Kotor baai
Skadar meer
Sveti Stefan
Baai van Kotor
Budva

Bezienswaardigheden Montenegro

De baai van Kotor

Baai van Kotor

De baai van Kotor komt qua landschap overeen met de Noorse Fjorden. Kotor behoort tot de mooiste baai ter wereld. Geen wonder dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een plek vol geschiedenis. Vele volkeren verbleven hier. Illyriers, Romeinen, Turken, Fransen, Spanjaarden, Italianen en Habsburgers. Ieder volk liet sporen achter in de Baai van Kotor. De baai is vlindervormig en bestaat uit vier kleinere baaien ieder met zijn eigen panoramisch uitzicht. Naast de prachtige natuur heeft de Baai van Kotor veel meer te bieden. Het staat vol met culturele bezienswaardigheden zoals de kerken in de stadjes. Smalle straatjes, historische gebouwen, gezellige pleintjes en leuke terrasjes wisselen elkaar af. Voor de actieveling is het bezoek aan de stad Kotor een must. Boven de stad torent het fort San Giovanni uit. De klim naar de top is schitterend. Geniet van de mooiste uitzichten over het stadje én de baai. Liever even rust? Er zijn genoeg strandjes in de baai van Kotor om even bij te komen van al het sightseeën.

Park Durmitor en Tara Kloof

nationaal park Durmitor

Het Nationaal Park Durmitor staat sinds 1982 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit heeft deze plek te danken aan zijn diepe kloven, uitgestrekte weide, vele bergtoppen, grotten, stranden en achttien unieke bergmeren waaronder het zwarte meer Crno Jezero. Met zijn 390 km2 is dit het op één na grootste park van de wereld. Zeker een bezoekje waard dus. Binnen dit park vindt u meer dan vijftig toppen die hoger zijn dan 2000 meter. De hoogste top is de Bobotov Kuk met maar liefst een hoogte van 2523 meter! Het meest indrukwekkende aan dit park is de kloof van de Tara-Rivier. Over deze rivier staat de Tara Brug. Dit is een enorme brug met een overweldigend uitzicht. Voor de durfal onder ons is het mogelijk om hier te ziplinen en raften. Wandelen langs de stranden, raften in een van de meren, hiken door de bergen, of even rusten in de groene weide. In dit nationale park zijn er genoeg manier om u te vermaken terwijl u geniet van dit adembenemende uitzicht.

Ostrogklooster

Ostrogklooster

Het Ostrogklooster is gebouwd op 900 meter hoogte en verschuild zich in een massieve grote rots. Voor Orthodoxe Christenen is dit de belangrijkste heilige plek in heel Montenegro. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen dit klooster. In dit klooster is de kist met het lichaam van de heilige “Sveti Vasilije Ostroški”(Vasilius) te vinden. Vasilius heeft het klooster opgericht. Pelgrims van over de hele wereld komen naar dit klooster omdat zij geloven dat het lichaam van Vasilius helende krachten zou bevatten. Een ander interessant element is de wijnstok die uit de rots groeit. Dit zou als wonder worden gezien omdat er niks uit een rotswand hoort te groeien. Bovenop het klooster is een open plek waar een grotachtige kapel gebouwd is. Vanuit hier heeft u prachtig uitzicht over het klooster en de omgeving. Dit is een erg indrukwekkende plek waar een bijzondere sfeer hangt. Hier kunt even helemaal tot rust komen en genieten van de stilte.

Sveti Stefan

Sveti Stefan

Langs de Adriatische kustlijn bevindt zich het plaatsje Sveti Stefan. Sveti Stefan is een klein eiland. Door middel van een dam wordt dit eiland verbonden met het vasteland. Het eiland vormt nu een vakantieresort. Vele bekende sterren en zelfs koninklijke families hebben hier overnacht. Deze plek wordt hierom ook wel het Adriatische Monaco genoemd. Vanaf het vasteland is dit uitzicht op het eiland te bewonderen.

Skadar meer

Skadar meer

Het Skadar meer is sinds 1983 een nationaal park en beslaat zo een 40.000 ha. Het is daarmee het grootste meer van Montenegro, van de Balkan en één van de grootste meren in Europa. Het meer van Skadar ligt voor een derde in Albanië en tweederde in Montenegro. Eén van de vele activiteiten die hier uitgevoerd kunnen worden is een boottocht over het meer, het volgen van de vele wandelroutes door de bergen of het spotten van de inheemse dieren. Onderweg passeert u af en toe een wijnboerderij en kunt u genieten van het panorama uitzicht over de bergen en het meer. Misschien spot u zelfs nog een inheems dier. Pak uw camera erbij voor het perfecte plaatje!