Jeruzalem
Dode Zee
Golan hoogvlakte
Berg der Zaligheid
Klaagmuur in de Oude Stad van Jeruzalem
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Highlights Israël

Akko

is_al_akko.jpg

In het historische Akko kunt u goed zien dat de stad veel veroveraars heeft gekend. In Akko vindt u met name gebouwen die dateren uit de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode. Wat een sfeervolle mix van oosterse en middeleeuwse invloeden! Het ommuurde centrum is net een Arabisch sprookje, met zijn authentieke kronkelstraatjes, bazaars en moskeeën. Onder de citadel ligt een fascinerende ondergrondse kruisvaardersstad met een geheime vluchttunnel naar de haven.

Tel Aviv

Tel Aviv, de bruisende stad ‘die nooit stil staat’ vormt het culturele en economisch centrum van Israël. De stad strekt zich uit langs de Middellandse Zee en grenst in het zuiden aan Jaffa, dat zich trots de oudste havenplaats ter wereld noemt en ook een bezoek waard is. Tel Aviv is een echte 24-uurs stad, waar altijd wat te beleven valt. Het is een zeer moderne stad met veel wolkenkrabbers, theaters, winkels, restaurants, clubs, en heel veel verkeer. De meeste inwoners van Tel Aviv zijn overigens niet religieus en kunnen vooruitstrevend genoemd worden. In Tel Aviv staan 4000 woningen in de Bauhaus stijl. Deze witte woningen die het centrale gedeelte, De Witte Stad, van Tel Aviv vormen, zijn tussen de jaren 30 en 40 gebouwd. Elke vrijdag om 10 uur organiseert het centrum ook een begeleide wandeling door deze wijk. Langs de kust strekt zich een prachtig zandstrand uit, dat vele bezoekers trekt. Helaas is het niet overal veilig zwemmen in verband met sterke onderstromingen. Langs het strand loopt een lange boulevard. Zowel op het strand als op de boulevard draait veel om ‘zien en gezien worden’. Tel Aviv staat bekend als modestad met goede ontwerpers en het kan aan modewinkels dan ook niet ontbreken. De mooiste winkels bevinden zich aan de Yirmeyahustraat en de Dizengoffstraat. Ook in de Ben Yehudatraat en aan de Rothschildboulevard zijn veel winkels gevestigd. Kleine boetiekjes zijn te vinden in de Sheinkinstraat en koopjesjagers kunnen terecht op de vlooienmarkt van Jaffa. Een leuke ervaring is een bezoek aan de Carmelmarket, waar u in Arabische sfeer terecht komt en u een gigantisch aanbod aan groente en fruit wacht. In een stad waarin 24 uur per dag wat te beleven valt moet het nachtleven goed zijn, en dat is het ook in Tel Aviv. Het aanbod is zeer uitgebreid en divers, van grote clubs, tot eenvoudige kroegen en live-muzieklocaties. Geliefde clubs zijn Haomam 17 , Cat and Dog, Comfort 13 en Breakfast Club. Uitgaan in Tel Aviv kan ook op een hele andere manier, bijvoorbeeld door naar de Opera of het theater te gaan. De stad heeft verschillende grote theaters, waaronder het Arab-Hebrew Theatre, het Habima Theatre, het Cameri Theatre en het Suzanne Dellal Centre. Bent u liefhebber van klassieke muziek, dan kunt u misschien een voorstelling bijwonen in het Mann Auditorium.

Jaffa

is_al_jaffa2_500.jpg

De stad Jaffa (Yafo) is een deel van de gemeente Tel Aviv-Yafo. Lang voordat Tel Aviv zich tot een stad ontwikkelde was Jaffa echter al een vooraanstaande havenplaats: Jaffa beroemd zich er op de oudste havenstad van de wereld te zijn! Zeker is dat de stad 4000 jaar geleden reeds bewoond was. Koning Salomo liet via deze haven en via de haven van Tel Qasile, aan de oever van de rivier Yarqon, cederhout uit Libanon aanvoeren dat hij gebruikte bij de bouw van de tempel in Jeruzalem. Het is de haven van waaruit Jonas wegvoer voordat hij opgeslokt werd door de walvis. Hier vonden ook andere belangrijke gebeurtenissen plaats die in het Nieuwe Testament staan beschreven. Mede door de vele nauwe straatjes heeft Jaffa een typisch oriëntaalse sfeer. Via de haven importeerde men grondstoffen en goederen en exporteerde men de beroemde Jaffa-sinaasappels. Toen men vervolgens de havens van Haifa en Tel Aviv in gebruik nam verloor die van Jaffa zijn betekenis. Bezoek het mooie centrum van Oud Jaffa: een gezellige kunstenaarswijk met gerestaureerde stenen huizen en schilderachtige smalle straatjes. Wandel rustig langs de galeries, boetieks, winkels met joodse souvenirs, cafés, restaurants, strandpromenade met oude stadsmuren en vissershaven. Wat een gezellige sfeer!

Eilat

Eilat is een populaire badplaats in Israël, die het hele jaar door druk bezocht wordt. Het gunstige klimaat van Eilat, met het hele jaar door goed weer, in combinatie met de ligging aan de Golf van Eilat, hebben ervoor gezorgd dat de plaats is uitgegroeid tot een toeristische plaats met zeer veel accommodaties. Eilat is daarom ook geen bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust en stilte. Eilat ligt in het zuiden van Israël en grenst aan de Rode Zee, aan de Golf van Eilat (Aqaba). Langs de kust ligt een 11 km lang zandstrand met veel watersportvoorzieningen. Op het water zijn met name wind- en kitesurfen populair. Velen kiezen ook voor een verkenning van de wereld onder het wateroppervlakte. In het Coral Reef natuurreservaat komen meer dan 100 verschillende koralen voor en tussen deze koralen zwemmen prachtig gekleurde vissen, die uw onderwaterervaring nog mooier maken. Duiken en snorkelen zijn dus veel gebezigde activiteiten in en rond Eilat.

Netanya

Uitslapen, lezen, strandwandelingen maken, zwemmen, luieren, zonnen, souvenirs kopen, iets drinken op een gezellig terras, lekker uit eten gaan – tijdens uw zon-, zee- en strandvakantie in Netanya ervaart u totale ontspanning. Langs de boulevard en in het centrum zijn veel gezellige cafés, restaurants en winkels. Op zee vertonen surfers hun kunsten. Ga eventueel ook naar de plaatselijke markt: één van de meest kleurrijke en levendige van Israël. Naast kraampjes met levensmiddelen als vis, groente, fruit en kruiden, zijn er ook stalletjes met kleding en sieraden – altijd leuke souvenirs. In de omgeving liggen mooie natuurparken waar bijzondere vissen, schildpadden en andere dieren leven. Cultuurliefhebbers bezichtigen vast graag het nabijgelegen dorp Umm Khalid (Mukhalid), wat waarschijnlijk al bestaat sinds de prehistorie. Archeologen vonden er veel eeuwenoude gebruiksvoorwerpen, putten, huizen, torens en graven.

Golanhoogten

De Golanhoogten is een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. De indrukwekkende bergketen, die Israël in meer dan een derde van zijn water voorziet, trekt jaarlijks veel bezoekers en dat is niet verwonderlijk. Tijdens uw bezoek aan dit unieke natuurgebied ontdekt u watervallen, diverse flora en fauna, ruïnes, hete bronnen en adembenemende uitzichten.

Banias Natuurreservaat

is_al_baniasnp2_500.jpg

In het fascinerende natuurgebied van de Golanhoogten ligt ook het betoverende Banias Natuurreservaat. Een eeuwenoud tempelcomplex, wilde rivieren, rotsen van basalt en als highlights de waterval en bronnen. De Banias Fall stort zo’n 10 meter naar beneden en breekt met kracht op de rotsen. Op het platform bij de Banias Falls suist het water langs u heen en hoort u het donderende water. Door de zonnestralen op de open plek en de weelderige begroeiing is het een fotogeniek plaatje. De Banias bronnen zijn zeer de moeite waard. De kleine watervallen en rivieren worden omgeven door de schitterende natuur. Bij de Banias bronnen ligt de Grot van Pan, een Griekse god. Bij de Grot van Pan stroomt de kalme rivier Hermon, wat het plaatje compleet maakt. Rond de Grot van Pan zijn ruïnes te vinden en vanaf de grot heeft u een adembenemend uitzicht.

Bethlehem

is_al_bethlehem2.jpg

De geboorteplaats van Jezus, Bethlehem, is tegenwoordig een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Bethlehem ligt slechts 9 km ten zuiden van Jeruzalem. Het is de geboortestad van Koning David en Jezus. De belangrijkste bezienswaardigheden in Bethlehem zijn de Geboortekerk en de Geboortegrot. De Geboortegrot is de 12 meter lange en drie meter brede grot, waar Jezus is geboren. U bereikt de grot via een trap in de Geboortekerk. Rond de kerk hebben verschillende geloofsgroeperingen religieuze gebouwen geplaatst. Andere bezienswaardigheden in Bethlehem zijn het graf van Rachel, de vrouw van Jacob, de bron van Koning David en de melkgrot, waar Maria Jezus zou hebben gevoed. Uiteraard zijn in Bethlehem tientallen kerken en kloosters gevestigd.

Ceasarea

is_al_caesarea.jpg

Het archeologisch park van Caesarea behoort tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Israël. Het grootste aandeel aan de stad is geleverd door Herodes de Grote, die van Caesarea de hoofdstad van het land maakte. Een tweede belangrijke fase voor Caesarea breekt aan met de komst van de kruisvaarders. Zij maken van de stad een vestingstad door dikke muren en diepe grachten aan te leggen. Tegenwoordig kunt u bij het aan zee gelegen Caesarea Maritima de Romeinse ruïnes van dichtbij bekijken. Caesarea was vroeger duidelijk welvarend. Koning Herodes bouwde hier rond het begin van de jaartelling een zomerpaleis, theater, paardenrenbaan, diverse tempels en een haven met plek voor 300 schepen.

Ein Avdat Nationaal Park

Het Ein Avdat National Park is gelegen in een grillige kloof midden in de Negev woestijn. U komt met een beetje geluk steenbokken en gazellen tegen. Avdat is een door UNESCO beschermd werelderfgoed, dat u een kijkje geeft in het leven langs de Specerijenroute. Bij aankomst in Avdat kunt u het beste eerst naar het toeristencentrum gaan, waar u een kort filmpje kunt bekijken over de geschiedenis van de plaats. Met deze informatie in uw achterhoofd zullen de overblijfselen u meer zeggen, dan wanneer u zonder enige kennis het opgravingsterrein oploopt. Interessant zijn de resten van een Nabatese pottenbakkerij en van een legerkamp. Uit de Byzantijnse tijd stammen de resten van een badhuis en de kerk van St. Theodorus. Ten westen van Avdat liggen twee Romeinse grafgrotten.

Mitzpe Ramon krater

De Makhtesh Ramon is de grootste erosiekrater ter wereld. De krater is 37 km lang, op zijn breedst 10 km en de wanden zijn 200-300 meter hoog. De totale oppervlakte van de krater beslaat zo’n 360 km². Het meest imposant is de Mahktesh Ramon, wanneer u vanaf een hoger gelegen punt op de krater neerkijkt. Dit kan in het stadje Mizpe Ramon. In het Mizpe Ramon Visitor’s Centre kunt u zich laten informeren over wandelroutes door de krater. Zorgt u in elk geval dat u voldoende water meeneemt, uw hoofd bedekt en een zonnebril draagt.

Ein Gedi

Ein Gedi, een weelderige oase aan de westkust van de Dode Zee. De mooie flora en fauna, watervallen en rotsen verrassen u ongetwijfeld. Verschillende wandelroutes leiden u de weg naar waterbronnen als de David waterval, Arugot Stream, Ein Gedi bron, Dudim grot en de ruïnes van de Chalcolithic tempel. Deze plekken zijn werkelijk een oase in de woestijn van Judea en een zeer aangename plek voor enige verkoeling. De temperaturen kunnen hier namelijk behoorlijk hoog oplopen. Het Ein Gedi National Park heeft verschillende mooie routes.

Gan HaShlosha Nationaal Park

Een grote natuurlijke warmwaterbron, die uitmondt in de Amalrivier, houdt het water op een constante temperatuur van 28 °C. Veel Israëliërs (joden en Arabieren) picknicken hier op de aangelegde grasvelden en onder de schaduw brengende takken van de bomen. Bijzonder populair is de natuurlijke Jacuzzi onder de waterval. Er zijn door de natuur gevormde zwembaden (ook voor kinderen), watervallen en een watermolen (met oude agrarische werktuigen).

Haifa

is_al_haifa_500.jpg

De prachtige stad Haifa ligt gedeeltelijk tegen de hellingen van het Karmelgebergte en tegelijkertijd aan een mooie baai. Haifa bestaat uit drie delen, de benedenstad (Hair), de middenstad (Hadar Ha-Carmel) en de bovenstad (Carmel en Ahuza). De benedenwijk bestaat uit de oude stad en de haven. Dit is de grootste haven van Israël en Haifa is mede daarom een belangrijke industriestad. In het middengedeelte van Haifa bevinden zich de meeste winkels en restaurants. Ook hotels hebben zich in deze wijk gevestigd. De mooiste, meest luxueuze wijk van Haifa is de bovenstad. Hier liggen prachtige villa’s, luxe hotels en fantastische uitkijkpunten. Een ondergrondse metro brengt u snel van Hair naar Carmel en Ahuza. De grootste trekpleister van Haifa zijn de Bahá’í tuinen, die bij de gelijknamige tempel en het Bab mausoleum gelegen zijn. In het mausoleum bevindt zich het graf van één van de grondleggers van het Bahá’í geloof. De tuinen zijn schitterend aangelegd met geometrisch gevormde perken en fraaie kleurenschakeringen. Omdat ze zich op enige hoogte bevinden, verschaffen de tuinen ook nog prachtig uitzicht op Haifa en de Middellandse Zee. In de baai van Haifa liggen prachtige zandstranden, die over het algemeen over goede faciliteiten beschikken. Op de meeste stranden zijn strandwachten aanwezig en kunt u bij bars terecht voor een verfrissing. Een enkel strand heeft aparte dagen voor mannen en vrouwen. Het Dado strand is het populairste strand van Haifa, Carmel strand is geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat het water hier wat kalmer is en het Bat Galim strand is aantrekkelijk voor surfers, omdat hier meestal een gunstige wind waait.

Jeruzalem

JO_AL_Jeruzalem_148478216

Jeruzalem is een unieke stad die met geen enkele andere stad te vergelijken valt. Het is een heilige stad voor zowel de joden, de moslims als de christenen en om de stad wordt al eeuwenlang gestreden. De belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem bevinden zich op loopafstand van elkaar. Het oude centrum is zeer compact en erg druk. Op ongeveer 1 km² liggen de christelijke wijk, de islamitische wijk, de joodse wijk en de Armeense wijk met al hun schatten. De oude stad wordt door 16de eeuwse stadsmuren omzoomd. De vesting heeft acht toegangs- en 34 verdedigingspoorten. De Tempelberg is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Jeruzalem. De Tempelberg zou de berg zijn waarop Abraham zijn zoon Isaac aan God wilde offeren. Deze gebeurtenis speelt in zowel het Jodendom als in de islam een grote rol.De Tempelberg is een heilige plek voor zowel moslims als joden en als zodanig ook vaak onderwerp van strijd (geweest). Dit is volgens de overlevering ook de plek waar de profeet Mohammed ter hemel steeg en met de vijf gebeden terugkeerde. Voor de joden is de Tempelberg de plek waar koning David de ark des verbonds naartoe liet halen, maar vooral de plek waar koning Salomo de Eerste Tempel liet bouwen, een eeuwige woning voor God. Het enige overgebleven stuk van deze tempel is de Klaagmuur, oftewel de Westelijke Muur. De muur wordt Klaagmuur genoemd, omdat de Joden na de vernietiging van de Tweede Tempel bij de muur hun verdriet over het verlies van de Tempel uitten. Vandaag de dag stoppen dagelijks vele joden briefjes met wensen en gebeden in de kieren van de Klaagmuur. Iedereen, ook niet-gelovigen, kan de Klaagmuur van dichtbij bekijken. Dit geldt niet voor de Rotskoepel, die alleen voor moslims toegankelijk is.

Ook buiten de Oude Stad heeft Jeruzalem veel te bieden. Op de Olijfberg liggen de grafgrot van Maria en de graven van de profeten. Het Israel Museum, het belangrijkste museum van het land, mag u uiteraard niet missen. Diepe indruk zal het Yad Vashem, het Holocaust memorial, maken. Op de berg van herinnering staan niet alleen gedenkmonumenten, maar hier is ook het Holocaust History Museum gevestigd.

Christelijke wijk
In deze wijk draait veel om de Via Dolorosa en de Kerk van het Heilige Graf. De Via Dolorosa is de kruisweg die Jezus aflegde. Bij de El Omariya school is Jezus door Pontius Pilatus veroordeeld. Op het plein staat de eerste statie en hier beginnen de dagelijkse processies richting de Kerk van het Heilige Graf. Op vrijdagmiddag vindt de grootste processie, onder leiding van Franciscaner monniken, plaats. Hieraan mag iedereen meedoen.

Islamitische wijk
Deze wijk bevindt zich in het noordoostelijke deel van de Oude Stad. Hier vindt u veel mammelukse architectuur, maar ook diverse christelijk religieuze gebouwen en een deel van de kruisweg, de Via Dolorosa loopt door de moslimwijk. Vooral veel bezocht wordt de St. Annakerk, die op de plek staat waar het huis van Anna en Joachim, de ouders van Maria, zou hebben gestaan. Maria zou hier geboren zijn.

Joodse wijk
In de Joodse wijk, die vrijwel geheel de karakteristieke geelroze kleur van Jeruzalem heeft, zijn met name zeer veel synagogen gelegen. De straten zijn nauw en komen regelmatig uit op een klein pleintje. Behalve de synagogen vindt u in dit stuk van de Oude Stad ook diverse kunstgaleries en musea.

Armeense wijk
Dit is de kleinste van de vier wijken van de Oude Stad. Hier wonen ongeveer 3500 Armeniërs, waarvan een zeer groot gedeelte binnen de muren van het klooster. Om dit klooster, dat eigenlijk een wijk op zich vormt, te bezoeken, heeft u speciale toestemming nodig. In de Armeense wijk ligt één van de mooiste kathedralen van de stad, de St. Jacobuskathedraal.

Hula Natuur Reservaat

De schitterende Hula Vallei, die ook wel de Huleh Vallei wordt genoemd, ligt in het noorden van Israël. In de vallei is een overvloed aan water te vinden, wat voor een weelderige begroeiing en prachtige natuurgebieden zorgt. De omstandigheden zijn uitermate geschikt voor plantengroei, daardoor is de Hula Vallei een van de grootste landbouwgebieden in Israël. Door het natuurgebied stromen wilde rivieren, zoals de Hermon, de Dan en de bekende Jordaan. Ook zijn er natuurlijke bronnen in overvloed, de bekendste zijn Jachula (Jakhula) en Ein Tina. Zeer de moeite waard tijdens uw vakantie. Overal door het park zijn wandelpaden en observatieposten aangelegd, zodat u de mooiste plekjes in het gebied kunt ontdekken. In deze bijzondere vallei zijn ontelbaar veel planten- en diersoorten te vinden. U vindt er prachtige bloemen en planten zoals de gele lis, papyrusriet en kleurrijke waterlelies. De vallei in Israël staat niet alleen bekend om de rijke begroeiing, maar ook om de tienduizenden vogels die hier elk jaar neerstrijken tijdens de vogeltrek. Vogels die u hier onder andere tegenkomt zijn kraanvogels, de grijze wouw, de bonte ijsvogel, pelikanen, grutto’s en allerlei soorten arenden. Er wordt hier niet voor niets jaarlijks het Hula Bird Festival gehouden. Tijdens dit festival wordt er van alles voor vogelliefhebbers georganiseerd, van rondleidingen langs de meren tot excursies naar de mooiste vogelspotplaatsen in Israël. Verder zijn er in de omgeving verschillende wandelroutes uitgezet die je langs uitkijkplateaus en broedplaatsen leiden. Naast vogels zijn er nog meer dieren te ontdekken. Zo heeft u tijdens een bezoek een grote kans om waterbuffels te zien grazen aan de waterkant. Verder is in het park de zeldzame Palestijnse Schijftongkikker te zien, waarvan men dacht dat hij uitgestorven was. Ook leven er in het park nutrias (soort bevers), schildpadden en kleurrijke vlinders.

Safed

De charmante bergstad (900 meter) behoort samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias tot de vier heilige steden van Israël. Wandel door de gezellige straatjes langs de historische huizen, proef de mystieke sfeer rond oude synagogen, en bekijk de kunstenaarswijk met ateliers van wevers en glasblazers. Safed is behalve een belangrijk religieus centrum ook de hoogstgelegen stad van Israël. Safed ligt ruim 800 meter boven zeeniveau en verschaft daarmee prachtig uitzicht op onder andere het meer van Galilea. De strategisch gunstige ligging bracht de kruisvaarders er in de 12e eeuw toe hier een vestingstad te bouwen. Resten van deze stad vindt u op een heuvel in het centrum. Ten westen hiervan bevinden zich de vele synagogen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis