotsformaties. De rotsformaties hebben vaak indrukwekkende vormen en veranderen in ieder zonlicht van kleur. Tijdens de zonsondergang is het landschap prachtig roodgekleurd. De meeste mensen kennen de Wadi Rum van Thomas Edward Lawrence die hier tijdens de Arabische opstand zijn Arabische troepen voorbereidde op de aanval op Aqaba. De Wadi Rum kan zowel per jeep- als kamelensafari bezocht worden vanuit het bezoekerscentrum. Maar leuker is natuurlijk een nachtje in een Bedoeïenkamp aan de rand van de Wadi Rum te logeren en vanuit hier de woestijn beter te leren kennen. Wadi Rum is namelijk niet alleen prachtig overdag, als het 's nachts helder is komt er een magische sterrenhemel tevoorschijn.

Rode Zee

Aqaba

De Rode Zee staat bekend om de prachtige onderwaterwereld. Het lijkt net op een bruisend aquarium met grote koraalriffen en vele tropische vissen. De grootste stad in Jordanië aan de Rode Zee is Aqaba, fantastisch om uw reis hier aan de kust af te sluiten. De naam Rode Zee is afgeleid va de rode blauwwieren die hier in de zee voorkomen waardoor het water een rode gloed kan hebben. Het water is altijd lekker warm met een gemiddelde temperatuur van 22 graden. Mede door de fijne temperatuur is dit de perfecte plek om te snorkelen en te duiken. De zee is een thuis voor veel dieren zoals zeeschildpadden, zeekoeien, dolfijnen en zelfs walvishaaien. Wellicht ziet u tijdens het snorkelen wel de keizersvis of de rodezeedoktersvis die alleen in de Rode Zee voorkomen. Een leuke plek om te duiken is bij het kleine onderwaterdorp Conshelf Two. Dit werd gebouwd door de inmiddels overleden onderzoeker en natuurbeschermer Jacques-Yves Cousteau tijdens één van zijn expedities in de Rode Zee. Als u liever op het droge blijft kunt u een bijzondere excursie boeken met een speciale glasbodemboot.

Mount Nebo

Mt. Nebo

Mount Nebo is volgens de Bijbel dé plaats waar Mozes uitkeek over het 'Beloofde Land'. Deze plek is belangrijk voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Volgens de Joodse traditie is het graf van Mozes op de berg gelegen. Aan het einde van de vierde eeuw werd het gebouw dat al op de berg stond omgebouwd tot kerk. In de kerk kunt u de mozaïekvloeren bekijken die nog in zeer goede staat zijn. Vanaf de berg heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Jerash

jo_al_jerash2.jpg

Een bezoek brengen aan de oude Romeinse stad Jerash is een absolute aanrader. Jerash was in de Romeinse tijd één van de tien grootste steden op de wereld. Dit is duidelijk één van de grootste en best bewaarde klassieke steden ter wereld. De eeuwenoude tempels, kerken en theaters zien er nog verbluffend goed uit! Bekijk de beroemde Triomfboog van Hadrianus, wandel over de prachtig geplaveide Cardo Maximus-hoofdstraat, ontdek de vloermozaïeken van Byzantijnse kerken, zie de metershoge Korinthische zuilen van de Artemis-tempel en bewonder de Hippodrome-arena. Ter plaatse is het mogelijk om (diverse talen beschikbaar) een lokale gids te boeken die u voorziet van achtergrond informatie. Wanneer u door de stad wandelt kunt u zich inbeelden hoe de stad er 2.000 jaar geleden heeft uitgezien. Hoewel dit één van de hoogtepunten van het land is, zult u hier niet snel overrompelt worden door hordes toeristen. Jerash ligt op ca. 50 kilometer ten noorden van Amman. Als u in Amman verblijft kunt u vanaf hier de stad Jerash bezoeken, dit bezoek kunt u ook combineren met Ajloun.