Jeruzalem
Dode Zee
Golan hoogvlakte
Berg der Zaligheid
Klaagmuur in de Oude Stad van Jeruzalem
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Israël

Bevolking

De staat Israël heeft circa 7,9 miljoen inwoners. Een opvallend kenmerk van de Israëlische bevolking is haar diversiteit. Sinds de vesting van de staat Israël is de bevolking vertienvoudigd, voornamelijk als gevolg van de immigratie van Joden uit de hele wereld. De bevolking van Israël is jong (gemiddeld 28 jaar) en de levensverwachting is hoog (78 jaar). De bevolking bestaat voor 80% uit Joden en voor 20% uit Arabieren.Deze 2 grote groepen zijn ook weer onderverdeeld in verschillende allochtone bevolkingsgroepen en kleine etnische-religieuze groeperingen.

Eten en drinken

De Israëlische eetcultuur is een van de meeste dynamische en vooral lekkerste ter wereld. Het is een culinaire smeltkroes van recepten en eetgewoonten uit meer dan zes verschillende werelddelen. De locatie aan Middellandse Zeekust is een belangrijke bron voor de veelzijdige keuken met verse kwaliteitsproducten. In Israël worden er ook groente, fruit en zuivelproducten van zeer hoge kwaliteit geproduceerd. De eetcultuur is zeer geraffineerd en volgt de laatste trends. De grootste chefs van Israël hebben gestudeerd en gewerkt in de beste restaurants ter wereld.
In Israël wordt door de meeste bewoners Koosjer gegeten. De levensmiddelen moeten zuiver zijn en bereid zijn volgens de oude Joodse spijswetten. Bijna elk hotel is Koosjer maar de meeste restaurants niet. Restaurants die wel Koosjer zijn vertonen een certificaat en hebben aangepaste openingstijden. Het is tevens ook een aanrader om de heerlijke verse vruchtensappen die vers voor u worden geperst te proberen!

Geografie

Israël is een land in het Midden-Oosten. Het land grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse Gebieden. Israël heeft een kust aan de Middellandse Zee en een haven aan de Rode Zee.
De hoofdstad van Israël is Jeruzalem, een van de 20 oudste bewoonde steden ter wereld. De stad telt 890.428 inwoners. Andere bekende grote steden zijn : Tel Aviv en Haifa.
De belangrijkste wateren van Israël zijn het Meer van Galilea en de Dode Zee. Dit zijn erg bekende toeristische trekpleisters. Natuurlijk is er ook nog de grootste rivier van Israël, de 250 km lange Jordaan, omringd door prachtig landschap.

Geschiedenis

Israël is historisch uniek en heeft een van de meest rumoerige landgeschiedenissen die er is. Israël is het enige land ter wereld wat nog bevolkt wordt door hetzelfde volk, met dezelfde taal en dezelfde religie, als duizenden jaren geleden. De Israëlieten zijn in de loop van de eeuwen door tientallen volken aangevallen, bedreigd en tot een paar maal toe zijn ze bijna uitgeroeid maar ze hebben toch stand gehouden en in 1948 werd de onafhankelijkheid van de Staat Israël uitgeroepen. Door de jaren heen zijn er vele conflicten geweest tussen Israël en haar buurlanden. Tot op heden is het conflict tussen Israël en Palestina nog aan de gang. Toch is Israël ondanks alle oorlogen en aanvallen een welvarend zelfvoorzienend land geworden en wereldleider in innovatie.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden als de hoogte en de afstand tot de zee, zorgen in Israël voor een gevarieerd klimaat. De warmste maanden zijn juli en augustus waar de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.

Religie

In Israël is de staatsgodsdienst het Jodendom. 75% van de inwoners is Joods en ongeveer 16% moslim en de overige inwoners zijn christelijk of atheïst. Joodse tradities bepalen het openbare leven in Israël. De Sabbat, van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag wordt strikt in acht genomen. Winkels sluiten en het openbaar vervoer komt tot stilstand. Ook tijdens nationale feestdagen doet vrijwel het hele land mee.

Taal

Israël is een meertalig land en men spreekt voornamelijk Hebreeuws, Arabisch of/en Engels maar ook Russisch, Frans, Spaans of andere talen.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Israël
Buitenhof 47
2513 AH Den Haag
Tel.: 070-3760500
Fax.: 070-3760555

Verkeersbureau Israël
Postbus 3240
1001 AA Amsterdam
Tel.: 020-6128850
Fax.: 020-6894288
goisrael.nl

Fooien

De mensen die in Israël in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Het is een onmisbaar deel van hun inkomen. Het is dan ook de gewoonte om op deze bestemming een fooi te geven aan de gids (reisleiding) en de chauffeur. Als richtlijn voor de fooi geldt € 4,00 per persoon per dag voor de gids, € 2,00 per persoon per dag voor de chauffeur en circa €1,00 per per persoon per dag voor de hotels. Het is de bedoeling dat de fooien rechtstreeks door u aan de gids/chauffeur gegeven wordt. Een goed moment hiervoor is aan het einde van de reis*. Er wordt voor uw rondreis door Israël dan ook geen gebruik gemaakt van een fooienpot. In restaurants kunt u een richtlijn van 10% tot 15% hanteren. U kunt de fooien in USD, EUR en/of NIS (Israëlische Shekel) betalen.

Geldzaken

De munteenheid van Israël is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren. U kunt geld wisselen op het vliegveld, bij banken, wisselkantoren en hotels in de grote steden. Het is handig om een kleine hoeveelheid Amerikaanse dollars bij u te dragen, aangezien bepaalde bezienswaardigheden, vooral in de Oude Stad van Jeruzalem dit prefereren. Daarnaast worden contante euro’s, contante Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Met uw Nederlandse bankpas of creditcard kunt geld opnemen bij geldautomaten die dit accepteren.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Israël worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend van zondag tot en met donderdag tussen 9.00 en 19.00 uur. De winkels gaan op vrijdag aan het eind van de ochtend dicht en op zondagochtend weer open i.v.m. de Sabbat, de Joodse rustdag. De meeste banken zijn van zondag tot donderdag open van 08.30 tot 12.00 en op zondag, dinsdag en donderdag van 16.00 tot 18.00. Op de Sabbat zijn alle banken gesloten.

Sabbat

Alle openbare diensten in Israël zijn gesloten op Sabbat, net als de meeste particuliere bedrijven. Het openbaar vervoer (de treinen en bussen in de meeste steden) rijdt niet, en op veel plaatsen is het niet gemakkelijk een restaurant te vinden dat open is. Radio- en televisie-uitzendingen worden echter gewoon uitgezonden.
In religieuze wijken echter (in grote delen van Jeruzalem) wordt de godsdienstige betekenis van de Sabbat als een heilige dag zeer streng nageleefd. Veel straten zijn dan afgesloten voor het verkeer, waardoor men alternatieve routes en omwegen dient te vinden om van de ene plaats naar de andere te komen.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Bij aankomst wordt een gratis bezoekersvisum voor die periode verstrekt.

Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor het visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Israël.

Tijdsverschil

In Israël is het 1 uur later dan in Nederland.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in USD.

Voltage

Het voltage is in Israël 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Jordanië kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis