Kotor baai
Skadar meer
Sveti Stefan
Baai van Kotor
Budva

Landinformatie Montenegro

Nuttige adressen

Ambassade van Montenegro
Troonstraat 117
1050 Elsene
België
Tel: 32 2 705 28 51
E-mail: belgium@mfa.gov.me
http://www.montenegro.lu/fr/ambassade-du-monenegro-a-bruxelles

Nederlandse ambassade in Montenegro
In dit land is geen Nederlandse ambassade, u kunt terecht bij de Nederlandse ambassade in Belgrado
Milentija Popovica 5b
11070 Belgrado
Tel: 381112023900
E-mail: bel@minbuza.nl

Eten en drinken

De vele culturen die het land doorkruisen hebben veel invloed gehad op het eten in Montenegro. Rond de kustgebieden is de keuken Mediterraan, Italiaanse gerechten en visgerechten voeren hier de boventoon. Hoe verder u landinwaarts komt hoe meer gerechten met vlees u tegen komt. Turkijken heeft veel invloed gehad op het eten. Er zijn veel typische Balkan gerechten die u ook tegen kan komen in Servië, Hongarije, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Het eten in Montenegro is over het algemeen goed. Er wordt gebruik gemaakt van vele verse ingrediënten. De prijzen van eten en drinken zijn duurder dan in de buurlanden zoals Albanië en Bosnië en Herzegovina, maar goedkoper dan in Kroatië. De Inktvis-risotto is een traditioneel gerecht in Montenegro en is langs de kuststreek overal te vinden. Het lokale biermerk is Nikšicko, deze wordt overal geserveerd. Ook wordt er in Montenegro wijn verbouwt. De nationale sterke drank heet Rakija, deze wordt meestal van druiven gestookt. Het drinkwater in Montenegro is van zeer slechte kwaliteit. Wij raden u daarom aan om flessen (mineraal) water te kopen.

Uit eten gaan is doorgaans goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Lunch: circa €5,-per persoon
Diner: circa €13,- per persoon
Fris: circa €1,70 per persoon
lokaal Bier: circa €2,- per persoon
cappuccino: circa €1,40 per persoon
Fles water: circa €1,10 per persoon
De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.

Fotograferen

Montenegro heeft helderblauw water, imposante jachten, top restaurants, historisch centrums en prachtige natuurgebieden. Op het gebied van fotografie is er hier dus veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen is het belangrijk om eerst even toestemmingen te vragen. Respecteer de keuze van de andere persoon altijd. Mocht u een foto mogen maken, laat het resultaat zien aan de gefotografeerde. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de foto. Bij sommige musea/bezienswaardigheden is het verboden om foto's te maken. Dit staat aangegeven op borden. Ook kan het zo zijn dat u wel mag fotograferen, maar dat er vooraf een vergoeding hiervoor betaald moet worden. Let u op of er geflitst mag worden. Het is verboden om strategische plaatsen zoals vliegvelden, grensovergangen en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Houd u er rekening mee om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film) camera mee te nemen? Onderdelen voor de digitale camera zijn overal te vinden.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00 tot 21:00 uur. Op zaterdag van 08:00 tot 15:00 uur. Apotheken, supermarkten en andere winkels voor levensmiddelen openen vaak om 06:00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 20:00.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming.

Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Montenegro. (opent in een nieuw venster)

Geldzaken

In Montenegro wordt sinds 2002 gebruik gemaakt van de euro. In het land zijn op veel plekken pinautomaten te vinden. Daarnaast worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd.

Telefoon en internet

Montenegro is geen lid van de Europese Unie, Hierom zullen er roamingkosten berekend worden. Wij adviseren u altijd bij uw provider naar de voorwaarden voor telefoongebruik in Montenegro te vragen, omdat de tarieven en roamingkosten sterk kunnen verschillen.

Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Montenegro naar Beste reistijd Montenegro.

Kleding

Per seizoen verschillen de temperaturen in Montenegro behoorlijk. Houdt u in de winter rekening met lage temperaturen en regen. Wij adviseren dan ook warmere kleding en eventueel een waterdichte jas en paraplu mee te nemen.

In de lente laat de zon zich vaker zien en wordt het op veel plaatsen al warmer. Uiteraard kan het in het begin van de lente nog koel zijn, maar vaak wordt vanaf april de temperatuur overdag, vooral aan de kust, aangenaam warm. Houdt u er rekening mee dat de ochtenden en avonden nog fris kunnen zijn. Ook in de lente kan het af en toe regenen. Wij raden u aan om praktische kleding in 'laagjes' te dragen.

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de lagere gebieden en aan de kust. Wij adviseren u luchtige kleding te dragen, bijvoorbeeld katoenen kleding. In de bergen is het koeler dan aan de kust. Neemt u voor daar wel wat warmere kleding mee. Wij raden het dragen van korte broeken en blote schouders in de kerk af. Tip: Dames kunnen hun schouders of knieën bedekken met een sjaaltje.

Tijdsverschil

Omdat Montenegro in dezelfde tijdszone als Nederland ligt, is er geen tijdsverschil. De zomer- en wintertijd lopen ook gelijk met elkaar.

Bijzondere feestdagen

Houdt u er rekening mee dat tijdens feestdagen veel winkels en openbare instanties gesloten zijn. Een gedeelte van de inwoners van Montenegro zijn moslim, zij vieren dus ook Suikerfeest en het Offerfeest. In de grotere steden zijn de meeste winkels wel geopend tijdens deze feestdagen, maar dit kan per plaats verschillen.

Nationale feestdagen:
1/3 januari: Nieuwjaar
6/9 januari: Orthodox Kerstmis
maart/april: Orthodoxe goede vrijdag en Pasen (dit verschilt per jaar)
1/2 mei: Dag van de Arbeid
21/23 mei: Onafhankelijkheidsdag
13/14 juli: Dag van de staat
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag
31 december: Oudejaarsavond

Fooien

In Montenegro werken ze erg hard. Een fooi wordt dan ook erg op prijs gesteld. Mocht er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staan, dan is het gebruikelijk om een fooi van 5 tot 10% te geven.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Kamermeisje: €1,- per persoon per dag
Kofferdrager: €1,- per koffer
Restaurant: 5 – 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Montenegro heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste.

Als u langer dan 30 dagen blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Montenegro.

Gezond op Reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Electriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.